von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Ängholmen på Orust. En vinterpromenad

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Nature reserve, Orust, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern Permalink2
Detta är ett av många vandringstips jag fått av Danne & Katarina här på bloggen. Fin natur som vanligt. På Ängholmen vandrar Danne & Katarina under alla årets fyra årstider. Varje årstid har sin charm, skulle dom säkert sagt om jag frågade. 
 
Ängholmen ligger i Stigfjordens naturreservat inte så väldans långt från Varekil. På vägen mot Lyr är det skyltat mot Ängholmen. Ängholmen bjuder på en fin promenad över strandängar och klippor och med en storslagen utsikt över Kalvöfjorden och Stigfjordens alla öar (bild ovan). 
 
Kartan ovan visar hur man kan gå runt Ängholmen och vart man kan parkera.  "Parkeringsplatsen" rymmer dock endast ett par tre bilar. Vi gick promenaden medsols och började således med att ta oss upp på utsiktsberget. 
 
17 januari 2016 
Kylan bet mig i näsan när jag klev ur bilen. Mobilen visade att det var 14 minusgrader i Flatås. Jag fick feppla och trycka på lite olika knappar innan temperaturen uppdaterades och visade 10 minusgrader i Kalvsund. Inte helt rätt men lite närmare. 10 minus skulle förresten visa sig vara riktigt varmt i jämförelse med temperaturen som slog till några dagar senare. 
 
Efter drygt hundra meter svängde vi in på stigen upp till utsiktsberget. Det var easy fast lite isigt att ta sig upp. 
Ett tunt lager pudersnö och rimfrost gjorde det lite vintrigt.  
 
Utsikten från toppen var ögongodis och det var helt vindstilla så vi fick en angenäm stund. Rakt över fjorden ligger Råssö som vi vandrade på i slutet av sommaren. 
 
Bild ovan: Den närmaste ön heter Skutholmen och dit ut tror jag att det går att vada. Det låg i alla fall stenar i en rak linje mellan Ängholmen och Skutholmen. Kanske kan man t.om. balansera sig över torrskodd. Om ni får för er att testa att balansera på stenarna över till Skutholmen är jag mycket intresserad av att få tillsänt mig en bild på detta, men bara om ni misslyckas. 
 
Vi tog oss ned från toppen samma stig som vi gick upp. Sedan följde vi traktorstigen över strandängarna ned mot fjorden. Men det blev svårt att se stigen efterhand, så vi försökte följa i spåren efter en person som gått med en hund strax före oss. Vi såg dem från toppen. Men det var inte helt lätt. Spåren gick lite hur som helst. Antagligen hade personen lekt med hunden, eller tvärt om. 
Nu när marken var frusen gick det hyfsat att ta sig fram längst med vattnet. Men sommartid behövs tydligen gummistövlar på grund av att det brukar vara mycket blött och lerigt bitvis. 
 
Bilden ovan säger mer än tusen ord. Så här lätt tog jag mig över taggtråden som låg på backen.  
 
Sommarhalvåret betar det kossor på strandängarna. Så min inte allt för kvalificerade gissning är att taggtrådsstängslena justeras och bättras på innan kossorna släpps ut. Enligt en av markägarna på Ängholmen som vi träffade ute på isen så är inte taggtråden ett stort hinder när man går här på sommaren. Vattnet är mycket grunt och eftersom man ändå måste gå i gummistövlar är det bara att kliva ut i vattnet och runda utanför stängslet. 
  
Uppe i vänstra hörnet på bilden ovan ser man utsiktsberget vi var på tidigare.  
 
Bild ovan: gården Holm. Eller rättare sagt heter dem som bor där Holm, jag vet inte vad gården heter. Men på gården bor två äldre herrar som man får visa lite respekt genom att inte gå för nära huset. Om man följer berget till höger i bild kommer man inom kort fram till en gammal smedja. Men jag kallar smedjan spökhuset efter att ha tittat på Dannes bild på Spökhuset, jag menar smedjan. Se Dannes bild här om du vågar + många andra stämningsfulla bilder: https://univibe.foto.no/cgi-bin/portfolio/layout1/show_kategori_image.cgi?brukerid=80032&seriesortoffsett=19&bildeid=63764        
 
Vi fikade här på stranden nedanför gården. Till höger hade vi utsikt över ett tjusigt plåtskjul (bild nedan).
 
