von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Halleberg, dom norra branterna med predikstolen

Vandringar Bohuslän & Västkusten Billdal, Bohuslän, Friluftsliv, Hallesnipen, Ronny Sveum, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, sevärt, skogspromenad, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
 
Den 8 september 2013 var målet Halleberg. Vi skulle titta till den nordligaste delen av berget. Hunneberg och Halleberg är ju kända för sina älgar, och älgar trivs i skog och myr. Så myrar visste vi att det skulle finnas plenty av.  Men vi hoppades på att den norra delen skulle vara ett mer öppet bergslandskap med milsvid utsikt över Vänern med omnejd. Men så bidde det inte. 
 
Bilvägen upp i Halleberg går från den sydvästra foten av berget. Man kör upp från Vargön. Sedan körde vi över hela berget enda upp till parkeringsplatsen längst upp i norr. Den här delen av naturreservatet heter Hallesnipen och Ovandalen. 
 
Vi skulle promenera ut till Predikstolen, där skulle man ha en magnifik utsikt över området. Det var ett riktigt härligt väder, med en temperatur på drygt tjugo grader. 
 
Den 1,7 km långa promenaden bjöd på skog, skog och skog. Sumpig skog, mossig skog, lövskog, barrskog. 
 
Det fina var att man kunde få till en slinga. Först valde vi att gå den västra stigen ut till Predikstolen, sedan tog vi den östra tillbaka. 
 
När det var ungefär femhundra meter kvar till Predikstolen kom vi fram till stigskiljet där den östra stigen gick tillbaka.
 Det bar iväg nedåt den sista biten mot predikstolen. Plötsligt stegade man ut mellan träden och där låg klippan för våra fötter.
 
Tillbaka valde vi som sagt den östra stigen. Den var väldigt intetsägande till en början. Men när man kom fram till en liten öppnare plätt, troligtvis någons tomtmark en gång i tiden, då tyckte vi promenaden var riktigt hyffsad, Här kunde man också se hjälpligt ut över Vänern. När cirkeln väl var sluten bestämde vi oss för att ta en avstickare på 300 meter ned till Svallklev. På en gammal karta vi hade var platsen utmärkt som utsiktsplats. Dock hade utsikten vuxit igen av höga träd. Så det kunde kvittat. Väl tillbaka till bilen tog vi den ett antal hundra meter till parkeringsplatsen till torpet Ekebacken. Ekebacken har tidigare varit ett djurvaktartorp. Det var en rikgtigt fin ekskog här. 
 
 
Här gjorde jag årets hittils största fångst av kantareller. Hade dock ingen påse att ta dom i, så jag fick bära dom i handen. Fick lägga ifrån mig dom när jag skulle filma. 
 
100 meter bakom Ekebacken finns en utsiktsplats. Att kolla in Utsikten var det sista vi gjorde innan vi tog oss hemmåt, efter en fin dag på Halleberg.  
 
 
Se Filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

Brattön utanför Rörtången.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bohuslän, Brattön, Friluftsliv, Kungälvs kommun, Ronny Sveum, Västkusten, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, sevärt, skärgård, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink0
Jag och far hade under flera år tänkt ta en tur ut till Brattön, men att båten dit ut går så tidigt på morgonen har hållit oss väck från Öa. Men lördagen den 24 augusti 2013 stod vi där klockan 9.35 och glodde på båten när den lade till vid bryggan. Båtresan tog bara fem minuter. Det var bara jag och far plus en bunt tidningar som kom i land på Brattöns östra brygga. Resten av båtens ca: 20 passagerare skulle vidare ut till  Älgön. Efter att ha samspråkat med några trevliga öbor några minuter satte vi av med medellånga kliv längst med vattnet. Nästan hela Brattön är naturreservat. Reservatet bildades 1973.
Efter tre fyrahundra meter pekade en skylt upp vänster mot Blåkullen 131 m . Är faktiskt glad att mycket av stigning var i storskog, för det var satans varm och vindstilla. Något som i och för sig inte var så dumt när vi nådde toppen. Strax efter att stigen planade ut kom vi fram till ett stigskilje. Nu gick stigen brant upp i en ravinliknande dal. Här var det rotigt och stenigt. Vi kom så upp på lite kalare fjäll, utsikten blev fantastisk, den bästa vi haft på västkusten. Vi blev kvar på toppen i en halvtimma, man bara njöt av sol och vyer. Vi följde även toppen öster ut för att se om man kunde få en vy över Rörtången. Men då vi aldrig kunde se hamnen och Rörtången ansåg vi att vyn var kass. För att få sett mer av Rörtången hade vi behövt klättra en bra bit ned, vilket vi inte kände för.
 
Tre bilder nedan plåtade av far.
 
Vi tog oss ned från toppen samma väg vi kom upp. Vid vägskiljet tog vi vänster och tog oss in över Brattöplatån. Här var vackert och vilt och mitt i låg en liten sjö, omgiven av höga kraterliknade bergsformationer. Ned till sjön var det brant, stigen kan nog vara lite lurig när det är blött och den blir hal. Strax passerade vi över en liten bäck. Här såg det ut som att stigen gick ned från berget. Men man skulle följa sjön en liten bit till, sedan gick en tydlig stig ned. Stigen slingrar sig brant i serpentinsvängar ned till havsnivå. Vi gick sedan bort till västra Brattön, men där fann vi inget av värde (för oss).  Så vi fortsatte istället stigen längst med norrsidan tillbaka mot västra Brattön. Här fikade vi också.  Skönt som attan.
 
