von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Ljungskile, Skarsjöleden uppe på Bredfjället.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Ljungskile, Skarsjöleden, friluftsliv, fritid, kultur, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
      
 
Skarsjöleden är en ca: 12 km lång vandringsled runt stora Skarsjön. Det är svårt att få längden bekräftad, det skrivs olika beroende på vilken sida man tittar på. Allt från 9 till 13 km.

Det är en fin skogsvandring där granskog dominerar. Ibland går man utmed vattnet men oftast befinner man sig en bra bit upp i bergsidan. Leden är bitvis lite kuperad, framför allt längst med östra sidan på sjön. Längst ned i söder finns en fin badplats med grillplats och vindskydd.

Naturreservat Bredfjället förvaltas av Västkuststiftelsen och Uddevalla kommun. Men Skarsjöleden sköts och vårdas ömt av Friluftsfrämjandet i Ljungskile. Leden är bra uppmärkt. Det var bara på ett ställe på västra sidan av sjön som vi var lite tveksamma vid ett stigskilje. men vi gick leden motsols och då var det ju bara att tänka på att vi skulle runda sjön, alltså hålla vänster.

 den 25 maj 2014

Vi parkerade våran silvriga farkost på grusvägen som leder in till Ljungskile Friluftsklubbs klubbstuga Norra fjället. Vi fann en liten plats för våran bil ca: hundra meter före där Skarsjöleden går en bit på grusvägen. Man kan också parkera vid klubbstugan, det är inte lång bit att gå tillbaka.      

Ungefär hundra meter längre fram stötte vi på Skarsjöleden där den vek av in i terrängen och ned mot sjön. En skylt visade tydligt vägen. På var sida av skylten hade en bil parkerat. 
     
Nu följde vi röd markering  över berg, ut på uddar och in i vikar. Det gick upp och så gick det ned. Inne i vikarna fanns fina ställen att fika på.
 
 
Vi gick förbi några torpruiner som var utmärkta längst med leden. Men dom var hårt åtgångna av tiden, t.ex. Mellanvattnet (bild nedan). Det var inte mycket av husgrunden som var kvar, mest ormbunkar. Jag tycker att den borde hetat mellan vattnen, för den låg mellan Stora och lilla Skarsjön.
 
Vi tog en liten avstickare ned till Lilla Skarsjön (bild nedan) där några fiskare hade placerat sig ute på en klippa.
 
Bilden nedan visar blåa blommor. Det finns så många blåa blommor och jag är inget ljus när det gäller blommor så jag vet inte vad det är jag tagit kort på. Jag känner igen en majblomma dock.
 
Så kom vi fram till badplatsen längst ned i söder. Här var det fint och lugnt, solen låg på inne i viken. Nu hade vi gått ungefär halvvägs, kanske något mer. Här ifrån går också utmärkt att starta vandringen.
 
Vandringen gick nu vidare norrut längst med Stora Skarsjöns östra sida. En trevlig och ganska kuperad sträcka med flera fina utsiktsberg och fina vikar där man kan fika. 
 
Här kom vi fram till två vindskydd som liksom tittade på varann.  
 
Det låg en hel del arbete bakom denna sträcka på leden för att vandraren skulle kunna ta sig fram smidigt, t.ex. trappstege och träbro. 
       
Längst med sjöns norra sida går man till en början rätt högt upp i berget och dit upp är det en liten stigning som tar sin början längst bort i östra sidan på sjön. Här belönas man med en fin utsikt tillbaka söder ut. 
 
Till sist kom vi ned till grusvägen som ledde tillbaka till bilen. Detta var en fin vandringsled, en stor tumme upp i vädret.. 
 
 
Skarsjöleden och vart vi parkerade.
 
Film från detta vandringstips
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Lite bla bla bla om Åskväder, Botaniska och Sandsjöbackaleden, bl.a.

Allmänt tjatter och en del nyttig info Botaniska trädgården, Sandsjöbackaleden, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, vandra, vandring, vandringsled, Åskväder Permalink0
      
 
 
Det märks att hösten är i antågan. Mina kvällsvandringar går allt mer i mörker. Men jag gillar den klara höstluften och jag har alls inget emot mörkret. I och med mörkret så blir det inte lika många kvällsvandringar uppe i Änggårdsbergen och i Ruddalen, utan nu söker jag mig hellre ut mot havet. En promenad till Askimsviken och Björla båthamn och vidare ut Fiskebäck är mera lockande än att gå i mörka skogen. 

