von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Steneby naturreservat & Stenebyleden i Bengtsfors kommun.

Vandringar Dalsland Bilder, Nature reserve, Photos, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, filmer, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink4
Detta promenadtips är ca: 1,5 km, men längden beror på hur man väljer att gå, liksom.
 
(This walk on hiking trail Stenebyleden (built fully in wood) and in the nature reserve Steneby was approximately: 1.5 km. A nice outing).
 
I detta vandringstips eller rättare sagt utflyktstips tittar vi till Stenebyleden och naturreservat Steneby med alla jättegrytor. Steneby ligger några mil söder om Bengtsfors. Stenebyleden och naturreservatet ligger i direkt anslutning till varandra. Steneby naturreservat blev bildat redan 1968 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen.  Stenebyleden är ett projekt av Dalslands Aktiviteter och invigdes 12 juni 2014 av Kinas ambassadör i Sverige, Chen Yuming. Stenebyleden är 1,1 km och byggd helt i trä.  
 
Som bilderna avslöjar (klädsel) var jag här vid två tillfällen. Först var jag här med far och gick Stenebyleden i juli. Sedan hade jag vägarna förbi någon vecka senare och tittade då till jättegrytorna, som jag och far lyckades missa (undantaget Ingegerds kammare). Vi var nog lite stressade för vi skulle promenera på Baldersnäs samma dag. 
 
Karta ovan, Röd punkt visar vart detta fantastiska utflyktstips utspelade sig någonstans.  
 
Karta ovan: Norr om naturreservatet har jag markerat med rött ungefär hur Stenebyleden går. Nedan starten för Stenebyleden. 
 
Bild ovan: Det lutade på rätt bra ned mot älven. Jag skulle inte vilja köra en rullstol eller barnvagn ned här om det var blött. När jag gick här själv hade det precis regnat och då var det bitvis såphalt på träleden.  
  
Bild ovan: Vit pil pekar på en skylt som knappt går att se på bilden. Skylten visar vägen mot Jättegrytor. 
 
Parkeringen var vid kyrkan, här fanns en informationstavla över naturreservatet. Här startade jag när jag själv gick. 
 
Karta ovan: Jag gick den markerade stigen genom naturreservatet motsols. På bilden nedan befann jag mig ungefär där I:et står på kartan och vid dom första jättegrytorna längs med stigen.  
 
Här har alltså en sten legat och snurrat på istiden.  
 
Det är ganska så kuperat och bergigt här, men trapporna gjorde det lätt att ta sig ned för berget och ned till Stenebyälven. Strax intill där man kommer ned till älven hittar man den största jättegryrtan, som fått namnet Ingegerds kammare. Ingegerds kammare uppmäter 11 meter i diameter och är 7 meter djup
 
Enligt legenden var det här i den halvmåneformade jättegrytan som prästdottern Ingegerd i sin förtvivlan ska ha dödat och begravt sitt barn efter att hon blivit övergiven av en rik adelsman. Senare tog hon även sitt eget liv här, enligt legenden. Dock levde hon fortfarande tjugo år efter att hon tog livet av sig, enligt kyrko- och tingshandlingar. 
 
Ett kort stycke upp efter den kristallklara Stenebyälven stöter man på Stenebyleden. Man vet när för då befinner man sig på den långa landgången av trä.
 
Bild ovan: Högt uppe bland träden befann sig några människor i Dalslands Aktiviteters höghöjdsbana.  
 
Längs med Stenebyleden kunde vi förutom att titta på den fina naturen ägna oss åt en tipspromenad med naturfrågor. Frågorna var skrivna på svenska, norska, tyska och engelska. 
 
Det hade varit mycket besvärligt att ta sig fram här utan landgången. Det var ett imponerande bygge som slingrade sig fram längs med Stenebyälven. Dom sex snickarna som byggt träleden har verkligen fått ligga i för att klara detta på det halvår det tog att färdigställa den. Tänk bara på hur mycket man behövt rensa bort för att ge plats åt landgången. Sedan gäller ju att hålla den i form, mycket underhållsarbete krävs varje år, gissar jag på.
 
Jag vände om strax efter att leden lämnat ån. Jag och far gick något längre, men vi gav upp tipspromenaden när frågorna började bli väl avancerade för oss. 
 
