von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Ett glömt bankkort ledde till en promenad i Trädgårdsföreningen.....

Allmänt tjatter och en del nyttig info, Vandringar kring Göteborg promenad, promenad Göteborg, vandring Permalink1
....eller i väntan på ett vettigt vandringstips. 
 
Det är märkligt det där att jag har så lätt för att glömma bankkortet i läsaren. I vanliga fall hinner affärsbiträdet göra mig uppmärksam, men inte denna gång. Jag hade snabbt lämnat Intersportbutiken i nordstan och tagit mig ut i folkvimlet. Jag märkte först att bankkortet var borta när jag en halvtimma senare stod vid kassan på ICA på Axel Dahlströms torg. Hm... och då kunde jag bara hoppas på att jag glömt kortet på Intersport och inte tappat det någonstans.
 
Ja ja, jag ringde Intersport affären så fort jag kom hem. Dom hade försökt att nå mig, dom hade mitt bankkort. Tack tack tack. Det skall dom ha tummen upp för, bra service. Vi kom överens om att jag skulle hämta kortet nästföljande dag, som var igår.
 
Nu är ni säkert vansinnigt intresserade i vad jag hade köpt. Jag hade uppgraderat vinterklädseln. Två par handskar från Hestra, ett lite tunnare par för 0 grader och upp till det att man behöver handskar och ett par för kallare temperaturer. Och så en vindtät mössa Milly Milly + en typ rånarluva om man fryser om kinderna. Se bild på mitt inköp nedan. Där är allt i och för sig inslaget i presentpapper (ja ja julklappspapper, jag har inget annat), det är nämligen inte jag som skall ha dessa klädesplagg. 
 
Så när jag ändå skulle ned till nordstan kunde jag ju likabra ta en kvällspromenad med början där. Så jag tog mig från nordstan till Trädgårdsföreningen tillbaka in till Brunnsparken och sedan i mörker ut till Frölunda. Nedan några bilder från promenaden fram till att det blev mörkt. 
 
Och det var allt ifrån precis just nu. 

Promenad över Lindö - Kalvö och nästan ned till Trossö

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, High land Cattle, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Tanums kommun, Västkusten, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skärgård, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Naturreservat Trossö-Kalvö-Lindö i Tanums kommun är väl värt ett besök. Här fick vi uppleva en mycket vacker och storslagen Bohusländsk natur. En gång i tiden var öarna skilda från varann men efter landhöjningen förbinds dom numera av smala landremsor. I väster är landskapet kargt och format av vind och hav medans det i öster är en lugn frodig och artrik innerskärgård. Man följer en 6 km lång gräsbevuxen väg som anlades på 1930-talet. Vägen löper över hela ökedjan och var tänkt att ansluta till fastlandet via färja till Havstenssund i söder och Resö i norr. Några bilar har tydligen aldrig rullat på vägen och någon färja blev det inte heller, tyvärr. 
 
I det här vandringstipset hade jag tänk kombinera sommar och vinterbilder. Men efter att jag varit i kontakt med Tanums kommun och turistbyrå och fått ett svar jag inte ville ha så får det bli endast sommarbilder. Det var inte så att jag inte fick ett bra bemötande och fin service. Med deras svar fick mig att inse fakta. Det går inte att få fatt på ett båtskrälle som kan förflytta mig ut till öarna och naturreservatet vintertid. Skall man ut på öarna får man ta sig dit med Västkuststiftelsen när dom har en vandring där eller boka en guidad resa med Selin charter. Om man nu inte har egen båt eller vill simma. Det finns nämligen inga taxibåtar på Resö eller Havstenssund.
 
Jaha, där ser man. Naturreservatet är marknadsfört som en naturpärla och ett av dom populäraste i kommunen, men.....
 
Vi fick en bekant till mor att agera taxibåt. Det var en ganska liten plastbalja som jag gärna kan undvika att placera mig i på vintern. Att gå en promenad med Västkuststiftelsen kan jag i och för sig rekommendera. Men då måste man passa in ett datum. Men kan man följa med så ordnar dom trevliga vandringar.
 
