von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Tjolöholm. vandring i Storeskog.

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bad, Kungsbacka, Västkusten, friluftsliv, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Det finns flera mycket fina vandringsleder i naturområdena runt slottet. Här kan man vandra i mycket varierad natur. Vi valde denna dag att promenera bort till Storeskog väster om slottet. Läs mer om vandringslederna på Tjolöholmshalvön här: http://www.tjoloholm.se/slott-tradgard/naturomraden/  Där hittar man även mycket användbara kartor. 
 
 
 Det går tre märkta leder ut till Storeskog och naturområdet väster om slottet. Bilden ovan visar vilken färg som lederna är märkt med. Dicksons promenad är 4,1 km och märkt med orange. Den är barnvagnsvänlig. Jägarns stig är 5,5 km och märkt silver. Och så Grevens runda som vi gick, den är märkt med grönt och är 4,5 km. Den är lite lätt småkuperad. Med betoning på lätt. Vi gick vandringsleden motsols. Men vi följde inte Grevens runda hela vägen, för jag tycker promenaden blir finare om man istället följer Jägarns stig söder om Mellanskog när man går tillbaka mot slottet. Se kartan från www.tjoloholm.se nedan. 
 
 
 
 
 
 13 juni 2015
 Vi fick en fantastisk eftermiddag, varmt och vindstilla. Promenaden började genom en liten allé av bl.a. hägg. Sedan över öppna fällt bort till Storeskog.
 
Efter ett tag när vi var på väg upp mot Hällenabb fick vi många fina gamla ekar på vänster sida av stigen. Det går en mindre stig inne bland ekarna om man skulle vilja komma dom närmare. Men den stigen är blöt när det är blött, …hm, just det. Men det är några fina bjässar som står där. Och på den här tiden finns även många fina blommor att avnjuta.
 
Nästan uppe vid Hällenabb viker den grönmärkta Grevens runda upp i Storeskog. Nu blev det en fin vandring bland små knotiga ekar, fina bokar, inte lika fina flugor, många oidentifierade blommor, dock av samma art, och en "%¤# massa myggor.  
 
Det fina i kråksången med vandringslederna här på Tjolöholmshalvön är att det sitter en karta i varje större stigförgrening. Vi befann oss nu vid karta nummer 7, se kartan nedan. Jag har fyllt i så det skall synas bättre. Men kartan nedan är nummer 10 i terrängen. Jag tog bild på den i början på promenaden..
 
Från stigkorset och alla fina bokar bar det iväg upp till vandringens högsta punkt. Trappan nedan kan vara lite knepig om man går i högklackat. 
 
Bild ovan: fin utsikt över Kungsbackafjorden och Fäholmarna.
 
På högsta toppen har man planterat en stenhög. 
 
Bild ovan: nu tog vi en avstickare ut till utsiktsberget längst ned i söder. Här fick vi fin utsikt över Näsbofjorden och Kungsbackafjorden.
 
Bild ovan: längt in till vänster i bild ser man ängen och badstranden nedanför slottet. 
 
Bilder ovan: det var grönt, frodigt och massor av blommor. Efter ett tag tog vi in på den silverfärgade Jägarns stig som går närmare inpå vattnet. 
 
Nedan tre bilder från stenmuren som jag tog den 26 juli 2016. Det var tort på stenarna så det gick ganska bra ta sig över. Men jag förstår att man vill varna. Muren får nu gissa hur den såg ut, jag visar istället bilder på vad vi såg från muren. 
 
Som avslutning tog vi en liten avstickare till stranden nedanför slottet. Det blev som vanligt en fin promenad på denna underbara plats.
 
Tjolöholms Slottsstigar öster om slottet är också mycket fina och bjuder vacker natur med storslagna utsikter. Läs mitt vandringstips HÄR
 
Nedan en karta för att hitta hit.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, inte så som vi gick. Men en av lederna, den orangefärgade Dicksons Promenad 4,1 km är barnvagnsvänlig. Se kartan nästan längst upp i vandringstipset. 
 
Och till sist en bild på detta träiga konstverk strax intill parkeringen. Bilden tog jag den 26 juli 2016.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Vandringsgänget på Ramsvikslandet, Sotenäs kommun.

HÄR visar jag alla fina promenader med VANDRINGSGÄNGET, Vandringar Bohuslän & Västkusten friluftsliv, promenad, promenera, skärgård, vandring, vandringstips Permalink2
14 juni 2015: Vi fick ju riktigt hyfsat väder på vår vandring i detta storslagna naturreservat sydväst om Hunnebostrand. Och herr Ljung i sina inneskor blommade som vanligt. Och vad roligt att få se några nya ansikten denna gång. Hoppas ni följer med fler gånger. Nedan har jag ritat in på en karta ungefär hur vi gick. Dock lite osäker på hur vi gick längst upp i norr då jag lyckades tappa bort min karta på promenaden. Vi gick promenaden motsols. 
 
Och så liter bilder från vår vandring. Jag filmade inget, denna gång heller.
 
Bild ovan: på väg upp genom Hällingedalen . 
 
Bild ovan: ungefär 10 sekunder före bilnycklarna återfanns.
 
Bild ovan och bilder nedan: på väg ned mot Grosshamn i soldis. I bakgrunden berget Sote Bonde. På bilden nedan ser vi en stilstudie i konsten att hålla balansen på en berghäll.
 
Bild ovan: Grosshamn
 
Bild ovan: husen i Fykan. Och på bilden nedan släpar sig gänget bort mot berget Sote Bonde. 
 
Bilder ovan: lite klättring men belöningen blev fin 
 
Och så hade vi bara några hundra meter kvar av vandringen. 4:45 timmar efter att vi påbörjade den.
Ett stort tack till alla för en glad tur. 
 
Om någon vill ta del av vandringstips Ramsvikslandet här på bloggen, klicka här:  http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/may/ramsvikslandet-en-naturparla-pa-bohuskusten-2.html  
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 

Nattvandring på Stora Amundön och hittaut.nu

Allmänt tjatter och en del nyttig info amundön, friluftsliv, stora Amundön, vandringstips Permalink0
9 juni 2015. Första riktiga sommardagen fick följas upp med en skön nattvandring ute på Stora Amundön. Cykelvägen ned till Stora Amundön är väl inte särskilt rolig att gå på, men vyerna är mestadels fina. Det var så lugnt och stilla ute på vattnet. Kanadagäss, änder och måsar höll till en bit ut i vattnet. Men jag kunde inte höra dem för Bucket full of hate med Accept dränkte allt annat ljud. Och jag har ju hört fåglar skräna förut så jag lät musiken vara på.
 
 Ute på Stora Amundön tog jag en runda på det ca: 4 km långa naturspåret. Jag knäppte bilder fram till att jag kom upp till bronsåldersröset strax före nakenbadet. Sedan blev det för mörkt för att ta bilder.
 
Som vanligt blev det en fin promenad på Stora Amundön. Men i det här inlägger vill jag också berätta om hittaut.nu. hittaut.nu är ett hälso- och friskvårdsprojekt med målet att få människor i rörelse och upptäcka nya platser i sin omgivning. Jag tycker att det blivit rätt omständigt att få tag på orienteringskartor nu mer, så jag har haft stor nytta av kartorna från hittaut.nu. Och förutom att det är mycket bra kartor över naturområden så kan man även leta efter checkpoints. Läs mer här: http://www.hittaut.nu/   Kartor finns att hämta på olika utdelningsställen, men dom går också att skriva ut.
 
På söndag släpar jag med mig vandringsgänget upp till Ramsvikslandet för en vandring.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
Till top