von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Vandringstips genom Bokedalen och upp på Kåhög i Jonsered. Partille kommun.

Vandringar kring Göteborg Göteborg, Jonsered, Partille, Photos, Sweden, Viewpoint, adventure, aktivitet, autumn, beech forest, bokskog, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Detta vandringstips är ca: 4 km, tippar jag på. 
 
(A hiking tip of about 4 km, I think. Nice beech forest and mighty view from the mountain Kåhög).
 
Bilder och film från november 2016 och maj 2017.
Nu skall jag visa hur man kan gå en mycket trevlig promenad som inkluderar en vacker bokskog och en mäktig utsikt från Kåhögsberget. 
  
Vi parkerade där Bokedalsvägen börjar ovanför Jonsereds fabriker, se kartan ovan. 
 
Kartan ovan visar hur jag inbillar mig att jag skall få Er att gå., med start upp genom Bokedalen. 
 
Det började med några meter bilväg med mycket hösfärger Vi följde sedan Bokedalens naturstig (bokedalsrundan) upp genom den fina bokskogen till rastplatsen vid torpruinen Gripsholm, dit var det 1,2 km enligt skylten. Många bilder blev knäppta på den sträckan. 
 
Här korsarde vi bäcken nere i dalen. Livligare än vanligt.
 
Och så upp genom Bokedalen med bokar i sprakande hösfärger.  
 
Bild ovan: Rastplatsen vid Gripsholm. Strax intill ligger en ruin efter ett gammalt soldattorp som inte fick komma med på bild.  
 
Nu följde några meter fin trolsk granskog. 
 
Ovan kartan framme vid skogsvägen. Kartan visar inte området dit vi skulle gå nu, den visar endast naturreservatet.  Vi följde INTE skogsvägen mot bostadsområdet vid Kåhög utan valde småstigar norr om skogsvägen. Följ skogsvägen ett kort stycke så se ni första stigen man kan välja. Det är svårt att gå fel om du tänker på att du inte skall gå nedför berget norrut, utan följ stigarna som håller sig uppe på berget. 
 
Bild ovan: Här hade vi kommit ut på skogsvägen igen. 
 
Parkeringsplatsen längst upp i bostadsområdet (se kartan längst upp). I bortre ändan av parkeringen leder en liten stig in i skogen och upp mot toppen på Kåhög (ej uppmärkt). Den är inte anpassad för högklackat utan det är en liten och knicksig stig som letar sig uppför berget och fram till utsikten. Belöningen blev stor när vi lämnade skogen bakom oss och klev ut på den lilla bergsplatån.
 
När vi tagit oss tillbaka ned från berget fortsatte vi på den stora stigen ned genom dalen mot Jonsereds tågstation. I det brantaste partiet i dalen gissar jag att bäcken kan forsa fint när vädret och årstiden är rätt. Nu var det inte det, därför ingen bild. Men blommor fanns att ta bild på vid tågstationen.
 
Efter tågstationen korsade vi bilvägen och tog oss på liten fin stig upp mot parkeringen och bilen. Passade på att ta en kort avstickare för att fota bilden ovan (av någon anledning).  
 
Framme..... bilen skymtar bland gula löv.
 
Detta är en mycket fin promenad på ca: 4 km så som vi gick, gissar jag. Eller rättare sagt uppskattar jag det till. 
 
Jag avslutar med en bild på Kåhögsberget, som man ser fint från motorvägen när man passerar förbi Jonsered. 
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Åker man kollektivt hit är tåget att rekommendera. Kliv av på Jonsereds station. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej!
 
Här får du fler förslag på hur man kan gå i Bokedalens naturreservat. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 

En promenad till Thorskogsfallet och Stendammen, Lilla Edets kommun.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Lilla Edet, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, culture, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, wandern, waterfall, äventyr Permalink1
Detta promenadtips är ca: 2,5 km. Men promenaden går att förlänga, t.ex enligt mina tips. 
 
(We take a walk to Thorskogsfallen, a small but fine waterfall. Marked hiking trail, but we must go the same way back. total length about 2,5 km. There are more hiking trails in the area around Thorskog Castle).
 
Den 30 april lockade Thorskogsfallet oss till Torskog/Västerlanda på västra sidan av Göta älv någon mil söder om Lilla Edet. Min stora nyfikenhet på en blåmärkt vandringsled vi kom att följa ned till Thorskogsfallet medförde att vi även fick uppleva Thorskogs slott. 
  
Från Kungälvsvägen kör man mot Källseröd, men det är även skyltat mot S:t Olofs källa och vandringsled. Thorskogs slott ligger vid samma avfart. Den sista biten (ca: 150 meter) är det på mycket liten skogsväg man rattar fram kärran, nedan bild på parkeringsplatsen och vägen vi kom körandes. 
 
