von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

God Jul från Vitlyckehällen i Tanums kommun

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bilder, Bohuslän, Gravrösen, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Tanums kommun, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hällmålningar, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, trail, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandringsled, vandringstips, västra Götaland, äventyr Permalink1
A dark walk among rock carvings in Tanums Hede. Read more here. german.
 
Det blev en kort promenad bland hällristningarna i pannlampans sken. Jag hade dock för dåligt på tassarna för att vilja ta mig runt hela området på dom bitvis vattensjuka stigarna. Men lite av konstverken fick jag sett. Nedan ett utdrag från skylten ovan så ni ser vad det står.. 
 
Jag parkerade vid museet och gick sedan som jag markerat med rött (karta Lantmäteriet).
 
Vitlyckestigen var tydligt markerad så succén lät inte vänta på sig
 
Ovan utklipp från infotavla
 
Ovan utklipp från infotavla
 
Sedan bar det av i full fart mot tomten. 
 
Läs mer här om Vitlyckehällen.
 
Och så vill jag som avslutning besvara en fråga jag fått från några läsare. Ja, allt fågelkvitter i mina filmer är alltid autenstiskt. Enda undantaget är filmen från Säveån mellan Floda och Stenkullen. Där ligger vissa fågelläten i musikstycket.
 
Hm... en liten detalj till förresten, i huvudsak riktat till nya läsare. Jag hoppas du vet att man inte behöver vara Einstein för att förstå sig på och hitta bland alla vandringstipsen här på bloggen. Kolla bara in dom två översta kategorierna "Alla bör läsa här om min blogg" och "Alla vandringstipsen på google karta" så blir allt tydligt och klart som på natten. / von Frank-Einstein

En promenad runt Torslandaviken, ett paradis för ornitologer.

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Göteborg, Hisingen, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Torslanda, Utsiktstorn, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, fågelsjö, fågeltorn, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
I detta vandringstips går vi den ca: 6 km långa vandringsleden runt Torslandaviken. 
 
(In this hiking tips we walk the hiking trail around the bay of Torslandaviken. Length about 6 km).
 
14 augusti 2016 
Torslandaviken är ett litet naturområde och fågelparadis mellan Arendals hamn och nedlagda Torslanda flygfält. Naturområdet har varit populärt bland fågelskådare ända sedan 60-talet men har varit svårtillgängligt. Genom pengar från Miljöprogrammet har man kunnat anlägga en ca: 6 kilometer lång naturstig/vandringsled runt hela Torslandaviken. Det här vandringstipset handlar kort och gott om hur vi upplevde denna promenad. Leden är mycket lätt kuperad och tydligt markerad i terrängen. Det finns många infotavlor längst med vandringsleden som berättar om Torslandavikens historia., bl.a. mycket om flygfältet som lades ned 1977. Några av dessa skyltar har jag tagit bild på och lagt in här i vandringstipset. Men för att ta del av resten av skyltarna måste ni.....ja just det. 
 
Vad får man uppleva på denna vandring??? Tja a, om man räknar bort det som syns ute i periferin, såsom industrier, raffinaderier med oljecisterner och massor av rör, skorstenar med rökpelare och avfallsupplag med allsköns bråte så finns här även en hel del fin natur lite närmare inpå att vila ögonen på. Men uj, det har varit mycket arbete för att nå dit. I början på 70-talet fanns beslut att Torslandaviken skulle exploateras och fyllas ut med bland annat förorenade muddermassor. Här skapades en mycket stor deponi för miljöfarligt avfall. Men tack vare stora insatser av mycket engagerade människor, speciellt av medlemmar i Föreningen Torslandavikens Naturreservat och Göteborgs Ornitologiska Förening, har förstörelsen av viken upphört och i stället har en restaurering sedan några år tillbaka påbörjats. Området har blivit klassat både som ett Natura 2000-område och ett IBA-område för ett antal särskilt skyddsvärda fågelarter och deras livsmiljö. (info från Torslanda tidningen, Bengt Wester)
 
