von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Tankar den 12 februari 2014

Allmänt tjatter och en del nyttig info Permalink4
 
Fån Frank-Einstein back in Business igen. Och nu har jag tänkt till. Jag tror att när den här sidan vuxit sig lite bigger, d.v.s. när jag klämt in fler vandringstips här. Då skapar jag länkar till alla vandringstips i bokstavsordning på kommun. Då kommer det att bli lättare att söka i bloggen.
 
Hur är det annars då?... jo tack, jag mår bra. Har inte orkat lägga mina kvälls/nattvandringar uppe i terrängen ännu. Orkar just nu inte mentalt med att gå endast i beckmörker. Det var finare när snön låg i skogen. Så det blir att promenera på grus och asfaltsgångvägar. Dom förra nattvandringsbilderna jag lade ut blev mycket uppskattade av hälften av mina läsare, tack mamma. Så i väntan på nästa vandringstips lägger jag ut några fler bilder från nattvandring. Har valt några bilder från rundan som går via Askimsbadet och Välenviken. Blev förresten stoppad av Securitas i båthamnen vid Marholmen här om natten. Han tyckte det var konstigt att någon var ute och promenerade i båthamnen klockan 23:30. Jag sade att det var konstigt att få se honom också. Securitas har tydligen betalt för att bevaka området. Men jag har gått minst 300 promenader genom området under dom senaste 4 åren mellan klockan 22:00 - 24:00. Från båthamnen och hela Hagkroksvägen (enda vägen in i området) ut till Marholmsvägen, och jag har aldrig sett en skymt av dem. Det tyckte fabror Securitas också lät egendomligt. 
      
Bild ovan: båthamnen där jag stötte på Securitas. Nedan bilder från promenaden vidare mot Näsetvägen och gångvägen fram till World Of Golf. På några bilder lyser solen.
 
                                         Bild ovan: stormen Sven har knäckt en av staketstolparna hos World of Golf.
 
      
 
 

Hisingsparken med Slätta damm

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Hisingen, Promenadguide, Ronny Sveum, Slätta damm, fornborg, friluftsliv, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, promenad, promenad Göteborg, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
 
Också kallad SA Hedlunds park, göteborgarnas största park. Här i Slätta damm gick det faktiskt att bada förr. Det går väl i och för sig nu också om man ramlar i. Annars vill man nog inte ta ett dopp i dammen, om man nu inte är en fågel. Men förr tog man sig till Slätta damm för att bada. Det var den kände Göteborgsredaktören SA Hedlund som på 1850 talet köpte området som sitt sommarställe och lät runt 1860 dämma upp en bäck så att Slätta damm bildades. 
 
1 februari 2014 och 30 oktober 2015
 
Det går bra att parkera längst upp på Slättadammsgatan, sista infart på parkeringsplatsen. Här ligger BK Häckens gamla klubbhus. På åttio och nittiotalet bodde jag i området. Då höll jag på med orientering och känner därför området mycket väl. Vid tävling var Tuve och Slätta damm hemmaplan. 
 
Bilden ovan har far tagit. 
 
Bild ovan: Caféet i södra änden av Slätta damm. Följer man grön eller gul markering i 10 meter kommer man fram till bänkarna på bilden nedan. Där kan man sitta och mata duvor. Men det var kallt nu, arslet hade garanterat frusit fast.
 
Nu skall jag ge förslag på en fin tur genom området, och med möjlighet att variera sig.
Från caféet följer man den västra sidan av dammen (vänster). Det är fint här vid dammen alla årets månader.
 
I norra änden av dammen går man upp till, tja, vi kan kalla det för stora stigskiljet. Där finns en stor informationstavla med karta (bild ovan). Här kan man välja på inte mindre än 7 olika stigar/spår. Men mitt vandringstips går nu från stora stigskiljet och tillbaka söder ut igen, man väljer den mellersta stigen som går en bit upp i berget väster om Slättadamm, se kartan längst ned. Den här biten av mitt vandringstips är lite ansträngande eftersom vi tar oss helt upp på Bjurslättsberget. Vill man ha en lite softare vandring skopar man den här biten och genar istället vidare på västra sidan av Gunnestorpsmosse. I så fall kan du gå direkt ned på avsnitt "Stora stigskiljet och över Gunnetorpsmosse på gångbro och tillbaka till stora stigskiljet".
 
Stora stigskilet och upp på Bjurslättsberget och tillbaka till stora stigskiljet.
Gångstigen är lite småbrant upp på Bjurslättsberget. Men här uppe finner man en fantastisk utiskt och en fornborg från 500-talet.
 
Ovan, en bild jag tog på en varmare årstid.
 
Bild ovan: en snöklädd fornborg.
 
Stiegn korsar genom fornborgen och följer längst med kanten på den skogsklädda bergssluttningen. Efter några hundra meter kommer man fram till gångvägen mellan Slätta damm och Kärrdalen. Man följer gångvägen åt höger brant ned mot stora stigskiljet igen. Man slås av hur smala och höga tallarna är. Det är förresten barrskog som dominerar runt dammen även om det är en hel del inslag av lövskog.. 
 
Då var vi tillbaka vid stora stigskiljet.
 
Bild ovan: en tillbakablick på gångstigen vi kom ned, den leder över till Kärrdalen.
 
