von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Billdals Park, 18 januari 2015

Vandringar kring Göteborg Billdal, Billdals herrgård, Billdals park, Bohuslän, Göteborg, Park, Promenadguide, natur, natur Göteborg, naturområde, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Billdal ligger söder om Göteborg. Billdals Park är en liten oas mitt bland alla bostadsområden. Det är ett ganska så kuperat naturområde med berg i öster och väster. Genom parken slingrar sig Krogabäcken som mitt i parken passerar en laxtrappa.
Parken skall vara en blandning av engelsk landskapspark och tysk romantisk park.
 
Vi parkerade på den norra parkeringen. Men nu finns även en parkering i södra änden av parken. Gångvägen rakt genom parken ned till Billdals herrgård är inte mer än runt 500 meter. Så rundslingan är väl runt kilometern. Men det finns fina områden att vandra på uppe i bergen. Där väntar en vild och spännande natur.  Det finns även en hyfsad utsiktstopp.
 
Det var vindmässigt lugnt, men annars ett grått och lite småtrist januariväder. Nedan lite bilder från promenaden.
 
 Dammen och laxtrappan ligger ungefär hallvägs ned genom parken. Laxöringen leker i bäcken om hösten.
 
 Bild nedan: en av två gamla stenbroar över Krogabäcken.
 
Nedan syns det gamla rucklet i bakgrunden. Men nu skall Billdals herrgård förändras. Higab påbörjade 2014 en yttre renoveringen av herrgården. Så under 2015 kommer herrgården att se ut som på sin glans dagar.
 
 I sluttningen nordväst om herrgården finns många gamla ekar. Några är ihåliga. Det finns även gott om andra stora lövträd i parken, t.ex. bok
 
Bild ovan: här har det planterats för en fruktlund. 
Bild nedan: nästan uppe vid dammen och laxtrappan hittar man denna mäktiga gamla ek. Även den ihålig.
 
Bild nedan: på väg upp mot utsiktberget, vi kom från öster. Utsiktsbergets mäktiga branter fick vi på höger sida. På en väl iordning gjord gammal stenad stig tog vi oss upp. Den sista biten upp till toppen är stigen ganska så brant.
 
Bilder nedan: disigt men fin utsikt.
 
Bild nedan: vi följde stigen från utsikten över berget (röd märkt på kartan nedan). Gott om mossor och lavar i terrängen + att det var väldigt blött bitvis. Men även en vattenpöl kan vara naturskön.
 
Bild ovan: just avklarat en hal trappa med för smala trappsteg.
 
Bild nedan: Egon hade deformerat staketet efter att ha blåst omkull ett stort träd rakt över staketet. Norra parkeringen i bakgrunden. Detta betydde att vi var framme.
 
 Billdals park lämpar sig bra för en avkopplande "söndags" promenad.
 
Nedan kartor. Brun markerad stig = större gångväg (ej markerad i terrängen).  Röd markerad stig = stigen över utsiktsberget (ej markerad i terrängen).
 
Kommer du i bil från norr så svänger du av Söderleden vid Brottkärrsmotet.
 
Närmaste busshållplatser är Billdals Gård i södra änden av parken och Hästebäck i norra änden.
 
Nedan information om Billdals Park från Göteborgs Stad Park och natur
 
 
 
  
Film från detta vandringstips: Filmat i november 2011 och april 2012. Denna film är från innan jag bestämde mig för att lägga ut filmerna på youtubesidan för allmän beskådning. Därför dessa förtexter och även lägre bildkvalité då jag fick plocka ut klippet från en HD-DVD-skiva. Och som grädde på moset är filmen allt för lång. Men jag tror den visar ungefär hur det ser ut i Billdalspark i november och april.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja delvis. Det går fint att rulla med sig en barnvagn på dom större gångstigarna nere i dalen. Men inte upp till utsikten.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 

En magisk eftermiddag på Vallda Sandö, Kungsbacka kommun

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg,, Kungsbacka, Promenadguide, Vallda, Vallda Sandö, Västkusten, fritid, kultur, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenera, upplevelse, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Igår måndagen den 5 januari 2014. Vilken fin eftermiddag vi fick på Vallda Sandö. Visst, molnen hittade under solen redan efter två minuter och sedan såg vi inte den mer. Men det var så stilla och fint.
Vi gick den turen som dom flesta går här. Från parkeringen och ut till halvön Kalven. Vissa går även upp till Bronsåldersrösena på toppen av berget. Och det var precis vad vi tog oss för denna dag. 
 
Naturreservat Vallda Sandö består av ett bergigt kustlandskap. Här finns gott om kala klippor och uppe på bergen växer ljung. Nedanför är det strandängar som dominerar. Vallda Sandö blev skyddat som naturreservat 1972. Naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen (+ privat) i kommun Kungsbacka. Här finns också fina bad, som håller 3 stjärnor. 
 
 Nedan lite bilder och längst ned kartor som beskriver hur vi gick och vart naturreservatet ligger.
 
Bild ovan: Nere vid Kinneviken finns toalett. Och som bilden nedan visar var den öppen. Det fanns till och med två burkar innanför varje dörr. 
 
Dom tre bilderna nedan visar Kinneviken.
 
Bild ovan: Vy över Ottervik.
Bild nedan: En tillbakablick mot Kinneviken.
 
Och så tog vi oss upp på berget. Lättast är att ta sig upp precis i början vid bänkarna. Nedan ett antal bilder uppifrån berget.
 
Bild ovan: Fyren Tistlarna. 
 
Bilder nedan: från Stensvik norr om parkeringen. 
 
Så här gick vi. Ett längre vandringstips från naturreservat Vallda Sandö finner du här: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2017/february/vallda-sando.html    
 
Åker du buss så är närmaste hållplats Sandö, Kungsbacka. Den ligger där grusvägen går ut på Sandö. Promenad ca: 1 km meter till parkeringen. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, det går fint att rulla med sig en barnvagn ut till Otterviken och den mysiga grillplatsen vid Kalven. Stigens storlek ser du nedan. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top