von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Lite prat om vandringstips och om Svartedalens Pärlor.

Allmänt tjatter och en del nyttig info friluftsliv, kultur, naturområde, promenera, sevärt, skog,, skogspromenad, skärgård, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink1
Snart är det Julafton igen, jösses vad fort tiden går. Tycker inte alls det var länge sedan vi var i Norge och firade julafton. Men sedan dess har det gått 38 år. Så dom återstående 3 månaderna kommer nog också att gå fort. Och apropå Julafton, idag fick jag nästan skrattkramp när jag var inloggad på min nordea bank. Det stod att läsa att jag kunde prenumerera på en mobil tjänst. Jag skulle då få ett sms varje gång en större insättning gjordes på mitt konto. Ha ha, ja den var ju bra. Det sker ju allt för ofta utan min vetskap.
 
Bilden ovan är från en promenad i naturreservat Råssö på Orust. Ett vandringstips som jag kommer att lägga ut här under november eller december 2015. Det samma gäller naturreservat Torpanäset i Tranemo kommun. Ett underbart natur & kulturområde med en herrgård och en gammal ekskog. Här kan man ta lättare promenader och sedan njuta av en fika på herrgården. Se bilder nedan: 
 
Den här meningen skriver jag bara för att få till en avgränsning mellan bilden ovan och bilden nedan.   
 
Bilden ovan är från promenaden vi gjorde i Yxnås naturreservat nu i september. Har ju redan lagt ut detta vandringstipset men tycke det var så charmigt runt den lilla ryggåsstugan så en bild till fick det bli.
 
Trankärrsslingan i Kungälv kommun gick vi den 20 september. Se bild nedan. Vandringstips kommer under januari 2016. 
 
I våras, närmare bestämt den 6 april försökte vi ta en promenad i naturreservat Rished i Ale kommun. Men där skulle jag inte ens rekommenderat min värste ovän att vandra. Eller...tja, det är kanske just vad jag skulle gjort. Återkommer med detta avrådande vandringstips senare i höst/vinter. Till dess njut av bilden nedan som visar vad du kan se från naturreservatet.
  
Nu när träden snart avlövas och allt blir grått och trist :) Då tycker jag att tiden är inne för att besöka våra barrskogar. Dom behåller ju sin grönska året om. Och vad kunde väl bli bättre då jag för ett tag sedan fick mig tillskänkt den nyligen utgivna boken SVARTEDALENS PÄRLOR. En bok framtagen på initiativ av föreningen Rädda Svartedalens Vildmark. Naturguiden har varit ett samarbetsprojekt mellan föreningen Rädda Svartedalens Vildmark, Kungälvs kommun, Kungälvs OK och Västkuststiftelsen. I boken finns många detaljerade beskrivningar på vandringar i Svartedalen och med boken följde även en vandringskarta över hela området.
 
Jag fick mig en pratstund med en av bokens författare och fotografer Åke Hogedal. När jag fick reda på att bokens spridningsområde endast är tänkt Kungälvsområdet tänkte jag....Whaaaaat... Tror man inte att fler är intresserade av att kunna ta del av denna mycket fina naturguide om ett så popurärt friluftsområde så nära stora staden??? Men snälla människor hur tänkte ni här. Denna bok måste naturligtvis gå att beställa på nätet och även finnas till försäljning i t.ex. Göteborg. Svartedalen är nämligen även vår vildmark i själ och hjärta.
 
Som det är just nu går i alla fall kartan att få tag på i Bokia i Kungälv och på Turistbyråerna i Stenungsund och Kungälv etc. Pris ca: 25:-. Men boken är jag osäkrare på. 
 
Jag kommer tillbaka senare i höst med ett par vandringstips som jag kommer att ha hämtat från denna bok & naturguide. Men försök att komma över hela denna guldgruva med vandringstips skrivna av engagerade personer med ett stort friluftsintresse och som på detta sätt försöker hjälpa dig att finna rätt i en näst intill orörd vildmark. Hoppas kunna komma tillbaka med mer info om hur man kan få tag på denna bok.
 
 
Och så HALLÅ HALLÅ, en liten påminnelse. Du vet väl att alla vandringstips ligger i bokstavsordning på kommun ute i vänster menyrad under alla onödiga månader. 
 

 

Färingsön, en promenad till drottning Astrids ö. ca: 3 - 4 km

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bohuslän, Friluftsliv, friluftsliv, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Den här korta vandringen kan man med fördel kombinera med fornminnespromenaden vid Blomsholm: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/july/blomsholms-fornminnen-med-skeppssattning-stromstad.html . Det är bara några km mellan. Ta först en fin promenad på ca: 1 km bland fornminnen, t.ex. konungariket Sveriges näst största skeppssättning. Avsluta sedan med en fika vid Färingens strand där det också går utmärkt att hoppa i plurret om det inte är is. Kan det bli så mycket bättre, då får man en variationsrik promenaddag. 
 
16 augusti 2015
 
Detta område ligger nordost om Strömstad. Man svänger av E6an vid norra infarten till Strömstad. Parkeringsplatsen för promenaden ut till Färingsön ligger direkt vid sidan av vägen. Busshållplats Färingen ligger vid infarten.
 
Bild ovan: dom två långt där borta på parkeringen + han som höll i kameran gjorde sig klara för promenad. I bakgrunden ser man lite av landsvägen. Har man bara någorlunda många getter hemma bör man hitta in till parkeringen från vägen. 
 
Stigen ut till Färingsön viker av in till vänster redan efter några meter. Man får då vattnet på höger sida.
 
