von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

En promenad på Tjolöholms Slottsstigar. Kungsbacka kommun.

Vandringar Halland Bad, Bilder, Blåsippor, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Utsiktstorn, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tjolöholms slott, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, wandern, äventyr Permalink1
I detta vandringstips går vi ca: 3 km, skulle jag tro. Men här finns gott om vandringsleder om man vill gå längre. 
(The nature here at Tjolöholm is just beaufiful. There are several hiking trails in different lengths in the area). 
 
I ett tidigare vandringstips promenerade vi i Storeskog väster om slottet. Nu skall jag visa runt på Slottsstigarna öster om slottet. Trots namnet rör det sig även här om trevliga små snirkliga skogsstigar som inte går att ta sig runt med barnvagn (rullande). Undantaget Bocken Bruses promenad. Vi kom att gå dom finaste partiet av alla dom mycket väl uppmärkta stigarna, detta utifrån mitt tycke. Bilderna i detta vandringstips är från fyra olika tillfällen mellan juli 2016 och april 2018. 
 
Kartan ovan visar alla lederna och när jag hänvisar till en karta i texten nedan så åsyftar jag den här kartan. 
Vi började med att följa Bocken Bruses promenad förbi Allmogebyn och fram till Storstugan, nr 3 på kartan. 
 
Den vackra lilla röda byn uppfördes mellan 1902 - 1904.  
 
Orienteringskartan ovan hittar man i dom flesta stigkors och stigförgreningar runt om på hela Tjolöholmshalvön. Orienteringskartan är äldre än den andra med alla vandringslederna inritade. Men den är bra på så sätt att den visar var man befinner sig. Kartan ovan t.ex. har nummer 14 och nr 14 är vid Allmogebyn, jag har fyllt i med rött. Men jag tycker att kartan som visar lederna är bättre att använda nu när man väl lagt ned ett så stort jobb på att märka upp stigarna. Nu har vi i och för sig hittat den kartan också på några ställen ute i terrängen, men oftast är det orienteringskartan.
Efter ett samtal med Tjolöholms slott fick jag reda på att det är ett pågående jobb med kartorna och det är tidskrävande. Men man ställer sig mycket possitiva till min fråga om att märka ut även på dom nya kartorna var man befinner síg någonstans. Det är ju bra, för det gör det enklare för dem som inte är helt bekväma med att läsa kartor. 
 
Bild ovan: Allmogebyn egen kyrka, Slottskyrkan.
 
Och så var vi framme vid Storstugan, ett populärt kafé och restaurang. I början av 1900-talet fungerade bl.a byggnaden som skola där barnen fick lära sig hygien och började skoldagen med att borsta tänderna. Nedan en bild tagen från åkrarna i öster.  
 
Nu tog vi oss vidare mot Slottsbutiken på den korta men trevliga Fru Dicksons kyrkstig mellan nr 2 och 1 på kartan. Stigen går genom en fin lövskog på nedsidan av Riddaråsens branter. Sedan vek vi av mot nr 15 och fortsatte på Mickel Rävs skogstig genom Slottsskogen upp på berget till utsikten på bilden nedan, nr 13 på kartan. 
 
Bilden ovan är plåtad april 2018 och bilden nedan juli 2016.
 
Vi fann blåsippor på höger sida längs bergväggen när vi kom ned från utsiktsberget. Vi befann oss nämligen i Blåsippsdalen, nr 12 på kartan. På bilden nedan hade blåsipporna fått besök av en vars uppgift att suga nektar är en bisyssla.    
 
Från blåsippsstället gick vi ned till grusvägen och den kloka ugglans havspromenad. Nu följde vi blå märkning helt fram till slottet. 
 
Bild ovan: Nu befann vi oss vid nr 12 på orienteringskartan, ifall ni nu skulle fundera över det. 
 
Här passerade vi den fina sträckan utmed havet vid havsutkiken. Nu är i och för sig nästan varje meter av den här vandringen fin, men vissa meter är bara lite finare.  
 
Nu hade vi kommit fram till badplatsen nedanför slottet. Informationstavlan nedan berättar bl.a. att det förr låg badhus och båthus vid badstranden och med en bild på hur dom såg ut. 
 
Bild ovan: Slottet och människor som satt och njöt av vårsolen. 
 
Vi spanade in djungellik grönska och snödroppar (vid två olika tillfällen), innan vi rörde oss bort emot den svarta leden, vars namn skvallrar om vart den leder någonstans.  
 
Så stod vi då där och spanade ut över omgivningarna vid utsikten på flaggberget. Tråkigare vyer har åtminstone jag upplevt. 
 
Ovan en vy över Slottsbutiken, ladugården och parkeringsplatsen, dit ner gick vi nu. Det går fint att fortsätta stigen ned på norra sidan av flaggberget, man behöver alltså inte gå tillbaka ned samma väg. Men om stigen var svartmärkt minns jag ej, jag hade mer än nog med att se vart jag satte fötterna för att inte falla handlöst utför det brutalt höga stupet. Det där sista var ett skämt ha ha ha. Lycka till.  
 
Bild ovan: Slottsbutiken med café. Vi han med att avsluta dagen där, för vi är aldrig stressade om det inte är skidor eller fotboll på tv. 
 