Vi körde förbi S:t Olofs källa (bild ovan) på väg in till parkeringen. Nu hade vi tagit oss tillbaka dit och stod och inspekterade locket på källan på lagom avstånd. På stubben till vänster om oss ser ni en mugg att använda för att släcka törsten och hade vi varit snabba när vi lyfte på locket till källan hade vi kunnat fått med några grodor i muggen. 
 
Från S.t Olofs källa är det ca: 1 km till Thorskogsfallet.  
Planen var att följa Pilgrimsleden upp till Stendammen (ca: 1,2 km) och med en kort avstickare till Thorskogsfallet. Vi var absolut inte intresserade av att gå hela Pilgrimsleden och detta av flera skäl. Ett av skälen stavas grusväg. Allt för många och långa bitar går på grusväg och om grusväg tycker vi inte. Dessutom om man nu skall göra något tycker jag att man skall gå in för det till 100% och göra det på riktigt och vi skulle i ärlighetens namn aldrig kunna hålla snattran varannan timma, som man gör på en pilgrimsvandring. 
 
Pilgrimsleden var bra uppmärkt med skjölden och röda pilar vid stigskiljen, se bilden ovan. Redan efter ca: 100 meter vid första vägskiljet anslöt en gul vandringsled som kom att följa samma väg och stigar som Pilgrimsleden fram till Stendammen. 
 
Vid ett större stigskilje anslöt även en blå vandringsled. Men efter bara några meter vek den leden av åt höger och det gjorde vi med. Nu bar det av ned mot ån och Thorskogsfallet. Det är en avstickare på ungefär 200 meter från Pilgrimsleden till vattenfallet.
 
Det var mycket fint nere vid Thorskogsfallet. Bron tog oss över till en liten ö med en grillplats och bänk med bord där man kunde sitta och titta på fallet. 
 
Nu var det här inget vattenfall som var flera hundra meter högt, men det var andra faktorer som fick gilla poängen att drälla in. Som t.ex. att platsen nästan kändes lite trolsk, ja magisk helt enkelt. Så här satt vi nu omringade av ån som bakom vår rygg forsade vidare ned mot Göta älv via Spikdammen ovanför Thorskogs Slott.  
 
Den blå leden fortsatte vidare över ån och norrut.  Som jag funderade vart den ledde någonstans. Det skulle vi dock komma att ta reda på, senare. Men först tog vi oss upp till Pilgrimsleden igen. 
 
På mysig liten skogsväg gick promenaden vidare mot Stendammen.  
 
Bilden ovan har far tagit. Jag spanade här in väderprognosen över Flatås, Västra Frölunda. Det var inte precis vad jag var ute efter, men mobilen var seg att uppdatera vart vi var någonstans. Jag ville ju veta om det var regn på gång.
 
Skylten talade om att vi gått 1 km av Pilgrimsleden, vilket då betydde att vi gått ca: 1,4 km. Nu kom vi fram till Stendammskvarnen som är en skvaltkvarn. Detta är ett fint ställe att fika vid med bord och bänk.
 
Från kvarnen följde vi kvarnstigen utmed ån upp till Stendammen. En mycket trevlig stig, men allt för kort. Den gula leden valde en annan stig upp till dammen. 
Vi kom upp till badplatsen där bryggan låg och skvalpade i vattnet. 
 
Badplatsen vid Stendammen var slutmålet för dagen, det var där vi skulle vända om, och .... där stod vi nu. Nu skulle vi tillbaka samma väg igen var det tänkt. Vill man gå lite annorlunda i början kan man följa gul vandringsled tillbaka ned till kvarnen, det gjorde vi. Den var alls inte lika fin men man fick gå en bit utmed vattnet.
 
Min stora nyfikenhet på vart den blå vandringsleden bar iväg efter Thorskogs fallet tog oss nu ned till Thorskogs slott och den fina Slottsparken. Se kartan nedan hur man kan ta sig vidare från Thorskogsfallet ned till slottet på blå vandringsled. Blå och gul vandringsled är 2 av 3 vandringsleder som Thorskogs slott markerat upp för sina gäster. Den tredje leden är rödmärkt och följer samma stigar och vägar från Thorskogs slott som den blå, men genar över på stigen mellan Prästeröd och Heden. På kartan har jag också markerat stigen upp till Skogsgläntan med svart, berättar om den längre ned. Från badplatsen vid Stendammen kan man också välja att följa den gula leden vidare. Efter ett tag går gul och blå led ihop strax norr om Thorskogsfallet (jag har inte markerat den gula leden på kartan nedan). På slottet finns en bra karta som gäster kan låna. Det är bara att boka rum så är kartan din för en stund. 
 
Thorskogs slott byggdes 1892 och ligger på bergsluttningen med fin utsikt över dalen och Göta älv. Slottet är omgivet av en mycket trevlig och vacker park. Det är okey för vem som helst att vistas i parken och på deras marker, men tänk på att det är privat område så visa hänsyn och stör inte hotellets gäster och arrangemang. Här kan ni läsa mer om Thorskogs slott.    
 
