von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Tumlehed - Hästevik, en fin promenad på Hisingen

Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Friluftsliv, Torslanda, Västkusten, hällmålningar, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenadguide, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink2
Det här området ligger så långt ut i väster man kan komma på Hisingen. Området finner man strax intill Lilla Varholmens brygga, där båtarna avgår ut till Göteborgs norra skärgård. Här fick vi en trevlig promenad över kala klippor och stränder. Men även en hel del skog. 
 
Jag tror det är bäst att parkera ute vid båthamnen vid Tumlehed. Här finns en parkeringsplats för naturreservatets besökare. Här finner man även en ganska bra karta över området. Dock har nog kartans grundtryck några år på nacken, så vissa stigar har ätits upp av naturen. 
 
Man kör hit genom att svänga in på Domarringsvägen norr om Nolered/Torslanda torg. Domarringsvägen övergår där bostadsområdet tar slut till Tumlehedsvägen. Den följer man hela vägen fram till Båthamnen och parkeringen. Kör in näsan i datorskärmen så kan du se att jag rödprickat vägen in till parkeringen. Åker du buss kliver du av på Hornkamsgatan (just nu Gul Express). Den ligger där bostadsområdet tar slut och Tumlehedsvägen börjar. På väg ut till båthamnen kommer du att passera fina hällmålningar på lite drygt 100 meter avstånd. Se kartan nedan.
 
Vi började med att ta en promenad norrut upp till Strömsund. Vi följde stigen längst med vattnet och upp över berget. Sedan anslöt vi till den grusade gångvägen som tog oss nästan hela vägen fram. Vill man gå den lättaste (tråkigaste) till Strömsund går man den grusade gångvägen hela sträckan. Den har jag gulmarkerat på kartan nedan. Tillbaka igen gick vi på klipporna nere vid vattnet. Gick fint men det blev lite upp och ned. Kartan som jag använder i inlägget är på 1 till 10.000. Det betyder att 1 centimeter är 100 meter i verkligheten. Så det är ingen lång promenad upp till Strömsund. Ett tips, här ifrån är det inte långt bort till Hällmålningarna i öster och upp till skalbankarna i Sillviks naturreservat. Det finns ett eget vandringstips om det på min blogg (Lilleby/Sillvik). Men jag har kluddat in var du hittar hällmålningarna någonstans på kartan nedan. En kort promenad rakt upp i berget. 
 
14 september 2014.
Vi tog oss över Madbäcken och följde sedan trrevlig stig några meter från vattnet ut mot bryggorna. Via trappa och räcke att hålla sig i tog vi oss upp på berget. Nu såg vi bort mot den lilla ön utanför Strömsund. Det såg ut som att vi kunde gå över klipporna bort till Strömsund, men vi valde att gå uppför berget till vi stötte på den grusade gångvägen, det fanns flera stigar in till den. Sedan följde vi gångvägen fram till ett litet hus, här gick det en ganska brant stig ned till vattnet.  Dock fanns det ingen bro över till ön som kartan visar. Den hade tydligen kapsejsat för flera år sedan. 
Bild ovan: en båt så in i vassen svår att se (ha ha, jag är Göteborgsvitsmästare i min bostad). Detta måsta vara den billigaste båtplatsen vid Tumlehed.
 
Bild ovan: Strömsund.
 
 Efter att vi tagit oss över klipporna tillbaka gav vi oss ut på den södra slingan. Vi gick förbi Tumlehedsbadet och fina villor och kom in på en grusad gångväg. Lite småtråkig sträcka, mest snår och buskar. Stigen som syns på kartan och som genar nära inpå vattnet finns inte längre. Så vi fick snällt fortsätta på gångvägen. Vid vägskiljet vek vi ner åt höger mot halvön som tydligen kallas för tumnageln, eller något liknande. Det var i allafall så en dam från området kallade den. Det var grusad gångväg hela vägen fram till där halvön började. 
 
