von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Ragnhildsholmen & naturreservat Göddered - Hakered, Kungälv

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Hakered, Hisingen, Kungälv, Ragnhildsholmen, fritid, kultur, natur, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Jäs, idag, lördagen den 29 mars 2014 har jag och far varit på Ragnhildsholmen (igen) och tittat till ruinen av den gamla borgen. Borgsruinen är som sig bör placerad längst upp på knölen. Ragnhildsholmen hittar man mellan Säve och Kungälv. Parkeringsplatsen ligger direkt intill Kongahällavägen. 
 
Från parkeringsplatsen är det ungefär 200 meter bort till ruinen. I blötområdet man passerar för att komma dit var det fullt liv på kväk, kväk. Dom jobbade för fullt på att bli fler. Glömde faktiskt att ta bild på de små djuren, men dom fastnade på min film. Men naturlligtvis inget porrigt. 
 
Förr kunde det vara en blöt historia att ta sig över sumpområdet och ut på Ragnhildsholmen, Men nu är det väl preparerat med spång och rejäla bräder. En fin trätrappa gör det lätt att ta sig upp till ruinen. Från ruinen har man en fin utsikt. Vi tog även en fin runda i terrängen runt ruinen. Vi hittade lite vita sippor och viol. 
 
Borgen byggdes av Norges kung Håkon Håkonsson på 1200 talet. Borgen anvädes i knappt 100 år och förstördes i en eldsvåda. Man tror att stenar från den har används för att bygga Bohus fästning. Under åren 1881 - 1882 verkställdes en utgrävning av ruinen. Läs mer här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ragnhildsholmen
 
Rakt över älven ligger Kastellgården. Några hundra meter från borgsruinen går en typ traktorväg ned till älven från Kongahällavägen. Om berättelsen min arbetskompis har förtäljt mig stämmer så fraktade Kastellgården över sina kor i en färja här när dom skulle beta på deras marker på Hisingssidan. Kanske transporterar man fortfarande över kor med färjan. Men detta är alltså inte bilfärjan Kornhalls färja, den hittar man några kilometer väster ut. Utan detta måste vara kornas färja. Hm... det var, eller är nog inte bara kor man fraktar över. 
 
Naturreservat Göddered - Hakered. 
Dryga kilometern från Ragnhildsholmen mot Kungälv hittar man en parkering på vänster sida av vägen. Direkt när man kommer upp efter den långa backen. 
 
Reservatet blev bildat så sent som 2012. Man finner en mycket varierad och fin natur, där lövskogen dominerar. Här finns också gott om fornminnen. Några märkta leder finns också. Den röda tar en runt i området via utsiktsberget. Hur lång är den?!?, tja, kanske 3 kilometer ungefär. Men vi rörde oss även utanför dom märkta stigarna. Området kan vara rejält blött utanför dom märkta stigarna. Så stövlarna var på.  
 
Dom röda markeringskäpparna ser man direkt från parkeringsplatsen. Vi var här i april 2013 också, då var våren mycket sen. Men nu började det bli grönt och fint och gott om vitsippor. 
 
Vi svängde in höger direkt och gick slingan motsols denna gång. Och till skillnad från förra gången gick vi inte upp på utsiktsberget. Stigen går i en trevlig skog mellan det branta berget till vänster och åkern till höger. Bakom ruinen av Börtas torp går den rödmarkerade slingan upp i berget. Men vi fortsatte stigen rakt fram, ingen märkning denna bit. Men efter några hundra meter ebbade liksom stigen ut. Men en bit upp i berget till vänster såg vi en ljusblå märkning. Vi tog oss dit upp och snart kom vi fram till ett stig kors, nu var vi åter inne på den röda märkningen. Tar man vänster här kan man gå upp till utsiktsberget. En skylt visar vägen dit efter ett tag. Men vi följde röd markering till höger nedför berget. Snart lämnade vi den röda märkningen och tog oss över en stenmur och tog oss tillbaka ned genom dalen igen. 
 
                                                    Bild ovan: Börtas torpruin. Röd märkt stig går upp i berget bakom.
 
Den norra slingan vi gick var alltså inte markerad. Men det är lätt att finna fram. Gå inte helt ned till åkern igen, utan ta första stigen till vänster, den genar över berget som här inte är alls högt. Strax innan man kommer ut på en bit grusväg kan det vara mycket blött. Vi följde grusvägen åt vänster. Strax öppnade sigt landskapet. Här var det nästan vackert som satan. Vi tog vänster vid den fallfärdiga sommarstugan, en grind forcerades, hundar började skälla och strax var vi inne i en liten gran allé. Efter gran allén kommer man ned till en åker, där tar man vänster för att fortsätta slingan. Men vi tog höger för vi ville ned till bäverbygget och blåsipporna i den lilla skogen nedanför åkern. 
 