Det fanns fler som tänkt sig ut på Färingsön denna dag. Vi släppte förbi oss några barnfamiljer som hade bråttom ut mot ön. 
 
Det fanns gott om avstickare ned till fina klippor vid vattnet. Detta noterade jag noga. Ifall ön skulle vara fullbelamrad med människor skulle vi kunna fika på tillbakavägen. 
 
Promenaden ut till Färingsön är mycket lätt kuperad. Man går på fin skogsstig, precis i min smak. På ett par ställen var det lite blött. Så undantaget sommaren kan det nog vara klokt att ha bra på fötterna. 
 
En gungig Hängbro leder över till Färingsön. Här stod ett gäng och fiskade från bron. Det var barnfamiljerna vi släppte förbi oss tidigare. Barn sprang i full fart ut på bron vilket fick bron och min mor att gunga. Vet inte när mor hade så roligt senast. 
 
Så kom vi fram till vår slutdestination, lägerplatsen vid Färingestugan, Friluftsfämjandets klubbhus. Ett litet gäng hade tagit plats ute på en klippa vid stranden. I övrigt var det folktomt här. Det var jättefint här och det är ju naturligt att man vill fika vid målet. men det fanns som sagt minst lika fina ställen längst med vägen. Om man tycker att det är OK att sitta direkt på berget.
 
Det här var en trevlig kortare promenad. Och nu har man alltså varit på drottning Astrids ö. Och jag har långt tidigare varit vid hennes gubbes grav. Har du? I övrigt uppskattade jag denna vandring, det gjorde jag, till att vara ungefär 1,5 - 2 km en väg. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.
 
Bild ovan: hm....  tror detta gäller norra delen av ön. Men det är vad jag TROR om man kollar kartan längre upp i detta inlägg.  
 
En kort film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad?, Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 

Vandringsgänget fick fint väder på Koön

HÄR visar jag alla fina promenader med VANDRINGSGÄNGET, Vandringar kring Göteborg Bad, Friluftsliv, fritid, kultur, natur, naturområde, promenad, promenera, resa, skärgård, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
27 september 2015
 
Ja, solen sken från en klarblå himmel och det var ett alldeles enastående höstväder när vi gick vandringslederna PromeMare på Koön. Synd bara att vi inte blev fler. Men desto roligare att vi fick lära känna nya trevliga personer. Jätteroligt att ni följde med oss, hoppas det blir fler gånger. 
 
Vi startade som det sig bör från parkeringsplatsen uppe vid fotbollsplanen. Den här gången fanns det t.o.m. en ledig parkeringsplats efter att vi parkerat vårat fordon. Våra nya vänner var redan på plats.
 
Vi började med att gå den blå vandringsleden motsols och sedan fortsatte vi in på svart led. Att vi gick motsols betydde att vi gick mot den tänkta färdriktningen som vandringsleden är märkt. Något som skulle visa sig bli lite klurigt på något ställe. 
 Redan efter 300 - 400 meter fick vi problem då vi kom fram till en grind med en skylt som talade om att vi inte var önskvärda. Några minuters förvirring uppstod. Men en utsikt och några minuter senare hade vi tagit oss förbi grinden och kom in på en trevlig byggarbetsplats. Här såg vi inte skymten av någon märkning. Vi fick fråga oss fram för att hitta vidare. Det skulle tydligen suttit information om byggarbetsplatsen vid starten, något som vi missade. Hur som helst, hjälpsamma människor fick oss på rätt väg igen. 
 
Bild ovan: om man går fel kan man få se Marstrands fästning.  
 
Det var bra märkt förbi campingen och ned till vattnet. Vi tog oss sedan via en trappa upp i berget. 
 
Nu tog Curre över befälet och på en smal stig ledde han oss upp till norra delen av udden. Vad skulle vi väl gjort utan Curre? Tja, troligtvis inte gått fel. Jo jo, det hade vi nog gjort i alla fall för det var lurigt ovanför trappan när man gick vandringsleden motsols. Kommer man från andra hållet kommer man naturligt rakt på trappan. Så bilderna nedan är tagna på platser vi egentligen inte skulle varit på. 
 
Bild ovan: lätt förvirring uppstod när vi inte kom vidare. 
 
Bild nedan: nu var vi på rätt väg igen och når fram till ett fint place. 
 
Bild ovan: Tommy ser lite rädd ut för stupkanten 50 meter längre bort. Hit ut är lätt att ta sig med barnvagn eller rullstol. Från parkeringsplatsen (som har handikapprutor) följer man leden åt "rätt" håll. Dock skall man inte följa vandringsleden upp till vänster nere bland sommarstugorna utan fortsätt vägen rakt fram. Grusväg leder helt ut hit. Se kartan ovan. 
 
Bild nedan: kompassen gick vi förbi strax före vi kom in på den svarta leden. Så resten av bilderna nedan är från den svarta leden. 
 
Bild ovan: mysig fika med en stunds lyssnad till Curres åsikter. Nedan Åstol. 
 
Bild ovan: utsiktsplatsen Terrassen.
Bild nedan: utikten vid Ronnys trappa.
 
Man skall ju avsluta på topp, och det gör jag väl på alla sätt och vis med Ronnys trappa.
 
Tack för denna gång. 
 
Vill ni läsa mitt vandringstips från svart led klicka på denna länk. Men skäll inte på mig om det blir för spännande: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/september/promemare-vandringslederna-pa-koon-marstrand.html  
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. Men det går att rulla med sig en barnvagn upp till den fina utsiktsplatsen längst upp i norr på blå led. Norr om Smörsunds dammen. (bilden längst upp i detta vandringstips). Följ grusvägen hela vägen från parkeringsplatsen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
Till top