von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Veddö i Tanums kommun, toppenfin vandring

Vandringar Bohuslän & Västkusten Fjällbacka, Veddö, Veddöärkipelagen, naturområde, naturreservat, promenad, promenaden, promenadguide, promenera, sevärt, skalbank, skärgård, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink3
Ibland har man tur och träffar på en riktig naturpärla. Veddö strax norr om Fjällbacka var en sådan pärla. Här kan man verkligen avnjuta Bohusläns vackra natur. Veddö är en halvö och ingår i naturreservat Veddöärkipelagen. Det är mycket easy att ta sig ut till Veddö. Man kör norrut från Fjällbacka och efter ett par kilometer tar man in på en kort asfaltsväg som leder fram till reservatets parkeringsplats. Det är bra skyltat utifrån "stora" vägen. (Se karta längst ned).

 Jag var på Veddö med min mor och Ingemar. Vi valde att gå på kvällen på grund av monstervärmen som härjade. Så vi lade promenaden till efter klockan 18:00, då var det svalt och gott, endast 28 grader i skuggan. Dock var det direkta solljuset inte lika hett som tidigare på dagen.

Det finns en kanonfin vandringsled runt Veddö, där man även har möjlighet att göra ett stigval på leden. Jag kommer till detta lite längre ned.

Vi gick vandringsleden motsols. Så vi började med att gå på en liten körväg förbi hamnen på öns östra sida. Snart svängde vägen västerut och vi kom fram till den fina badplatsen Skutebacken. Här ifrån är det stig resten av leden. Vid badet fanns det toalett. Från badplatsen bar det iväg upp på berget och vi fick promenadens första fina vy. I norr kunde vi se Grebbestads körka.

Bilden ovan är plåtad av min mor.
 
Några steg senare fick vi en ny fin vy i sydväst och det bar iväg ned till nästa mysiga vik. Efter viken passerade leden ett parti där berget stupade rakt ned i vattnet. Här hade det varit omöjligt att ta sig fram om inte Västkuststiftelsen gjort ett mycket fint arbete med en spång/bro längst med berget. Här skulle man gått en stormig höstdag.
 
Nu befann vi oss inne i beteshagar. Här stötte vi på kossor, fårskallar, getter och en och annan homo sapiens, som liksom vi var helt lyriska över den fina vandringsleden på Veddö. 

 Strax efter att man kommer ut på ängarna kan man välja på att gå över berget och Björkeklåvan eller fortsätta rakt fram runt halvön. Vi valde det senare, mest för att vi ville ha närhet till vatten, havet svalkar trots allt lite i värmen. Björkeklöva tar vi nästa gång. Nu hade vi väl gått ungefär 1,5 kilometer, kanske lite drygt. Fika gjiorde vi i skuggan, det kändes skönast när det fortfarande var 28 grader i skuggan.

Bilden ovan är plåtad av min mor

Så var det dags att ta sig an en liten stigning igen, inte allt för märkvärdig, men vi kom upp i höjd lite och fick enfin utsikt, bl.a. över dom stora bronsåldersrösena på berget i söder (endast på filmen). Tycker man backen ser jobbig ut kanske man behöver ett uppfriskande dopp först. Badplatsen Hillersbukten ligger rakt fram på bilden. Skylt visar vägen. Men det fanns också en fin badplats om man fortsatte stigen rakt fram (vänster på bilden).

På slutet av vandringsleden gick vi förbi Veddö gård (mitten bilden nedan) innan vi kom fram till båthamnen igen. Vandringsleden är uppskattningsvis någonstans mellan 2,5 - 3 kilometer. Vi gjorde en del små avstickare också för att glo på utsikt. Vill man få en liten extra sväng på slutet  kan man ta en sväng upp till Björkeklåva och tillbaka.

 Den här vandringen går klart in på min 3 i topp över promenader jag gått i Bohuslän. Stora Dyrön och Brattön är andra fullpoängare.

   

1. Karta Veddö 2. Här ligger Veddö

Länk till information på Länstyrelsens sida: 

Film från den här promenaden är på gång och har varit så läääänge.

Se här när jag gick här med far.

Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 

Lite allmänt babbel den 12 juli 2014

Allmänt tjatter och en del nyttig info Permalink0
      
 
 När det gäller vandringstipsen så ligger jag en hel del på efterkälken. Det har varit mycket filmande dom sista två månaderna, och mycket har inte handlat om natur och vandringstips. En del har tagit lite för mycket energi, så man har känt sig lite mätt. Kanske inte just på att filma, men att sätta ihop filmerna har inte fått mig att skutta högt. Men så sakta börjar man att landa igen. Jag har några filmprojekt kvar, bl.a skall jag följa ett tjejlag från Näsets SK genom Gothia Cup. Dom inbillar sig att det skall gå bra för dem, nämligen se. 
 
2 vandringstips fick jag petat ihop här på bloggen idag. Film från dessa är på gång. Nu har jag bara många kvar, sedan är jag ikapp mig.
 
Bilden ovan är från när jag och far flög ballong i juni. Ett mycket roligt äventyr. Vi flög från Kungsbacka in över Fjärås och ut över Lygnern. Vi störtade, nej landade menade jag på en åker efter att först ha hälsat på i en björk. Men detta är vardagsmat för ballongflygare. Vi fick en lugn resa, fick vi höra efteråt. 
 
I år var jag på återbesök i Nordens Ark med Hanna & Jossa och deras päron. Vi fick se tigerungar och fågelungar och renungar och getungar, alla tycktes ha ungar. 
 