Det är en härlig upplevelse att vandra i den friska kvällsluften ned över dom öppna strandängarna vid Välenviken och se alla ögon som reflekterar i ljuset från min pannlampa. Går man här på dagen är det mycket svårare att se alla rådjuren.

 Men än så länge har jag inte ledsnat på att gå i den mörka skogen. Tog en tur i Ruddalen i går kväll. Först 3km i dagsljus, sedan 7 km i mörk skog där två hundra meter var på elljusspåret (bild nedan).

 
      
 Om det skulle stå ett spöke bakom trädet så är ett tydligt tecken på detta att ett spöke inte lämnar någon skugga.
 
      
                                 Stigen runt Slottsbergsmosse behöver fräschas upp.
 
Skulle tagit flera långvandringar under min semester. Men 42 grader i solen placerade mig i soffan under fläkten istället. Men jag kom ut på en långtur i alla fall. Då gick jag från Fjärås till Västra Frölunda via bl.a. Sandsjöbackaleden. Klockan halv fyra på mörran passerade jag väster om Mellsjö, ett parti av Sandsjöbackaleden som varit mycket svårt att passera när det varit blött. Men glädjande nog fick jag se att Västkuststiftelsen gjort ett fint jobb här, bl.a. med bron nedan. Taskig bild då det knappt hade börjat ljusna ännu.
 
      
 
 I söndags den 24 augusti tog jag en promenad genom Botaniska trädgården och upp i Änggårdsbergen. Förutom blommor fick jag uppleva ett av dom mäktigaste åksväder jag kan minnas. Riktiga domedagsmoln tonade upp sig på himlen och ungefär 1.600 blixtar noterades under ovädrets framfart. 
 
Nedan. 8 bilder från Botaniska och en från Änggårdsbergen.
 
 
Nedan. Åskvädret drog in. Tog bara några stycken bilder, jag filmade mest.  Bild 2 nedan ger ingen rättvis bild av den märkligt röda himlen som blev över Mölndal i söder.  Hm... ingen av bilderna ger en rättvis bild av detta grymt häftiga oväder.
 
 
 Se film med åskvädret här, men glöm inte ljudet då åska låter: http://youtu.be/Zb0l_x7ikLE
 
Och Jossas fotbollslag Näsets SK tjejer 19 år som jag följde och filmade under Gothia Cup gick till final i B slutspelet. Där dom av någon anledning förlorade,, på straffar. Lite surt då dom haft 10 - 0 i målchanser under matchen.
       
 
 Jag återkommer inom kort med bilder och film från bl.a. Härskogen och Delsjöterrängen. En fin promenad från Härlandatjärn upp på Getryggen och bort till västra Långevattnet. Andra vandringstips som jag inte mäktat med att få ut ännu är Skarsjöleden uppe på Bredfjället i Ljungskile, Stenhuggarestigen i Sannäs (norra Bohuslän). 
+ att filmer skall färdigställas från Veddö, naturreservat Åkerström, Ranebo i Svartedalen och Lackarebäcksfjället i Mölndal.  
 
På söndag skall jag ta med mitt vandringsgäng upp till Valön och Veddön. Tyvärr ett kraftigt decimerat gäng denna gång.
 
 
      
 
 

Veddö, ett kärt återbesök

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bohuslän, Friluftsliv, Tanum,, Tanums kommun, Veddö, Västkusten, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, sevärt, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
10 augusti 2014

Förra gången jag var här var det olidligt varmt, monster värmen i juli ni vet. Men nu var vädret helt perfekt att promenera i. Jag var ju bara tvungen att släpa med far till denna nyfunna naturpärla. Det är en bit att köra från Götet, men när man får uppleva natur av detta slag så är milen i bilen mödan värt. Och att vi precis före gått en mycket fin promenad på Valön, kom att göra denna dag fulländad.

Hur hittar man till Veddö? Kör förbi Fjällbacka norrut. Efter ungefär 2 kilometer pekar en skylt Veddö till vänster. Sedan är det väl ungefär 1 kilometer ut till naturreservatets parkeringsplats. Så du behöver inte åka båt, Veddö är en halvö.

Veddö blev skyddad som naturreservat 2007 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Det är utmärkt att bada på Veddö, både från stränder och klippor. 

