von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Hestraskogsleden i Hestra motion & rekreationsområde, Borås kommun

Övrigt Västra Götaland Bad, Borås, Friluftsliv, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Hestraskogsleden är ca: 6,8 km lång och bitvis lite småkuperad. Man får uppleva fin vildmark med en trolsk gammel granskog där marken är täckt av mossa. En stor del av vandringen går på små trevliga skogsstigar, men man får även sin beskärda del av grus och asfalt.  
 
(Hestraskogsleden is an approx. 6.8 km long hiking trail in fine old forest).
 
September 2017 
 
Hestraskogsleden är ett resultat av att Borås Stad gjort en miljonsatsning på nya vandringsleder och motionsspår i kommunen. Det är ett femårsprojekt som startade 2016 och som går ut på att upprusta gamla vandringsleder och iordningställa nya. Utöver Hestraskogsleden kommer det även att iordningställas en vandringsled på 10 km här i Hestra motion & rekreationsområde. Men den är planerad att vara klar först till 2021. Detta måste helt klart bli Borås Stad sätt att fira att Göteborgs fyller 400 år 2021, ha ha ha. 
 
Jag fick tips om Hestraskogsleden när jag promenerade vid Vänga mosse. Det var två personer som berättade att det rörde sig om en nylagd jättefin vandringsled och en av dem pratade sig varm om den trolska granskogen. Så jag blev inte direkt överraskad när Hestraskogsleden bjöd på fin natur och visade sig hålla en mycket god standard vad det gäller framkomlighet och märkning. 
 
Kara ovan: Starten för vandringsleden är vid Byttorps idrottsplats, där finns också parkeringsplats. 
 
Informationstavlan ovan hittar man vid starten för vandringsleden, strax intill parkeringsplatsen.  
 
På kartan ovan har jag fyllt i lite extra tydligt med grön/vitt hur Hestraskogsleden går. Jag gick vandriingsleden motsols, vilket betyder att det blev en del traskande genom Hestra bostadsområde inledningsvis. Röd punkt visar parkeringsplatsen och starten. 
 
Bild ovan: Hurra, första steget på stig. Jag var dock snart ute på asfalt igen, men trevligt att man utnyttjat dom små gröna plättar som finns kvar runt bostadsområdet. 
 
Bild ovan: Här är huset närmast målat så att det matchar färgen på Hestraskogsleden. Jag trivdes dock bättre när jag inte såg några hus, som på bilden nedan.
 
Efter knappt 2 km kunde jag vinka adjö till bostadsområdet då det bar av in i gröna skogen. Nu följde en helt underbar promenad genom en vacker och trolsk granskog (som väntat). Det är lätt hänt att tankarna far iväg till Ronja Rövardotter i Mattisskogen.
 
Längst upp i norr var det ganska lerigt, sumpigt och söligt. Trots fina spångar lyckades jag inte gå torrskodd genom detta parti. Det var nämligen väldigt grisigt och blött mellan spångarna. Jag var dock förvarnad om detta och att man bör ha bra på fötterna när man går leden, men jag chansade. Hälsporren föredrog nämligen löparskorna"läskpapperskorna" före mina vandringskängor eller stövlar. 
 
Titta på bilderna kära läsare, visst skvallrar väl dom om att det är på trevliga skogsstigar man vandrar genom granskogen. Det är lite småkuperat men det är aldrig besvärligt eller svårt att gå. Om man nu inte är helt ovan att promenera på "riktiga" stigar i terräng.
 
Nu hade jag kommit fram till bron över Ryssbybäcken. Strax före bron finns en fint placerad rastbänk intill den forsande bäcken (endast på film, av någon anledning).  
 
Bild ovan: Vindskydd, som man måste ta en kort avstickare för att ta sig fram till, om man vill hålla sig torr.
 
Bild ovan: Jag fick vrida på huvudet för att se hur långt jag hade kvar. Strax efter denna skylt blev det mental träning, resten av leden gick nämligen på grusväg. Sicken tur då att naturen omkring Byttorpssjön är så fin.
 
Sista bilden knäppte jag vid badplatsen. Nu hade jag bara kvar att runda norra änden på sjön sedan var jag framme. Detta var en mycket trevlig vandringsled där granskogen stack ut, så att säga. 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Barnvagnsvänlig promenad?  NEJ, men man kan följa motionsspåret runt Byttorpssjön. 
 
Närmaste busshållplats: Fjällkroken, därifrån cirka 200 meter till starten.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Doktor Sædéns runda i Mörttjärns naturreservat. Melleruds kommun

Vandringar Dalsland Bad, Friluftsliv, Park, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Utsiktstorn, adventure, dagsvandring, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Bild ovan. Trillinggranen.  
 
Doktor Saedéns runda är ca: 2,7 km lång. Man bjuds en lätt småkuperad och mycket trevlig promenad som helt klart överträffade min förväntan.  
 
