von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Promenad till Fisjön. Norra Sandsjöbacka, Göteborgs kommun

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Mölndal, Photos, Ronny Sveum, Sandsjöbackaleden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern Permalink0
Mitt inne i Sisjöns militärområde/skjutfält ligger Fisjön. Från nordöstra sidan av Oxsjön leder en liten stig fram till sjön. En promenad in till sjön är en fin naturupplevelse med möjlighet till bad när isen inte ligger för tjock. Detta vandringstips visar en fin promenadrunda till Fisjön. Promenaden är ca: 6 - 8 km beroende på vart man väljer att börja. Men det finns fler stigar att välja på inne i militärområdet som leder till Fisjön. Det är bara att testa sig fram. Jag kommer säkert tillbaka med fler tips från detta område
 
Lättast och närmast blir det om man parkerar vid Oxsjöns parkeringsplats. Från parkeringen leder en bred gångväg till Oxsjön. Den sträckan måste man gå samma väg fram och tillbaka. Men en fin dag kan det vara svårt att få plats på parkeringen. Så blev det för oss förra söndagen när jag skulle fixa bilder för detta vandringstips. Vi fick inte plats, parkeringen var fullknökad. Då åkte vi istället ned till Årekärr och parkerade. Från Årekärr måste man också gå samma väg fram och tillbaka in till militärområdets gräns i söder. Men här är det ingen bred gångväg, istället följer man Sandsjöbackaleden på en liten trevlig skogsstig som i början är kryddad med en liten stigning vid kvarnfallet.
 
25 oktober 2015
 
Det låg på runt tio grader i luften och lite blåsigt, med andra ord en ganska så vanlig höstdag i götet. Vår bil var inte den enda på parkeringsplatsen vid Årekärr, även om bilden nedan inte styrker detta påstående. Det bidde nämligen så att jag fick använda en gammal bild för att kunna visa parkeringsplatsen vid Årekärr. 
 
Från parkeringsplatsen här vid Årekärr följde vi Sandsjöbackaleden (orange märkning) norrut mot Oxsjön. Efter lite drygt 1 km kom vi fram till militärområdets gräns och det började drälla av gula varningsskyltar. 
 
Bild ovan: det var tydligt skyltat vart vi var på väg och vilken led vi följde. Stigen kan bitvis vara mycket lerig och blöt då stigen långa stycken går utmed flera mossar.
 
Den här sträckan har jag gått många gånger, sommar som vinter, dag som natt.  En mulen sommarnatt för ett antal år sedan följde jag stigen i pannlampans sken. Som vanligt med en sökande blick efter kantareller eller annat spännande utanför stigen. Inte alls så seriöst att jag sänkte tempot, det var mer en ovana eller kalla det nyfikenhet. Hur som helst såg jag inte den lilla roten som stack upp mitt på stigen och någon sekund senare låg jag på marken omsluten av ett becksvart mörker. Pannlampan hade lämnat mitt huvud och slagit i marken så hårt att den fallit isär och nu låg batterier och lampdelar utspridda på marken. Det här var en av få gånger som jag givit mig iväg ut i vildmark nattetid utan en reservlampa. Så nu befann jag mig mitt ute i skogen och såg inte ett skvatt. Jag lyckades finna bakstycket på pannlampan, men inget mer i mörkret. I vanliga fall när man är i skog nära inpå stadens ljus är det en fördel om det är mulet eller gott om moln. Molnen reflekterar ljuset och fungerar som en stor lampa. Men här långt ute i skogen långt från bebyggelse gjorde molnen så att inget ljus alls letade sig ned till mig på stigen. Det fanns helt enkelt ingen möjlighet att ta mig vidare. Så jag fick snällt bli kvar där jag var. Jag satte mig på ryggsäcken och lutade ryggen mot en trädstam. Där blev jag sittandes och lyssna till skogens alla märkliga nattljud. Någon timme senare letade sig det första dagsljuset ned på stigen där jag satt och sov.
 
Rikligt förekommande på denna sträcka är spångar och gula varningsskyltar. Men det kändes som att varningsskyltarna hade blivit betydligt fler och gulare sedan jag gick här senast. Jag fick även en känsla av att skyltarna stod närmare inpå stigen. Ryktet har ju länge gjort gällande att det inte förekommer någon militär verksammhet i området längre, bara på skjutbanan i norr. Men varför då sätta upp så här många tavlor nu. Jag är ju inte dum, på det sättet. Klart att det måste finnas någon anledning. Så jag kontaktade militären för att få svar. Läs svaret nedan.
 
