von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

En svettig promenad i naturreservat Skipås "Guds gröna ängar". Halmstad & Falkenbergs kommun

Vandringar Halland Bilder, Halland, Hallandskusten, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, wandern Permalink1
Detta får väl mest ses som en trevlig utflykt. Jag gick en kort vandringsled som mäter ca: 1,5 km + en avstickare på några hundra meter upp till utsiktsberget Klippekulle. Men det finns även en lite längre vandringsled på ca: 3 km. Läs mer här om naturreservat Skipås. 
 
Nice nature reserve between Halmstad and Falkenberg. The nature reserve Skipås is also called God's green meadows. Two hiking trails 1.5 and 3 km. Nice view from Klippekulle. Read more here.
 
Guds gröna ängar, jovisst ha ha..Efter två månaders stekhet värme och torka hade Guds ängar blivit gulbruna. Många träd såg också ut att vara törstiga, precis som jag efter att ha promenerat några minuter i den olidliga värmen. Temperaturen låg på drygt 30 grader i skuggan, men där befann inte jag mig, puh. 
 
Man hittar naturreservat Skipås vid Steninge mellan Falkenberg och Halmstad. Det är bra skyltat där man skall svänga av kustvägen "610" mot Skipås. Jag körde från Halmstad och på vägen passerade jag Särdals kvarn, bild nedan. 
 
Det är en ganska smal och slingrig väg som leder upp till naturreservatet och parkeringsplatsen. Vid parkeringsplatsen finns ett flertal fikabord och en toalett, bild nedan. 
 
Jag gick den blå vandringsleden som till stora delar går över betesängarna. Värmen gjorde att jag valde att gå endast den Jag skulle senare på eftermiddagen/kvällen ta en längre promenad i naturreservat Haverdal som man hittar lite närmare Halmstad. Den röda vandringsleden går i huvudsak lite lägre och genom skog (mycket bok) och skall bjuda på ytterligare en utsiktsplats där det finns ett fikabord dit man kan ta med sig sin cykel. I alla fall om man skall tro bilden på visithalland.com. Men om detta vet Ronny egentligen nada.
 
Bild ovan: Det gick inte att öppna den lilla lådan, kanske var den barnsäker.  Bild nedan: Jag sneglade mot stigen jag skulle komma tillbaka på. Blå vandringsled betydde att jag skulle hålla koll efter blå markeringar. Det var mycket bra markerat och skyltat.
 
Pust å flämt, jag funderade på varför jag valde att ta bilder och filmscener ute i solen. Det blev något behagligare när jag kom in i skogen. Och tänk, inte en mygga jag såg.
 
Två av spångens tre brädor var täckta med nät. Detta var väl för att man skulle kunna välja svårighetsgrad? Men nu var det torrare än torrt. 
 
Lite läsning på vägen.  
 
Och så fick jag uppleva utsikten från Klippekulle. Det var mycket bra skyltat även hit upp. Det fanns ingen bänk eller fikbord här men berget går fint att sitta på. Men det var på tok för varmt här på toppen så jag knatade strax vidare.
 
Bild ovan: En förbindelseled ledde Ronny tilbaka tilll den blå vandringsleden, bild nedan. 
Det skulle finnas får i naturreservatet läste jag mig till. Men dom låg väl och tryckte i skuggan någonstans. Det skulle nog jag också gjort om jag varit klädd i en fårpäls.
 
Och så bar det av in i lövskogen igen och snart var jag tillbaka på parkeringsplatsen.
 
Detta var ett trevligt naturreserevat. Lättpromenerade stigar i vacker natur.  
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish).
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, inte hela rundan, inte upp till Klippekull. Men annars kan man nog rulla på så långt kampglöden räcker.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Promenad i naturreservat Safjället, Mölndal.

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Gravrösen, Göteborg, Hällkista, Mölndal, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Safjället, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, natur Mölndal, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern Permalink1
I detta promenadtips beskriver jag hur man kan gå en ca: 3 km lång och mycket trevlig promenad. Ej markerad.
 
Detta är ett uppdaterat vandringstips från Safjället. Nya bilder och ett nytt upplägg. 
 
