von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Vi går natur & kulturstig till Livereds By, Mölndals kommun.

Vandringar kring Göteborg Mölndal, Photos, aktivitet, culture, foto, frilufsa, friluftsliv, fritid, hiking, inspiration, kultur, motion, natur, natur Mölndal, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland, wandern Permalink0
En lättgådd historia på ca: 3 km. Vi valde dock bort bostadsområdet i östra delen. 
 
(A nature and culture trail about 3 km).
 
Kanske inte så mycket att bonka på stora trumman åt för av gamla Livereds by finns det endast kvar fåtalet spår sedan invånarna i mitten av 1800-talet tog sina hus på ryggen och lämnade området för att bosätta sig i Tulebo. Men nu hade jag ett ärende till IKEA och då låg inte Livered och Kållereds kyrka långt bort. Natur och kulturstigen börjar vid kyrkan. Därifrån är det en promenad på cirkus 1 km genom i huvudsak skog bort till där Livereds by låg. Kanske inte så mycket till vandringstips, men den här natur och kulturstigen kan som sagt vara bra att ha i åtanke om du t.ex.skall till IKEA och kanske köpa en besticklåda och får lite tid över.
 
Längs stigen finns informationstavlor som bjuder på mer eller mindre intressant läsning. Informationen nedan fanns på en tavla strax efter start.
 
Vi parkerade som sagt vid kyrkan, men det finns en parkering vid Livereds kapell också. Därifrån är det närmare in till byn som inte längre finns och man missar inget av värde, vågar jag påstå, undantaget kyrkan då. Kapellet var gräsligt fult, tur att jag inte tog någon bild på det. Men kanske skulle jag ha gjort det och sedan tillbringa några timmar med att granska bilden och försökt se om jag kunde komma på varför kapellet belönades med Mölndals kommuns arkitekturpris 2015. Tänk om kapellet egentligen var fint men att det var jag som inte begrep det. Vi tyckte dock båda två att man börjat få fint på kyrkogården och i minneslunden, men inga bilder blev knäppta där heller. Men vi var strax framme där bilden nedan togs. 
  
Det här är ett fint litet strövområde som utnyttjas först och främst av boende i området. Det var avkopplande att gå och lyssna på fågelkvitter inifrån den lummiga grönskan. Fågelkvittret blandas dock med billjudet från östra Lindomevägen.  
 
Denna grindstolpe visar var gränsen tidigare gick mellan dom tre områdena Livered, Högen och utmarkerna.  
 
Här hade vi kommit fram till Livered damm och ett stigskiljet. Här fanns en bänk, bild nedan. 
  
Från Stigskiljet vid Livereds damm leder denna fägatan fram till platsen där Livereds by låg.
 
Så hade vi kommit fram till platsen där byn låg. På bilden nedan kan man se lite av en husgrund (tror jag), den sträcker sig in bland lövverket till höger. 
 
Här spanade vi in en stenlagd stig, ett gediget arbete av en hårt arbetande man. Läs mer på skylten nedan. 
 
Detta var ungefär det vi fick med oss från denna natur och kulturpromenad. Vi valde att inte gå samma stigar tillbaka. Vi strövande istället runt på små fina stigar i västra delen av skogen. Naturområdet är inte stort så det skall till en bedrift att gå vilse. 
 
Jag tycker inte att detta är en upplevelse värd att åka långt för. Men bor man i närområdet bör man kanske titta till Livereds by. Det är bra att man bevarat detta lilla grönområde mitt i Kållered och det är alltid trevligt när man serveras lite historiska berättelser längst med stigen. 
 
Ingen film från detta vandringstips. Kkan bli senare ifall jag råkar hamna i området igen.
 
Vill man läsa mer om Livereds by klicka då på denna länk till Mölndals kommun.    
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, det bör gå. Titta på bilderna så ser ni hur stigen ser ut. .
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 

En promenad i naturreservat Vallda Sandö, Kungsbacka kommun.

