von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

En promenad och pratstund med Janne Ekman, mannen som håller koll och upprustar vandringslederna i skogen norr om Partille.

Tips och inspiration från pratstunder med friluftsentusiaster, Vandringar kring Göteborg Bilder, Friluftsliv, Göteborg, Partille, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, grotta, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
I detta vandringstips gick vi till en grotta kallad Stenkyrkan på Sissleberget i Partilleskogen. Fram och tillbaka är det ca: 4 km.
 
25 april 2018
Man finner intressanta personer i mitt vandringsgäng, Janne Ekman är en. Janne kan man kalla en riktig skogsman. Han vandrar i skog och mark minst 3 timmar om dagen 5 dagar i veckan. Det märks att han njuter av livet som pensionär. Jag får mycket värdefull egentid i skogen, säger Janne. Och det är minsann krut i den "gamla" mannen än. Han kliver på genom ostigad terräng som en brunstig älgtjur, jag kan vittna. Janne jobbar på målmedvetet och envist, det har han alltid gjort. Det bidrog till att han som 50 åring kunde springa Göteborgsvarvet på ca: 1:25. Då tränade jag för jämnan, det blev som en drog. Jag sprang och sprang och sprang som en galning för att bli lite snabbare. Jag sprang så mycket att jag höll på att springa ifrån mitt äktenskapet. Men det löste sig, hon är kvar, säger Janne och ler.  
 
Detta inlägg är ju även ett Vandringstips och den här dagen skulle Janne visa mig en markerad stig som leder upp till en grotta på Sissleberget som kallas för Stenkyrkan. Jag har varit vid grottan flera gånger, men har då fått orientera mig fram till den. Men Janne berättar att han för ungefär 5 år sedan när han var vid grottan upptäckte att någon markerat med rött från grottan och ut till stigen mellan Lidegårdsvägen i Partille och Surketjärnen. Det är även markerat vidare utmed stigen ned mot Partille, men inte helt ned till Lidegårdsvägen utan fram till där ängarna börjar, se karta nedan.  
 
Bild ovan: Promenaden mot Stenkyrkan hade tagit sin början. Efter hundratalet meter kom vi fram till ett vindskydd, där började den röda märkningen mot grottan. Där kom vi också att sätta oss och småprata en stund. Vi hade ju trots allt gått ca: 300 meter. Kartan nedan visar ungefär hur man går om man följer röd märkning fram till Stenkyrkan. Kontroll nr 71 är i år precis framför ingången på Stenkyrkan.
 
Jag och Janne träffades första gången när jag och far vandrade ute på Härön den 26 april 2015. Vi stötte samman på bryggan och han kände igen oss från mina vandringsfilmer. Att vi släpade på stativ och kameror hjäpte säkerligen till. Vi kom att prata en lång stund där på bryggan. Det var då som Janne berättade att han på egen hand märkt upp och förbättrat alla vandringsleder i Partilleskogen. Han såg det som sin insats för folkhälsan och friluftslivet. För detta har han prisats med utmärkelsen Årets miljö­stipendiat i Partille kommun 2014. Något som jag också skrivit om i ett tidgare vandringstips från detta området. 
 
I november 2016 blev Janne en av oss i mitt vandringsgäng när han hängde med till Stättared. Det var jätteskoj att få med Janne i gänget och med det alla kloka ord som kommer från den mannen. Men Janne arrangerar själv vandringar för ett vandringsgäng. En verksamhet han drog igång 2012. Det är ett trevligt och glatt gäng pesionärer som vandrar varannan onsdag. Stommen i gänget är gamla barndomsvänner som idag blivit pensionärer och sedan har vänner till dem tillkommit. 54 personer får Jannes utskick med inbjudan till hans vandringar.
 
Janne säger att onsdagsvandringarna är en social glädje för honom, som deltagarna bekräftar med sina uppskattningar. Jag känner glädje av att gänget kommer ut i naturen och att kunna bidraga med att höja hälsoribban hos deltagarna. Det är oxå roligt att för gängets räkning hitta nya vandringsområden, som jag känner att de uppskattar.
 