(This is a nice nature and cultural walk (about 2,7 km), Read more at the bottom of this hiking tips (link)).
 
September 2017
Mörttjärns naturreservat och strövstigen Doktor Sædéns runda hittar man i Dals Rostock på Kroppefjäll. 
Jag bestämde mig för att parkera vid OK kroppefjälls klubbstuga OK Stugan. När jag rullade fram på den smala grusvägen som leder upp till OK Stugan körde jag förbi Kroppefjälls gamla sanatorium. (den 1 maj 2018 öppnar Kroppefjäll bed & breakfast här). Jag fick även en skymt av den lilla Mörttjärn som Doktor Sædéns runda cirklar runt i bergen kring. 
 
Doktor Saedén var överläkare på Kroppefjälls sanatorium 1916-1945. I skogen byggde han många spännande monument för att lungsjuka patienter skulle lockas att ta stärkande promenader.  Kroppefjälls sanatorium behandlade tuberkulospatienter från 1911 till 1960. (info bl.a. Melleruds kommun)
 
Kartan ovan visar vart man hittar utgångspunten för Doktor Sædéns runda. Men jag valde som sagt att parkera vid OK Stugan strax väster om den röda punkten, se karta lite längre ned. 
 
Strax intill OK Stugan hälsade en tavla välkommen till Mörttjärns naturreservat. Läs nedan, framför allt stycket "Spännande kulturmiljö" som handlar om Doktor Sædéns runda, så slipper jag att skriva så mycket 😊  <- gul.
 
                               
Se kartan ovan, nu befann jag mig vid OK-stugan, röd punkt. Jag har med rött markerat hur jag gick Doktor Sædéns runda medsols. Jag hittade dock aldrig stigen eller någon märkning upp till Draken i norr och jag fick även gena tillbaka till OK Stugan på slutet eftersom dag höll på att övergå i natt.
 
Efter ett par hundra meter var jag nere vid Mörttjärn och befann mig då också på Doktor Sædéns runda. På bilden ovan kan man mellan träden framför huset i vattnet se Lyckans Ö. 
 
Bild ovan: Grillplats på Mörttjärns västra sida. Detta är dock inte den officiella grillplatsen vid Mörttjärn som det står skrivet om och som är utmärkt på kartan.
Nedan en bild på två färgglada svampar som jag nästan tycker ser ut som sådana däringa mjuka sötsura godisar. Jag tror det är en blodvaxing som jag förevigat och jag får medhåll av min svampälskande mor. 
 
Doktor Sædéns runda är egentligen ganska lätt och bekväm att gå. Det enda partiet som är lite knixigt och där man får se upp vart man sätter fötterna är genom Nålsögat och Ödmjukhetens port. Har man barn med sig så sätter dom säkert värde på denna korta spännande avstickare upp i berget. Eller om man som jag har barnasinnet kvar. Men annars missar man inget sevärt i världsklass om man låter bli och istället följer stigen längs tjärnet bort till Högfjällskyrkan, jag lovar och svär. 
Jag fick tyvärr inte tagit några bilder på Nålsögat eller Ödmjukhetens port. Jag drabbades nämligen av ett hällregn när jag skulle upp genom Nålsögat (som jag förövrigt klättrade upp vid sidan av). Jag stressade iväg på jakt efter ett stort träd att ställa mig under, men det blev Ödmjukhetens port som kom att fungera som mitt regnskydd.  Ödmjukhetens port fastnade i alla fall på min film. 
 
Nu hade jag tagit plats i Högfjällskyrkan, som blev invigd 1921. Under sanatorietiden hölls det gudstjänster här, men än i dag förekommer både bröllop och dop. På bilden nedan hade jag tagit plats på den steniga sångläktaren. Det var lite frestande att testa akustiken i vår herres "hus". Vem vet, kanske är jag en %¤&# på att bröööla "ovan där"? 
 
Bild ovan på den mossiga predikstolen. 
 
Promenaden gick vidare mot Draken, men tyvärr hittade jag ingen stig eller märkning som ledde in i skogen mot den. Och jag ville inte leta mig fram ostigat då terrängen var ganska risig, jag fick tänka på min onda hälsporre. Den tänkte jag för övrigt rätt ofta på. .Så det blev ingen Dragon för mig,  
 
På bilden ovan hade jag tagit plats på Offerhöjden. Vet inte vad som offrades här eller historien bakom namnet. 
 
Bild ovan: En "trappa" leder upp till utsiktstornet som ni ser skymta ovanför trappräcket.
 
Skylten på trappräcket informerar att Max 3 personer får befinna sig uppe i utsiktstornet samtidigt. Det fick mig att fundera på om det var ett skrangligt bygge jag skulle upp i. Men det kändes hyfsat stabilt och säkert.   
 
Så där ja, den här utsikten gick inte att klaga på, men möjligtvis vädret. Bortom spenaten ligger Dalboslätten och längre ut i horisonten ser man Vänern.  
 