 Vi kom att gå samma promenad som jag gick i juli med mor och Ingemar. Men på slutet av promenaden tog vi även en tur uppom Björkeklåvan och upp till högsta toppen.      

                                                             Naturreservatets övre parkeringsplats.
             
Här fanns en informationstavla. Promenaden gick ned mot vattnet.
             
Hundra meter längre fram på vägen fanns denna parkeringsplats. I bortre änden av parkeringen startar/slutar vandringsleden.
  
Karta över Veddö. Den övre parkeringsplatsen ligger strax utanför kartan till höger. Här syns bara ned nedre parkeringsplatsen. 
 
Vi gick på liten körväg förbi Veddö hamn och ut mot Skutebackenbadet. Det är ungefär 600 meter till badet.
 
Efter fikat var vi plötsligt i akut behov av toalett. Tur att man placerat ett fint litet rött dass vid badet. Men jösses,,,,,det luktade inte direkt hallonbåtar innanför väggarna, men papper fanns det i alla fall. Den turen hade jag inte på Amundön för några år sedan. Då fick jag använda tidningspapper som jag hade för kylning runt mitt drickavatten. Då kom jag att tänka på en gammal ramsa. "Detta var ett tråkigt hus, inga fönster inget ljus. Inget papper till min ända, hit skall jag aldrig återvända".
 
Bild ovan: Dass vid badet. Här luktade det inte hallonbåtar.
 
Nu fortsatte vi över en bergknöl med fin utsikt, bl.a. tillbaka mot badet och norrut mot Grebbestad och dess körka. Det bar strax ned till nästa lilla badvik vid Halsen. 
 
Västkuststiftelsen hade gjort ett fint jobb med en bro/spång längst med det branta berget. Här hade inte gått att ta sig fram annars. Startkt soldis i väster där ett oväder sakta började att växa in.
 
Promenaden gick vidare över fina strandängar. Här stötte vi på stigen man kan ta över Björkeklåva. Men den gick inte in på topp 3 listan av upplevelser jag haft i mitt liv. Skrota den och gå vidare istället, det är mycket finare. 
     
Vad var då detta vi ramlade över, en färggrann larv med giftgadd som lever på att äta upp människor och djur? Nej då, detta var ett ofarligt kryp som förhoppningsvis kommer bli en vacker Brunsprötsvärmare, om den får leva och frodas.
 
Vi gjorde en avstickare ned till Hillersbukten. Här slappade ett gäng kossor nere vid vattnet. Strax bredvid dem hade en stor bit av berget kollapsat. Det såg lite häftigt ut. Vi fortsatte sedan på leden så att vi kom upp på ett utsiktsberg. Det är viktigt att påpeka att leden INTE är märkt. Men Västkuststiftelsen har satt upp kartor längst med leden.  Så det är inget svårt att finna fram. 
       
Bilden ovan har far plåtat. Den visar berget vi nu skulle upp på för att belönas med utsikt.
 
När vi nästan nått toppen på backen vek vi av stigen och gick ut på berget till höger. Här hade vi utsikt åt väster, söder och öster. Här blommade ljungen.                                              
      
Bilden ovan har far plåtat. Det är vackert här.
 
På väg ned mot Veddö gård, eller rättare sagt ned mot deras brygga, så kommer man till ett stigskilje. Här kan man välja stigen till vänster och gå så att säga bakvägen upp till Björkeklåva. Men som sagt, det var inget märkvärdigt, annat än att vi fick mycket fin panoramautsikt när vi tog oss upp på bergtoppen ovanför Björkeklåva.  Tror att Björkelåva har varit något gammalt torp. Men om man inte gitter att ta sig upp på toppen så är det finare att fortsätta leden förbi öster om Veddö gård.  
                                                      
 
Karta hur man kan gå upp till toppen ovanför Björkeklåva. 
      
 
 Vi avslutade med att gå ut på Veddö brygga. Den här promenadslingan har blivit en av mina absoluta favoriter.   Heja Veddö!!                              
      
Ovan har far plåtat mig och Veddö hamn.
                                   
Karta var Veddö ligger och hur vi gick
 
 
 
Information från Länsstyrelsen
Länk till Länsstyrelsens hemsida: www.lansstyrelsen.se
 
Film från detta vandringstips
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top