von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Blomsholms fornminnen med skeppssättning. Strömstad.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Friluftsliv, Gravrösen, Skeppssättning, Strömstad, adventure, friluftsliv, fritid, kultur, kulturreservat, natur, naturområde, promenad, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, upplevelse, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
En liten natur & kultur promenad. Här går man en välmärkt lättpromenerad natur & kulturslinga genom ett område rikt på fornminnen från stenåldern fram till medeltiden. Slingan är märkt med något som liknade mors gamla lussebullar (som skall vara utan saffran) med ett russin i vart hörn. Vandringsleden är inte mer än drygt en kilometer lång. Så man behöver inte förtära någon större mängd kosttillskott för att bärga hem denna promenad. Man kan förlänga promenaden genom att t.ex. gå bort till gravhögen Grönehög, Bohusläns största gravhög. Eller ta en promenad i Catharinaskogen strax bredvid säteriet.
 
 I statarlängan från 1899 finns ett café som serverar våfflor. Öppet 1 juli  till 15 augusti 11 - 17 (gällde 2015). Läs mer om t.ex. öppettider här: http://www.vastsverige.com/stromstad/b/44245/Blomsholm-Fornlamningar-av-riksintresse   
Här finns utställningar om Blomsholms historia. Statarlängan ligger vid Blomsholms säteri. Bilder nedan.
 
Bild ovan: parkeringsplatsen för natur och kulturpromenaden.
 
En informativ tavla satt vid parkeringsplatsen.
 
Kartan ovan: vi gick vandringsleden medsols. Det betyder att vi började med att korsa bilvägen och tog oss upp till Blomsholms gravfält. Sedan fortsatte vi ned till skeppssättningen och tillbaka till parkeringen. Vill man gå lite längre kan man som sagt ta en sväng bortom Grönehög. Gravhögen ligger nästan ute vid E6an.
 
 Slingan tog oss bort till den fina lövskogen. Snart började det att drälla av informationstavlor.
 
Rejäla informationstavlor.  Men för att kunna läsa vad som står på dem måste ni ta er hit på plats. Vill inte ta ifrån er det spännande ögonblicket.
 
Bilder ovan: Bohusläns största domarring.  
 
Bild ovan: skeppet ligger väl förankrad på en kulle ute på ängarna. På väg ned passerade vi två bautastenar varav den på bilderna nedan var rätt så stor, eller rättare sagt hög.
 
Och så på väg fram mot Blomsholms stolthet.
 
Skeppssättningen är Svea rikes näst största efter Ales stenar. Skeppet är över 40 meter långt och består av 49 resta stenar där dom högsta i ändarna är 4 meter höga. Skeppssättningen skall vara från yngre järnåldern, 500 - 1050 e.Kr.
 
Bild ovan: informationstavlan för Skeppssättningen satt efter skeppet, så kanske är det tänkt att man skall gå vandringsleden åt motsatt håll. Detta var en trevlig liten naturoch kulturpromenad. 
 
Om vi tar oss tillbaka till cafét och våfflorna så kan man ta en liten skogspromenad i Catharinaskogen strax intill cafét.  
 
Till höger i bilden ovan i bortre änden av den röda byggnaden startar promenadslingan genom Catharinaskogen. Man kan nästan skymta informationstavlan i skogsbrynet. Slingan är inte mer än ca: 300 meter, mycket trevliga 300 meter. Bilder nedan från denna slinga (nya från 27 juli 2017). 
 
Catharinaskogen, en liten djungel.
 
Här kommer vi fram till den mystiska stencirkeln som omnämns i texten på informationstavlan vid starten.
 
 
Grönehög
 
Vill man även titta till gravhögen Grönehög så kan man antingen promenera dit, men det blir nästa 4 km fram och tillbaka. Det bekvämaste är att köra ned till parkeringsplatsen för Grönehög. Se kartan längst ned.
 
