von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

En promenad i Molla bokskog, Herrljunga kommun.

Övrigt Västra Götaland Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, beech forest, blommor, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, äventyr Permalink0
In this hiking tips we follow the short hiking trail Hultaleden (1,7 km) through nature reserve Molla bokskog (beech forest). If you want to go longer you can continue on the hiking trail Fjällstigen (10 km), see map below..
 
Hultleden genom Molla bokskog är ca: 1,7 km. En vandringsled på 1,7 km är kanske inte mycket till vandring, men man får en avkopplande stund i den fina bokskogen. Vill man gå längre kan man ju alltid fortsätta ut på den 10 km långa Fjällastigen. Vandringstips Fjällastigen kommer jag att lägga ut senare under året, det är bara ett litet problem som måste lösas först, jag måste gå den. Jag kommer att gå Fjällastigen och förlänga den med den 4 km långa Mollaleden. Se kartan nedan.
 
Strax norr om Borgstena leder en liten grusväg fram till naturreservatets parkeringsplats. Gränsen för naturreservatet är grönmarkerad på kartan ovan. På kartan ser man också det grönmarkerade området för naturreservat Mollungen i öster, vid sjön Sandsken. Jag har också skrivit var Fluxfallet finns, två vandringstips jag nyligen lagt ut här på bloggen. 
 
Molla bokskog är ett ca: 30 hektar litet naturreservat med en mycket fin bokskog med många riktigt gamla bokar. Den äldsta delen av skogen har anor från 1600-talet. Naturreservatet blev bildat 2001 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen.
 
Den 17 oktober 2015 hade vi tagit plats på den lilla parkeringsplatsen. Vi kom hit för att få se en bokskog klädd i fina höstfärger, men... här var grönt som mitt i sommaren. Nedan bild på infotavlan vid parkeringen.
 
Bild ovan: Den här träiga kartan fanns också på parkeringen. Den visade dom tre märkta vandringslederna i området som hänger ihop. Det lilla blå bihanget är Hultleden genom Molla bokskog. Vandringslederna har iordningställts av Molla byalag.
 
Markeringspinnen tyckte jag liknade mycket på kungen fast lite högre. Och då menar jag inte vår konung utan kungen som jag välter efter att jag knockat ut alla motståndarlagets kubbar. 
 
Det var en ganska kort promenad på en lite större stig genom bokskogen ned till Mollasjön.
 
Vitsipporna nere vid sjön levde livets glada dagar trots att vi befann oss i mitten av oktober. 
 
Det var finast när vi lämnade sjön och det bar iväg upp genom den lummiga bokskogen, det var bitvis som att gå i en lövsal. 
 
Som sagt, en kort promenad men riktigt fin. 
 
Folder för naturreservat Molla bokskog och Mullungen (annat vandringstips) https://www.boras.se/download/18.584128013e8e5b754880001093/1390354353454/Folder+Mollungen+och+Molla+bokskog.pdf  
 
  
 Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Kör man inte bil hit kan man ta tåget mellan Borås och Uddevalla och kliva av vid Mollaryd hållplats. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Bokskogen i naturreservat Mollungen, Herrljunga kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, beech forest, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, äventyr Permalink2
Vi fick en härlig promenad i mestadels bokskog, uppskattningsvis runt 5 km. Men det finns fler stigar och möjliheter. 

(There are several footpaths in the nature reserve Mollungen, some äre marked. We walked about 5 km in mostly beech forest).

Det var bokskogen som fick oss att styra färden hit till naturreservat Mollungen strax nordöst om Borgstena. Dom vackraste bokbestånden finns i västra delen av naturreservatet, väster om torpet Jättabacken. Så därför ville vi lagt mest tid där, men det gjorde vi inte för när vi väl kom dit hade det börjat mörkna. Men men sånt är livet sade den döfödde, som mormor brukade säga när något inte gått som hon hoppats på. Vill ni få reda på att naturreservatet blev bildat 1997 och att naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen? Läs då information om naturreservat Mollungen nedan (från infotavlan) och klicka på den här länken till foldern.    
 