Något man nästan säkert kan räkna med att stöta på runt Torslandaviken är fågelskådare. Här finns ju gott om fåglar. Och om man inte bara vill titta på svanar och kanadagäss behövs kikare med bra optik för att ögat skall kunna fånga in dom lite mer ovanliga fåglarna som häckar i viken, så som t.ex knipa, salskrake och brushane. Under golfsäsongen lär man också få se gott om golfare. Men dem behöver man inte kikare för att se. Att det finns gott om golfare hänger ihop med att det finns en golfbanan här. Klubbhuset för Torslanda Golfklubb kan man beskåda på bilden nedan. Här parkerade vi efter tips från, tja...Göteborgs Stad. Parkeringen är ju utmarkerad på kartan för naturområdet (se 5 bilder längre ned), så då borde det var ok. Det finns även en parkering i nordöstra delen av området.
 
Vi fann ingen information om Torslandaviken eller vandringsleden vid parkeringsplatsen. Men jag visste hur vi skulle gå, så vi tog oss förbi klubbhuset och gick ned mot Torslanda lagun. På väg dit kunde vi läsa om den Blå hangaren som inte längre finns.
 
Här hade vi hittat en tavla med information om Torslandaviken och vandringsleden. Vi befann oss nu vid "Här är du" på kartan nedan. 
 
Besiktning av bajamajan före vi följde skylten mot dagens mål Torslandaviken, som vi strax fick utsikt över.   
 
På bilden ovan läser far skylten nedan. Jag befann mig här på utsiktsberget längst ned i söder på kartan. Vandringsleden gör en avstickare hit, har dock för mig att märkningen var lite si så där. Men det var bara att följa stor väg fram och tillbaka.
 
På bilden ovan hade vi börjat gå utmed östra sidan av viken och fick ett antal fågelskådare i sikte. En bit ut i vattnet låg det mängder med knölsvanar, något som dock inte attraherade fågelskådarna nämnvärt. 
 
Vandringsleden tar en liten omväg fram till ett fågeltorn på östra sidan viken. Mysig stig men bitvis ganska igenväxt. Dock bara av typ högt gräs. Att stigen var igenväxt såg jag som ett tecken på att dom flesta som går här är fågelskådare och dom väljer istället att följa vägen fram till fågeltornet. 
 
Nu befann vi oss uppe i fågeltornet och fick en hyfsad utsikt. 
  
Utsikt över Södskärslagunen (bild ovan). 
  
Mysig stig bort mot fågeltornet på norra sidan Torslandaviken. Det fanns gott om rönnbär i rönnarna. Det betyder väl en sträng vinter med mycket snö enligt den gamla bondepraktikan. Tja... när jag sitter och petar ned dessa ord är det den 17 december och inte så mycket till vinter ännu. Nedan bild på fågeltornet. 
 
Det var tydligt markerat hur man skulle gå hela vägen runt. Dock en liten tråkig omväg efter fågeltornet. Det hade varit trevligare om man följt stigen närmare inpå vattnet. Vet dock inte om detta kunde vara ett av dom känsliga fågelområden som man kommit överrens med ornitologerna att inte dra vandringsleden genom. 
 
Stig genom grön djungel på väg mot utsikten norr om karholmen (bild ovan). Detta är en avstickare. Nedan vy från utsiktsberget där ytterligare en fin rönn fastnade på bild.  
 
Fram till utsiktsberget på Karholmen var det lite småkuperat. Sista biten upp till toppen var även här en avstickare, se kartan nedan. Här är du, där var vi. 
 
Ovan en tavla som bl.a. skvallrade om att man från denna utsiktsplats kan se 11 vindkraftverk varav det största som göteborgarna har döpt till Big Glenn har en totalhöjd på 145 mter. 2014 var det fortfarande Sveriges största. Nedan kan man se en del av golfbanan och bort mot gamla flygterminalen och flygledartornet där en liten stad nu vuxit fram.
 