Vi tog oss tillbaka till slingan och passerade ytterliggare ett plåsippsställe. Efter en lång men EJ brant uppförsbacke var extraslingan avklarad. Nu tog vi den rödmarkerade stigen åt höger ned genom hasselskog och tillbaka till bilen via Hakeredsgården. Spännande parti nedanför dom branta stupen. En fin promenad som blir ännu finare när bokarna fått sina löv. 
 
Nedan kartor. Karta 1 visar var man hittar detta vandringstips. nr 1 = Ragnhildsholmen och nr 2 = naturreservatet Hakered - Göddered. Karta 2 visar hur vi gick. Den rödprickiga slingan på kartan är den som även är märkt med rött i terrängen. Även stigarna uppe på Rannebergen är märkta med rött eller ljusblått. Blåprickat på kartan är den slingan vi gick utan märkning. Jag har även märkt dom blåsippsställen vi kom till.
 
                               
 
Åker du hit med buss så gäller hållplats Ragnhildsholmen och Backered. Buss 37 och 39 är numren som gäller i dagsläget. Även buss 907 för Ragnhildsholmen. 
 
Se Filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Hällesåker natur & kulturstig, Lindome

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Lindome, Mölndal, fornborg, fritid, kultur, kulturreservat, natur, natur Göteborg, naturområde, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Igår, alltså lördagen den 22 mars 2014 tog vi oss en titt på detta område. Nu skulle det naturvandras och kulturvandras. Från Lindome centrum körde vi öster ut och fram till Hällesåker. Vi parkerade på den anlagda parkeringsplatsen vid Börjesgården. En gård från slutet av 1600 talet. På parkeringsplatsen hittar man en informationstavla med en karta med vandringslederna inritade. Det är den jag använder mig av här när jag visar hur vi gick. Lederna är inritade i gult.
 
Vi gick upp på vägen bakom gården. En skylt visar mot fägatan, ett första kulturstopp på vägen. En bit före fägatan tar slut kom man till ett stigskilje. Dit fick vi ta oss tillbaka sedan när vi skulle vidare väster ut. Men först gick vi till fägatan tog slut och ytterliggare en bit mot Tommered, upp till en liten skogsbäck. Där vände vi på klacken och tog oss tillbaka till stigskiljet och följde skylten Gårdaliden.
 
Bild ovan: stigskiljet dit vi fick ta oss tillbaka igen.
 
Bild ovan: ungefär så här upphetsande var skogsbäcken.
 
 
Kartan ovan: jag har rödmarkerat hur vi gick första etappen fram till bäcken. 
 
Nästa kulturstopp blev vid Abrahams torp. ett torp från slutet på 1800-talet. Mitt i husgrunden står en gammal sälg. Trädet beräknas vara mellan 80 och 100 år gammalt. Så torpet har haft ett kort liv. Man behöver inte vara Einstein för att se att trädet egentligen är ett förstelnat ont väsen med långa armar. 
 
Efter ruinen av Abrahamstorpet gick vi på skön stig genom en mysig skog. , Men, men, sedan blev det kalhyggen som dominerade promenaden. Vi följde skyltning Strekered.
 
När vi kom fram till Strekered bestämde vi oss för att gena. Vi gick tillbaka några meter och följde stigen som är gulsträckad på kartan ned till Hällesåkersvägen. Vi följde sedan vägen tillbaka mot bilen. Beräknad längd på den södra slingan så som vi gick den, tja... ca: 5 km. Se kartan neden.
 
 Nu var siktet inställt på Börsåsen norr om dalen. Där finns också en parkering. På väg dit går man över Lindomeån, hm.. eller kör. En tillflödes bäck till den kan man följa upp i en sidodal (mot Hovgården). Börsåsen är toppen till höger på bilden nedan.
 
Uppe på Börsås skall det finnas en fornborg och en hyfsad grotta. Vi hittade varken grottan eller fornborgen. Vi glömde faktiskt att leta, vi var så fokuserade på toppen och utsikten. Lika bra det kanske. Grottan skall var jäkligt trång att ta sig in i, så man hade säkert blivit smutsig om knäna. Fin utsikt åt väster från toppen av Börsåsberget.
 