Vandringar Halland Bad, Bilder, Gravrösen, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Vallda Sandö, Viewpoint, Västkusten, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skärgård, strandpromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink0
I detta vandringstips går vi ca: 5 km, tror jag. Det känns längre eftersom vi långa bitar gick ostigat över klippor. 
 
(In this hiking tips we walk about 5 km. There are some footpaths in the nature reserve, but we walk a lot on cliffs too).
 
Naturreservat Vallda Sandö är ett fint stycke natur längst den halländska kusten. Naturområdet domineras av strandängar, klippor och hällmarker och blev skyddat som naturreservat 1972.
 
I det här vandringstipset ger jag förslag på hur man kan ge en mycket fin promenad runt stora delar av naturreservatet. Vi följer ingen märkt led, det finns nämligen ingen. Bitvis går vi på stigar, bitvis går vi ostigat över berg och klippor, men alltid med samma mål, att komma tillbaka till bilen. Jag har delat upp promenaden i tre delar, eller rättare sagt på tre kartor. Bilder och film i detta vandringstips är från ett antal promenader under 2016.  
 
Strax intill Sandö hamn finns en parkering för badgäster och besökare till naturreservatet. Från parkeringen följde vi bilvägen tillbaka mot gården Sandö, där en större stig leder ut på ängarna. Vi gick som jag markerat med rött fram till den fina rastplatsen på den bergiga udden kalven. 
  
På väg ned till vattnet passerade vi detta lilla röda hus. Jag fick för mig att det ägdes av en fågelskådarförening, men det var bara vad jag fick för mig.
 
Stigen här ifrån över till Timmervik är tydlig men kan i senare delen av sommaren vara ganska igenväxt. På bilden nedan hade vi påbörjat ett "längre" parti ostigat över berg och klippor.  
 
Promenaden gick på berget längst med Timmerviken bort till rastbänkarna vid bergsudden Kalven, bild nedan. 
 
Det var kallt och rått vid stenkanonen. Det är en fin avstickare upp till röset på Kalven, där har man en fin utsikt åt alla håll och kanter. Klicka här så får du se vandringstipset då vi gick dit upp: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/january/en-magisk-eftermiddag-pa-vallda-sando-2.html  
 
Nu gick promenaden vidare över strandängarna bort till Kinneviken. Sedan gick vi på klipporna utmed vattnet runt Kinnebergen och in till Stensvik. 
 
Ja där ser man.....jag har nämligen alltid misstänkt kossor för att inte bara äta gräs.
 
Fint placerade rastbänkar bland komockor vid Kinneviken. På bilden nedan hade vi en fin vy tillbaka in över Kinneviken. Lite av Otterviken skymtar längre bort i bildens mitt. 
 
Det är en fin och ganska lätt promenad att följa klipporna runt Kinnebergen. Vi höll oss nära strandlinjen så vi kunde höra vågorna klucka. 
 
Vy bort mot naturreservat Särö västerskog, ett annat favoritställe. 
 
På bilden ovan står vi och gluttar bort mot alla båtmaster i Sandö hamn. Bilen stod ju parkerad strax intill hamnen så vi hade ett stycke kvar att promenera. 
 
Så befann vi oss vid Stensvik.
 
Nu skall vi titta till en fin avstickare upp på Danevarden där man får fin utsikt.  
 
 Det är en trevlig liten brant led man fått iordningställt upp till Danevarden. Och man behöver inte gå upp och ned samma väg, utan leden är dragen både från söder och norr. Bitvis får man nästan dra sig upp i en vajer, eller i alla fall ta hjälp för att hålla balansen i det branta berget. Det hade varit svårt att ta sig upp och ned utan trappor och vajer. 
 
Här går vi upp från norra sidan och bilden nedan visar belöningen vi fick, och då menar jag inte bänken som sett sina bästa dagar. 
 
Det var nog liksom allt jag hade att säga om detta vandringstips. Hoppas ni förstått att det är magiskt fint här. Hur långt är detta vandringstips? Tja, säg ca: 5 km gissar jag på, men det känns längre eftersom det är så mycket man går ostigat över berg och klippor.. 
 
