von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

En promenad längst Frillesås lite småbergiga strandlinje.

Vandringar Halland Bad, Bilder, Friluftsliv, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Photos, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, strandpromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vandringstur, wandern, äventyr Permalink2
Detta vandringstips uppskattar jag till runt 5 km. Men... det är just en uppskattning. Fint längs vattnet men mycket promenerande på asfalt genom villaområdet tillbaka. 
 
(This hiking tip is about 5 km (I guess) along Frillesås mountainous beach).
 
16 april 2017
Sicket härligt påskväder Göteborg haft idag, 4 grader och snöblandat regn. Sicken tur då att vi stack ned till Frillesås och till bättre väder. Visst seglade det ned någon snöflinga ibland, men ibland sken solen på oss också och då kändes det banne mej som att det var 8 grader varmt. 
 
Jag var ute efter att vi skulle gå från badet vid Campingplatsen och sedan försöka följa nära inpå strandlinjen så gått det gick ned till Löftaån i söder. Och det gick ganska bra, eller till och med mycket bra skulle det visa sig. Lite bergigt ibland men för det mesta gick vi på lättframkomliga stigar. 
 
Vi parkerade vid badplats Torstensvik, den ligger söder om campingen. Jag gissade att det var lättare att parkera här än vid campingen. Sedan gick vi som jag markerat på kartan nedan. Vi gick motsols, så från badet gick vi över berget till Aspenäs. 
 
Just när vi passerade dessa sjöbodar visade sig solen för första gången och det blev riktigt behagligt en stund innan vinden fick fatt i oss uppe på berget.  
 
En fiskare testar lyckan och nedan lava på en sten, kan det bli mer spännande?
 
Bild ovan och nedan: vy mot Vendelsö och Älmö.
 
Här hade vi gjort en avstickare ned till Löftaån där vi fann denna mycket mysiga plats. Det var käckt ordnat här för det verkade som att man bara kunde lämna sina sopor på marken, sedan tog antagligen någon annan hand om dem.   
 
Stigen följde nära inpå Löftaån bort mot järnvägsbron, där vek vi av upp mot villaområdet. På bilden nedan har vi tagit oss upp till badplatsen vid campingen. Det blåste dock lite för mycket för att vi skulle vilja förtära vår massäck på denna bänk, så vi flyttade oss några hundra meter och kom i skydd av berget.  
 
Ett litet bergigt avsnitt som avslutning över till badplatsen Torstensvik och bilen. Det har lagts ned ett stort jobb för att göra det lite lättare att ta sig fram i berget.  
 
Och så målet i sikte. På bilden nedan ser man sjöbodarna vi gick förbi i början på promenaden. 
 
Jag hade ingen förväntning alls på den här promenaden, men vi tyckte båda att den var fin. Jag orkade dock inte släpa med min filmkamera, så det blir att hålla till godo med bara bilder.  Sträckan vi gick uppskattar jag till runt 5 km. Men... det är just en uppskattning.
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Naturreservat Västra Getterön / Gubbanäsan. Varbergs kommun.

Vandringar Halland Bad, Bilder, Halland, Hallandskusten, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Varberg, Varbergs kommun, adventure, aktivitet, blommor, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skalbank, strandpromenad, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, video, wandern, äventyr Permalink0
I detta vandringstips gick vi uppskattningsvis mellan 2 - 3 km. Det finns ingen märkt led på halvön, men flertalet fina stigar. Bitvis gick vi även ostigat över berg.
 
(In this hiking trail we walked about 2 -3 km. No marked trail but some nice footpaths).  
 
28 juli 2016 
Västra Getteröns naturreservat hittar man längst ut i väster på Getterön. Man parkerar vid badplatsen där vägen tar slut (bild på badstranden nedan). Det finns flera stora badplatser på Getterön, den här kallas tydligen för Getterön 5:e vik, enligt Badkartan.se  
 
Karta ovan visar var parkeringsplatsen ligger. På väg ut dit kör man förbi Naturum Getterön, ett paradis för fåglar och fågelskådare. Nedan bild på caféet/restaurangen vid badplatsen. Där hamnade vi naturligtvis efter promenaden. Vi slappade med en glass och dricka på uteplatsen innan vi satte kurs mot Götet. Men... det var efter promenaden.
 
Vid parkeringen strax intill Västervåg vandrarhem fanns den här infotavlan.  Den tog jag bild på, som ni kan se. 
I folkmun kallas platsen även för Gubbanäsan, fick vi lära oss. 
 
På kartan ovan har jag markerat hur vi gick. Från informationstavlan följde vi stigen upp till några lika märkliga som lattjo formationer i berget som naturens krafter har skapat, t.ex. häxgrytan på bilden nedan.
 
Bild ovan, utsikt över 5:e vik med Varberg i bakgrunden där fästningen skymtar.
 
Det här var en fin promenad som gick över klippor och berg, men även på trevliga stigar som slingrar sig fram mellan enbuskar, stenhällar och klappertensfält. Dock finns ingen märkt vandringsled i naturreservatet.  
 
