von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

NU ÄR DET JUL IGEN! Har ni varit snälla?

Vandringar kring Göteborg Bad, Friluftsliv, Göteborg, Ronny Sveum, fritid, hiking, inspiration, jul, kultur, natur, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, stora Amundön, trekking, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Jag önskar Eder alla en God Jul med några snöiga bilder + en ny film från stora Amundön. Och kom ihåg att dåligt väder inte är någon bra ursäkt för att inte ge sig ut i naturen, men bra sport på tv kan vara det. Nu vankas Tour de Ski med ett förväntat miserabelt startfällt. Då skall jag sitta försoffad framför tv-skärmen med neddragna persienner.
 
 
Ny film när jag går Naturstigen på stora Amundön. Filmat i december 2017 + ett par scener från sommaren. Julmusik av Göteborgs Symfonietta. 
 
Jag hittade förresten en julklapp på Drottningtorget. Men det var jag kanske inte ensam om. 
 
På återseende 2018. Då fortsätter galenskapet. 

Upplevelser längs Hyssnaleden. Del 2 Glafsareds g:a bro och sågruin

Övrigt Västra Götaland Friluftsliv, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Bild ovan: Jag och far på Glafsareds gamla stenvalvsbro.
 
Detta promenad/utflyktstips är ca: 1,5 km i lätt terräng.
 
(This hiking tip is approximately: 1.5 km. You will see an old stone vault bridge and sawmill ruin).
 
Om man följer Hyssnaleden från Melltorps kvarn norrut längs med i huvudsak asfalt och grusvägar kommer man inom några kilometer fram till Glafsareds g:a stenvalvsbro. Men som många av er redan vet gillar varken jag eller far att gå på asfalt eller grusvägar. Så vi valde istället att bila upp till den lilla parkeringen norr om Ängsgärdet (vägen mot Bollebygd). Därifrån fick vi en kort promenad till bron + en sågruin och en svarvruin. 
 
Det finns en liten uppmärkt parkeringsplats där vi startade, se p:et på kartan nedan. 
 
Det är kanske svårt att läsa vad som står på skylten i bilden nedan. Men från parkeringsplatsen är det  500 meter till Glafsareds g:a stenbro och 150 meter till Rya svarvruin. Glafsareds sågruin ligger 150 meter bortanför bron, se kartan ovan.
 
Bild ovan: Här stod lite information om Hyssnaleden. Vi började med att titta till svarvruinen, vilket betyder att vi gick till vänster här. 
 
Nu gick vi några meter på den gamla riksvägen mellan Hyssna och Bollebygd. Men den skulle också kunnat kallas för riskvägen om man skall gå efter en äldre bondes berättelser. Vi mötte faktiskt bonden precis där bilden ovan är plåtad. Han berättade om diverse olyckor längs vägen, bl.a. vid ett brobygge då en traktor skall ha vält över ända ned i ån med dödlig utgång.  
 
Jag höll på att skriva att jag inte tog någon bild vid svarvruinen, men sedan kom jag ihåg bilden nedan som jag placerat i papperskorgen. Den är ju  egentligen riktigt käck att ha med, för då ser ni ju att det finns fikabord vid ruinen. Det hade kanske räckt att jag skrev det, men nu kan ni vara mentalt förberedda på hur det ser ut också. I bakgrunden kan ni se något av det som finns kvar av svarven. Det är inte mycket ruin kvar. Men här fanns förr en av bygdens vattendrivna svarveriverkstäder.
 
När vi var klara vid svarvruinen följde vi Hyssnaleden norrut på en trevlig skogsstig (g:a riksvägen) fram till stenvalvsbron. 
 
Den fina gamla stenvalsvbron skall vara byggd omkring 1865. Det var tjusigt ordnat här med ett fikabord intill bron. 
 
Ovan kan (bör) ni läsa mer om bron. Som ni kan se av skylten ovan hade vi 130 meter till en sågruin. Det var bara att följa ån på en mysig skogsstig nedströms.  
  