Nu tog vi/jag mig tillbaka samma väg ned till höghöjdsbanan och längs med älven förbi Ingegerds kammare fram till en pil som pekade upp i berget. Stigen leder förbi bänken nedan och upp till parkeringen vid kyrkan, jag var "hemma". 
 
Detta var en mycket fin utflykt som jag varmt kan rekommendera.  
 
Film från detta utflyktstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, Stenebyleden går fint med barnvagn, men den svåra terrängen vid jättegrytorna kommer sätta käppar i hjulen. 
 
Informationen über Stenebyleben auf Deutsch
 
Läs mer om naturreservatet HÄR på Länsstyrelsens sida, där du också finner en broschyr.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Dalbostigen genom Dalbobergens naturreservat, Vänersborg

Vandringar Dalsland Bad, Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Schweden, Sweden, Vänern, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Mölndal, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Detta vandringstips är ca: 4 km, om man väljer att ta båten tillbaka (endast sommartid). 
 
(The hiking trail Dalbostigen is about 4 km (one way). You can take a boat (summertime) from Ursand back to Vänersborg if you do not want to go the same way back. Then a fairly short walk to the parking lot).
 
Juli 2017
Det är flera stycken som tipsat mig om att Dalbostigen genom Dalbobergens naturreservat skulle vara fin. Så nu stod den först på programmet när vi gav oss ut på en tvådagars resa till Dalsland. Dalbostigen är ca: 4 km lång, det visste jag, den informationen hade jag läst mig till. I övrigt var jag dåligt påläst för en gång skull. Men hur svårt kunde det vara, vi skulle följa en markerad vandringsled på ca: 4 km till vi var tillbaka vid bilen igen. Vad kunde gå fel? Jo fel gick det när det visade sig att Dalbostigen inte är en rundvandring. Jag återkommer till det längre ned.  
 
Karta ovan: Ett par meter in på Länsmansliden hittar man parkeringen, sedan går Dalbostigen som jag markerat. 
 
Från parkeringen var det bara att följa vägen ett kort stycke så var vi framme vid informationstavlan och Kronbloms stubbe. Här fanns att läsa lite om naturreservatet och om Dalbostigen, men ingen karta som visade hur leden gick och därmed inget som visade att vi inte skulle komma tillbaka igen genom att följa Dalbostigen.    
 
På stubben satt en pil som pekade vart vi skulle gå för att följa Dalbostigen. Sedan såg vi inte någon mer skylt eller märkning efter detta. Vi fick gå på känslan och välja den stig som gick mest rakt fram norrut. Vi hoppades att det skulle vara tydligt skyltat där Dalbostigen vek av från vattnet och började gå tillbaka söderut. Men... det gjorde den ju som sagt inte. 
 
Det var inte långt till rastplatsen ovan.  
 
Tror det var finare längst med Dalbostigen förr, innan träden växte upp och skymmer utsikten. Det finns några partier där man har utskt över Vänern, men för det mesta är den gömd bakom löven. Men visst, det är en vacker lövskog man går genom, i alla fall första biten.  
 
Bild ovan: Bänk med fin utsikt. 
 
Nu hade vi kommit fram till Bastungens fyr, eller rättare sagt före detta fyr. Nu mer klubbstuga för Friluftsfrämjandet. Deras café har öppet söndagar kl 11-13 under mars-april och sept-okt. Med andra ord var det igenbommat nu. Läs mer här: https://www.friluftsframjandet.se/regioner/vast/lokalavdelningar/vanersborg/Bastungen/    
 
Här var det riktigt fint, här fikade vi vid en av bänkarna på utsidan huset. Det serverades en gul banan, en clementin och en kopp choklad, tack far. 
 
Karta ovan: Vid den röda punkten var vi nu. 
 
Nu hade vi gott ungefär 3 km och vi var fortfarande på väg norrut. Jag började fundera på om vi missat en vägvisningsskylt, leden skulle ju vara 4 km runt.  Men såg det som högst otroligt då vi haft ögonen på skaft. Vi såg flera skyltar som pekade mot Ursandsvägen, men ingen som det stod Dalbostigen på. Strax fick dock gåtan sin lösning när vi mötte ett par som gick i motsatt riktning och dom berättade den hårresande faktan för oss. Men dom levererade positiv information också. Det gick nämligen en färja från Ursand in till Fisketorget i Vänersborg. Från Fisketorget skulle vi ha en ganska kort promenad till parkeringen. Det hade tagit oss lite för lång tid att följa Dalbostigen tillbaka från Ursand. Vi hade en tid att passa då vi skulle vara vid vandrarhemmet i Bäckefors gamla bruk. Så tummen upp för färja från Ursand till Fisketorget, det lät som en mycket bra lösning, och en trevlig lösning. En båttur är aldrig fel om den inte slutar som för Titanic.
 
