von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

En promenad längst Säveån i Jonsereds strömmars naturreservat. Partille kommun.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Billdal, Friluftsliv, Partille, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Säveån, Västkusten, adventure, aktivitet, culture, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink0
Detta vandringstips är ca: .... hm, tja säg 5 - 6 km. Bitvis kan det vara lite halt, lerigt och knixigt på stigarna utmed ån. Men det skall väl sägas att dom flesta som går i naturreservatet inte följer stigarna utan går på dom asfalterade gångvägarna. 
 
(In this hiking tips I walk about 5 to 6 kilometers. No marked trail and sometimes little difficult on muddy and slippery trails)
 
I detta vandringstips tog vi oss en promenad i naturreservat Jonsereds strömmar. Men först gav vi oss ut på upptäcktsfärd längst med Säveån väster om naturreservatet. Vi ville se hur långt vi kunde följa ån. Vi utgick från parkeringsplatsen vid Kåhögsvägen, se karta nedan. 
  
Vi startade med att försöka ta oss fram på södra sidan av ån. Men redan efter några hundra meter blev det besvärligt och sedan i stort sett omöjligt.  Vi kom istället att gå som jag markerat på kartan ovan. Beroende på när man går kan det bitvis vara olika svårt att ta sig fram på grund av att det växer igen eller blir blött. Bilder och film i detta vandringstips är från 3 olika promenader. Det hade växt igen mycket mellan den 1 juni då vi tog första promenaden och den 27 juni då vi tog den tredje. Dom första 5 bilderna nedan är från första promenaden och då var det relativt lätt att ta sig fram längst med ån. 
 
Det var en vacker upplevelse att gå här längst med åa.  Vi mötte inga människor på denna sträcka, men drösvis med kossor. Det fanns övergångar mellan dom olika kohagarna. Tror det är fiskarna som använder övergångarna, alltså dom med två ben. Det är nog dom som satt upp bänken ovan också. 
  
Där ån svänger 90 grader till vänster och försvinner söderut blev det för besvärligt så vi lämna den och sökte oss upp till Mellangården, där vi kunde komma över järnvägsspåret, efter att ha visat lite viljestyrka. 
 
Bild ovan: Far uppträder inför publik. Det är en järnvägsövergång här, men man har varit noga att se till så att inte kalvarna också kan välja att gå den vägen. 
 
Nu kom vi fram till Mellangården. Härifrån kom vi i stort att följa gång och cykelvägen fram till sjön Aspen.
 
Nu kom vi in i naturreservatet där vi tog oss ut på den handikappsanpassade fiskebryggan. Här skall det tydligen vara bra laxfiske, bild nedan.
 
Nu befann vi oss vid Jonsereds fabriker och beundrade en rest från den gamla stambanan som invigdes 1865.  
 
Sjön Aspen låg nästan spegelblank.  Jag kan nog sträcka mig så långt som att säga att det var vackert här. 
 
Nu blev jag utfodrad med choklad, banan och clementin, tack far. Här på Ångbåtsbryggan nedanför Jonsereds herrgård skulle vi verkligen trivas om inte miljarder knott också gjorde det.
 
Nu tog vi oss tillbaka till Jonsereds fabriker, fast vi valde en annan väg, se kartan nedan. Vi kom att gå en liten bit på bilvägen.  
 
I mitt hjärnkontor ligger minnen lagrade från tiden när man körde över den här gamla bron och rakt in i käften på byggnaden. Men det är många årsedan. 
 
På bilden ovan spanar far in en bandsåg från 1885.  På informationstavlan till höger om far kan man läsa om Jonsereds Fabrikers historia, det är bara att åka hit och läsa. 
 
Strax efter vi tagit oss över bron på bilden ovan bar det iväg upp i skogen på liten stig. Se kartan nedan. Den här stigen används mest av fiskare.   
 
Efter ett tag passarer man norr (till höger) om fotbollsplanerna och sedan är man framme vid ett mysigt ställe, bild nedan. Här solade och badade folk. 
 
Detta är ett fint ställe att fika på, tycker vi. Choklad, banan och en orange clementin stod på menyn. Funderar på om vi inte klämde ett Wienerbröd också. 
 
Resten av sträckan tillbaka till Kåhögsvägen och parkeringen går man på stig nära ån. Stigen är dock ofta lerig, slirig och hal. På några ställen går stigen otrevligt nära den ostabila åkanten. Men det går att ta sig fram högre upp i slänten. Men då får man ofta gå brant ned igen. Hur som helst är det vackert, halt och slirigt längst med ån.
 
Där bilden ovan är tagen borde vi sätta upp ett minnesmärke. För samtidigt som jag tog bilden avled fars kamera i sviterna efter en drunkningsolycka. R.I.P.
 
