von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra/promenera. Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden runt Göteborg, Västra Götaland, Halland + lite mer

Är detta den slutgiltiga förnedringen???

Allmänt tjatter och en del nyttig info foto, hälsa, inspiration, kultur, promenad, sevärt, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vinter, västra Götaland Permalink0
Efter en mycket bra dag med god mat på en restaurang anpassad till min plånbok fick jag en smärre chock när jag kom hem och surfade in på min youtubekanal. Under relaterade kanaler till min stod BONDE SÖKER FRU!!!!!
Men va #¤#%
 
 
 
 Hur hämtar man sig från detta?
 
Nåväl, nästa vandringstips jag blir klar med tror jag blir från Blekinge, där jag följde Laxaleden längs med Mörrumsån från Hofmansbygd ned till Hallandsboda.  

På promenad i Änggårdsbergen, en vildmark mitt i Göteborg

Vandringar kring Göteborg Göteborg, Ronny Sveum, adventure, foto, friluftsliv, fritid, fågelsjö, hiking, hälsa, inspiration, kultur, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, snö, trekking, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vinter, västra Götaland Permalink1
Detta vandringstips är på begäran, skulle man liksom kunna säga. Det är några människor i min närhet som berättat för mig att dom gärna vill gå längre promenader i Änggårdsbergen men att dom slåss med sina personliga demoner som säger till dem att dom kommer att gå vilse. Därför vågar dom inte ge detta fina naturområde sin fulla chans. Nu räknar jag också kallt med att det finns fler personer som lider av samma åkomma. Men kära ni, efter att ni läst detta vandringstips hoppas jag att sådant trams är som bortblåst och att ni fortsättningsvis känner er lika trygga som hemma när ni promenerar i Änggårdsbergen. Skulle ni ändå gå vilse rekommenderar jag VM i desorientering, om det nu finns. 
 
I detta vandringstips ger jag inte förslag på någon speciell vandringsrutt eller några utvalda stigar. Jag tipsar istället på vad man skall tänka på för att lätt hitta fram i Änggårdsbergen och slippa riskera att inte komma hem igen. 
 
Stora delar av Änggårdsbergen är naturreservat och har genom sin närhet till den stora staden blivit ett mycket populärt naturområde för friluftsliv. 2012 - 2013 gjorde Göteborgs botaniska trädgård tillsammans med Mölndals stad ett kanonbra jobb med att öka tillgängligheten, bl.a har nya vägvisningsskyltar satts upp i hela området. Läs mer här, bra information. 
 
Ta en rejäl titt på kartan ovan. Jag har skrivit in platser som är värt att lägga på minnet. Det är dels platser där jag tycker att det är bäst att parkera och platser ute i terrängen som vägvisningsskyltar pekar mot. Nedan ser ni några av dom vägvisningsskyltar som man hittar i stort sett vid alla stigkors och stigskiljen. Det är fint att man skrivit in hur långt det är till platsen också.  
  
Bild ovan: Här befann jag mig nästan mitt i Änggårdsbergen strax norr om Tridemossen, som jag enligt skylt hade 100 meter till. Dom här vägvisningsskyltarna syns bra även på natten, om man har en lampa. Här finns även en karta som visar vart man är.  "Samma" karta finns på ett flertal ställen, framför allt vid dom stigar som leder in i  Änggårdsbergen. 
 
Och ovan kan ni se kartan och vart jag befann mig på den, sliten röd punkt har blivit en orange fläck.  
 
Parkerar man vid Högsbo så har man kartan ovan intill parkeringsplatsen  Från parkeringen är det en kort promenad upp till Axlemossen som ni ser bilder på nedan. 
  
Bild ovan: 2 små Homo sapiens ute på Axlemossen.  
  
Bilden ovan och nedan visar samma plats vid foten av Ljungheden (kullen), men som jag hoppas ni ser är inte bilderna knäppta vid samma tillfälle. 
 
Bild ovan: Utsikt uppifrån.., hm... ljungheden (kullen). Nedan stigen som leder ned till Trindemossen.
 
Bild ovan: Sköna mjuka skogsstigar leder över Sandåsen. Dessa stigar är också mycket populära bland dem som sitter på cykel. Och det är tillåtet att cykla här, men man får INTE cykla i de trädbestånd som utgör Botaniskas arboretum eller på hällmarker. Det är också viktigt att veta att gående har företräde på gångstigarna., (info från Göteborgs botaniska trädgård). Jag har dock en liten fundering här. Det har skapats enormt många nya stigar av cyklister uppe i Änggårdsbergen senaste åren. Stigar som jag naturligtvis utnyttjar och älskar att gå på. Men är det verkligen ok att skapa så många nya stigar i ett naturreservat, det är ju snart stigar överallt? Detta måste väl påverka djur och natur?
 
Och så befann jag mig på grillplatsen vid Trindemossen.  
 
Jag tycker mig alltid se ved här. Är det månne Mölndals stad som är så duktiga? 
 
Bild ovan: Vindskyddet vid Trindemossen. Även här ser ni att det finns en karta.  
 
Bild ovan: Övre Torbjörnsmossen.  
 
Bild ovan och bilder nedan: Den stora stigen från ljungheden (kullen) ned mot Finnsmossen och Botaniska. 
 
Bild ovan och bilder nedan: Finnsmossen och den trevliga stigen/arna runt mossen. Denna knappt kilometer långa slinga kan jag verkligen rekommendera. Finnsmossen kallas också för Näckrosdammen.  
 
Bild ovan: Kanske tycker jag att man skulle placerat bänken någon halvmeter från den smala stigen, men men, det är lätt att gnälla. Har man långa ben kan man ju alltid roa sig med att lägga fälleben på dem som går förbi. 
 