Det fanns en liten sandstrand på halvöns västra sida. Vi tog en rundtur på den kuperade lilla halvön. 
 
Bild ovan: Vi vek ut på halvön direkt, men det är bättre att följa gångvägen till den tar slut. Då har du sandstranden ett tredjedels stenkast framför dig. 
 
Efter att ha tillbringat en timmes tid ute på halvön tog vi oss vidare söder ut mot Hästevik. Fortsatt på grusad gångväg genom en riktigt trevlig skog kantad av branta stup. Efter ca: 500 meter vi vek in på en stig som tog oss ut på bilvägen. Vi hade hamnat på bilvägen även om vi fortsatt på gångvägen, men nu slapp vi i alla fall några meter på bilvägen. 
 
Det blev att följa bilvägen en bit, bl.a. förbi fotbollsplanerna och anläggningen till Hjuviks AIK. Som ni kan se av kartan nedan så kan man välja flera vägväl för att ta sig tillbaka till Båthamnen och parkeringsplatsen. Bl.a. kan man gå rakt norrut på gångväg från Fotbollsplanerna. Men vi valde att gå upp lite längre öster ut på gatan Bergklevet. Efter en stund kom vi in på en fin stig över berget. Här var det i huvudsak lövskog. I alla fall just runt stigen.
 
Och så återstod endast en kort sträcka på Tumlehedsvägen fram till parkeringsplatsen. En lyckad promenad på Hisingen var till ända. 
 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, om man undviker att gå över klipporna..
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Stenhuggarstigen i Sannäs. Tanums Kommun.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Friluftsliv, Sannäs, Sannäsfjordens naturstig, Stenhuggarstigen, Västkusten, friluftsliv, fritid, kultur, natur, naturreservat, promenad, promenaden, promenadguide, promenera, sevärt, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Sannäs ligger fint vid Sannäsfjorden i norra Bohuslän. Området ingår i Tanumkustens naturreservat. Men så mycket av kusten får du inte uppleva när du går Stenhuggarstigen, eller egentligen ingenting mer än på avstånd. Stenhuggarstigen är en skogsvandring och det är endast när man är på väg över Vetteberget som man ser vatten. Tja, man fick faktiskt en väldigt fin vy ut över Västerhavets inre och yttre skärgård.  
 
Så även om jag hade förväntat mig en riktigt fin skärgårdspromenad när jag åkte hit upp, får la jag krypa till korset och erkänna att det här var en fin skogspromenad, kryddad med ett stänk kultur. Och att promenaden inte uppfyllde mina förväntningar var ju egentligen för att jag inte var påläst. Det var min mor som fiskat upp detta tips från nätet. Så jag var bara en glad turist som hånkade på.  Men den glade turisten fick snart ta över spakarna annars hade vi kommit käpprätt åt &%¤#.
 
14 juni 2014.. 
Strax söder om Sannäs finns en liten parkeringsplats. Här fick vår silverfärgade farkost stå och vila medans vi gav oss iväg ut på dom stigar som stenhuggarna använt sig av när tiden begav sig. Det var dock lite olika besked hur lång denna vandringsled var. Om man tittade på skylten på parkeringsplatsen talade den om 6 km, men på nätet stod det 5.5 km. Nu spelar ju 500 meter hit eller dit ingen som helst roll, huvudsaken är att man tror sig ha roligt.
 
 Vi valde att gå leden motsols, vilket betydde att vi inte började med att ta oss upp på utsiktsberget vetteberget, utan vi fortsatte istället stigen rakt fram genom trevlig blandskog. Leden är rödmärkt i terrängen. Efter ett tag kom vi fram till en gammal torpruin. Här satt en tavla med info om dom människor som bott här. Strax där efter var vi framme vid stora stigkrysset. Här var det skyltat åt alla håll. Vill du gå kortaste rundan, då svänger du vänster här. Då kommer du ganska fort upp på Vetteberget, men du kommer inte förbi grottan. 
 