Hej

 Sisjöns skjutfält är aktivt som skjutfält. Skyltningen är uppdaterad och förstärkt pga att allmänheten ”missat” att det finns skyltar och vandrat in på fältet, då det pågår farlig verksamhet.

Oavsett var på fältet man är och det är avlyst/stängt pga av farlig verksamhet, är det inte tillåtet att  röra sig innanför skyltningen.

Då det inte är avspärrat/stängt för farlig verksamhet, är det  med försiktighet och eftertanke tillåtet att röra sig inne på skjutfälte,t oavsett var man befinner sig inom skyltat område.

 Mvh

P4 Skaraborgs Regemente

Jag har också ställt en fråga hur man spärrar av, sätter man upp anslag där stigarna går in i området?

Nedan en karta som visar Sisjöns skjutfält (rödstreckat). Kryssen är där stigen går in till Fisjön och där man lämnar skjutfältet om man följer mitt vandringstips. 

Nu hade vi tagit oss upp till Oxjön. Vi valde att gå på västra sidan av vattnet. Här är det större gångstig som gäller. Det är fint runt Oxsjön och det går även bra att gå på östra sidan av sjön. Det är lite mer backigt och man går kortare bit utmed vattnet. 
 
Bild ovan: här försökte jag få till en bra bild på kraftgatan. Tyvärr skämmer mossen vyn något. 
 
I norra änden av Oxsjön vid vindskyddet svänger man höger och går gångstigen mellan sjön och mossen. Efter några meter utmed östra sidan av Oxsjön svängde vi vänster in på stigen till Fisjön. Här sitter varningsskyltar. Vi betraktade dom med viss skepsis och klampade sedan vidare in på militärt skjutfält. Men vi kom aldrig att behöva ducka, det var ingen militär övning denna dag kunde jag konstantera senare hemma vid datorn. Längst ned i detta inlägg kan du se när skjutfältet är avstängt. 
  
Bilder ovan: dom här skyltarna är alltså inte uppsatta som dekoration i skogen, utan dom är i högsta grad gällande.
Nedan en karta hur vi hade gått fram till varningsskyltarna där stigen in till Fisjön börjar. På kartan ser ni också parkeringsplatsen öster om Oxsjön.
 
Stigen in till Fisjön är trevlig, men den kan bitvis vara ganska så blöt, framför allt när man går utmed mossar och myr. Det är inga problem att finna fram, det är bara att följa den tydliga stigen, det finns egenligen inga andra klara stigval. Nedan några bilder som visar i stora drag hur terrängen ser ut. 
 
När man kommer fram till Fisjön ligger en fin udde direkt till vänster, det är bara att följa stigen några meter. Se bilder nedan. 
  
Hade vi varit här några månader tidigare kunde man tagit sig ett dopp här. Fisjön ligger 83 meter över havet, Oxsjön 65 meter. Då vet ni ungefär vilken utmaning som väntar er och om ni behöver träna extra för detta innan.
 
Det blåste lite för mycket för att det skulle vara gott att sitta ute på udden. Men vi fann ett fint ställe precis bredvid. 
  
Promenaden längst med sjön och mossen söder ut är den knixigaste biten på vandringen, framförallt längst med mossen. Ja just det, längst med sjön är det fint att gå, men det är lite lurigare vid mossen. Så ifall du inte går här under en torrperiod mitt i sommaren eller när marken är djupfryst på vintern så rekommenderar jag att ha bra på fötterna, gärna gummistövlar för då slipper du klättra för att komma fram torrskodd. Om du nu inte tycker att det låter som en rolig utmaning. Dock skall jag inte överdriva svårigheterna, det är bara lite bökigare än vanligt. På kartan nedan har jag rödmarkerat denna sträcka. 
 
Längst med sjön är stigen trevlig att gå.
 
Bild ovan och nedan: Det jobbigare partiet om man inte har gummistövlar är här när mossen letat sig helt fram till berget. Men är man utrustad med rätt sorts humor kan man nog finna det lustiga även i detta. 
  
Strax efter detta klev vi ut ur militärområdet och följde Sandsjöbackaleden tillbaka till bilen. Det här är en mycket fin skogstur på ca: 6 - 8 km beroende på vilken parkering man väljer att utgå från. Med i planeringen får man ha att stora delar av vandringen kräver lite längre tid på grund av terrängen, jämfört med dom mycket lättgådda gångstigarna runt Oxsjön och Sisjön.
 
Åker du buss hit är närmaste busshållplats Lyckhem läge A. Restid ca: 20 minuter från Frölunda Torg med byte till Rosa Express. Från Marklandsgatan ca: 30 minuter. Och sedan ca: 10 minuters promenad in till parkering Oxsjön. Se karta nedan.  
 