Bilden ovan är mycket bra och informativ. Förutom att bilden skvallrar om vad jag stod och glodde på så visar den också den märkning man följer på Doktor Sædéns runda. Dubbelkorset symboliserar kampen mot tuberkulos. 
  
Bild ovan: Stenarna som utgjorde bänkar var minst sagt såphala. Det var inte långt ifrån nästan att jag höll på att ställa till med en scene inför tomma bänkrader.
 
Och så passerade jag genom det gamla sanatorieområdet. Sedan sanatoriet slog igen 1960 har dessa byggnader fungerat som vandrarhem, hotell & spa och som sagt, den 1 maj 2018 öppnar här Kroppefjäll bed & breakfast.  
 
Bild ovan: Här befann jag mig strax intill huvudbyggnaden vid Mörttjärns östra sida.   
 
Nu korsade jag bilvägen som leder till OK Stugan och fortsatte upp på Brattås i södra delen av naturreservatet. Det här var en mycket trevlig och lite spännande parti av Doktor Sædéns runda med flertalet monument.  
 
Så kom jag upp till en skapelse som kallas för Ekotemplet. Här skall man tydligen ha bra förutsättning att skapa fina ekon. Eller rättare sagt, på sanatoriets tid hade man det, före träden blev så många och höga.  
 
Bild ovan och bilder nedan: Fin bro som leder över djupa bergklovet och ut till Vida utsikten. Min inställning tycks vara att jag tydligen inte kan lägga ut för många bilder av mig själv på bron. 
 
Vilket place alltså, Vida utsikten. Här kan man grilla korv samtidigt som man beundrar utsikten över Dalboslätten och Vänern i fjärran. Vid klart väder kan man se helt över till Kinnekulle. Denna höstkväll var det dock inte klart väder.  
  
Det var inte långa biten ned till grusvägen som jag sedan följde tillbaka till OK Stugan. Jag var attans nöjd med denna promenad, kan verkligen rekommenderas om man befinner sig i närområdet eller har tänkt att bo på Kroppefjäll bed & breakfast 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Here you can find information in English and German about Mörttjärns Nature Reserve and the hiking trail "Doktor Sædéns runda". in pdf-format. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  NEJ, men det går fint att rulla runt Mörttjärn. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Lite tankar om dittan och dattan. Gammalt som nytt.

Allmänt tjatter och en del nyttig info Göteborg, Ronny Sveum, foto, friluftsliv, fritid, inspiration, kultur, promenad Göteborg, utflykt, vandra, vandringstips Permalink3
Idag var det - 5 grader när jag tittade ut genom persiennen. Så kallt var det inte i juli när jag körde ned till Laholm för att bl.a. promenera Forsastigen i Karsefors naturreservat. Det började bra som ni kan se av bilden nedan. Jag blev glad när jag såg att det var skyltat Forsastigen på stigen. Men..... vid första stigskiljet efter 100 meter saknades skylt och märkning. Jag hade inte funnit någon vettig karta på nätet, så jag fick gå lite på gehör, så att säga. Jag chansade på att jag skulle följa stigen som gick utmed ån. Jag kunde snabbt konstantera att jag valt fel skor, stövlar hade varit på sin plats. Efter några hundra meter försvann stigen in i ett svårframkomligt snår och det var megablött. Eftersom jag inte visste om jag var rätt vände jag tillbaka. Jag testade att gå in ett stycke på två stigar jag tidigare passerat förbi. Men det gav inget, så jag gav upp. 
Nu var det en faslig tur att inte enbart Forsastigen låg på schemat denna dag, för annars hade det nog varit klokt om någon låst in mig några dagar i ett vitt rum med madrasser. Men nu skulle jag även promenera i naturreservat Hökafältet vid Mellbystrand väster om Laholm. Så alla milen i bilen var inte helt bortkastade.  
Vandringstips från Hökafältet kommer snart. Vad jag nu menar med snart.
  
På bilden ovan hälsar jag på en norrman. Vid kameran min far. Det samma gäller för övrigt alla bilder nedan. 
 
Det har förändrats en hel del runt Götaälvbron sedan bilden ovan togs 1960. 
 
Jo då, visst är det jag på bilden ovan. Redan som liten mycket tuff.
 
Bild ovan: Jag och mor på ängarna där Östra Sjukhuset står idag. Inte långt därifrån, inne i Delsjöområdet reser sig Getryggen majestätiskt mot himmelen.
 
Och så till sist vill jag bara säga att jag har märkt att jag blivit mycket populär bland tjejer den senaste tiden. Stort sett varje dag får jag mejl från tjejer, unga är dom också. Dom undrar om jag vill se deras bilder. Och igår slog stora lyckan till, jag fick ett mejl som förkunnade att jag vunnit € 650,000.00!!!
Bra, då har jag ju ingenting att oroa mig för. 
 
Nästa vandringstips jag får klart blir från Dals Rostock (tror jag). Till dess Hej svejs. 
 

   
Till top