Och så var vi framme vid Ursand. Här åt vi en bit mat på restaurangen i väntan på färjan.  
 
Bild ovan: Färjan ankommer bryggan. Nedan turlistan som gällde för sommaren 2017, men inget om när sommaren räknas börja eller sluta . 
 
Bild ovan när färjan lämnat bryggan i Ursand och vi fick en vy bort mot Halleberg i fjärran.  
 
Karta ovan hur vi gick till parkeringen från färjan. 
 
Vi tyckte båda att detta blev en strålande dag. Att gå Dalbostigen och sedan plussa på det med en fin färjetur var mycket lyckat. Kan varmt rekommenderas.
 
Nu bar det av mot Bäckefors och Gamla Brukets Vandrarhem. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, tyvärr. Vi gillar inte grusade gångstigar, men naturen var så fin att jag fick försöka förtränga det!
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 

Bäckeforsbruk, Promenad på Kärleksstigen och en natt på vandrarhemmet

Vandringar Dalsland Bilder, Friluftsliv, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Vandrarhem, culture, foto, fritid, hiking, hostels, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, nature, naturguide, naturstig, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Kärleksstigen är ca: 600 meter och fullknökad med gammel kultur. 
 
(Nice hostel and a interesting nature and cultural hiking trail (600 m).
 
Juli 2017 (även uppdaterat med några bilder från september 2017)
Jag vill gärna skriva några rader om Gamla Brukets Vandrarhem, detta boende var nämligen över all förväntan. Via telefon bokade jag så att jag och far fick var sitt rum med gemensam toalett. Jag visste att vi skulle bo i dom gamla arbetarbostäderna från 1820 - 1830-talet och det skapade bilder i min hjärna. Jag såg framför mig att vi skulle bo i ett lyhört ruckel där vi placerades i varsitt litet skrymsle ihop med spöken från plågade själar som arbetat ihjäl sig på bruket. Men så var alls inte fallet. Vi hade tilldelats en "liten" mycket trevlig, fräsch och charmig lägenhet som vi stormtrivdes i. Läs mer om Vandrarhemmet här.   
 
Bild ovan: Detta sovrum lade jag beslag på. Nedan tv-rummet  och sovrum 2 som blev fars. 
 
Bild ovan: Tv-rummer och ut mot köket.  
 
Bild ovan: Baksidan av vårat vandrarhem
.
Vi tog en liten kvällspromenad för att utforska platsen vi landat på. På baksidan av vårat vandrarhem vid kraftstationen fann vi starten för en ca: 600 meter kort promenadslinga kallad Kärleksstigen som leder genom det gamla bruksområdet. Vi tyckte det var en mycket trevlig vandringsled som bjöd på kultur och natur.
 
Bild ovan: Pil som pekade mot toaletter??? Vi hade en i lägenheten så vi var aldrig i behov av att titta efter. Nedan en tavla som berättar lite om Bäckefors gamla bruk.
 
Några meter in på Kärleksstigen stod denna jätteek. Men att den stod upp var för att man stöttar upp den med vajrar. 
 
Det började som en fin skogspromenad, snart såg vi ned på ruinen av Ankarsmedjan (bild nedan). 
 
Vid Smedjan kom vi över till bilvägen som leder genom bruket.  
 
Ankarsmedjan är ett tjusigt byggnadsverk.  
 
Bild ovan: Vad är nu detta för något, en symaskin? Nej nej, en spikhammare. 
 
Bild ovan: Receptionen där vi hämtade ut nycklar.   
 
Som sagt, en kort intressant vandringsled som gav oss en fin kvällspromenad före en god natts sömn på vandrarhemmet. Nästa dag bar det av mot naturreservat Steneby och Baldersnäs, som bjöd på en naturupplevelse i toppklass. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nja, inte Kärleksstigen. Men den behöver man inte gå för att se dom gamla ruinerna. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
Till top