Bilden ovan visar solnedgång över Kinneviken
 
Naturreservat Vallda Sandö ligger väster om Kungsbacka. 
Hållplats "Sandö" ligger precis där reservatet börjar (se kartan). Härifrån är det cirka 1 kilometer till parkeringen.
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Det går fint att gå med barnvagn från parkeringen och till rastplatsen vid foten av bergsudden kalven. Detta vandringstips visar promenaden till rastplatsen, bl.a.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
 

En promenad i Torrekulla fritidsområde i Mölndals kommun.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Göteborg, Mölndal, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland Permalink0
Detta vandringstips uppsksattar jag till ungefär 3 km. 
 
(In this hiking tips we walk about 3 km. We followed the yellow-white track. We also chose to follow a little difficult path to the little tarn Farås tjärn). 
 
Söndagen den 6 januari 2017 tog jag med far ut på det gulvita spåret i Torrekulla fritidsområde och det får nog skyllas på att det var en gråtrist dag med snöblandat regn och att min fantasi därför tog stopp där. Vi gick spåret motsols, vilket är tvärt emot hur spåret är märkt. Jag har så här i efterhand  funderat lite på om inte spåret var en aning kuperat, för vi befann oss för det mesta i en backe upp eller ned.  Alla spåren här är av motionsspårskaraktär, alltså en välpreparerad bred stig där det går att släpa med sig en barnvagn. Men skall man gå det gulvita spåret med barnvagn bör man ha starka armar och en mycket god vilja annars är det risk att armarna blir som kokta spagettitrådar när man närmar sig toppen av berget. 
 
Vi parkerade vid Torrekullagården. Det var gratis och trängseln var hanterbar. Nedan en karta där jag markerat det gulvita spåret och hur vi gick med rött. 
 
Far hade ingen biljett så han fick nog inte gå in. Nedan bild på Torrekullagården som tidigare var ett vandrarhem. Nu mer driver Mölndals kommun gården som arbetsmarknadsprojet dagtid vardagar och läger på helgerna. På gården finns också ett café, verkar dock bara vara öppet vissa vardagar. Det serveras tydligen våfflor med sylt och grädde, vilket jag kan tvinga ned om jag skulle sätta mig i den situationen. 
 
Ovan utsikt över delar av golfbanan i nordväst. 
 
Det verkade som att dom flesta promenerade eller sprang det ganska lätta röda spåret som höll sig nedanför berget. Jag kunde inte annat än att tycka synd om dessa, visste dom inte att långa roliga och branta backar väntade dem om dom istället valde det gulvita spåret? Ovan en bild hur spåren här var markerade, och det var som sagt bara markerat medsols. 
 
Vi vek av det gulvita spåret och följde en liten stig över berget söder om Färås tjärn. Men den stigen var liten och bitvis lite,...tja, nä den gick fint att gå, men inte gärna i högklackat. Det finns annars en lättare och kortare stig från det gulvita spåret in till tjärnet och badplatsen. Se kartan längre upp i detta vandringstips.
 
Vi var båda rörande överrens om att det var vansinnigt tjusigt här vid tjärnen. Första bilden i detta vandringstips är också här från Färås tjärn, men det hade ni nog redan listat ut. 
 
Tjärnen ligger högst upp i berget, så det blev en lång brant promenad ned mot Torrekulla igen.  
 
Som en söndagspromenad var detta okey och området runt Färås tjärn var mycket fint. Jag har inte funnit någon info om hur långt det gulvita spåret är, men gissningsvis runt 3 km. Vill man ha en "riktig" vandring så ligger Torrekullaleden (rundvandring 15 km) i direkt anslutning. Kommer ett vandringstips från den leden så småningom. 
 
Spårkarta Sandsjöbacka terrängen:      
 
Hade inte med filmkameran, så ingen film från detta vandringstips. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja delvis.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top