Det är en kort promenad på knappt 200 meter bort till gravhögen från parkeringen.
 
Vill man gå mellan Blomsholm och Grönehög så visar Rymdvarelsen på skylten vägen. I bakgrunden parkeringsplatsen för Grönehög precis intill E6:an. 
 
Bild ovan: utsikt från toppen av Grönehög. Vid det vita huset längst bort till höger i bild ligger skeppssättningen. Så det är ett stycke att gå.
 
Nedan karta hur man hittar hit. Sväng av E6an vid norra infarten till Strömstad. Det är bra skyltat från motet.
 
 
Information about this place: http://www.lansstyrelsen.se/VastraGotaland/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/historia-pa-plats/blomsholm/Pages/default.aspx  
 
Film från detta vandringstips kommer, men det dröjer lite. Eller väldigt länge menade jag.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, det är möjligt att rulla med sig en barnvagn.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 

Vandra, promenera och vandra

Allmänt tjatter och en del nyttig info naturområde, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink2
Halåååå, ni glömmer väl inte mitt vandringstips Autlandsdalen i grannlandet Norge????  Blev påmind  ikväll när tv2 visade en kort film på 10 minuter från Aurlandsdalen. Det är fantastiskt vackert där i augusti och september. Länk till vandringstipset här:  http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/february/aurlandsdalen-i-norge-harresande-vacker-vild.html  
 
Nu är semestern SLUT. Kan man bli så mycket gladare? Men jag har hunnit med en hel del på mina 5 veckor. Jag har va.... hm, om du är ny besökare på min blogg kanske du bör få reda på vad denna blogg går ut på, klicka här: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/may/en-blogg-for-vandringssugna-i-goteborg-och-bohuslan-lite-mer.html  Just det. Jag har bl.a. besökt min mor på Galtö i norra Bohuslän. Och i veckan som var tog jag och far en tre dagars tripp runt Vättern. Varför nämner jag detta???  Tja, en liten vink om kommande vandringstips. Bilderna nedan är kopplade till en camping vi övernattade på någonstans runt Vättern. Och blommorna högst upp i detta inlägg är min mor skyldig till. Jag återkommer när jag har något vettigt att säga. JO, en sak till förresten. Jag tror att jag passerat 150 vandringstips nu, bloggen och min Youtubesida https://www.youtube.com/user/vonFrankEinstein  sammanräknade. Tårta??
 
 

Sönnerbergens naturreservat. Onsalahalvöns sydspets. ca: 5 km promenad

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Kungsbacka, friluftsliv, kultur, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink2
Naturreservatet omfattar även halvön Hållsundsudde öster om Sönnerbergen. Sönnerbergens röda klippor utgör ett stort inlag i detta naturreservat + ljunghed och skog. Området blev skyddat som naturreservat 1978 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Läs mer om naturreservatet här: http://www.lansstyrelsen.se/halland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/kungsbacka/hallsundsudde-sonnerbergen/Pages/default.aspx       
 
16-17 juli 2015 
 
I detta vandringstips går jag en rundur ned till halvön Mönster, sedan över dom röda klipporna upp till småbåtshamnen i väster och genom stugområdet tillbaka till parkeringen. Bitvis är denna promenad lite ansträngande. Jag gick promenaden två kvällar i rad på grund av ganska kraftig blåst första kvällen, vilket gjorde det svårt att filma ute på dom röda klipporna. Kväll två blev lugnare, men jag kom iväg lite senare så jag var inte tillbaka vid parkeringen förrän ett tag efter solnedgången. Första kvällen var det sol, andra kvällen var det ganska molnigt och regnet hängde i luften. Promenaden är i runda slängar ca: 5 km. Men den kan nog kännas längre, lite beroende på hur bra man träffar vägval över bergen och dom röda klipporna.   

Jag utgick från parkeringensplatsen i slutet av Mönstervägen. Därifrån leder en stig genom skogen ned till halvön Mönster. Se kartan ovan.