Bild ovan: plåtskjulet tillhör gården. I vanliga fall får man klättra på berget ovanför plåtskjulet för att ta sig fram. Nu gick det betydligt smidigare på isen. Men klockan sprang iväg, solen var på väg ned över bergknölarna i väst. 
 
Temperaturen sjönk till minus femtiograder kändes det som. Man var tvungen att vara i rörelse för att inte frysa fast i isen. 
 
Vi fortsatte gå på isen runt södra udden. Det var bekvämt att gå på isen istället för längst med den tuviga hala strandkanten. Isen höll bra utom där far trampade genom med ena benet. Efter denna oplanerade incident blev det mer fokus på att snabbt ta oss till bilen. Annars hade vi säkert inte varit framme före mörkret. 
 
Bild ovan: bilen i sikte borta vid berget till höger. Vi fick ungefär 4 timmar i en underbar skärgårdsnatur. Hur lång blev då promenaden. Tja, säg ungefär 3 km inräknat besöket på utsiktsberget.
 
Bild nedan: gården "Holm" strax före mörkret lade sig över Ängholmen och svea rike. 
 
Godnatt, eller titta på FILMEN från detta vandringstips nedan menade jag:
 
 
Vill du följa med på en guidad gårdsvandring och få uppleva ett ekologiskt lantbruk inkluderat en korik promenad över strandängarna på Ängholmen klickar du på länken till Holm Kalvhagen för att få reda på mer: http://www.holmkalvhagen.se/g%C3%A5rden-24039840  
 
Så här tycker Anna-Lena på Holm Kalvhagen om att gå runt Ängholmen.
Jag skulle inte rekommendera att gå runt ön eftersom marken på ön ägs av många gårdar och mellan dem är det stängsel och flera djurgrupper, bla flera grupper med ett 20-tal spralliga kvigor som inte passar att gå in till. Däremot så går det att besöka utsikten men att gå runt funkar inte sommartid.

Mvh Anna-Lena

 
Tja, då kan man väl sammanfattade detta med att du går på egen risk och bör se upp för spralliga kvigor. Men i tillägg bör kanske nämnas att dom senaste 25 - 30 gångerna Danne & Katarina gått här har det varit kolöst i hagarna man går genom. Läs Dannes kommentar till detta inlägg. 
 
Men annars, närkontakt med farlig kreatur med långa vassa horn har jag och far upplevt, believe me. Jag har ett minne från när jag var någonstans mellan 3 och 4 år. "TJUUUUR" ropade far. Vi befann oss inne i en hage tillsammans med min mor och mormor + farsans syster Solveig och hennes man Jens. Besten med dom långa vassa hornen kom skenande rakt emot oss i full sula. Det blev panik, här gällde att klara livhanken. Far drog upp mig i sina starka armar och sprang mot staketet så fort som benen bar. Jag var först att komma i säkerhet på rätt sida av staketet, tätt följd av dom andra. Men till vår förskräckelse fick vi se att min mormor blivit kvar inne i hagen. Alla skrek att hon skulle skynda sig men mormor förstod inte riktigt vad vi var så uppspelta för utan motade bara lite försiktigt bort den nyfikna kvigan med en pinne.  
 
Ja ja, men så var mormor också van vid kossor sedan barnsben. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
  

 

Göteborgs botaniska trädgård. Även ett stycke vild natur.

Vandringar kring Göteborg Akleja, Bilder, Botaniska trädgården, Göteborg, Park, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, culture, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, vildmark, vinter, västra Götaland, wandern Permalink0
Har jag fått fnatt nu. Ett vandringstips i en trädgård. Jo jo, men jag kan ibland tycka att det är avkopplande att strosa runt och glutta på alla fina och märkliga växter. Botaniska bjuder på en stor variation av natur. I den östra delen av parken hittar man Vitsippsdalen med viltstråket. Denna delen av Botaniska är naturreservat och här får naturen ha sin gång. Träd som lämnat in får förmultna och bli till näring för många olika arter. Att promenera i denna gröna oas om våren när sipporna blommar och fåglarna kvittrar är en...., ja, fröjdefull upplevelse.    
Men att träd får stå kvar och förmultna innebär också en risk och man bör undvika att gå här när det stormar eller när det ligger mycket snö på träden. Ett dödsfall med ett fallande träd hände i Vitsippsdalen för några år sedan.  
 