Jag tog mig tid att följa med på en av Jannes vandringar, jag har ju annars lite svårt att komma loss på onsdagar. Men jag följde med när dom gick Lillebyrundan i Torslanda. Det var mycket trevligt och får jag möjlighet kommer jag att följa med någon mer gång. Nedan 3 bilder från promenaden. 
 
På bilden ovan poserar gänget framför (skymmer) alla tomtar i Trollskogen. Vem i allsin dar bad dom ställa sig där? Men ok, det är bra, då syns dom bra och det är lätt att räkna in dem till 10 stycken med 22 ben. Åsså jag då bakom kameran, jag var också med. Ett pris dom fick betala för att jag blev inbjuden. 
 
Bild ovan när vi fikade vid Trolltjärnen, som jag själv döpt det lilla vattnet till eftersom det ligger mellan Trolldalen och Trollskogen. Vattnet heter dock något annat egentligen. 
 
Bild ovan på blåsippor vid skalbankarna i Sillviks naturreservat. 
 
Jannes fru var också med på promenaden, det brukar hon vara. Vi har båda ett stort naturintresse, säger Janne. Vi har rest runt mycket och vandrat och cyklat, t.ex. på Ven, Visingsö och i fjällen. 
 
Där släpper vi Jannes vandringsgäng och tar oss tillbaka till promenaden mot Stenkyrkan. 
 
Bild ovan: Någon hade sågat eller huggit ut trappsteg i stammen på den fallna bjässen. 
 
Janne flyttade till Partille som fyraåring. Så skogen här norr om Partille har präglat hans ungdom. "Här känner jag till varenda sten" säger Janne och snubblar över en sten. Nä nä, det där var ett påhitt, ha ha.  
 
Vi tog en liten omväg (ostigat) ut på ett utsiktsberg.  
 
Janne trivs att strosa runt i skogen helt för sig själv, det gör han ofta. Men jag frågade vad han tycker är bäst med att vandra i ett gäng. Janne funderar och svarar. Jo, man peppar varandra samt att i ett gäng så bidrar man med olika kunskaper. Det var en man som var med för några år sedan som var geolog och kunde berätta för oss andra om ålder på berg samt olika bergarter. En annan bidrog med att berätta om kambräken och lavar. Ibland har vi med oss en fågelskådare som tillför något "mesigt". Så är det ofta att någon har något speciellt att komma med.
Ha ha, "mesigt", där fick Janne visa att han är från Göteborg. 
 
Sista biten fram till den ståtliga Stenkyrkan var det ganska så blött, den röda märkningen följer kanten av små mossar och myrar. 
 
Så var vi på plats så att säga vid dagens stora mål. Vad vet vi då om denna grotta, inte ett skvatt för att vara ärlig. Någon historisk information om grottan har jag inte heller kunnat finna på nätet. Men jag tycker att grottan liknar lite på en krockad Volvo PV där gropen i berget är bilens vänstra lykta. Högersidan är rejält tillknycklad. Vi tog oss in i grottan genom stenbilens grill. 
 
Invändigt är liknelsen vid en kyrka mer förståelig. En kall stensal, högt till tak och 2 besökare. Stenkyrkan är riktigt sevärd tycker jag. Men jag skulle naturligtvis haft med grafitti spray så jag kunnat skriva Ronny was here inne i grottan. Man vill ju lämna avtryck, anonymitet är skrämmande. Nedan har en person gjort sitt avtryck. Undra om trädet har ont av plåten?  
 
Det är en lite småkuperad utflykt att ta sig upp till Stenkyrkan, men trevlig och lite spännande (för dom små). Vill man inte gå tillbaka samma väg kan man ta sig ut på stigen igen och följa den till Surketjärnen och sedan fortsätta grön/vit led ned mot Paradiset. Låter inte det lockande?
 