Detta blev också sista bilden jag tog till detta vandringstips. Vi var strax framme vid bilen.
 
Det blev först på vår tredje promenad som vi gick hela detta vandringstips. Vi fick några kilometer fin promenad som jag varmt kan rekommendera om man nu inte behöver platt mark under fötterna. Och går du genom hagarna bort mot Mellangården, hälsa Klarabella och kalvarna. Vi hade ett kortvarigt men intimt möte. 
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej, inte på stigarna längst med ån. Men på gångvägarna och ut på fiskebryggan går fint. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

En promenad i Verkeåns naturreservat. Brösarp Österlen.

Vandringar Skåne Bilder, Ekhagar,, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, bed and breakfast, culture, filmer, forsar, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, wandern, waterfall, äventyr Permalink0
Detta vandringstips är ca: 7km i bitvis lite småkuperad terräng. Det går att korta ned promenaden, men även att förlänga den, och det rejält också. 
 
(Here we walk a pleasant footpath loop, length about 7 km. We followed the hiking trail Skåneleden on the north side of the river Verkaån between Alunbruket and Hallamölla. And then we followed the hiking trail Backaleden back again on the south side of Verkaån. At Hallamölla there is a nice waterfall).
 
 
I detta vandringstips följer vi Verkeån mellan Alunbruket och Hallamölla, där vi tittade till Hallamölla vattenfall (bilden ovan). Det var egentligen inte så vi hade planerat, men det var så det bidde. För egentligen hade vi tänkt att gå från Brösarp norra backar till Hallamölla och tillbaka igen. Den sträckan hade jag hört av många skall vara mycket vacker. 
 
Men nu blev kruxet att det är ca: 2 mil fram och tillbaka mellan Brösarps norra backar och Hallamölla och av flera orsaker hamnade vi lite i tidsnöd.. Så vi kom som sagt istället att gå mellan Alunbruket och Hallamölla fram och tillbaka. Även detta var en mycket fin och trevlig vandring, och sträckan blir ungefär 7 km om man startar vid Kaffestugan och Alunbrukets B&B.  Det fina i kråksången är att man kan följa Verkeån på båda sidor. Skåneleden följer ån på norra sidan och Backaleden på södra sidan. .
 
 21 juli 2016.  
 
Det var den tredje och sista dagen på vår Skånetur 2016 som vi promenerade i Verkeåns naturreservat. Vi tog oss över till Brösarp från Skäralid (tidigare vandringstips) och inom kort stod vi uppe på en av kullarna i Brösarps backar med utsikt över havet och Verkeåns dalgång, bild nedan. Sedan bar det iväg till Olseröds Bed & Breakfast där vi senare skulle slagga.
 
Vi checkade in på Olseröds Bed & Breakfast som man hittar någon mil norr om Brösarp, se bild nedan. 
 
Olseröds Bed & Breakfast var tidigare en lanthandel med anor från slutet av 1800-talet. Den gamla affärslokalen används idag som frukostrum, reception och som sällskapsrum. Här var det mycket trivsamt och en trevlig och serviceinriktad personal. Dagen därpå fick vi i oss en stabil frukos och några förslag på natur vi borde titta till. Det får dock bli nästa gång, efter frukosten bar det ju iväg mot Sveriges framsida där min lägenhet ligger. 
Länk för den som är intresserad att läs mer om Olseröds Bed & Breakfast.   
 
Vi utforskade omgivningen innan vi gav oss iväg mot Alunbruket för vandring.
 
Ovan en inte allt för närgången bild av en vespa av äldre årgång. 
 
Vi parkerade vid Alunbruket. Nu skulle vi vandra fram och tillbaka till Hallamölla och den fina lilla forsen. Men vi började med en promenad upp till Kaffestugan. Vi fick gå samma stig fram och tillbaka denna bit. Man kan parkera vid Kaffestugan också, som det framgår av min karta ovan.  
 
 Kartan ovan är hämtad från brosarp.se och visar alla plaser man kan ta sig över ån och avståndet där emellan. 
Länk till deras karta här. (link to trail mapp)   
 
Det fanns flertalet fina gamla hus vid Kaffestuga Alunbruket, Skånes äldsta kaffestuga. Tror dock att dom är privatägda och att det bor någon i dem. Men titta lite på avstånd får man ju göra. Vill man vara lite diskret kan man ju alltid köpa en dagstidning, behöver inte vara GP, och sedan klippa ut titthål för ögonen. 
 
Så var vi tillbaka vid Alunbruket där dom stora slagghöggarna på bilden ovan finns. Här fanns också gott om informationsskyltar som jag tog bild på som berättar Alunbrukets historia så jag slipper skriva något :). Ni är strax där, vid skyltarna alltså.  
 