I södra delen av Gubbanäsan är det tydligen nakenbad som gäller, det hade vi ingen aning om. Vi blev varse detta först när vi såg att man utplacerat statyer runtom på bergtopparna föreställande nakna män som spanade från sina utposter på toppen av berget. Det visade sig dock, som ni säkert redan gissat, statyerna levde. Vi såg ingen gräns eller någon skylt som markerade för ett nakenbad. Vi kan ju ha missat detta, det är möjligt. Annars kan det ju bli en rätt chokerande upplevelse för någon som är ute på promenad och i lugnan ro njuter av naturen helt ovetandes om något nakenbad och att det ränner runt nakna gubbar med snabeln dinglande. Nåväl, nu gick promenaden vidare över till västra sidan.  
 
Bild ovan, besvärligt stora myggor här.
 
Så värst mycket mer tycker jag inte att jag behöver skriva om den här promenaden. Bilderna visar ju hur det ser ut här och vi var ju där bilderna är tagna, så att säga.  
 
Bild ovan: klapperstensfält mini. Det fanns större också. 
 
Vi fick en fantastisk dag här ute på Getterön. Svårt att veta hur långt vi gick, men gissningsvis mellan 2 och 3 km. 
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Skall man åka buss hit åker man till hållplats Getterön 5: vik. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. med det går nog fint om man följer stigen från baksidan av vandrarhemmet ned till vattnet. Då får man i alla fall uppleva en del av den fina naturen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Mettjärnsleden Vettlefjäll, Jennylund, Bohus. Ale kommun.

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Vi gick Mettjärnsleden som är 6 km. men den höll på att upprustas och läggas om så vi kom inte runt. Man kan också välja att gå Hålldammsleden 10 km, se karta längre ned. 
 
(The hiking trail Mettjärnsleden is 6 km long. But a work with the hiking trail resulted in that we had to go back the same way from the lake Mettjärn).
 
14 april 2017
Några timmar av långfredagen ägnade vi åt en promenad på Mettjärnsleden i norra delen av Vättlefjäll. Det skulle dock inte bli helt som jag önskat men som jag misstänkt. Vandringsleden som startar från Jennylund vid Bohus är nämligen under byggnation, se kartan nedan. Detta visste jag inte om när vi gav oss iväg. Jag hade sett på en karta att den gamla sträckningen troligtvis inte skulle gå att följa, det var i princip det jag visste. Jag hade dock hoppats på att leden skulle varit omdragen till andra stigar i västra delen.
 
Vi gick vandringsleden motsols och efter Mettjärn upphörde den blå märkningen, då bekräftades mina misstankar. Nu fick vi istället gå samma stig tillbaka från Mettärn. Stigen fram till Mettjärn är trevlig så det gjorde inte så värst mycket, men det är roligare att gå en rundslinga.
 
När jag kom hem hittade jag kartan nedan på nätet. Trevligt att leden kommer att återställas som rundslinga. Men leden var inte klar nu, och av denna anledning ingen film bara bilder från promenaden.   

Ovan bild på parkeringen vid Jennylund. Härfrån följde vi blå märkning mot Mettjärn, Vättlefjällsleden följer samma stigar, orange märkning. 
 
Första kilometern gick vi på motionsspåret, se bild ovan. Det var ungefär lika roligt som att behandla nagelsvamp. Men sedan bar det av in på fin skogsstig, se bild nedan. 
 
Se vad isen har gjort med berget på bilden ovan. På bilden nedan hade vi kommit fram till tjärnen Lillebrunn, några hundra meter före Mettjärn. 
 
Man bjuds en fin skogspromenad.
 
Och så, framme. I alla fall vid Mettjärn. Leden följer nära inpå vattnet hela vägen runt tjärnen. 
 
Bild ovan: Här hade naturen skapat en egen bänk.  
 
Bild ovan: På östra sidan av Mettjärn vek Vättlefjällsleden och Hållsdammsleden av och slingrade sig vidare norrut genom Vättlefjäll. 
  
Bild ovan: vy från norra sidan av Mettjärn. Nedan bild på Videtjärnen strax norr om Mettjärnen. Här upptäckte vi att den blå märkningen upphört. 
 
Vi gick som sagt samma stig tillbaka mot Jennylund. Det är en mycket trevlig promenad runt Mettjärn, och trots att vi inte kunde gå hela vandringsleden var vi mycket nöjda med dagen. Jag får ta mig en tur hit när Mettjärnsleden är iordningställd. Kanske blir det en vandring runt Hållsdammsleden också. Det var länge sedan jag gick på dom stigarna. Hm... tror det var 1993. Får se om jag får lurat med mig far. 
 
Man kan åka buss helt upp till Jennylund, man kliver av på hållplats Jennylund. Lätt att komma ihåg, i alla fall om man kommer ihåg vart man skall.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top