Jag frågade Janne om han kan utse tre favoritplatser/områden att vandra på i Göteborg med omnejd. Men han fick naturligtvis inte välja sin egen skog. Hans svar lät som ett eko av mitt eget, i alla fall början. "Oj, det är svårt, det finns så många fina naturområden". Men efter en viss tids fundering, ett par dygn faktiskt, så nämnde han följande och motivering: Rörö: Närhet till hav och natur. Sandsjöbacka, framför allt södra delen: Stor variation många leder att välja på och som nummer 3 Vättlefjäll: Stora Stentjärnen och Skyrsjön, så vackert.  
 
Kartan i detta inlägg är ett utklipp från en Hittaut.nu karta. 
 
Film från promenaden till Stenkyrkan. Men detta är också i mångt och mycket en pratstund med Janne Ekman. Hör Jannes tankar om vandring, natur, upprustning av vandringsleder och en del annat. 
 
Närmaste busshållplats är Jennyhill, Partille. Därifrån hundratalet meter till Lidegårdsvägen. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  He he, ja försök. Det vill jag filma i så fall 😊

 Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

En promenad vid Jungfruviken på Hönö, Öckerö kommun.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
I detta promenadtips går vi ca: 3 km med avstickare och allt. 
 
(A pleasant footpath loop with many beautiful Viewpoints. Length about 3 km if you walk like we did).
 
Idag lördagen den 21 april 2018 förde bilen mig och far ut till Hönö där vi kom att ta en promenad i det fina naturområdet i Korshamn med den populära badplatsen Jungfruviken. Enligt informationen från Öckerö kommun så kallas även området kort och gott för Jungfruviken. Läs mer nedan om detta naturområde. Jag har inte velat länka till Öckerö kommuns sida. För av erfarenhet vet jag att kommuner har pippi på att flytta sidor så att länkar inte längre fungerar. Vem ¤#%# vill få upp 404 Not Found error.
 
 
Så om man följer deras vägbeskrivningen "Hitta hit" så hamnar man på parkeringsplatsen jag markerat nedan. 
 
Och på den parkeringsplatsen befann vi oss när jag tog bilden ovan. På kartan nedan har jag markerat med rött hur vi gick ned till Engelsmännens hage. Dom större röda prickarna är grusslingan och dom mindre visar där vi gick på småstigar eller berg. 
 
Vi tog oss först ned till badplatsen vid Jungfruviken, här var det långgrunt. 
 
Ovan en bild på en av alla fint placerad rastbänkar. Vi kom att testsitta många av dem. Ingen fick underkänt.  
 
Grusslingan fungerade väl att gå på, den bjöd i alla fall på en hel del fina vyer. Men det var skönare att gå på dom mjuka stigarna. 
 
På den här bänken kom vi att rasta på riktigt, alltså med banan, clementin och en kopp varm choklad. Det var fin utsikt även från den här bänken, man såg ned till Göteborgs södra skärgård. Men det var blåsigt, framför allt om man befann sig där den ganska hårda nordvästliga vinden kom åt. Om det inte varit för vinden hade vi säkert ränt runt på klippor och bergtoppar lite mer. 
 
Så hade vi kommit fram till Halse långe badplats längst ned i söder på området. Inte heller här gjorde det ont i ögonen av det man såg. 
 
Här stod vi vid Engelsmännens hage och tittade på gåtfulla spår av en hemlig koloni.  
 
Nu hade vi kommit fram till en tavla som berättade lite om området. Här kunde vi läsa att grusslingan är 2300 meter lång. Men vad i allsin dar stod det sedan. "För att undvika uppförsbackar rekommenderas att hålla vänster varv". Jo jo, det kan jag kanske förstå att man vill om man t.ex. rullar på en barnvagn, eller om man av medicinska skäl inte bör utsätta sig för en uppförsbacke med 6 meters stigning. Men herre jösses....Hönö, eller rättare sagt Öckerö kommun. Hur tänkte ni här, vad är detta för peppning. Det borde väl stå, "Om man vill få ut max motion av att springa eller gå denna mycket lätta motionsslinga rekommenderas att hålla höger varv. Då kan man eventuellt märka av ett par små uppförsbackar som bättrar på konditionen.
 