Safjället ligger mellan Toltorpsdalen och Krokslätt och naturreservatet är 88 hektar stort och blev bildat 1991. Här finns några mindre myrar, tre dammar och fjället är beklätt med en blandskog, huvudsakligen av björk, gran och tall. Här finns gott om fornminnen från sten, brons och järnåldern. Dom flesta är det bra skyltat till. Här finns också ett elbelyst motionsspår som mäter ca: 2,5 km (enligt Mölndals kommun) och man kan "gena" så att sträckan blir kortare. 
 
Bild ovan: Safjällets branter sedd från Toltorpsdalen. 
 
Men detta vandringstips riktar sig inte till dem som vill knata eller springa på motionsspåret. Det finns nämligen många "riktiga" stigar på Safjället. Alltså stigar som människor och djur har trampat upp. I detta vandringstips ger jag förslag på en mycket fin och spännande promenadslinga som mestadels följer just riktiga skogsstigar. Här får man se upp för rötter, stenar och kanske hala berg. 
 
Ovan har jag klippt ut den del av kartan som promenadslingan berör för att den skall bli något större och lättare att se. Vi utgår från parkeringsplatsen vid krokslättsvallen. Jag har märkt ut 18 bildplatser på kartan ovan. 18 nr på en vit rund botten. Bilderna är tagna vid olika tillfällen. Vid ett tillfälle hängde far med. 
 
Bild nummer 1 är tagen srax ovanför parkeringsplatsen.
 
Man viker av in på första stigen till höger och snart har man kommit fram till den plats där jag tagit bild nr 2. En trevlig stig genom lövskog. Den här stigen följer man förbi entrén (E) och sedan svänger man vänster in på en stig som man följer ut till motionsspåret. 
 
Bild nr 3. Informationskarta ute på motionsspåret. Stigen som ledde ut till motionsspåret ser ni till höger i bild. 
 
Fin grillplats vid dammen Ändis, bild nr 4. Från grillplatsen leder en liten stig ned till kanten av dammen och sedan upp på en liten bergås söderut. Följer man sedan stigen som håller ungefär den riktningen så kommer man efter några minuter fram till den långsmala dammen Bergskanalen, bild nr 5.
 
Från södra sidan av dammen är det lätt att ta sig upp till en sevärd utsiktsplats. Direkt efter en blå informationstavla som jag har för mig endast förmedlade ett hjärta svänger man ut mot berget till vänster. Utsikten är storslagen. Bild nr 6. Ta det försiktigt här om det är blött, för det är brant. 
 
Från utsikten får man gå samma väg ned igen till dammen och sedan upp på berget och ned till stigen i klyftan på baksidan. Se kartan ovan. Jag har markerat hur man skall gå, men se upp, det är ganska så ordentiligt brant runt omkring. Jag vill ju inte förlora någon läsare på grund av dålig vägledning😊 
 
Bild nr 7. En fin bok som ser ut att greppa sig fast i marken med klor. 
Bild nr 8 . Ett mingelbord, men det går att jämna till bordsytan. 
 
Bild nr 9: Indiandammen. Fortsätt några meter ut på berget väster om dammen och njut av utsikten. Jag och far hade regn här.  Bild nr 10. 
 
Bild ovan: Här fortsätter man mot gravröset, men först efter att man varit vid utsiktsplatsen, och kanske fikat. Fin utsikt och ett nytt fikabord. 2 bilder vid nr 11.  
 
Bild ovan: Och så här ser Gravröset ut. Röset är från äldre bronsåldern.
 
Vindskydd och grillplats vid Olles äng. Bild nr 12. 
 
Träningsredskap för den som vill bättra på sin fysik. I bakgrunden Olles äng. Bild nr 13. Om man följer en liten stig till vänster (söder) om träningsplatsen kommer man fram till ett bronsåldersröse. Se hur jag markerat på bilden nedan med orange. 
 
Bild nr 14. Detta stora stenröset kallas "Stollens fyr" och ligger ca: 90 meter över havet. Som ni kan se av bilden är jag mycket skicklig på att imitera en människa som läser en skylt. 
 
Från röset får man följa stigen tillbaka ned till träningsplatsen och sedan följa motionsspåret fram till hällkistan ni ser på bild ovan och nedan, nr 15 på kartan. Hällkistan är en grav från yngre stenåldern och är det äldsta fornminnet på Safjället.
 
Från Hällkistan följer man en trevlig skogsstig norrut, bild nr 16. Snart kommer man fram till ett kärr/blötområde, bild nr 17. Man vet att man är på rätt väg, eller stig, när man följer en kraftledningsgata några meter norrut. Partier på den här stigen kan lätt bli blöta och trevliga. 
 