Bild ovan på den mossiga ruinen. Men det fanns ingen information om sågen. På internet hittade jag lite info om sågen, men inget jag kunde få bekräftat. Enligt denna information skulle sågen tillhört dom två gårdarna i Glafsared och den blev riven i början på 1930-talet. Men som sagt, detta är obekräftade uppgifter. Däremot kan ni lita på att vi tyckte att detta var en mycket trevlig utflykt. Natur och kultur i en salig röra skulle jag inte skriva. Men natur och kultur i en fin kombination är uppskattat. 
 
Detta var vandringstips "Upplevelser längs Hyssnaleden Del 2". När kommer del 3 och vart är jag då? Tja säg det, inget mer är filmat så det lär nog dröja hela 2018 innan mitt projekt är klart.  Jo förresten, vi var ju och tittade till jättegrytorna i Ansared. Men.......
 
En kort film från denna korta promenad.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)   
 
Fler upplevelser längs Hyssnaleden:  Vandringsleder mellan Hyssna g:a kyrka och Melltorps kvarn och fin bokskog på Stoms ås.                                
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Jo, men det skall nog fungera fint om det inte är allt för söligt.. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Upplevelser längs Hyssnaleden. Del 1. Vandringsleder mellan Hyssna g.a kyrka och Melltorps kvarn

Övrigt Västra Götaland Friluftsliv, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, filmer, foto, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, vildmark, wandern, waterfall, äventyr Permalink1
Detta vandringstips är drygt 3 km i lite småkuperad terräng. (går att göra kortare och lättare).
 
(We got a nice nature and cultural walk on marked hiking trail. Length approx. 3 km).
 
En sak är jag helt överrens med mig själv om och det är att jag aldrig kommer att gå den 4 mil långa Hyssnaleden. Det är på tok för mycket av vandringsleden som går på grus och asfalt för att jag skall vara intresserad. Men Hyssnaleden passerar många fina platser och naturområden som jag vill se. Så projekt "Upplevelser längs Hyssnaleden" är nu igång. Först kom jag att titta till Hyssna g:a kyrka och Melltorps kvarn (Hyssna kvarn) och vandringslederna däremellan. Förutom Hyssnaleden finns det ytterligare ett par märkta leder att välja på så man slipper att gå samma stig fram och tillbaka mellan kyrkan och kvarnen. 
 
Oktober 2017
 
Det behövdes tre besök för att få ihop vandringstipset så som jag ville ha det. Far var med vid ett av dom tillfällena.  
 
Karta ovan:: Det finns en parkeringsplats vid Hyssna g:a kyrka. Jag har markerat lederna med samma färg som dom har i terrängen, undantaget den jag markerat vit. Den gulmarkerade är Hyssnaleden. Den följde jag från kyrkan och upp i berget. Sedan vek jag av in på den röda leden som tog mig upp på Slisskulle och sedan vidare till Torshall där utsikten är storslagen. Där kom jag in på Hyssnaleden igen och den följde jag ned till ån Surtan. Den led jag vitmarkerat på kartan är en natur & kulturstig som leder in på kvarnens område. Jag avslutade med att följa blå led tillbaka till kyrkan. 
 
Men nu tar vi det hela från början, från startplats Hyssna g:a kyrka, som ni ser bild på nedan. Den fina stenvalvsbron är från mitten av 1800-talet.
 
Kyrkans äldsta delar är från 1100-talet då kyrkan byggdes och är en av Göteborgs stifts äldsta kyrkor. Mer om kyrkan kan ni läsa ovan, om ni inte redan gjort det.
Om man tar och inspekterar bilden nedan noga kan man se kyrktuppen i kyrktornets topp. Den inköptes 1738 och är en symbol för vaksamhet. 1902 gjorde tuppen en kortare flygtur i samband med en svår storm.  
 
