von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland + lite mer

Kåsjörundan, en fin vildmarksupplevelse i Partille

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Göteborg, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, wandern Permalink1
(Beautiful hikingtrail, length about 8 km)
 
Vandringsleden Kåsjörundan är en mycket fin och trevlig vandringsled som går på mestadels små skogsstigar genom vacker natur. Vandringsleden är bra underhållen och det är lätt att följa ledens röda markeringar på träd och stenar. Kåsjörundans märke (logga) är annars lila. Bitvis är leden lite lätt småkuperad, främst längs södra sidan av sjön. Men jag vill ändå placera Kåsjörundan i facket för ganska lätta vandringsleder.  
 
Jag har markerat Kåsjörundan med lila prickar ovan. Den röda märkningen är ett tips från mig på en alternativ sträcka den första biten om man går leden motsols, annars i slutet. För själv tycker jag att den första biten när leden följer dom stora gångvägarna är tråkig. Men går man som jag markerat med rött och följer den lilla stigen runt Näset så är det enligt mig en mycket finare naturupplevelse. Men det är något längre runt Näset och stigen är ganska liten och knixig. Det tar därför lite längre tid än om man följer ordinarie led. 
 
Hur lång är Kåsjörundan? Tja a, det kan man verkligen fråga sig för längs leden sitter det informationskartor som visar både 9,5 och 7,6, se kartor nedan. Jag tog därför kontakt med Partille kommun och kom där att prata med dam som heter Sigbritt. Hon har vandrat och sprungit mycket på Kåsjörundan och blev nu själv intresserad av hur lång leden är. Hon mätte därför Kåsjörundan med ett litet mäthjul på aktuell vandringskarta som är i skala 1:11 000. Sigbritt fick då fram att leden var ca: 7, 6 km, alltså samma som den ena informationskartan visar. Men vi resonerades oss fram till att leden bör vara ca: 8 km eftersom mäthjulet inte tar hänsyn till höjdskillnad och kan inte heller följa stigen exakt när 1 cm på kartan motsvarar 110 meter i verkligheten. Men Sigbritt är inte ansvarig för Kåsjörundan så det är mitt eget beslut att skriva ut att Kåsjörundan är ca: 8 km lång. 
 
Min vän Janne Ekman, ni vet han jag skrev om tidigare som markerat och upprustat alla vandringsleder i skogen norr om Partille har nu också engagerat sig i Kåsjörundans längd. Janne har gått Kåsjörundan med sin gps och även han fick fram att leden är 7,6 km. Partille kommun kommer att ändra på sina kartor. Men jag håller fast vid ca: 8 km som jag tror är nära den faktiska längden man går. Men några hundra meter hit eller dit spelar inte så stor roll, det är värre när det skiljer 2 kilometer på en vandringsled som är under 10 km.  
 
Kartan ovan tror jag en privatperson ligger bakom och jag tror även att denna person driver Facebooksidan Kåsjörundan. Kanske är det samma person som underhåller leden med rep, spångar och märkning. 
 
15 oktober 2018
Jag utgick ifrån busshållplatsen vid Kåsjöbadet och gick sedan Kåsjörundan medsols, men jag filmade mig som att jag gick motsols. Det hade att göra med ljuset och solens läge, nämligen se. Tror inte vi behöver gå in mer på det. Men det betyder i alla fall att den första bilden är tagen sist. 
 
Bilden ovan och nedan är tagna ute på Näset.  
 
Bild ovan: Kåsjörundans lila märke, i övrigt är leden som sagt märkt med röd färg. Det är inget snabbt väderomslag som drabbade mig utan bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle då jag gick här med far. 
 
Bild ovan: Här befann jag mig vid vindskyddet på norra sidan av Kåsjön, se kartorna.  
 
Bilden ovan har far tagit vid ett tidigare tillfälle.
 
Och så hade jag kommit fram till en fin plats som lämpar sig väl att fika på eftersom ett fikabord är placerat här. 
Se kartan, (bord & bänkar).  
 
Nu befann jag mig i brant backe med rep, se kartan nedan (Nu står du här).
 
Här hade jag kommit fram till en timmerstuga med grillplats, se kartan. Här var det stilla och rofyllt och vansinnigt vackert. Men det var i och för sig inget ovanligt längs denna vandringsled. 
 
Det finns rep, spångar och små träbyggen som underlättar framkomligheten. 
 
Det finns  finns gott om uddar och bergknallar att ta sig ut på.  
 
Och så bilder från Kåsjöbadet där jag startade och kom i "mål". Här höll man på med ett större arbete. 
 