Nedan några bilder från ett par promenader genom Botaniska. Vinterbilderna är från 21 januari 2016. Götet var vitt och lite sagolikt.  
 
Bilder ovan: blommor tillhör inte ovanligheterna i Botaniska. 
  
Bild ovan och nedan: Man når Vitsippsdalen om man följer stigen ned på baksidan av den röda Stolpboden. En skylt skvallrar om att man är rätt.
 
Fåglarna kvittrar i grönskan (bara för info). 
 
Bild ovan: Gul Skunkkalla pryder marken.
 
Bild ovan och nedan: på väg upp Rododendrondalen.
 
Bild ovan och nedan från Klippträdgården. Bänken var ledig.
 
Bilder nedan från stora gångstigen tillbaka ned till utgången (entrén)..
 
Bild ovan: Brrr.
 
Det blir ett par kilometer småkuperad promenad om man går en slinga genom hela parken. Och man kan med fördel förlänga promenaden genom att gå en slinga genom Änggårdsbergen. Det finns tre grindar att ta sig in i Änggårdsbergen från Botaniska, eller rättare sagt ta sig ut från Botaniska.  
 
Kartan ovan: parkering finns direkt utanför entrén. Det finns också parkering i Slottsskogen. 
 
I ett utflykt- och utsiktstips från september 2018 är Tips 8. från Göteborgs Botaniska Trädgård. Promenadslingan ”Vandra i det vilda”.
 
 
2012 lade jag ut en film från Botaniska och Änggårdsbergen på min youtubesida. Bättre filmer över Botaniska har sett dagens ljus. Men filmen visar i alla fall lite av den fina naturen. Se film här: https://youtu.be/r3_Gvg_MD6w      
 
 Vill du ha mer info om Botaniska klicka på länken nedan. Där hittar du även en karta över Botaniska. Dock ser man inte Viltstråket på kartan. Stigen genom Viltstråker ligger till vänster om Vitsippsdalen på kartan (öster om i verkligheten):
http://www.botaniska.se/sv/kulturplattformen/Goteborgs-Botaniska-Tradgard/Startsida-Goteborgs-Botaniska-tradgard/Besok-oss1/ 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja men kanske lite småkämpigt bitvis. Läs vandringstipset ovan.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  

En vandring på Råssö i Orust kommun

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Nature reserve, Orust, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Råssöhalvön blev skyddad som naturreservat 1974. I informationen på Länsstyrelsens sida om naturreservatet står att läsa att på halvöns västsida finns värdefulla strövområden bestående av vackra ekdungar och hagmarker + ett värdefullt barrskogsbestånd. Vi fick en promenad över taggtråd och elstängsel för att försöka ta oss fram den tänkta slingan men till sist gav vi upp. 
 
30 augusti 2015
Vi hittade dock ganska lätt till parkeringsplatsen. Det var samma parkering som för badet och ganska bra skyltat dit. Vi svängde av huvudvägen mitt på Råssö, först höger och sedan en kraftig sväng till vänster in på en liten smal väg som ledde fram till parkeringsplatsen.  
 
På parkeringsplatsen satt en informationstavla med en karta över naturreservatet. Det var utifrån denna karta jag planerade vår promenad.
 
Som sagt, jag hade läst mig till att det skulle finnas fina strövområden på Råssöhalvöns västsida. Med den informationen som kunskapsbas valde jag att vi skulle titta till området norr om Russelflögskilen. Där fanns några stigar att följa och jag hoppades få till en rundslinga. På kartan ovan har jag med blått ritat in den rundslinga vi gick och den funkade som sagt ganska bra. Vi fick endast ta oss över en taggtråd. Men den utgjorde ett ganska lättforcerat hinder. Vill man inte gå över någon taggtråd så rekommenderar jag att man inte går någon rundtur utan endast följer den "norra" stigen ned till den lilla stranden med badstegen. Där var det riktigt fint. Dit går också fint att rulla med sig en barnvagn.  Dom röda kryssen på kartan visar ett misslyckat försök att förlänga promenaden med en rundslinga norrut. Där blev taggtrådar och elstängslen för svåra. Stigvalet såg bra ut på kartan men det gick inte att ta sig fram trots att vi försökte någon timma. Men jag kan rekommendera avstickaren upp till viken öster om Kviholmen. Men nu tvärnitar vi och tar detta från början.