På kartan ovan har jag markerat hur vi skulle ha velat gått vår promenadslinga, och det får liksom vara mitt vandringstips. Detta utifrån våra upplevelser i naturreservatet. Man passerar genom flera fina partier med bokskog. men...vi kom som sagt inte att gå exakt så här, vi spillde nämligen allt för mycket tid runt den östra parkeringsplatsen innan vi kom iväg på promenaden. Det är lätt att vara efterklok, men om vi spenderat mindre tid där så skulle vi hunnit med slingan om Enebacken och Lilla Mollungen. Nu slopade vi den biten och det var nog tur när det nu blev som det blev. Det hade nämligen börjat bli påtagligt mörkt i skogen när vi kom till det finaste partiet bokskog i en ravindal längst en bergås väster om torpet Jättabacken. Därför nästan inga bilder eller film därifrån. Men herre jösses, vi fick ju utnyttjat dagen till fullo och det var alls inte helt kolmörkt när vi till sist var tillbaka vid bilen. Nedan bild på den första vyn vi fick på bokskogen.
 
Bokskogen dök upp runt bilen strax före Stora Mollungen. 
 
Parkeringsplatsen rakt norr om Stora Mollungen. Härifrån är det nära in till den fina bokskogen väster om torpet Jättabacken. Nedan en karta med dom märkta vandringslederna i naturreservatet. Den blå leden är en ca: 13 km lång cykel och vandringsled runt sjön Sandsken (Sandsken runt). Klicka på denna länk  och scrolla ned till vandringsledskarta. Leden går dock mycket på vägar så den är inget för mig eller far.     
 
Det blev många kartor i detta vandringstips, men kartan ovan tycker jag är viktig eftersom den visar vilka områden som består av bokskog (mörkgrönt).
 
Det var vackert här i bokskogen, men det var en något sleten och härjad bokskog vi fick uppleva. Jag såg inte många bokar utan att det växte gott om tickor på stammen, ett tecken på att trädet är döende eller redan dött. Om jag nu har förstått tickans mening med livet. 
 
Visst är det fint när löven täcker marken men då det samtidigt är kvar gott av dem på grenarna högt där uppe i träden där fåglar kvittrar. 
 
Bild ovan: strax intill torpet Jättabacken leder en stig in till resterna av en hällkista kallad Jättagraven. På bilden nedan ser man torpet Jättabacken. 
 
Torpet Sjötorp passerade vi strax före vi kom ned till sjön Sandsken. 
 
Det passade fint med en fika nere vid bryggan. Solen var dock på nedgång så det var inte överdrivet varmt.  
 
Sä där ja, kära läsare. Bilden ni ser här ovan var den sista bilden jag knäppte i naturreservat Mollungen och därmed fick jag för mig att det är dax att summera detta vandringstips. Visst 17 var det fint här men vi har gått i finare bokskogar, men en bokskog är en bokskog. Kort och gott fick vi en mycket fin vandring i lite blandad natur där bokskogen i ravindalen längst med bergåsen väster om Jättabacken höll vad man lovade. Följer man mitt vandringstips rakt av skulle jag tro att man går någonstans runt 5 km och i en mycket lätt kuperad terräng. 
  
Kör man från Borås tror jag det går lite snabbare att svänga av strax före Borgstena och köra mot Od. Det är sedan bra skyltat in till naturreservatet.
 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Mjögasjöslingan i Kinna, Marks kommun

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, äventyr Permalink3
Vandringsleden Mjögasjöslingan är ca: 9 - 10 km. 
 
(The hiking trail Mjögasjöslingan around Lake Mjögasjön is about  9 -10 km long).
 