Detta svar fick jag från Tanum turist när jag frågade efter taxibåt eller annat transportsätt ut till naturreservatet: "Tyvärr finns det inte någon i dagsläget som kan transportera dit ut. Däremot anordnar Västkuststiftelsen guidade vandringar vid olika tidpunkter, som man kan följa med på , då anordnar Västkuststiftelsen transporten. Västkuststiftelsen uppdaterar sitt utbud löpande..http://media.vastkuststiftelsen.se/?page_id=417 " 
Det finns ett taxibåtsföretag som heter Selin charter som ni kan kontakta om ni vill åka dit o dom har tel nr. 0525-22342 eller 070-6058176. (Men hos dem kan man som sagt bara boka om man är ett lite större sällskap).
Kontakt Tanum turist: info@tanumturist.se  www.bohuslan.com/tanum
 
15 augusti 2015
 
Vi hade som sagt fått en vänlig själ att agera taxibåt. Det blev en kort sjötur mellan Resö och Lindö. 
 
På bilden nedan var vår kapten och hans taxibåt på väg tillbaka mot Resö. 4 timmar senare skulle han hämta upp oss på samma plats. 
 
Bild ovan: det var glasklart att man bör undvika att bada här. Nedan bild på Västkuststiftelsens egendom, har jag för mig. Naturreservatet är skyddat sedan 1970 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Här fanns informationstavla över naturreservatet och lite annan spännande läsning. 
 
På kartan ovan har jag markerat hur långt vi gick innan vi fick vända om för att hinna vår båt tillbaka. Men jag ångrade mig lite i efterhand. För jag hade aldrig trott att det skulle vara så lättgått som det var. Här förflyttar man sig ungefär lika fort som på okuperad asfalt 5 - 6 km i timmen. Dom ca: 12 km som det är fram och tillbaka går man lätt på 2,5 timmar. Det tar dock tid att filma och ta bilder, men om vi hade utsatt tiden för hämtning en halvtimma hade vi lätt hunnit till bryggan längst ned i söder på Trossö och tillbaka igen utan stress. 
 
Bild ovan: perfekt, i lådan fanns en folder med en bra karta. Den kom väl till användning. Det kunde konstverket nedan också gjort om jag inte varit rädd för att ramla av stubben. 
 
Mycket av promenaden på Lindö går över betesängar. 
 
 
 
 
Så korsades vår väg av stora djur med väldiga horn. Ett tjugotal Highland Cattle kom att passera precis framför oss när dom anslöt till flocken nere vid vattnet. Jag uppfattar Highland Cattle som något lugnare i psyket och inte alls lika nyfikna som våra vanliga kossor. En kviga kom sakta lunkande emot oss i sälskap med sin lilla kalv. Men det är alls ingen fara om man bara beter sig förnuftigt och visar dom respekt. Det brukar uppskattas om man leker med kalven, gärna brottas. Det är faktiskt sant, jag har läst det i en norsk guide för svenska turister.
 
Efter detta dramatiska möte fick jag räkna in oss och se så att alla i gänget fortsatt var med. 
 
Nu öppnade sig landskapet och det blev en mycket fin promenad söder ut.
 
Strax efter kossorna fick vi närhet till havet i väster. Det blåste lite lätt på klipporna men uj vad fint här var. 
 
Här fikade vi på norra delen av Kalvö. Lä och fin utsikt åt öster.
 
Man kan göra flera avstickare från "bilvägen". Den här stigen gick rakt ut mot klipporna i väster. 
 
Vi vände på klacken när vi kom in i Kalvö by. Vi var tvungna för att hinna tillbaka i tid till båten. Hit var det nog knappt 4 km.
Bild nedan: på väg tillbaka. 
  
Det här var en jättefin och omväxlande promenad. Synd bara att det är så svårt att ta sig hit ut.
 