Nu lämnade vi Alunbruket bakom oss och följde den orangefärgade märkningen till Skåneleden mot Hallamölla. Dit hade vi ungefär 2,4 km, och ytterligare några hundra meter fram till forsen. Som jag nämnde tidigare följer Skåneleden norra sidan av Verkaån. 
 
Det blev inte många bilder tagna på denna sträcka, och inte mycket filmat heller. Vet inte riktigt varför. Det var trevligt att gå nära inpå ån, men det var inte bildskönt, så att säga. Desstutom stördes vi av ljudet från någon maskin på en gård uppe i berget på andra sidan ån. Det lät inte fågelsång om den, och oljudet hängde med oss länge.
 
Leden var bitvis ganska sliten och på väg att rasa ut i ån. Det var flera korta och ganska branta backar där det kan vara lite småknepigt när det är blött och lerigt om man inte har bra på tassarna. Men det är ju 1 år sedan vi gick här, så kanske....
 
Nu kom vi fram till Hallamölla vattenfall. Japp, ni har RÄTT om ni gissar att det är Hallamölla vattenfall jag tagit bild på nedan. 
 
 
Är man enbart intresserad av att titta på  forsen och inte vill ut på vandring, då är parkeringen på bilden ovan ett bra val. Från parkeringen är det bara ett par hundra meter till forsen. Sväng i så fall av vid Hallamölla, en mycket smal grusväg utan mötesplatser leder fram till parkeringen. Det är inte många hundra meter att köra, stampar man gasen i botten bör man hinna fram före man möter något. 
 
Från Hallamölla följde vi den gulmarkerade Backaleden tillbaka till Alunbruket. Leden var lite intetsägande till en början, men den tog sig rejält när vi kom upp på en ekås. Resten var jättefint men man ser inte till mycket av ån. Det är först sista biten man går lite utmed ån, där fikade vi. Den här sidan ån var mer lättvandrat, torra stigar och nästan platt.
 
På väg över öppna beteshagar, i bakgrunden syns husen vid Alunbruket. Vi hade en kort och mycket fin sträcka kvar. 
 
Och så var en fin vandring till ända. Det blev inte den planerade vandringen, men vi kände oss ändå rätt nöjda. Kanske tar jag mig hit igen någon gång och avslutar uppdraget, som yrkesmördaren skulle sagt. 
 
Läs mer om naturreservatet här på Länsstyrelsens sida.  
 
Vi avslutade dagen med en kortare promenad på Brösarps norra backar strax före solen gick ned. Morgonen efter bar det av mot götet. 
 
 
 Film från detta vandringstips.  (Obs: i filmen visar jag bara sträckan mellan Alunbruket och Hallamölla, alltså inte via Kaffestugan). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Bilkyrkogården i Ryd. Tingsryds kommun, Småland

Vandringar Småland Bilder, Friluftsliv, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, culture, filmer, foto, fritid, hälsa, inspiration, kultur, promenad, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, video, äventyr Permalink0
Detta utflyktstips är 400 - 500 meter.
 
(A short walk among old car wrecks from grandfather's time)
 
Jag och far var iväg i 4 dagar till Småland och på den sista dagen (15 juli 2017) besökte vi Bilkyrkogården utanför Ryd. Här gick vi och skrotade bland gamla bilvrak från 60-talet eller tidigare i nästan 2 timmar. Låt oss kalla det för en nostalgisk promenad i myrlänt terräng. Nedan har jag plåtat informationstavlor på plats. 
 
 Ovan har jag förstorat den svenska texten på tavlan nedan.
 
Den gamla Bussen som far har plåtat nedan kan man se lite av på bilden ovan bredvid Åke.  
 
Förutom bilder på infotavlor är bilden ovan den enda bild jag tog här vid bilkyrkogården. Den visar Åkes verkstad. Sedan tog mitt batteri slut  i min mobilkamera och jag övergick då till att bara filma. Det blev därför få bilder i detta utflyktstips. Filmen visar en i stort sett öde bilkyrkogård, något som alls inte stämmer. Det var nämligen gott om besökare här, den lilla parkeringsplatsen med plats för ca: 10 bilar var knökfull. Folk hade fått improvisera och parkera lite varstans där det var möjligt. Filmen hittar ni som vanligt nästan längst ned. Bilden längst upp har far tagit.
Läs informationen nedan sedan vet ni mycket om Bilkyrkogården i Ryd och om Åke på myren. 
 
Karta ovan visar vart bilkyrkogården ligger. 
 
Vi gillade besöket på bilkyrkogården, fast vi hade hoppats på att bilarna inte var så nedbrutna av tidens tand. Det var svårt att se bilmodeller på dom flesta av vraken. 
 
Film från skrotutflykten. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, många av vraken är lättillgängliga. Men se upp för glas och vasst skräp.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
 
Till top