Den sista biten följer man motionsspåret fram till Krokslättsvallen och parkeringsplatsen. Bild nr 18. Jag petar in kartan en gång till.
Detta är som sagt ett förslag, men det finns många fler fina stigar att följa på Safjället. 
 
Detta är en mycket trevlig promenad som bjuder på många naturupplevelser. Sträckan är ca: 3 km, och det baserar jag på att motionsspåret skall vara 2,5 km.  
 
Samma gamla film från 2013. (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish).
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, inte som mitt vandringstips går. Men motionsspåret går ju fint att följa (om man vill ha tråkigt.)😊
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Promenad i naturreservat Gamla Ekudden i Mariestad

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Ekhagar,, Ekskog, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, fågeltorn, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland, wandern Permalink0
Promenaden genom naturreservatet är kort, men mycket fin. I det flacka området finns massor av stora grova gamla ekar. Vissa är många hundra år gamla. Promenaden går med fördel att förlänga i området utanför naturreservatet., det gjorde vi. 
 
(A small, but very beautiful nature reserve on Ekudden, Mariestad)
 
Naturreservat Gamla Ekudden hittar man nordväst om Mariestads centrum. Naturreservatet blev bildat 1993.  Längs de långgrunda stränderna och våtmarkerna  trivs häckande och flyttande vadare.
 
Juli 2018
 
Jag filmade inget från denna promenad. Det fanns ingen inspiration i värmen. Men som lämpligt soundtrack för att höja upplevelsen av bilderna nedan kan jag rekommendera Eder att ha valfri låt av Per gessle i huvudet, instrumental, på luftgitarr. 
 
Vi parkerade vid Ekuddens tempererade bassänger, se karta ovan. Sedan gick vi så som jag har rödprickat medsols. Den röda större punkten är där kartan nedan fanns. Tanken var att vi skulle tittat till Gamla staden, men vi fick lite för ont om tid + att värmen sänkte inspirationen. Vi hade även tänkt att gå rakt västerut till sjukhuset och sedan norrut nära vattnet. men som sagt....
 
Vi läste på skylten att betande djur kunde finnas i området, och det var ju alldeles riktigt. 
 
Träden gav en del skugga, det var skönt för i skuggan var det endast 33 grader varmt. Far hade naturligtvis glömt kepsen hemma. Han skulle köpa en när vi kom in i Mariestad, så varje meter i skuggan tog vi emot med glädje. 2015 gjordes en del upprusting i naturreservatet, bl.a. några nya spångar och broar. Läs mer här om naturreservat Gamla Ekudden. 
 
Bild ovan: Här hade vi tagit plats längst ut på Talludden. Moln hade letat sig framför solen, det var nästan skönt.  
 
Far tar bild av en gammel ihålig och svårt bränd ek, eller det som var kvar av den. Vet inte om detta är ett verk av en pyroman eller om blixten varit framme. Bilden han tog ser ni nedan. 
 
Det var som att en jätte hade varit framme och ruskat på träden så att grenar fallit av. 
 
Bild ovan: Tittut, det var grova stammar. Bilden nedan har far tagit.  
 
Bild ovan: Utsikt över Tegelängen från fågeltornet. Tegelängens våtmark uppkom 1998 då den pump som avvattnade jordbruksmarken gick sönder. Vattnet steg och det visade sig att detta lockade till sig många arter av vadare och andra fåglar. Detta var information från mariestad.se
 
I en hammock kunde vi sitta och gunga vid Tidans utlopp. Det fanns gott om hammockar här. Sedan bar det iväg över Tidan in mot torget på jakt efter keps och glass. 
 
Bild ovan: Här blev det glass och dricka under parasollen. Det blev det även på Café Bäcken, bild nedan.   
 
Strax nedanför deras trädgård ligger Vänern så blöt. 
 
Från Café Bäcken hade vi inte långa biten kvar till parkeringsplatsen.
Det var riktigt fint ute på Ekudden, men jösses va det var varmt. Hur långt gick vi??? Tja, om vi räknar bort det vi rände runt inne i Mariestad så, kanske runt 3 km. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja då, det går nog rätt bra. Om barnvagnen inte är för bred för övergångarna. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top