Strax nedanför kyrkan på en liten ö i ån Surtan ligger Hyssna hembyggdsmuseum, bild ovan: Hit flyttades byggnaden från Getakull 1948. Museet har över tusen gamla föremål, några kunde ses genom fönstren nu när muséet var stängt, bilder nedan. 
 
Enligt information jag fått skall muséet hålla öppet några timmar på söndagar under sommaren. 
Nu behövde jag.... hm, vet inte hur jag skall formulera det, men frukosten måste ut. Så det blev att besöka en tjusig byggnad strax intill muséet. 
 
Bild ovan: Här stod dörrarna öppna och riktigt välkomnade mig att kliva på. Men se upp så ni inte skrämmer eller förolämpar den stora spindeln under dasslocket i högra båset. 
 
Nu följde jag Hyssnaleden (gulmärkt) upp i berget. Backen är ganska lång men inte alls jobbig om man går åt andra hållet. 
 
Nu hade jag kommit upp till ett litet tjärn. Här lämnade jag tillfälligt Hyssnaleden och fortsatte på en rödmärkt led mot Slisskulle. Stigen uppför Slisskulle var lite brant och småhal när jag gick här. 
 
Bild ovan: Denna bänk stod på toppen av Slisskulle. Utsikten var inte så mycket att berätta hem om. Nu hade jag gått ca: 800 meter. Promenaden gick vidare genom i huvudsak granskog mot utsikten vid Torshall.  
 
Utsikten här från Torshall var verkligen storslagen. Nu befann jag mig också på en Förhistorisk kultplats.
 
Bild ovan: Hyssna g:a kyrkan och nedan vy bort mot nya kyrkan. 
 
Det kändes alldeles utmärkt att sitta här på bänken och slötitta ut över Hyssnabyggden medan hälsporren fick vila en stund. Jag hade nu gått ungefär 1400 meter, tror jag. Följer man Hyssnaleden från g:a kyrkan direkt upp till Torshall är sträckan ca: 1000 meter. 
 
Nu fortsatte promenaden längs Hyssnaleden utför berget ned till Surtan. Vid ån stöter man på natur och kulturstigen som jag vitmarkerat på kartan. Vi/jag gick natur & kulturstigen motsols, vilket betyder högervarv. Det är dock lite lurigt ifall kvarnområdet är stängt. För då kommer man inte ut genom den stora grinden (tror jag) och får gå samma väg tillbaka. Men vet man att kvarnområdet är öppet så fungerar det fint. Annars får man gå natur och kulturstigen i ett vänstervarv istället så ser man om grinden in till kvarnområdet är öppen. 
 
Det är ungefär 700 meter från Torshall till Melltorps kvarn. Kvarnen är byggd på 1850-talet av kringboende bönder. Sedan 2002 efter ett stort renoveringsarbete bedrivs idag kaféverksamhet i kvarnen. Så nu var jag och far sugna på att besöka detta omtalade kvarnkafé för en smarrig fika.
 
Nu skall ni få höra, eller rättare sagt läsa något fånigt värre och varför vi inte fick den efterlängtade fikan på kvarnkaféet. Ägarna hade nämligen stängt sitt sommarkafée redan nu i slutet på oktober. Så det blev att tugga på en banan istället. Här kan ni läsa mer om Kvarnen i Hyssna så ni vet när ni skall åka hit för att erbjudas fika eller middag. Man kan även bo i kvarnen. Vi hade velat se muséet Melltorps såg, men sågen håller tydligen bara öppet för visning under kaféets öppettider. 
 
Från kvarnen är det  ca: 1 km lätt promenad fram till g:a kyrkan om man följer blåmärkt vandringsled.  Men första biten längs med ån är det Hyssnaleden som gäller.
 
Bild ovan: Här hade jag svängt in på blå vandringsled mot g:a kyrkan. Snart kunde jag göra en mycket kort avstickare upp till grottan Torshalls Stüva (stuga). Så mycket till grotta är det dock inte, men platsen är ändå sevärd tycker jag. 
 
Bild ovan: Till vänster om mig, bakom trädstammen skymtar den inte särskilt djupa grottan Torshalls Stüva.
 