Klockan hade precis passerat tretton när vi lämnade parkeringsplatsen bakom oss. Vi följde en liten körväg norrut fram till en bondgård. Jag såg på kartan att stigen vi skulle följa ned till vattnet gick rakt genom bondgården. Men det fanns ingen skylt där som visade att det var den stigen man skulle gå till naturreservatet och att det var ok att gå genom bondgården. Om jag inte haft kartan hade jag aldrig vetat  att stigen till naturreservatet gick genom bondgården. Det kändes alls inte ok, det kändes som att vi trängde oss på. Nu hittade vi dock bonden på utsidan sitt hus och fick pratat med honom. Av hans reaktion kunde jag utläsa att det var högst ovanligt att han fick påhälsning av utbölingar. Det var nog mest hans grannar som gick i naturreservatet.  Men vi kom väl fram till ungefär att så som kartan visar var vi tvingade att gå genom hans bondgård får att nå naturreservatet. Och på min fråga om det gick att gå en rundvandring sade han, " det skall gå att ta sig fram längst med vattnet så man kan gå tillbaka på stig längre norrut. Vi tackade för infon och gav oss iväg över bondens marker. Ta det försiktigt om ni möter djuren" var det sista han sade. Med djuren så menade han sina kossor och får. 

 
Bild ovan: här hade vi lämnat bondgården bakom oss och följde en mysig fin stig genom blandskog ut mot vattnet. 
 
Vi gick rundslingan medsols vilket betyder att vi började med att följa den "södra" stigen till vattnet. Här hade det gått hyfsat att rulla med sig en barnvagn. 
 
Hittills hade promenaden från Bondgården ut till vattnet varit problemfri. Men nu fick vi ta oss över en taggtråd för att komma vidare. På bilden nedan bjuds ni en stilstudie av hur det bör se ut när man tagit sig halvvägs över taggtråden med äran i behåll. 
 
Efter taggtråden gick det ganska greit att ta sig fram på berget längst med vattnet.   
 
Bild ovan: det var skumt på stranden.
 
När vi kom fram till den lilla sandstranden tog vi oss upp på berget till höger, den södra toppen. På toppen fanns ett litet röse. Här fikade vi med fin utsikt. 
 
Bilder ovan och nedan: utsikt över Stigfjorden. 
 
Vi tog oss ned till stranden igen och tittade till badplatsen. Badstegen var stabil.  
 
Vi klättrade sedan upp på berget norr om badstranden. Vi fick fin vy in över Kalvöfjorden.  
 
Bild ovan: vy tillbaka ned över den lilla badstranden. 
 
Bild ovan: Vy över Trollholmen.
 
Bild ovan: nu skulle vi korsa ett stängsel igen, men här fanns en grind. Blev nästan för lätt utan taggar och el.
 
Härifrån borde vi valt att följa traktorstigen tillbaka upp till bondgården. Men... det gjorde vi inte. Vi tog oss över åkern och upp till viken precis norr om åkern. Där var också fint och har man tur får man sällskap av kossor. Sedan tycker jag att vi lossas att vi aldrig försökte oss på taggtråd(elstängselrundan som jag markerat med röda kryss på kartan längst upp, för det var ett rent ¤#&#. 
 
I så fall fick vi en fin promenad på ungefär 3 km, gissar jag på. 
 
Vi avslutade dagen med att titta till badplatsen söder om parkeringen. 
 
Bild ovan: rakt över vattnet ser man Svanvik med småbåtshamnen.
 
Bilden ovan har far plåtat och med den avslutas detta vandringstips. 
 
Se FILMEN från detta vandringstips nedan:
  
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja bitvis. Läs vandringstipset. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  

Till top