På parkeringsplatsen mötte en avslappad välkommskommité upp. Det låg gott om nygräddade pannkakor på marken. 

Det började med en lätt skogspromenad på ca: 1 km ned till vattnet. 
 
Ungefär halvvägs passerade jag ett litet tjärn, och strax efter hittade jag upp till en bänk med utsikt. Vid klart väder kan man se industrierna vid Väröbacka och Ringhals kärnkraftverk. 
 
Så kom jag ned till stora Skedevik. Vattnet i viken var ishavsblått. 
 
Jag fortsatte över ängen och fram till lilla Skedevik. Där går stigen upp till toppen på halvön Mönster. På toppen ligger en lotsutkik. Här finns också fornminnen i form av bl.a. rösen och stensättningar.  
 
Bild ovan: lotsutkiken.  
 
Jag tog mig ned samma väg till stora Skedevik (man kan även följa kraftledningen). Nu följde promenadens mest ansträngande och knepigaste bit. Men också den finaste. Om du har vana av att kliva runt i bergsterräng så är det inget märkvärdigt. Direkt norr om viken tog jag mig upp i berget, det var ganska så lätt. Sedan försökte jag hålla mig ganska nära inpå vattnet fram mot branten upp till Kyrkefjäll. Ungefär mitt på branten är det lättast att komma upp (se filmen). Väl uppe fick jag fin utsikt. Nu följde en fantastisk fin promenad över dom röda klipporna. Gå INTE upp över höjderna utan håll dig på dom röda klipporna, det är lättast. En stycke efter Kyrkefjäll kom jag ut på en strandäng. Här fanns antydan till stig. Den var bra att följa fram mot klipporna utanför nästa lilla bergknöl.  Efter att jag passerat nedanför ett tredje berg kom jag fram till en liten stenstrand, där vek jag av från klipporna och tog mig på stig över till småbåtshamnen. Men kom ihåg, det är bättre att vika av från vattnet och dom röda klipporna för sent än för tidigt. Det är en mycket eländig terräng ovanför klipporna. Missar du stigen så gör inte det så mycket, då följer du bara berget längst med vattnet fram till småbåtshamnen. Se karta nedan. 
 
Bild ovan: på väg upp Kyrkefjäll. När man går promenaden första gången så tror jag det är klokast att gå promenaden motsols så som jag går här. Branterna är åt detta håll och det kan vara lite lurigt annars att finna hur man tar sig ned. Bild nedan: utsikt från Kyrkefjäll.
 
Bild ovan: två segelbåtar framför fyren Nidingen.
 
 
Bild ovan: stenstrand, här vek jag av från vattnet och dom röda klipporna och tog mig bort mot stigen över till småbåtshamnen. Här ute på klipporna hade mängder av människor samlats på fredagskvällen för att lyssna på levande musik och sång.  
 
Bild ovan: fick i efterhand se att två små varelser hade fastnat på bilden.  Får jag klagomål på bilden tar jag naturligtvis bort den. Bild nedan. Den här dammen passerade jag på väg upp mot stigen.
 
Bild ovan: resterna av en gammal stenstuga eller en fårbostad? 
 
Det är fint runt småbåtshamnen, bilder nedan. 
 
Från småbåtshamnen gick jag genom stugområdet tillbaka till parkeringen. Jag fick två mycket fina kvällar ute på Sönnerbergen. 
 
Så hittar man hit. Kör Valldavägen mot Gottskär. Sväng av in på Häcklehagsvägen mot Orrevik och sedan in på Mönstervägen som man följer fram till parkeringsplatsen. 
 
Verkar svårt att åka hit kommunalt. 
 
Se min film från detta vandringstips. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. tar du dig runt detta vandringstips med barnvagn bör du tilldelas medalj. Men det är möjligt att rulla med sig en barnvagn ned till lilla Skedevik vid Mönster. Dock lite stenigt sista biten.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
  

Till top