 
 
Film från detta vandringstips, fast filmat november 2012. Denna film gjordes innan jag planerade att lägga ut filmerna på youtube. På den tiden var det endast HD filmer med kapitelpunkter för kartor och filmtips som lätt kunde tryckas förbi. Därför ligger kartorna först i filmklippet. Men håll ut kära tittare, kartorna ligger bara i bild jättelänge. 
 
Länk för att kolla när Sisjöns skjutfält är avspärrat. Scrolla ned till Sisjöns skjutfält: http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/viktiga-meddelanden/skjutfalt-och-avlysningar/ 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, men Oxsjön går fint att rulla runt och även norrut upp till Sisjön, som går fint att rulla runt ett par varv.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Mårtagården kulturreservat, natur & kulturstig ca: 1,5 km. Kungsbacka.

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Kungsbacka, friluftsliv, fritid, kultur, kulturreservat, natur, naturområde, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Ett besök här vid den gamla kaptensgården Mårtagården ger en liten dos av 1700 & 1800 - talets jordbruk och långväga sjöfart. Den fina Mårtagården på bilden ovan är från 1780 och är en av två gårdar i kulturreservatet. Den andra gården Appelgården (1770) är uthyrd till privatperson. Kulturreservat Mårtagården blev billdat 2003 och blev Hallands första kulturreservat. Mårtagården är öppen för visning under sommaren. Mårtagårdens egna sida finner du här : http://www.martagarden.se/   
 
En natur & kulturstig leder runt på markerna kring Mårtagården och upp till toppen av Mårtaberget där man får en ganska hyfsad utsikt över bygd och hav.  
 
Bilden nedan kunde mycket väl varit plåtad i slutet av 1700-talet om det inte vore för att vissa detaljer i så fall inte helt stämmer överens med den tiden. Skorstenarna är från betydligt senare tid, den ena ladugården ligger på helt fel plats, Mårtaberget i bakgrunden var inte skogsklätt på den tiden och Kalle Anka skulle inte hälsat välkommen, han var ju inte född då. Dessutom var kameran inte uppfunnen ännu och om den hade varit det skulle jag inte ha varit fotografen.  
 
Kartor ovan visar hur man hittar hit. Vi valde att köra ned Onsalahalvön på Valldavägen eftersom jag tror den är snabbast. Inte kortast, men snabbast. Valldavägen övergår mer eller mindre i Gathes väg när man närmar sig Gottskär. Åker du buss gå av på hållplats Rydet.
 
10 oktober 2015
Det första vi stötte på efter att vi hittat in till parkeringsplatsen var informationstavlan nedan. Det kändes som en mycket bra början. Nu slapp vi gå runt bland kossor och gamla kulturminnen i total okunskap. 
 
Nedan har jag klippt in infon från tavlan ovan. Det blev rena lapptäcket, men men, bra. nu slipper jag offra mer tid på att skriva mer om detta.
 
Bebyggelsen på Mårtagården är skyddad som byggnadsminne genom kulturminneslagen.
 
Bild ovan: kulturstigen leder in mellan husen till trädgården på baksidan. Vi tog en titt där först innan vi gav oss iväg ut på den ca: 1,5 km långa natur & kulturstigen upp på Mårtaberget. 
 
Bild ovan: Knut Larsson reste denna minnesten med Mårtagårdens samtliga ägare sedan 1780. 
 
Ladugården med den populära utbyggnaden, så kallade hemlighuset. Där innanför dörren med hjärtat har under årens lopp många suttit och klämt.
 
Nedan blid på den stora asken man gick förbi. Längst ned vid roten fanns en hålighet där gårdstomten naturligtvis hade bott. Kommer inte ihåg hur många informationstavlor det fanns längst med natur & kulturstigen, men det var ganska många. Några mer intressanta än andra.
 
Kartan ovan: Natur & kulturstigen följde motionsslingan (röd markerad på kartan). Vi gick den medsols upp till utsikten.   
 
Bilder nedan: grönt och fint än så länge. Vi hade i och för sig hoppats på höstfärger. Men detta gick inte att klaga på.  
Bild ovan: en titt tillbaka mot Mårtagården, den fina kullen och åkern.
 
Bild nedan: dom tjocka granarna på bilden planterades i slutet av 1800-talet. Natur & kulturstigen är tydligt uppmärkt med grönmärkta stolpar. 
 
Bilder ovan: riktigt mysig motionsslinga dom hade här. Som en liten kraftigare stig genom en trevlig blandskog, helt i vår smak. Det var en liten stigning upp till toppen, man fick passa på att njuta så länge den varade.  
 
Bild nedan: klätterväxten hade strypt trädet, mycket elakt.
 