 Att observera. Kartan visar nog mot fornborgen eller grottan. För vi fick svänga höger uppe på berget för att komma upp till toppen, inte vänster som på kartan.
 
Detta blev en helt OK vandring med inslag av kultur. 
 
                                  
                        Här var vi + Info hämtat från skylten till området.
 
                            
 Buss 762 eller 763 från Lindome Central  tar dig hit. Hållplats Börjesgården. 
 
Se filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Flabäck natur & kulturstig vid Kållered och Lindome

Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Flabäck, Friluftsliv, Göteborg, Lindome, Mölndal, Promenadguide, agaredssjön, fritid, kultur, natur, natur Göteborg, natur Mölndal, naturområde, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Förra helgen gav vi oss av för att kolla in natur och kulturstigen som startar vid Flabäck. Dock va ja la inte helt påläst när vi gav oss iväg, med endast en hitta.se karta i fickan. Missade faktiskt att promenadslingan gick söder om Flabäck. Vi gav oss istället iväg i terrängen norrut mot Ikea. Inget jag ångrar mig på i efterhand eftersom vi fann en fin natur. Fast av naturliga själ då ingen direkt kultur, mer än Flabäcksstenen precis i början. Vi var dock tillbaka igår lördagen den 15 mars och kollade in natur och kulturstigen. Och vi fann ut att lägger man ihop natur och kulturstigen med den slingan vi gick förra helgen så får man en mycket fin promenad. 
 
Vi fann en pytteparkeringen vid infotavlan.
 
Det är bara ungefär 50 meter att gå upp längst med vägen innan en stig går ned till Flabäck och Flabäcksstenen. Här går gränsen mellan Halland och Västergötland. När Halland tillhörde Danmark var detta således gräns mellan Danmark och Sverige. Nedan några bilder från platsen.
 
Sedan gick vi då åt fel håll mot om vi skulle gått natur och kulturvandringen. Vi gick tillbaka upp och korsade över vägen och stegade in på en fin stig som vi följde norrut genom skogen.  Efter ungefär 400 - 500 meter kom vi fram till ett stigskilje. Vi valde den lite större stigen till vänster.
 
Sakta gick vi norrut i lätt uppförsbacke. Fågelsången ackompanjeras behagligt av billjudet från motorvägen.
 
Det var lite av sumpeträsk karaktär på skogen vi kom in i. Den gröna mossan på träd och stenar gav ett vilt intryck. 
 
Det är ungefär 1 km rakt genom skogen fram till Ekensås. En ekkulle söder om Eken köpcenter vid Ikea. Vi kom ut på en äng omgiven av stora gamla ekar. Strax före man kommer fram till ängen går en stig ned till vänster. Den går ned till sommarstugeområdet Tållered. Den stigen gick vi efter vi var klara på ängen. 
 
Inne bland sommarstugorna svängde vi av vänster upp på deras festplats, lekplats. I hörnet längst upp går en stig in i skogen. När vi passerat över stenmuren tog vi stigen till vänster. Den följde vi sedan upp till en träskliknande sjö. Strax efter sjön är man ute på vägen, samma väg som vi parkerade vid, fast 400 meter längre in på den. Vi följde bilvägen och Flabäck ned till bilen.
 
Vill man binda ihop den här promenaden med natur & kulturstigen så svänger man ned vid Flabäcksstenen och följer markering genom villaområde bort till Fagaredssjön. Vi startade natur & kulturstigen från parkeringen strax ovanför Fagaredssjön. Sedan gick vi förbi gravfältet, hällkistan och soldathögarna. Förutom gravfältet så var inget särskilt välbevarat. Men det var en fin liten promenad i tevlig skog. Från Flabäck är rundan ca: 2 km. Vi tog oss även ned till Fagaredssjöns västra sida. Där dominerade kraftledningsgatan landskapsbilden. 
 
 Vi hittade en fin parkering när vi gick natur och kulturstigen.
 
Hällkistan var det inte mycket kvar av.
 
Soldathögarna låg där motorvägen går fram nu. 
 
 
              
karta 1: här ligger det och karta 2: så gick vi norra promenaden.
 
Information från Mölndals kultur och Fritidsförvaltning. På bild 2 kan man se promenaden. Parkeringen som är utmärkt på kartan är samma som den vi stod på när vi gick den norra promenaden.
 
                   
  
Se filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top