Bild ovan: Stigen leder genom en liten skog av den japanska Kryptomerian. Nedan bild från västra sidan av Finnsmossen. Flera av bänkarna runt Finnsmossen kom hit när arbetet gjordes 2012 - 2013. 
 
Ovan två bilder från Finnsmossen. 
 
En promenad i Änggårdsbergen blir lätt kuperad, framför allt om man utnyttjar stora delar av terrängen. Det finns mängder av små mysiga skogsstigar, tveka inte att testa dem. Dom leder alltid ut på en större stig till sist, och där finns vägvisningsskyltar. Bilden nedan visar när jag tar mig fram över ett berg i västra delen av Änggårdsbergen. Cyklister har "förbättrat" stigen som till sist leder ned till Axlemossen. Här tycker jag även om att gå i panlampans sken och titta ut över den upplysta staden. Hoppas jag nu får nöjet att stöta på er uppe i Änggårdsbergen dag som natt. Det var väl fina slutord?
 
Mitt mästerliga konstverk ovan är tänkt att visa hur trädet ser på saken.  
 
Filmen från detta Vandringstips. Filmen avslutas med en kort version av det häftiga åskvädret Göteborg och Västsverige fick uppleva i augusti 2014. Många har nog redan sett fullversionen, men men.
Jag befann mig mitt i Änggårdsbergen vid Trindemossen när jag hörde åskvädret döna in över Göteborg. Och då gjorde jag som man bör göra när det vankas ett stort åskväder med rekordmånga blixtar, försöka ta sig upp på högsta öppna yta så att man får fri sikt. Det blev en snabb promenad upp på ljungheden (kullen). Det visade sig sedan att det hade regnat på parkeringsplatsen vid Högsbo, vilket inte var långt bort. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, det finns många fina stigar lämpade för barnvagn om man startar vid Högsbo, Änggården, Botaniska eller Eklanda. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

  

Sörboleden i naturreservat Mariedalsån i Lundsbrunn. Götene kommun.

Övrigt Västra Götaland foto, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, natur, naturreservat, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, trekking, upplevelse, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Detta vandringstips är ca: 3 km och kan bitvis vara lite halt och knixigt när det regnat. 
 

5 maj 2016 invigdes naturreservat Mariedalsån vid Dala Kvarn i Lundsbrunn. 

Själva ravinen bildades då ett stort jordskred inträffade, omnämnt som Mariedalsskredet och bedöms ha inträffat för cirka 9 000 år sedan. Ån har sedan utvidgat ravinen till vad den är idag.

Oktober 2017
 
Jag kom att följa den ca: 3 km långa Sörboleden, blåmärkt i terrängen. Jag skall inte säga att promenaden eller naturreservatet överträffade mina förväntingar, för jag hade ganska höga förväntningar.  Men absolut att mina höga förväntningar infriades. Jag stortrivdes nere i den natursköna ravinen. 
 
Bild ovan: Här svänger man av Dalavägen och kör ca: 100 meter in till Dala kvarn där det finns en parkeringsplats. Jag har rödmarkerat den blåmarkerade Sörboleden på kartan nedan. Det var den bästa karta jag kunde få fram, den visar i alla fall på ett ungefär hur leden går. 
 
Bild ovan på Dala kvarn, som blev ombyggd runt 1885. Det har legat en kvarn här sedan 1500-talet.
 
Den första delen kan man rulla med sig en barnvagn eller rullstol. En spång som är 85 cm bred leder fram till en fin rastplats efter hundratalet meter, se bild nedan.  
 
Men efter rastplatsen (hitåt) blir spängerna smalare, bara 50 cm. 
 
Bild ovan: en av alla broar jag korsade ån på. 

Forsärlan, strömstaren och den gnistrande blå kungsfiskaren var fåglar jag inte såg, men som skall finnas här i ravinen, kunde jag läsa mig till. Jag minns inte om det var fler fågelarter jag inte såg. 

Det har lagts ned mycket arbete på att göra det hyfsat enkelt att vandra längs med ån. 6 broar är det totalt om man följer Sörboleden. Orange märkning gäller för Pilgrimsleden. Nedan bild på en ny och gammal bro sida vid sida. 
 
Bitvis var det lite halkigt och lerigt. Det kittlade lite extra i kistan på ett ställe där stigen höll på att ge sig av utför den leriga branten och ned i ån. Erosion förändrar ständigt ravinen och kräver mycket underhåll. 
 
En stor ek blockerade vandringsleden. Den hade rasat nyligen, fick jag reda på av en äldre dam som jag kom i samspråk med. Hon skulle ringa kommunen, så eken är nog borta från stigen sedan länge. Jag fick ta en omväg på ovansidan. Nedan bild tagen från andra hållet. Räcket som jag stod vid på bilden ovan syns till höger i bilden. 
 
En 7 #"¤% bamsing till ek blev nästa fotomodell. Den växten måste vara flera hundra år gammel. 
 
Efter sjätte bron bar det iväg rakt upp ur ravinen. Detta är det enda ansträngande partiet på vandringsleden, om man nu tycker att det är ansträngande att gå i en brant uppförsbacke. 
 
Resten av promenaden gick på fin skogsstig genom i huvudsak gran och barrskog. Även denna sträcka var mycket givande och trevlig. En stor kontrast till att promenera nere i ravinen.   
 
Sörboleden kan jag verkligen rekommendera, den är kanonfin. Men det är nog att föredra att gå leden när det är mer löv på träden.  
 
Närmaste busshållplats är Dala kvarn. Därifrån 5 minuters promenad till Dala kvarnoch starten för Sörboleden. 
 
Film från detta vandringstips
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej, bara till första rastplatsen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top