Vi drog oss sedan mycket sakta tillbaka mot Bryggan för återfärd. Har för mig att färjan gick tillbaka klockan 15:20. 
 
Bild ovan: tillbaka på parkeringsplatsen.
 
Detta var en mycket trevlig och sevärd tur. Utsikten är absolut topp 3 av dom jag varit upp på längst med Västkusten/Bohuslän. Men som sagt, man måste komma iväg med den tidiga båten. Nästa båt går inte förrän på eftermiddagen, men då finns ingen båt som går tillbaka.

På kartan ovan har jag ritat in hur vandringsleden gick på ett ungefär. Och vid det svarta P längst till höger i bild parkerade vi. 
 
Se Filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

Ruddalens naturområde i Västra Frölunda.

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Gravrösen, Göteborg, Ronny Sveum, Ruddalen, Slottsbergsmosse, Västra Frölunda, fornborg, fornborg Ruddalen, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, naturstig, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Ruddalen, en liten bit natur i Västra Frölunda. 

Sedan jag flyttade till Västra Frölunda hösten 1994 så har jag alltid gillat att vandra och springa i Änggårdsbergen och i Ruddalen. Fick dock problem med ett av mina två ben 2002, har sedan dess fått nöja mig med att vandra. Jag älskar att vandra på stigar, eller ostigat. Men jag HATAR att gå på vägar, detta gäller även i stort alla grusvägar.

I Ruddalen är det nog vanligast att hitta människor på grusvägarna eller motionsspåret. Men det finns ett gediget nät av stigar inne i området. Jag gillar speciellt området "innanför" motionsslingan/elljusspåret. Här är bitvs nästan lite trolskt med grönmossig klippblocksterräng i miniatyr. Och som sagt, det går inte att gå vilse i Ruddalen, så det är bara att testa alla fina mysiga små stigar. 

I Ruddalen finns också gott om fornminnen, bl.a. en ganska stor och välbevarad fornborg i sydväst. Och vid Slottsbergsmosse är det så rofullt trots att man endast är ett stenkast från Frölundatorg. Visst kan man höra trafiken från västerleden, men man kan ju lossas att ljuden kommer från en stor forsande älv. (Bilden ovan är plåtad av far). Snöbilderna är från den 22 januari 2016. 

Bild ovan: Ruddalens Idrottscentrum. Här finns avgiftsbelagd parkeringsplats. 
 
Bild ovan: Tavla med alla spår och leder. 
 
Bild ovan: I november 2015 öppnade Café Utsikten.
För mer info om öppetider kolla in på Utsiktens BKs hemsida: http://www.utsiktensbk.se/sv/pressbox/nyheter/1.102244/cafe-utsikten-valkomna/  
 
Bild ovan: full fart på isen.
 
Bild ovan: vy över Ruddalen 
 
Om man vill gå en bekväm promenad kan man följa motionsspåret och krydda promenaden med slingan runt Slottsbergsmosse och kanske en avstickare in till fornborgen. Men...som sagt, själv väljer jag hellre dom fina små stigarna över berget mot Slottssbergsmosse via fornborgen. 
 
Bild ovan: Om man följer motionsspåret medsols kommer man efter drygt hundra meter fram till en helt klart märkbar uppförsbacke. Om man vill titta till fornborgen är det lättast att hitta dit om man tar sig uppför backen och sedan viker in på en stig till vänster. Följ den stigen fram till gravhögen och sedan ungefär 50 meter till. Om man inte vill titta till fornborgen följer man bara motionssppåret ned mot Slottsbergsmosse. 
 
Bild ovan: det var för mycket snö för att jag skulle kunna se något av fornborgen. Men jag fick i alla fall en skymt av brandgula hyreshus. Nedan lite snöbilder från berget.
 
Bild ovan: Skylt pekar mot stig runt Slottsbergsmosse från motionsspåret. Men om man inte vill ta sig tillbaka till motionsspåret kan man istället välja en liten stig från fornborgen nedför bergets västra sida och komma ned på gångstigen som syns till höger på bilden. 
 
Bild ovan och nedan: grillplatsen vid mossens södra ände. 
 
Stigen runt Slottsbergsmosse är ganska tydlig och fin. Det går inte att gå fel, man skall ju i stort sett bara följa vattnet. Det finns en grillplats även i mossens norra ände. 
 
Bild ovan: vintrigt på naturstigen.
 

Bilder ovan: några fornminnen. Bilder nedan är från området innanför elljusspåret. Väl värt ett besök. Tyvärr har en del av området blivit frisbeegolf. 
 
 
Bild ovan: Pinne på vift. 
 
Bild ovan: Promenadväg in i Ruddalen från norr. Bilder nedan, lite höstfärger från bergen i norr. Här finns också fina stigar, men lätt att tappa bort dem på berget
 
Bild ovan: vintrigt värre på grusspåret runt fotbollsplanerna. 
 
Ja, det är som sagt bara att gå ut och finna sina egna favorit stigar. I filmen visar jag min favoritrunda. Nästan hela rundan går jag på mysiga små stigar. Lite småkuperat i en fin natur. 
 
Nedan information från Göteborgs Stad park och natur.
 
 
 
 
Se Filmen från detta vandringstips. Tja....
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

Till top