Bild ovan: Här pekar pilen upp mot Vetteberget. Men här valde vi inte att gå upp, utan här avslutade vi istället med att komma ned.
 
Vi tog oss vidare till grottan. Grottan hittar man nästan längst upp på vandringsleden. Men den i säg var inget att hoppa högt över. Den var vad jag kallar en fuskgrotta, ett utrymme under stora klippblock. Men promenad hit upp var OK. Och det hade ju faktiskt bott människor i grottan.       
 
Efter grottan vände leden strax tillbaka söder ut. Vi hade ingen bra karta med oss, bara något skräp från nätet. Däför tog jag vänster vid nästa stigskilje, något som resulterade i att vi efter ett tag kom in på samma stig tillbaka ned mot stora stigkrysset. Så vi har faktiskt inte gått hela Stenhuggarstigen. (Se kartan längst ned). 
 
Nu gick vi genom ett bergit område där man bröt sten under dom gyllene åren. Det var i slutet på 1800-talet som stenindustrin expanderade. Vid skiftet mellan 1800 - 1900 talet var Sannäs befolkning närmare 300 personer. Det mesta av stenen som bröts fraktades med fartyg från Sannäs. Men på 1930 talet  gick stenindustrin kraftigt tillbaka och Sannäs befolkning sjönk kraftigt. Idag bor här knappt 60 personer året runt.
 
Och så kom vi tillbaka till stora stigkrysset. Nu tog vi oss upp på Vetteberget och fikade med göra fin utsikt. 
 
Att vara observant på när man skall ned från berget. Vi hade lite svårt att finna märkningen direkt. Men leden går rakt söder ut ned från berget, alltså åt vänster i förhållande till hur man kom upp på begret.
 
Stenhuggarstigen är en helt OK skogsvandring, och om man är lite intresserad av stenhuggeriets historia i Sannäs blir promenaden extra intressant. 
 
Men vi var inte klara med Sannäs ännu. Om ni tittar på bilden ovanför kartan så ser ni en informationstavla med blå märkning. Denna blåmärkta led heter Sannäsfjordens naturstig och är 3km lång och går i naturreservat Sannäsfjordens alskogar och betesmarker. Denna vandringsled var dock helt kass. Bra märkt, men igenväxt. Brännnässlorna gick mig ibland upp till näsan. Vi fick t.o.m. fly ut på stranden och följa den en bit istället.
 
Det här var annars den promenad jag var mest intresserad av. Man skulle ju kunna göra avstickare ut på två fina utsiktsberg, Lerholmen och Hönsholmen. Men allt var en igenväxt djungel i sumpmark. 
 
Men kanske var leden under upprustning. För vi fann en infrormationskarta stå lutad mot ett träd mitt inne i skogen, och den verkade relativt ny. Så kanske är något på gång. Vi får hoppas på det. Om någon vet något hör gärna av er.
Nedan i alla fall några bilder från denna promenad. Vi gick bl.a. förbi gamla tegelbruksruiner mitt inne i djungeln. Och stigen från ruinen tillabaka upp mot bilvägen och parkeringen var riktigt fin (svarta linjen upp till röda punkten på kartan längst ned). .
 
 
Film från vandringstips Stenhuggarstigen.
 
Film från Sannäsfjordens naturstig.
 