Vi följde vandringslederna tillbaka upp till Spikdammen och vidare genom ett hav av vitsippor bort till forsarna på västra sidan av dammen. Det är där som "våran å" uppifrån Stendammen rinner ut i Spikdammen.  
 
Vi vek av stigen med dom märkta lederna och följde istället stigen utmed ån upp till Skogsgläntan. Det här partiet var riktigt fint, men som sagt, man befinner sig på privat mark och i Skogsgläntan arrangerar Thorskogs slott festligheter för sina gäster, så den kan inte disponeras fritt. Det var dock helt folktomt när vi kom upp till gläntan, men gamla ljus marschaller längst med stigen vittnade om ett tidigare arrangemang. 
 
Det verkar som att slottets gäster har roligt på sina arrangemang. Jag vill också hitta guld. Kanske kunde jag vaska upp så mycket att det betalar slottsboendet + blir en rejäl hacka över att slösa bort. 
 
Nu var det dock inte Skogsgläntan som plats som vi blev förtjusta i, utan den mycket fina promenaden längst med ån dit upp. Och som sagt, Skogsgläntan är ingen rastplats utan en privar festplats så den bör lämnas ifred. Om man följer den lilla grusvägen från Skogsgläntan vidare västerut kommer man snart ut på den röda vandringsleden. Vill man tillbaka ned till slottet är det ungefär lika långt/kort att följa den åt båda håll (ca: 1 km), men det är finast om man går till höger. Då kommer man såsmåningom ned till Spikdammen igen. 
 
Men Thorskogs slott var dock en avstickare i detta vandringstips. Huvudmålet var Thorskogsfallet och badplatsen vid Stendammen. Vi blev riktigt nöjda med dagens promenad. Och vill man gå längre kan man ju trampa vidare på den blå vandringsleden ned till Thorskogs slott.
 
En film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish).  
 
Åker man buss kliver man av vid hållplats Torskog strax intill slottet.
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Tja, eller rättare sagt nja. Stigen ned till Thorskogsfallet är lite brant i början, men...... Det samma gäller sista biten upp till Stendammen, välj i så fall att följa den gula leden från kvarnen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

På utflykt till Skäktefallet "Brudslöjan" & Byklevsfallet i Vargön.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, filmer, forsar, foto, friluftsliv, fritid, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, waterfall, äventyr Permalink1
Skäktefallet "Brudslöjan"
 
2 mycket korta promenadtips/utflyktstips till Skäktefallet "Brudslöjan" & Byklevsfalle 
(Excursion to two nice waterfalls. Short walk).
 
Skäktefallet kastar sig utför den ca: 30 meter höga bergväggen på Hallebergs västra sida. Vi gjorde denna utflykt igår lördagen den 6 maj 2017 och det var inte särskilt mycket vatten i fallet, men det var fint ändå. Här  kan ni se hur Brudslöjan och Byklevsfallet ser ut när det forsar rikligt mad vatten.      
 
Från parkeringsplatsen leder en stig på var sida av ån upp till vattenfallet. Vi fick således gått en mycket fin rundslinga till vattenfallet. Sträckan in till forsen var ca: 300 till 400 meter. Nedan karta vart ni hittar parkeringsplatsen och vattenfallet.
 
Vi började med att följa stigen på norra sidan av ån, bilder nedan.
 
Och så hade vi kommit fram till vattenfallet. På bilden nedan står far och beundrar Skäktefallet. I bakgrunden ser man den fina rastplatsen nedanför fallet. 
 
Det var för lite vatten i fallet för att det skulle se ut som en brudslöja, men det var som sagt sevärt ändå. Nedan bilder när vi följde den södra sidan av ån tillbaka igen. Det var en jättefin promenad på båda sidor av ån. Vitsippor, vitsippor och vitsippor. Tydligen skall det finnas gott om blåsippor i perioden före vitsipporna. 
 
Vi var mer än nöjda med vår första utflykt, nu hoppades vi att nästa gav oss lika mycket. 
 
Byklevsfallet 
 
Ovan karta hur man hittar till fallet.
 
Byklevsfallet ser man från Bergagårdsvägen när man passerar över bron..  
 
 
Vi hade parkerat ovanför forsen. En stig leder ned till foten av Byklevsfallet. När vi kände oss klara tog vi oss upp samma stig igen, förbi  ett gammelt torp med lada.  
 
Jag avslutar med en bild på parkeringen. Man kan även parkera vid bandybanan, sväng avvid bron. Det är mycket närmare om man bara vill se vattenfallet.
 
Två mycket fina vattenfall/forsar hade vi fått se. så vi var nöjda när vi styrde färden hemåt igen. 
 
En kort Film från denna utflykt. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, till Skäktefallet går det fint att rulla med sig en barnvagn eller skottkärra på den södra stigen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
 
Till top