Stora stigskiljet och över Gunnetorpsmosse på gångbro och tillbaka till stora stigskiljet
 
Nu rundar man Gunnestorps mosse, eller rättare sagt korsar över den. Man går slingan medsols runt mossen. Direkt när vi tagit oss över mossen fikade vi på bänkarna. Här kom inte den sura vinden åt oss.
 
Bild ovan: vi hade till och med ett bord. Det var precis så varmt och skönt som bilden visar. 
 
Något hundratal meter efter rastplatsen svänger man höger in på stig som följer nära inpå mossen tillbaka söder ut. Liten mysig stig. Men vid blöta kan man istället följa den stora gångvägen tillbaka till stora stigskiljet.
 
Efter ett tag leder stigen fram till stora stigskiljet. Nu följde vi östra sidan av Slätta damm tillbaka till bilen. Men vill man få en liten extra slinga kan man ta sig upp på berget öster om Slätta damm. Man väljer då att ta sig upp gångstigen till vänster (öster). När man nått toppen av backen och strax före villorna svänger man in på en fin stig till höger. Den leder över hela bergryggen och kommer ned i södra änden av Slätta damm (gulmärkt på kartan längst ned).  
 
Hm.... det är faktiskt samma bänk på dom två bilderna ovan, upptäckte jag. 
 
Så som vi gick här uppskattar jag sträckan till mellan 5 - 6 km. Men man kan gå många varianter. Vill man gå en lång sträcka kan man ta sig ut till gården Kättilsröd och helt ut till Tuve Lastvagnar. Men finast tycker jag det är i området runt Slätta damm och Gunnestorps mosse. 
  
karta 1. här ligger Hisingsparken. karta 2, området utan mitt kludd. karta 3. markerat i rött, så här gick vi  (gult, alternativ stig över östra berget. Jättefint, men ej markerad stig).
  
Se filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej och Ja, På den stora gångstigen runt Slätta damm och Gunnetorpsmosse går fint med barnvagn.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Vrångö med vandringsgänget februari 2014

HÄR visar jag alla fina promenader med VANDRINGSGÄNGET, Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Promenadguide, Vrångö, Västkusten, fritid, natur, natur Göteborg, naturreservat, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
       
Gänget var denna gång kraftigt decimerat, igen. På några dagar gick vi från 8 personer till 3. Men vi var tre mycket inspirationsgivande personer som steg på färjan i Saltholmen söndagen den 2 februari klockan 12:30. Klockan 13:00 klev vi av färjan på Vrångös östra sida. Tommy konstaterade att det skulle vara intressant att berätta för en engelsktalande att vi varit på Vrångö. Vrångö ligger längst i söder i Göteborgs södra skärgård.

Hela två plusgrader och en sur vind gjorde att vi stegade iväg med ganska så raska steg. Vi hade nu fyra timmar på oss till färjan gick tillbaka. Vi hade med andra ord  väldigt gott om tid på oss att vandra slingan, eller rättare sagt slingorna. Först gav vi oss ut på den norra slingan som är ca: 2 km. Sedan svängde vi in på Tärnstigen och följde den drygt 1 km ned till västra hamnen. Hittills hade vi gått mycket i småskog och träskliknande områden. Efter att ha fikat i västra hamnen gick vi genom det lilla samhället och fortsatte på den södra slingan. Den är ungefär 2,5 km och här har man ett mer öppet klipplandskap med fina vyer över vattnet och lite öar.

Så vi hade 4 timmar på oss att gå mellan 6 - 7 km. Med andra ord hade vi gott om tid och planerna var att promenera mycket lugnt så vi inte anlände till färjekajen för tidigt. Det var i alla fall min plan. Men i dom förvirrade samtalen mellan mina två kamrater blev tempot uppjagat. Och plötsligt stod vi där och glodde ut över kajen 1 timma och 40 minuter innan färjan skulle gå. Men den tiden gick inte till spillo. Vi han med att se varenda gata i hela Vrångö flera gånger.

Stora delar av Vrångö är naturreservat.

Detta var en fin promenad, påstod dom. Nedan lite bilder från den norra slingan och Tärnstigen. Mycket slask och vassa istappar. Jag filmade dock INGET på denna vandring. 

                                                   Inspektion av en karta som visar Vrångö och vandringslederna.
                         
                     
                                            Den här bilden är jag nästan säker på att Gittan tog.
 
                              Fikar nere vid västra hamnen. Lite otur att jag glömt mina godsaker hemma.
 

 Vi, eller rättare sagt jag var nu på jakt efter en affär att köpa något gott i. Men det skulle visa sig att den var stängd söndagar. Men vi tog oss en liten titt  på vad den lilla byn hade att visa upp innan vi gav oss iväg ut på södra slingan.   

 
 Det var lååååångt till färjan gick. Jag hade gjiort ett mycket bra arbete med att planera vandringstiden. Nu hade vi gott om tid att utforska Vrångö lite mera i den bitande sura kylan.
 
                                                                                 Följer man skyltning kommer man till Operan.
 
                                                                                Det händer tydligen inte så mycket på Vrångö.
 
                                                     Här åt jag och far mat 2012, nu nedbrunnet. Tråkigt.
                                       Nytt mat och party place nästan nere vid färjan, som nu äntligen var på gång.
 
                         Gittan köpte godsaker. Jag och Tommy som har förstånd till att äta bättre höll oss till grönsaker. 
 
   
 
Karta över hur vi gick.
 
Inget filmat från denna promenad.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top