En annan rolig och återkommande aktivitet som händer mig varje år är fotbollsgolf på Lane. Jossa och Hanna hälsade mig som vanligt välkommen. Men 18 hål är för kort för att ge en rättvis bild av mina kunskaper. Slänger också in några kort som jag tog en mycket tidig morgon i terrängen runt deras sommarhus i närheten av Brålanda. Kan aldrig låta bli att ta bilder på dom vackra vindkraftverken.
 
 
I väntan på fler vandringstips avslutar jag med en bild från en nattvandring den 10 mars. Mörkret och dimman låg tät.
     
 
 
.

Åkerströms naturreservat + lite Göta älv, Trollhättan.

Vandringar kring Göteborg, Övrigt Västra Götaland Bohuslän, Edsvidsleden, Friluftsliv, Göta älv, Promenadguide, Trollhättan, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland, Åkerströms naturreservat Permalink0
   
 
              
   Den 8 juni 2014 tog vi oss upp till Åkerströms naturreservat som ligger nästan ända uppe vid Trollhättan på Göta älvs västra sida. Här kan man gå flera promenader med varierad längd. Man kan t.ex. gå Edsvidsleden som mäter 13,3 km eller så kan man gå den kortaste promenaden som hade fått namnet Rundslingan, 1,8km lång. Men vi gav oss ut på en promenad där vi gick Edsvidsledens sista 2,5 - 3 km, eller tja.. första. Vi gick över Nyckelberget och ned till Götaälv. Sedan följde vi älven upp mot slussarna till vi inte fick gå längre på grund av rasrisk. Här fick man gå samma väg fram och tillbaka.  
 
 Vi parkerade på reservatets parkeringsplats och satte sedan kurs mot Göta älv via Nyckelberget. Promenaden började lysande med kossor och fina ekhagar. 
 
      
Karta hur vi gick. Vi gick från hit till hit och tillbaka till hit. 
 
Ganska snart vek Edsvidsleden av från Rundslingan och det bar iväg upp i berget på en ganska så lagom brant stig. Men det var vi ju förberedda på, vi skulle ju upp på Nyckelberget och kolla utsikten över Göta älv som det skröts så mycket om. Men utsikten skulle visa sig inte vara så mycket att hänga i granen. Eller, tja,....hm, det var ju just granar som växt upp och skymde utsikten. Skall det här kallas fin utsikt så får man inte vara kräsen. Men den har nog varit fin för ett antal år sedan. Kanske när den stora lerskredskatastrofen inträffade här 1648. Då fick tråkigt nog många sätta livet till när lermassorna dämde upp älven och enorma flodvågor dränkte och spolade bort allt. Men det var i alla fall en fin bänk man satt upp här. Måste vara Trollhättans kommun som placerat den här på toppen. Dom är förvaltare av detta fina naturreservat. Vi bestämde oss för att bänken skulle få bli vår fikaplats på väg tillbaka igen. Men då skulle den visa sig vara fullknökad med människor. Så det fanns trots allt sådana i terrängen, vi hade inte sett till någon innan. 
 
Det är överhuvudtaget ingen utsikt från stigen över berget. Jag hade hoppats på utsikt bort emot slussarna ochTrollhättan. Men berget är helt skogsklätt, mestadels barrskog men här finns även en hel del lövskog.
 
Inte så långt ifrån bänken passerade vi en informationtavla över naturreservatet. Den stod lutad mot ett träd. Tavlan var placerad vid reservatets gräns, vilket betydde att vi nu klev ut ur det samma. Naturreservatet blev billdat 1982 och är på ca 52 hektar. 
      
 
 Nedstigningen till Göta älv gick väldigt fort. En brant liten knix sedan en trappa och så var vi nere vid älven. Vi följde sedan en trevlig stig utmed Göta älv. Rakt över älven passerade vi nedre slussarna. Stigen kantades av enorma ek bjässar. Vi fortsatte till rasfaran satte stopp.
 
Sedan tog vi oss tillbaka hela vägen längst med älven och över berget. Men det gjorde egentligen ingenting. Det här var så fint att det kunde man gärna se två gånger. 
 
När vi kom tillbaka till stigskiljet för Rundslingan så vek vi även in på den. Utav dom 1,8 km som den promenaden mäter återstod från stigskiljet kanske ca: 1,5 km. Även den här rundan var kanonfin. Strax innan vi kom ned till älven igen fikade vi på en mycket mysig fikaplats. Så det gjorde inte ett skvatt att bänken på toppen var upptagen. Men.....hm, jag filmade tydligen endast den här bänken, hittar inget kort. Men tro mig, den stod så fint med utsikt ned över älven. 
 
Det fanns för övrigt flera bänkar till längst med denna ganska korta promenad som till stor del gick längst med älven. Men jag glömde tydligen att ta kort nerifrån älven också, filmade endast. Men men, jag tog i alla fall kort på en fin rastplats i slutet på promenaden. 
 
Och så några violer sedan är detta vandringstips slut. Och om ni inte redan förstått det, åk hit, det var jättefint. Ett förslag är att ta bussen från Åkerström till Trollhättan och sedan gå tillbaka. Detta hade jag på gång faktiskt. Tur vi inte gjorde så eftersom stigen var avstängd för rasfara.
      
 
 
Karta över Rundslingan. Jag har rödmärkt den. Den första fina rastplatsen står inte med på kartan. Men den bänken stod vid R:et på kartan (fångstgropen). Detta var en fin och lätt vandringen. Vill du gå en kort promenad och ändå få uppleva naturen här är denna promenad att rekommendera.
 
 
 
karta över Edsvidsleden från Trollhättans kommun. 
 
Här ligger naturreservatet. Foten på P:et visar var parkeringsplatsen ligger.
  
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top