Hur långt gick vi nu då? Tja, hm. För att räkna ut det måste hjärnan stå i läge ON. 
Längden på lederna (stigarna) är följande. Bocken Bruses promenad 1,2 km långMickel Rävs skogsstig 2,0 km, den kloka ugglans havspromenad 2,5 km och den svarta stigen till flaggberget kanske 400 meter, hittade ingen uppgift. 
Nu gick vi ju bara delar av lederna, men jag tippar på att vi sammanlagt gick ca: 3 km. Tycker man att detta blir en fånigt kort promenad så tycker jag att man skall fortsätta bort till Storeskog väster om slottet där den vackra och omväxlande naturen fortsätter. Det vandringstipset hittar man här
 
Här kan man läsa mer om Tjolöholm, det har jag gjort innan jag skrev detta vandringstips. Nedan en karta som visar vart man skall.
 
 
Film från Tjolöholm. I filmen promenerar vi både på Tjolöholms Slottsstigar och i Storeskog. En promenad som väl blev totalt ca: 8 - 9 km. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej, inte så som vi gick. Men Bocken Bruses promenad är det.. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Vandringsgänget på vandring i Mölndals spännande vildmark.

HÄR visar jag alla fina promenader med VANDRINGSGÄNGET Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Mölndal, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, ute, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink2
Hiking with the hiking gang.
 
Den 15 april 2018
Tack för idag alla gamla och nya vänner, jag hade jättetrevligt i sällskap med er. Vädret spökade kanske lite, men jag hoppas verkligen att jag lyckades hitta rätt ord när jag beskrev alla vackra vyer som ni inte fick sett på grund av dimman. Bilden nedan visar när vi kom fram till Rådasjön. 
 
Bild ovan: En halvtimma vid grillplatsen med mat och tunga samtalsämnen. Bild nedan: Här kunde vi också suttit. 
 
Det gällde att passa på med kameran när gänget radat upp sig längs jättegrytorna helt utan min inblandning. Att ta tillfället i akt är utmärkande för en duktig och snabbtänkt fotograf.  
 
Bild ovan: Promenad längs Mölndalsån, snart var vi framme. Så snart att detta blev sista bilden. Nedan en karta hur vi gick. Ha det nu bra alla som gick med och som inte kunde gå med till nästa gång vi ses. 
 

Ganlet vid Önnered bjuder en vacker naturupplevelse och fin badplats. Göteborg.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Ganlet berget, Göteborg, Göteborg,, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västkusten, Västra Frölunda, adventure, aktivitet, blommor, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, ganlet, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink1
A nice walk of 1.5 - 2 km around the mountain Ganlet and up to the top with beautiful views. 
 
Detta är ett riktigt fint utflyktstips, så NU var det dax att göra en ordentlig uppdatering. Jag har kompletterat bilderna från 2013 med nytagna från 14 april 2018. Filmen är dock den gamla dammiga. 
 
Men först, Halleluja det är vår, nu blommar asfalten av tussilago. 
 
När jag var vid Ganlet 2013 så cyklade jag hit. Denna gång parkerade jag och far vid Önnereds brygga (10:- timman), sedan gick vi den korta biten bort till naturområdet. Vi fick en underbar vårdag med sol och ca: 20 grader varmt. 
 
Jag och far började med att följa en liten knixig stig upp till toppen på Ganletberget. När man svängt in på stigen upp mot berget skall man hålla höger direkt så man kommer förbi tallen ni ser till höger i bilden nedan, då är man på rätt stig. 
 
Det var gott om björkar. Stigen blir efterhand lite brantare, men aldrig svår. Dock kan det bli halt på ett par ställen om det regnat. Snart befann vi oss ovanför björkskogen på bergets topp med bl.a. utsikt tillbaka in mot Önnereds brygga, bild nedan. 
 
Bild ovan: Utsikten var riktigt fin, men det började mulna på i väster, dock fortfarande 19 grader varmt. 
 
När man skall ned igen är det kanske lättast att välja samma stig. Men när jag gick här själv 2013 gick jag från toppen fram till branterna i väster och kunde där följa berget ned till stranden på något som nästan liknade en liten väg, se bild ovan. Jag har markerat hur jag gick med blått på kartan.
Men följer man stigen ned igen så svänger man vänster när man kommer ned till vassen.   
 
Det kan var lite blött på stigen längs vassen. 
 
Det är utlagt plankor på vissa partier som är mest utsatta. Bilden ovan är från 2013 och bilden nedan 2018. 
 
Det var perfekt nu när jag och far gick, lågvatten och torra klippor. 
 
Bild ovan: Här hade vi hittat en fint ställe att fika på längst ned i söder. Det fanns inga bänkar men naturens krafter hade skapat soffor i berget lite överallt. Dock får man ta med sig sittunderlag själv. 
 
Och så hade man kommit fram till badplatsen som enligt en informationsskylt hade toppbetyg för badvattnet. 
 
Promenaden längs stranden runt Ganletberget tippar jag på är ca: 1 km och upp till toppen och ned igen ca. 600 meter. Går man fram och tillbaka till Önnereds brygga blir det, öh, längre. 
 
Skulle man vilja gå längre kan man fortsätta bort till Sjöbacka väster om Önnereds brygga och kanske gå detta vandringstips.
 
Film från detta vandringstips när jag gick här själv.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. Men det går fint att rulla en barnvagn från busshållplatsen vid Halleskärsgatan (längst upp på kartan ovan) och ned till badplatsen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top