Barnvagnsvänliga promenader? Nej.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Härskogen med stora & Lilla Härsjön i Härryda kommun.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Friluftsliv, Härryda, Härskogen, Lerum, Lilla Härsjön, Stora Härsjön, fritid, naturområde, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
1 juni 2014.
I Härskogen finns det flera trevliga vandringsleder i olika längd. Vi bestämde oss för att gå den kortaste leden, Tre Knallar. Den är endast 3,5 km och följer mycket utmed Lilla Härsjön. Till skillnad från dom flesta andra spåren i Härskogen har denna led ännu ej blivit utsatt för skogsaverkning.
Men först tog vi en sväng ned till Stora Härsjön där vi följde motionsspåret norrut till vi stötte på Tre Knallar. Leden är märkt i blått på kartan nedan. Motionsspåret ser man i svagt gult följa Stora Härsjön från den lilla röd märkningen (niten) och norrut. På väg tillbaka söder ut stöter motionsspåret på Tre Knallar. Den gröna leden går runt Lilla Härsjön och är ca: 9 km och kallas Lilla Härsjörundan. Pytte lite saknas i norr på kartan. Men leden rundar bara viken. Sedan finns det en led till som börjar och slutar vid Härskogen och det är Stora Härsjörundan. Den leden går runt Stora Härsjön och är ca: 15 km. Svart/vit markering på kartan. Stora Härsjörundan följer dock endast utmed sjön på östra sidan. 
 
Vi parkerade på Härskogens parkeringsplats. Här var jag på lägerskola när jag gick i klass 3. Då tog vi en morgonlöpning på motionsspåret. Behöver jag nämna att jag var snabbast?
Nu mer är Härskogen ett behandlingshem för drogmissbrukare. 
 
Vi tog oss först en titt på badplatsen nere vid Stora Härsjön. Den ligger ett par hundra meter söder ut. Det gjorde vi i och för sig både före och efter promenaden. Efter promenaden tog vi oss också ut på en halvö utanför badstranden genom att hoppa på stenar. Här var det vackert och fåglarna sjöng så fint. Vet dock inte var det var för fåglar som kvittrade för oss, men jag tror inte det var skator. Men den vackra fågelsången dränktes titt som tätt av stora flygplan som var på väg till eller från Landvetter. Stora Härsjön är en näringsfattig sjö, här simmar Gädda, abborre, sik, regnbågslax och öring. Längst med Stora Härsjöns stränder växer vit och gul näckros, gäddnate, sjöfräken, säv, vass och olika starrarter och älranunke, allt enligt info från Härryda kommun.
 
Både jag och far brukar ju få spader av att följa motionsspår och grusade gångvägar. Men här lättades den psykiska påfrestningen något av den fina naturen vi fick se längst med sjön. Här går också utmärkt att gå med barnvagn. Vi gick förbi en fin grillplats med ett stort vindskydd. 
 
Dom 4 bilderna ovan är plåtade av far
 
Så stötte vi på Tre Knallar och det bar iväg genom fin barrskog bort mot Lilla Härsjön. När vi närmade oss Lilla Härsjön så spökade märkningen något. Man höll nog på att restaurera leden och lägga om den något. Vi såg att man bränt bort märkning från träden. Hur som helst, det blev i alla fall fel. Men jag hade karta med mig så det var inget problem. Detta är nu tre månader sedan så leden och märkningen är nog OK nu.
 
Fin stig följde utmed Lilla Härsjön. Snart kom vi fram till fina klippor att fika på. 
 
 Leden är lite lätt trevligt kuperad längst med sjön. Det var så fint och rogivande här och på avstånd började åskan att mullra. Om ni tittar på kartan ovan så ser ni att en bit ned längst med Lilla Härsjön går Tre Knallar förbi ett vindskydd med grillplats. Eller rättare sagt, man får göra en avstickare dit ut. Men hur som helst, här fastnade vi i drygt två timmar på grund av det häftiga åskvädret med tillhörande skyfall. 
 
Från vindskyddet hade vi bara ungefär tio minuter till en kvart att promenera bort till bilen. Vi var nöjda med dagen trots att vi blivit rejält nedkylda av den långa väntan vid vindskyddet. Men vi hade fått uppleva en fin promenad i trevlig och vacker natur. Jag kommer att titta till detta område lite mer senare. Nedan karta vart vi var.
 
 
FILM från detta Vandringstips.
 
Barnvagnsvänliga promenad? Nej. men motionsspåret är fint att gå med barnvagn och det är dessutom riktigt naturskönt bitvis.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top