Karta ovan visar hur vi gick tillbaka en bit på grusslingan innan vi svängde in på  en trevlig liten skogsstig norrut mot kyrkogården. Vi fick dock gå ett litet stycke till på grusslingan före kyrkogården. 
 
Bild ovan: En skog full av kaprifol. Här myste var tjusigt när det blommar. 
 
Norr om parkeringsplatsen kollade vi in en labyrint, vid R:et på kartan.  
 
Och så var det dax att fara hem till götet igen, nöjda och belåtna. 
 
Närmaste busshållplats Hönö kyrkogård, Öckerö. 
 
Film från detta promenadtips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Jadet går fint att rulla runt en barnvagn på grusslingan. Men tänkt på att hålla högervarv så du inte missar dom få uppförsbackar som finns på slingan. Det stärker armar, ben och bål 😊

 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
  
 
 
 

Utflykt till naturreservat Gäddevik, Marks kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hälsa, inspiration, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, strandpromenad, video, västra Götaland Permalink2
Detta får väl mest ses som ett utflyktstips, naturreservatet är litet och erbjuder endast kortare promenader. Men jag tog mig fram på dom få stigar jag fann. Här kan man bada och grilla. 
 
(A nice excursion to a fine nature reserve where you can swim, grill and take a short walk).
 
September 2018.
Jag fick i alla fall en fin utflykt i kvällssol endast störd av dom däringa små ¤#%¤ älglusflugorna. Vill man studera deras liv närmare skall man resa hit, jag är rätt säker på att jag inte hann avliva alla. Och det bästa av allt, du behöver inte söka upp älglusflugorna, dom söker upp dig. 
 
Kartan ovan visar hur man kör till naturreservat Gäddevik. Det är en smal grusväg med mötesplatser.
 
Bild ovan: Här parkerade jag, mest för att volvon stod parkerad här. Men den tillhörde nog någon som bodde i huset strax intill eller någon som hälsade på dem. Jag skulle fortsatt några hundra meter till och ställt ifrån mig bilen på den iordninggjorda parkeringsplatsen för naturreservatet som man ser lite av på bilden nedan. Bilden är tagen mot det håll jag kom från. 
 
Karta ovan: Jag parkerade vid Hasselhultet, men hade nu med benens hjälp tagit mig fram till den rätta parkeringsplatsen. 
 
Sedan gick jag förbi bommen, bild ovan, och följde den lilla skogsvägen ned mot naturreservatet och Östra Öresjön västra strand. Det är ungefär 300 meter från bommen ned till gränsen för naturreservatet och jag passerade några små hus på vägen som låg naturskönt och idylliskt. 
 
Naturreservatet domineras av lövskog, mest ek. Här finns en del gamla grova ekar, men även bokar. Naturreservatet blev billdat 2010 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. 
 
Det finns goda badmöjligheter, från sandstrand eller stenhällar. Det fanns inga bänkar att sitta på när jag var här, men det går fint att sitta på klipporna. 
 
Hm..en lada eller redskapsbod månne??? 
 
Jag hade börjat med att ta mig längst bort i väster på naturreservatet, nu befann jag mig nästan längst bort i öster. Men där blev det ganska blött att ta sig fram, annars hade jag tänkt fortsatta bort mot den större stigen som fortsätter öster om naturreservatet. Ni ser stigen på kartan längre upp. Man kan även fortsätta väster om naturreservatet bort mot Nabben och den del av Hyltenäs kulles naturreservat som ligger på denna sidan sjön. Men det hann inte jag, solen var i färd med att försvinna ned i väster och det skulle snart vara mörkt. Nu gick jag samma skogsväg tillbaka upp till bilen.
 
Detta blev en trevlig liten kvällsutflykt. Men jag skulle haft med några korvan att grilla på någon av dom små grillplatserna nere vid sjön. 
 
 Film från detta utflyktstips. (Movie from this tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nja, det går att rulla en barnvagn ned till sjön. Olika kämpigt beroende på hur högt gräset är sista biten över ängen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top