von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

På utflykt till Hornborgs slottsruin, Hamburgsund, Tanums kommun.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bilder, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Tanums kommun, adventure, aktivitet, culture, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenera, sevärt, skärgård, tourism, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, västra Götaland Permalink1
Detta är en kort promenad upp på Slottsberget där en makalös utsikt väntar. 
 
(Short walk up to the mountain Slottsberget where you get a nice view. Long time ago there was a caslte here.).
 
13 maj 2018. 
Jag, min mor och hennes man utnyttjade den fina söndagen till en utflykt till Hamburgsund. Parkeringsplatsen för Hornborgs slottsruin ligger direkt intill vägen, skylt finns. 
 
 
En kort promenad på "traktorväg" fram till stigen som leder upp på berget. Där fanns en toalett, dit kom jag lägligt.
 
Bild ovan: Det satt en figur föreställande en skidåkare på dörren. Men jag skulle inte skida, utan.....
 
En äng nedanför berget där det finns gravar och spöken.
 
Och så ytterligare en tavla innan vi gav oss på trappan mot toppen. Mor hade det lite kämpigt för hon har drabbats av ett ogräs- och planteringsknä. 
 
Utsikt, utsikt, utsikt och utsikt. En stig leder runt uppe på toppen så man får utsikt åt alla fyra väderstreck. 
 
Det var rikligt med slån här uppe. På andra sidan Hamburgsund till vänster i bilden ovan och nedan ser man Hamburgö. 
 
Det fanns inga bänkar här uppe, så berget fick fungera som en. Bilden ovan visar den fina vy över Hamburgsund och längre ut Slottsfjorden vi hade att njuta av till kaffe och en äggmacka. 
 
Och sedan gick vi ned igen och åkte "hem", mycket nöjda med det vi fått se på utflykten. 
Jag avslutar med två bilder från Galtöleran, där det var högvatten. 
 
Det blev inget filmat på den här utflykten. Orsaken till det kan man alltid spekulera i. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej, det blir att bära barnet den korta biten upp till toppen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
 

Tips om 5 toppenfina vandringar/utflykter i Göteborgs "närhet" på min blogg. Nr 1

TIPS OM BÄSTA blåsippeställen, bokskogar, Vandringsleder 10 km eller längre och 5 i topp promenader & utflykter Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Kungälvs kommun, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, adventure, aktivitet, culture, filmare, filmer, forsar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, västra Götaland Permalink1
5 favorite walks "near" Gothenburg. 
 
Här kommer mina 5 första tips. Det blir ju 5 i månaden t.o.m. september, som jag lovat. Det finns ingen rangordning, det enda jag utlovar är att här presenterar jag riktigt fina tips där man får uppleva underbar natur.
Men som jag skrivit förut, omdömen jag ger här i bloggen kan ni lita på. Det är vad jag tycker och det står jag för. Och jag gillar att gå på riktiga stigar som människor trampat upp, inga iordningställda grusstigar och dylikt. 
 
1. Särö Västerskog, Kungsbacka kommun.
 
Detta är en personlig favorit och minsann något att skrika mig hes över. SäröVästerskog är ett fantastiskt vackert naturområde som bjuder på en mycket varierad och fin vandring. Bitvis är det småkuperat och knixigt. Sedan något år tillbaka är den gamla vandringsleden (nu blå) upprustad och håller mycket god standard. Det samma gäller den "nya" gula leden som håller sig inne i den fina skogen. I Vandringstipset från 2014 går vi knappt 5 km. Nedan ganska många nytagna bilder från maj 2018. Men men, Särö Västerskog är ju fint.
 
En annan glad nyhet är att Särö Nordanskog skall bli naturreservat. Det är förresten en fin extraslinga att förlänga promenaden med någon kilometer genom att runda just Nordanskog och få med sig några fina kulturbyggnader och ett fint parti genom skogen. Förslagsvis går man då från naturreservat Särö Västerskogs parkeringsplats väster om Stallbacken och upp just Stallbacken förbi t.ex. Stolpboden, som jag tagit bild av nedan. 
Sedan svänger man vänster in på Drottningvägen som man följer nästan ända fram till gamla Säröbanan, nu mer cykelväg. Där svänger man vänster in på en trevlig skogsstig som leder förbi Carl XV:s sten och fram mot Säröhus och den gamal tågstationen Blomstermåla.
 