Här satt vi nedanför utsiktsberget och väntade på att kameran skulle självutlösa denna bild. Om inte mitt minne sviktar helt så stod det ett flygplansvrak ungefär här i "många år". Tror brandförsvaret var inblandat på något vis... men som sagt ...minnet. 
 
Strax efter detta var rundan avklarad och vi var tillbaka vid Torslanda lagun. Det här var en överraskande fin promenad som gav mycket. I stort sett hela rundan hade gått på fina mjuka stigar. Det finns fortfarande en del att göra här, men det är en behjärtansvärd insats som gjorts för att bevara detta viktiga naturområde. Området är väl värt ett besök och vandringsleden kan jag rekommendera. 
 
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Buss går till Torslanda golfklubb (nr 26 i skrivandets stund)
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej! 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 

En liten promenad vid Gårda brygga, Kungsbacka kommun

Vandringar Halland Bad, Bilder, Friluftsliv, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skärgård, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, wandern, äventyr Permalink0
I detta promenadtips gick vi ca: 1,5 km och sedan tillbaka samma väg igen. 
 
(In this walking trip we went about: 1.5 km and then back the same way again).
 
11 december 2016 
Idag tog vi oss till Gårda brygga strax norr om Åsa. Förutom bryggan där Ölmanäs segelsällskap hållet till finns här en fin badstrand. Jag blev tipsad om hur fint det skulle vara att promenera här av en läsare på bloggen. Tipset gällde väl i huvudsak att promenera längst med vattnet på bergen söderut ned till naturreservat Näsbokrok. Men jag fick för mig att bergen skulle var såphala nu och dessutom hade jag på satelitbild sett trevliga stigar slingra sig norrut. På kartan nedan har jag rödmarkerat hur vi gick, det blev i stort samma vägval tillbaka igen. Stigen följde för det mesta nära inpå vattnet på den smala landremsa mellan husen och vattnet, undantaget en liten bit då vi fick gå på liten grusväg. Vi vände om vid Kåle brygga. Tja, så där värst mycket mer behöver jag inte skriva har jag bestämt mig för. Bilderna får tala om hur det ser ut här. 
 
Rastbänk vid bryggan  och i bakgrunden den gula kiosken som nog var stängd för säsongen, tror jag. I alla fall var den stängd nu. Annars har dom tydligen mycket i kiosken om man skall tro bilden nedan. Sup Yoga, är det nyttigt?
 
Rastbänk med fin utsikt ovan. Nedan en liten tjusig gran (ide).   
 
Här vid Kåle brygga vände vi tillbaka. Hur långt var det hit?, tja, säg ca: 1,5 km så som vi gick.  När vi kom tillbaka till Gårda brygga titta vi till sandstranden. På bilden nedan ett hus tillhörande Ölmanäs segelsällskap. 
 
På bilden ovan har en lastpall kommit till bra användning. Det var rikligt med tång här på badstranden. Men när badsäsongen är här kommer det att vara fint.   
 
En sällskapssjuk kissekatt på stranden.
 
Och så var vi strax tillbaka vid bilen, våra skuggor han före.  Parkeringen var gratis nu på den här tiden av året. Annars får man betala. 
 
En trevlig liten promenad i soligt men blåsigt väder. nedan karta var Gårda brygga ligger. Längst ned på kartan ser man Näsbokrok naturreservat. Dit vi som sagt fick tips om att det skulle vara fint att promenare från Gårda brygga. Kartorna i detta vandringstips är från Lantmäteriet.Tack för idag. 
 
Filmkameran lät jag ligga kvar i bilen. Bra, nu slipper jag redigera film. Jag har redan ca: 20 vandringstips med bilder och film som måste färdigställas. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
 
Till top