Bild ovan: man behöver inte ens kunna läsa en karta för att hitta till utsikten.  
Bild nedan. Sydeuropeiska tallar kramas. Mer står att läsa på skylten vid spången. Det är bara att ta sig hit.
 
Bild ovan: den första utsikten vi kom fram till, eller rättare sagt det första raststället på toppen. Några meter längre fram låg den "riktiga utsikten", bilder nedan. 
 
Träd och buskar håller på att skymma igen utsikten. Man måste uppnått en viss längd för att kunna ta del av denna utsikt. Små barn får svårt att nå upp över buskarna. 
 
Efter fika tog vi oss vidare på natur & kulturstigen och kom tillbaka ned till Mårtagården och den stora asken. Eftersom den nu stod där i all sin ståtlighet var det väl lika bra att fota den, igen.   
 
Vi följde natur & kulturstigen en kortare slinga runt gården. 
 
Nyfikna kossor fanns det gått om här. Där det finns kossor finns det komockor att trampa i. Det luktade inte kanelbullar i bilen hem. Men men, kossor är väl också människor, i fablernas väääääärld.  
 
Bilder nedan, trädgården på baksidan gården.
 
Kvällssolen sken på Mårtagården när vi gick tillbaka upp till bilen. Vi var mycket nöjda, detta var en fin och intressant promenad. 
 
   
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nja, till Mårtagården går det ju fint. Men kulturstigen är ganska kuperad, det går om man gillar att kämpa. För att undvika en brant trappa går man kulturstigen motsols upp till utsikten och sedan tillbaka samma väg. Man kan även gena på den stora omärkta stigen, se kartan. Dom sista hundra meterna ut till rastbänken vid första utsikten går på liten stig, men det är ganska flackt. Det går dock inte att rulla med sig barnvagn ut till den "riktiga" utsikten där vi rastade. Men det är inte många meter emellan.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 

 

Vandringsgänget i Guddehjälm, Ytterby, Kungälv ca: 7 km

HÄR visar jag alla fina promenader med VANDRINGSGÄNGET, Vandringar kring Göteborg Kungälv, Kungälvs kommun, Ronny Sveum, bokskog, friluftsliv, kultur, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink1
18 oktober 2015
Ett stort tack till alla idag, tyckte vi fick en riktigt mysig promenad. Och alltid roligt med nya ansikten. Idag fick jag stifta bekanskap med tre glada och trevliga personer som älskar att vandra. Tack för att ni valde att följa med. Nedan lite bilder jag tog från denna ca: 7 km långa vandring i bitvis kanonfin bokskog. Tog endast med mig den smarta mobilen denna gång.
 
Vi förlängde den 4 km långa  torpruinvandringen med en extra slinga på ca: 3 km via Skidammen. Och den extra slingan var riktigt fin.  
 
Bild ovan och nedan är från kvarnruinen. 
 
Ett antal torpruiner passerades på vägen. Dessa undersöktes ganska väl. 
 
Bild ovan: bjässe till trädstam vid en av ruinerna. 
Bild nedan, det var bara att följa blå märkning.
 
Bild ovan: här tog vi oss över bäcken på lite olika sätt och stil och här lämnade vi den blåmarkerade torpruinvandringen och tog oss väster ut genom fin bokskog.
  
Bilder nedan: vår fina fikaplats vid Skidammen. Uj vad vi njöt i solen.
 
Bild ovan: intensiv kartläsning. Bilden nedan har Gittan plåtat, så därför har denna bild blivit kryddad med intili,inteligen hur fan stavas det, hm, skönhet och intelligens. 
 
Sista backen upp till parkeringen. Ca: 7 km var avklarat, hm... märk väl att jag skrev ca:.
 
Och så till sist kära vänner en glädjande nyhet. Läste löpsedeln till Aftonbladet idag och det stod att läsa att vintern skulle bli extrem, så tjohooo, snövandring med istappar i skägget. 
 
 Nedan hela glada vandringsgänget uppställt för fotografering. Kände att jag höll låg profil idag. Hur många blir vi på nästa promenad, 1000 stycken?
 
Nedan en karta hur vi gick. Vi startade med torpruin vandringen motsols (blå med vit prick i på kartan, blåmärkt i terrängen), och efter att vi korsat bäcken gick vi den rödmärkta på kartan men som är omärkt i terrängen (OBS: nu mer är den här slingan också märkt i terrängen)..
 
Hitta hit. Skyltat in till Guddehjälm från väg 168 mot Marstrand.
 
OBS OBS OBS. Sedan vi gick här har Västkuststiftelsen ordnat till märkning av slingan vi tog bortom Skidammen, se karta nedan. 
 
 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top