von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra/promenera. Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden runt Göteborg, Västra Götaland, Halland + lite mer

Årnäsudden naturreservat. Varbergs kommun.

Vandringar Halland Bad, Friluftsliv, Varbergs kommun, Västkusten, fritid, kultur, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, resa, sevärt, skärgård, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Strax söder om Väröbacka ligger Årnäshalvön. Längst ut på halvön hittar man Årnäsuddens öppna hedlandskap och karga klippor. Årnäsudden blev skyddad som naturreservat 1968. I naturreservatet finns ett antal fornlämningar, som t.ex ett flertal gravrösen från bronsåldern (500 före Jesus till 1500 efter Jesus). Fornlämningarna hittar man i södra delen av naturreservatet, se kartan lite längre ned. Här häckar också många olika fåglar såsom tofsvipa, rödbena, sidbena och allt vad nu fjäderfäna heter. Dom visade i alla fall tydligt vad dom tyckte om vår närvaro.
 
Det var skyltat mot naturreservatet från Duveslätt. En mycket smal väg ledde sista biten ut till parkeringen.  
 
Det fanns en välplacerad rastbänk vid parkeringsplatsen. Men jag tyckte det blev lite för tidigt med en rast redan här. Dessutom hade vi ganska nyligen fikat i naturreservat Hjörne, inte så långt härifrån. Vi hade nämligen hunnit med en hel del redan denna dag, som kanske vissa av er som följer bloggen redan vet om. Först hade vi nämligen varit i naturreservat Gässlösa öster om Varberg. Sedan tog vi ett stopp i naturreservat Hjörne för att fika och koppla av en stund. Länk till hur vi upplevde vistelsen i Hjörne:  http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2016/june/naturreservat-hjorne-med-snapphanegrottorna.html  
 
Karta ovan hur man hittar hit.  
  
En mjuk skön stig ledde från parkeringen ut på halvön. Vi tog oss längst ut på Grässkär. via Grässkärsviken. 
Det var mängder av nyfikna fårskallar ute på strandängarna. Visst, dom var som vanligt lite skrajsna av sig, men nyfikenheten tog ibland överhanden och tog vissa nästan ända fram till oss. Men just bara nästan. Av hänsyn till alla pälsallergiker har jag inte tagit med några bilder på får här i vandringstipset.  
  
Det var avkopplande här ute vid Grässkärsviken. Det enda som bröt tystnaden var skrikande fåglar som cirkulerade en bit ovanför våra huvuden. Fåglarna försökte nog locka bort oss från deras ungar. Dom ville nog inte att vi skulle äta upp dem.  
 
Bild ovan: Skaplig rastplats vi hittade med utsikt utåt Grässkärsviken och på bilden nedan inåt viken. Till vänster i bild rakt över viken skymtar ett av gravrösena. 
 
Bild ovan: Nu stod vi längst ut på Grässkär med utsikt över det stora blå. 
 
Promenaden gick vidare över berget och utmed norra sidan av halvön tillbaka mot parkeringen.   
 
Bild ovan: Det vita huset var ett landmärke här ute. Vi hade rundat det.
 
Bild ovan: Steniga stränder.
 
Bild ovan: Badstranden strax nedanför parkeringen. 
 
Bild ovan: Tomma ölburkar går att använda till mycket, här som dekoration. Fin avslutning på detta vandringstips. Slutomdömet av detta naturreservat blev "Fint som attan". Men vi han aldrig med att ta oss ned till södra delen av naturreservatet och fornlämningarna. Dygnets timmar var för få. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nja, det är ju öppet här ute så det går nog hyfsat att rulla med sig en barnvagn ned till badstranden eller bort till Grässkärsviken. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns nu på en google karta: https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 
Film från detta Vandringstips.
 

 
 
Till top