Uj vad fort tiden går. Det har redan gått 8 månader sedan vi gick Mjögasjöslingan i april 2016. Vad som fick lockat mig hit till Mjögasjön var en text jag läste på nätet om en vandringsled som gick på fina skogsstigar ofta med närhet till sjön och med en trollskog. Det lät bra så far var inte svårövertalad. Men.... vi kom ganska snart att fundera över vårat val. Jag återkommer till det. Först skulle vi finna Mariebergsparken som skulle ligga i direkt anslutning till starten på vandringsleden. Och det var inte alls svårt, när jag knäppte bilden nedan visste vi att vi nog skulle hitta rätt.
 
Hembygdsgården invigdes 1959 och var då parkens första byggnad. Huset uppfördes troligen under senare hälften av 1700-talet på den plats som nu Marks Gymnasium ligger. Huset nedmonterades 1953 för att senare flyttas hit. Mariebergsparken underhålls av Kinna Hembygdsförening, info från www.hembygd.se   
 
På bilden ovan ser man, tja,,, förutom vår bil på parkeringen där nere vid fotbollsplanen, så ser man även ett skräpigt vindskydd betydligt närmare. Men att det blir skräpigt får nog Kinna Hembygdsförening ta på sig. Jag menar, är det nödvändigt att placera den gröna soptunnan så långt bort från vindskyddet, vissa orkar inte gå dit.
 
Vi flyttade bilen till en parkering norr om fotbollsplanerna och därmed något närmare sjön. På kartorna nedan har jag markerat denna parkeringsplats.
 
Mjögasjöslingan är ca: 9 - 10 km. Har dock läst lite olika uppgifter, men ungefär där omkring. Början och slutet på vandringsleden är dock ingen höjdare. Det blev att traska 1,5 km på grrrrusväg från parkeringen ned till sjön, det blev en otrevlig liten överraskning. Och det var inte förrän vi kom ned till sjön som vi såg första märkningen för Mjögasjöslingan. Men svårt att hitta till sjön kan man ju inte påstå att det var.   
 
Vi gick vandringsleden medsols och hade inte gått långa biten utmed västra sidan av sjön innan vi befann oss i ett kalhygge. Vad i allsin dar hade dom gjort med trollskogen vi kommit för att se? Nu blev det även lite svårt att finna både stig och märkning. Men vi visste ju åt vilket håll vi skulle gå och snart var vi ute på en fin stig. Men vi blev lite oroliga för att fler kalhyggen väntade längre fram. Men vår oro var obefogad, nu väntade oss istället en mycket vacker och trevlig promenad på en mycket väl underhållen och tydligt märkt vandringsled runt Mjögasjön. På flera platser runt Mjögasjöslingan fanns informationstavlor som berättade om t.ex. gamla torpruiner. 
 
Trevlig stig som ofta gick nära inpå sjön. 
 
Den här ståtliga bänken, den enda vi såg på slingan, fanns strax före vändpunkten på vandringsleden.  
 
På bilden ovan kan man se lite av grunden efter soldattorpet Nabben. Läs mer nedan.  
 
Bild ovan: Nabbens nedrasade jordkällare. 
 
På väg över bäcken mellan Klevsjön och Mjögasjön. Klevsjön på bild nedan.  
 
På sydöstra sidan av Mjögasjön går man över ett "gammalt" kalhygge. Här kan vara lite blött och slirigt. Men snart gick vi på en mjuk torr skogsstig genom fin granskog som ledde ned till sjön och en fin liten nabbe, bild ovan.  
 
Och så....grrrrusvägen tillbaka till bilen.
 
Se filmen från detta vandringstips.   (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej! 
 
Den här vandringsleden kan vi starkt rekommendera. Och läs kommentaren från Anne nedan och kolla in kartlänken till hennes egna förlängda Mjögasjöslinga. Enligt henne är Rydals museum en fin plats att starta från och då slipper man grusvägen. Det var hänvisat till Rydal från vändpunkten i norra änden av Mjögasjön. På kartan nedan har jag markerat hur Anne rekommenderar att gå till norra änden av Mjögasjön (Vändpunkten). . 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
Till top