Lite mer Info om naturreservatet http://www.reso.nu/images/pdffiler/lindo.pdf 
 
Film från detta vandringstips får nog vänta. Jag planerade filmning utifrån att jag skulle gå här igen till vintern. Men...... 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja här är det möjligt att rulla med sig en barnvagn hela vägen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 

En promenad i Lärjeåns dalgång, Angered Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Göteborg, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, wandern, waterfall Permalink1
8 november 2015
 
Hade tänkt mig en färgrik höstpromenad i Bokskogen i Rödsbo. Men avsaknaden av ett tydligt stigsystem gjorde att vi istället hamnade i Lärjeåns dalgång. Ja så blev det, tänka sig. Får titta till den där  bokskogen en annan gång.
 
Nu hade jag alltså hastigt och lustigt kommit på att jag ville gå i Lärjeåns dalgång. Jag ville gå den sista biten av Lärjeleden från Lärjehed kolonistugor och ned till forsen med en Laxtrappa strax nedanför Hjällbo centrum. Det är den finaste sträckningen av Lärjeleden, som annars startar vid Angereds centrum. För många år sedan tyckte jag att hela sträckan var fin. Men...... tja, det finns en fin sträcka utmed ån även på norra sidan av Gråbovägen. Men vill man ha en liten längre promenad så är det ok att starta från Angereds centrum. 
 
Bilder ovan på infotavlan vid Lärjehed kolonistugor.  
 
Vi tog buss 78 från Hjällbo centrum till Eriksbo Östergärde. Sedan gick vi ned till Lärjeheds koloniområde. Från koloniområdet och ned till forsen med laxtrappan är det ett par kilometer, på ett ungefär. Idag var det mycket vatten i den leriga ån. Träden hade tappat dom flesta av sina löv. Så det blev ingen promenad med fina höstfärger, som jag kanske hade hoppats på. Men det är fint längst med ån i alla fall. Och jösses va många som letat sig ned i dalgången denna eftermiddag. Det var en jämn ström av löpande eller promenerande människor. Sist vi gick här mötte vi knappt någon. Ett tecken gott som något att det är inne att vara ute. 
 
Leden är tydligt uppmärkt med orange märkning eller skyltar där det står Lärjeleden och en pil.
 
Bild ovan: sedan vi gick här i november 2012 hade man gjort en hel del underhållsarbete med stigen. Nu hade man gjort en grusslinga på dom partier där stigen tidigare var på gång att rasa ut i ån. Ett mycket behövligt arbete som gjort att man nu tar sig fram fint. Här är inga problem att rulla med sig en barnvagn om man skulle känna ett behov av det. 
 
Det här är mycket lätt promenarat med knappt någon stigning alls. Värre blir det om man får för sig att ta sig upp till Kortedala eller Bergsjön. Det finns möjlighet till det på flera ställen och det är tydligt skyltat. Garanterat är att man får tränat sina benmuskler. 
 
Då hade vi tagit oss över sista bron på Lärjeleden och vi följde en mindre stig ned mot forsen och laxtrappan. Men vi såg ingen lax i laxtrappan. 
 
Jag gillar skarpt denna del av Lärjeleden. Den är väl värd ett besök med eller utan laxar i trappan eller på fickan.
 
Film från detta vandringstips.
 
 
Och här en film från oktober 2012 när vi gick hela Lärjeleden från Angereds Centrum.
 
karta Karta över hela Lärjeleden, fast pilarna visar motsatt håll åt Angereds Centrum. Går du hela leden från Angereds centrum och ned till Hjällbo centrum är sträckan ungefär 7,5 km. Man kan välja på att gå via Lärjeåns Trädgårdar och Storåsfallen.
 
Länk för mer information om Lärjeånsdalgång:
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja den sträckan vi gick här i vandringstipset går fint, undantaget avstickaren ned till Laxtrappan. Går man hela Lärjeleden får man trappor i början. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
 
Till top