Det är populärt att fika/äta på Blomstermåla och samtidigt njuta av utsikten. Budgetvarianten är bänkarna strax intill och egen massäck. Utsikten är gratis. Men Blomstermåla kan jag rekommendera, där har jag suttit flera gånger och tuggat på läcker föda. 
 
Strax intill Blomstermåla vid "Här är du" hittar man kartan nedan och ett äventyr i Särö Västerskog väntar. 
 
Man får uppleva en skog av förvridna träd. 
 
Så många vackra vyer.
 
Bild ovan: Nu mer är det lätt att ta sig över detta blöta parti. 
 
Här en länk till mitt vandringstips från 2014, låt dig inspireras. 
 
2. Grönvita vandringsleden på Styrsö
 
Jättefin varierad vandringsled med storslagna vyer. Längd ca: 4,5 km. För min del känner jag att utflykten börjar redan när jag kliver på färjan vid Saltholmen. Då kan man njuta av naturen och koppla av. Se mitt vandringstips HÄR. Nedan några överblivna bilder. 
 
 
3. Promemare, Vandringslederna på Koön, Marstrand. 
 
Spännande lite småkupread vandring i storslagen natur, en riktig pärla. Det har lagts ned ett jättejobb på dessa vandringsleder, med t.ex. trappor och broar. Det finns 3 vandringsleder, den svarta är finast och är ca: 5 km. Vill man gå längre så förlänger man den med förslagsvis den blå leden. Se mitt vandringstips HÄR. 
Nedan några överblivna bilder. 
 
 
 4. Tjolöholms halvön. Vandringsleder i Storeskog och Tjolöholms Slottsstigar.
 
 Här finns flertalet mycket trevliga vandringsleder i en mycket vacker natur. Detta är en riktig höjdare och ett område jag ofta återkommer till. Man kan promenera allt ifrån någon kilometer till uppemot en mil om man utnyttjar båda områdena. Läs vandringstips Storeskog och Tjolöholms Slottsstigar.
Nedan några överblivna bilder.
 
 
5. Utflyktstips Ramhultafallet och Borrås skåra.
 
En tidigare arbetskamrat frågade om jag kunde tipsa om någon sevärdhet eller vacker naturupplevelse. Han skulle få gäster från utlandet. Javisst kunde jag det, kolla in Ramhultafallet och Borrås skåra sade jag. Det blir en lagom dagsutflykt. Han och hans gäster blev supernöjda. Men det fanns en gnutta tur inblandat också. Han fick besöket i början på november när det var mycket vatten i forsen och ädellövsskogen vid forsen hade dom finaste höstfärger. Ungefär som när jag och far besökte forsen, bild nedan (från filmen). Ramhultafallet hittar man vid Lygnerns nordvästra strand inte långt från Sätila. Se filmen HÄR
 
Det blir en fin utflykt att sedan köra ned till Borrås Skåra öster om Väröbacka för att titta på ett häftigt naturfenomen. En promenad genom en ca: 10 meter djup och 100 meter lång berksklyfta, som på det smalaste är smal. Läs mer om utflyktstips Borrås Skåra  HÄR.
Nedan en tidigare använd bild. 
 
 
Dom 5 första tipsen handlar mycket om skärgård och hav.  Det blir lite mer blandat i juni. Det var allt för denna gång.
 

   

Allemansrätten, vad gäller?

Allemansrätten, vad gäller? Bad Permalink0
Det är många som haft funderingar kring just detta. Vad gäller t.ex. för regler i ett naturreservat, och är det samma regler som gäller i alla? Får man göra upp eld vart man vill, eller tälta i grannens trädgård?
Det finns många frågor, Detta gäller.
 

Till top