Strax efter Torshalls Stüva kunde jag ta bilden ovan. Härifrån ser man över till parkeringen vid g:a kyrkan och man kan gena dit över en bro istället för att följa Hyssnaleden runt. kyrkan. 
 
Detta blev en trevlig promenad på dygt 3 km där det haglade fina kultur och naturupplevelser. 
 
Jag och far gjorde sedan en avstickare bort till Lockö kvarn. Vi tog bilen dit, annars hade vi fått gå på asfalt och då kan jag bli gnällig. 
 
Vid Lockö kvarn hade vi tur och stötte på en gentleman vid namn Sven-Olof Arnell som är tidigare ägare av kvarnen. År 1990 fick Hyssna Hembygdsförening överta Lockö Kvarn i gåva av Sven-Olof och Sven-Olofs granne Birgitta Johansson. Kvarnen har sedan rustats upp genom ALU-projekt. Värt att nämnas också är att Sven-Olofs farmor Anna Arnell bidrog till att "rädda" Hyssna g:a kyrka genom att skänka 3000:- till renovering av taket som höll på att förfalla. Året var 1923 och då var 3000:- förskräckligt mycket pengar. 
 
Vi fick en fin guidning av Sven-Olof som började med att visa oss hur det såg ut på insidan av huset till höger i bilden ovan. Huset är troligtvis från 1600-talet och är ett av dom äldsta husen i Hyssna, kanske t.o.m. det äldsta.
Men det var lite väl mörkt för att det skulle kunna bli några användbara bilder eller filmscener. Men Sven-Olof berättade att han nyligen haft besök av en fotograf som ville ta en bild ned i källartrappan. Jag nickade instämmande mot Sven-Olof, jag ville naturligtvis göra det samma. Jag menar, man vet ju aldrig, kanske skulle något spännande visa sig på en bild tagen ned i den spöklika trappan i detta gamla 1600-talshus. Jag vet inte hur fattig på fantasi jag varit om det inte vore för alla skräckfilmer jag sett. 
 
Kvarnen byggdes 1863 och blev ombyggd och moderniserad 1937. All inredning fungerar ännu i denna dag. Kvarnen var i drift fram till 1969 då den siste mjölnaren lade ned jobbet. Enligt Sven-Olof kan kvarnen komma att bli museum. Idag används kvarnen även för diverse utställningar, t.ex. foto. . 
  
På bilden ovan står jag och Sven-Olof i kvarnens bottenvånging (även far, men han syns dåligt). Dom tjocka väggarna är spår från tidigare kvarnar. Den äldsta delen i Lockö kvarn är från 1700-talet.
 
Bild ovan på bl.a. en kvarnsten från stenåldern
 
Sven-Olof roade sig med att ställa frågor om olika gamla verktyg och redskap som vi inte kunde svara på. 
 
Bild ovan: Den här båten/kanoten hittades vid en tjärn norr om Hyssna. Båten är mycket, mycket gammel. Dock visste ingen hur gammel, enligt Sven-Olof. 
 
Vi tog en titt på den raserade sågen också som låg rakt över forsen. Sven-Olof berättade när byggnaden rasade samman, men.....minnet. Men det var ganska nyligen i alla fall (dinosaurierna var för länge sedan).
 
Det är kanske svårt idag att förstå hur viktiga kvarnarna var förr i tiden och vilken betydelse dom hade ekonomiskt och politiskt. Jag tyckte det var en mycket intressant och givande dos kulturhistoria vi fick här i Hyssna. Det samma tyckte far. 
 
Detta var del 1 i projekt "Upplevelser längs Hyssnaleden". I del 2 blir det mer kultur och natur när vi tittar till Glafsareds gamla stenvalvsbro och Glafsareds sågruin.  En annan upplevelse längs Hyssnaleden är bokskogen på Stoms Ås i Hyssna
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej. 
 
Busshållplats Hyssna g:a kyrka. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
 
Till top