Notera att Kåsjörundan kan bli blöt och lerig bitvis.   
 
Film Kåsjörundan på 6 minuter. (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish).
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej!
 
Närmaste busshållplats Kåsjön. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Vandringsgänget i Änggårdsbergen, Göteborgs gröna lunga.

HÄR visar jag alla fina promenader med VANDRINGSGÄNGET Bertilssons stuga, Bilder, Göteborg, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hälsa, höst, inspiration, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, vandra, vandring, västra Götaland Permalink1
21 oktober 2018
Vi blev ju riktigt många idag, jättekul. Och trots att det var lite bistert, blött och surt vid samlingsplatsen så hade vi sedan tur med vädret under vandringen. Dom som hade klockor som berättade hur långt vi gick påstår 10 km. Vi gick i mål på strax under 4 timmar, därmed tog det längre tid än vad jag räknat med. Det får skyllas lite på hala berg efter regnet.  

Bild ovan: 1:a utsikten från Håberget, Botaniska trädgården. Nedan höstfärger. 
 
Bild ovan: Mer löv på marken än i träden. Pelle står ivägen för Annette. Nedan en glad David ca: 2 timmar före han stukar foten. Hoppas det inte blir för jäkligt i morgon.  
 
Bild ovan: Fika vid Trinde mosse. Nedan mitt bortflyende vandringsgäng. Det var sista bilden. Jag funderade på att filma idag, men jag funderade på att inte filma också, det senare vann. 
 
Karta ovan som visar hur vi gick. 
 
Tack för idag, hoppas alla är sugna på att hänga med nästa gång. Då kommer vi att gå..., tja, det vet jag inte ännu.
 

Munkåleden i Munkåns dalgång i Fristad. Borås kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Borås, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
Nice hiking trail along the river Munkån. Length about 2,2 - 2,5 km (one way)  
 
Vandringsleden Munkåns dalgång invigdes 17 maj 2014. Den är ca: 2,2 km lång från söder till norr (eller tvärt om). Munkåleden går genom Munkåns dalgång som skär rakt igenom Fristad. Här vandrar du i en tät "djungel" av lövskog. Det sista står att läsa i Borås friluftsguide, en trevlig liten bok som Kjell Johansson på Borås kommun skickade hem till mig. Något som jag gissar att han gjorde för att jag skulle få upp ögonen för fler naturområden i Borås kommun. Kjell har varit med att ta fram friluftsguiden. Den innehåller många vackra bilder med informativ text (av Kjell Johansson och Anna Karlsson) + riktigt skapliga kartor. Boken är i pocketstorlek (om man har stora fickor). Friluftsguiden finnns just nu att hämta på Borås Turistbyrå och Borås Stadsbibliote. Vet dock inte hur det blir på turistbyrån nästa år, enligt infometion jag  fått skall dom inte ha öppet för allmänheten på samma sätt.  Läs mer om Borås friluftsguide och på den här sidan hittar du mer infromation om Munkån och Munkåleden, bl.a en detaljerad karta över leden som också visar busshållplatserna i ledens närhet. 
 
 
September 2018
Vi parkerade vid sporthallen, se karta ovan. Vi gick sedan så vi kom in på leden vid bron över Munkån på Asklandavägen, röd punkt, även på kartan nedan.  
 
Vi började med att gå övre delen, (norr om Asklandavägen). Munkåleden är ingen rundvandring, så man får gå samma väg tillbaka igen, om man nu inte hittar en alternativ väg, vilket vi delvis gjorde. 
 
Det är en snårig och tät lövskog  som möter en när man kliver ned i dalgången. Bitvis är det riktigt risigt längs med ån. Men det var inga problem att ta sig fram på stigen, med det kan tydligen bli rejält blött här. Längs ån finns en naturtyp som kallas alsumpskog, och här är översvämningar vanliga. För att man skall slippa att simma över ån där stigen fortsätter på andra sidan har man anlagt fina broar. I ån skall det finnas gott om öringar, och visst såg vi mängder av småfisk som flydde till skuggiga partier när vi kom traskande. 
 
Ovan ser ni en bild på en bänk man inte gärna vill sitta på.  
 
När vi kom fram till ledens norra ände fanns där en informationsskylt. Strax före skylten fanns en bro över ån, man ser skylten från bron. Vi chansade på att sticka över den bron och sedan följa stigen upp ur dalgången. Det blev ett lyckat projekt, se mina röda prickar på kartan ovan. Efter ett lite tag kom vi fram till en gång och cykelväg som ledde ned till ån igen. Vi höll oss sedan på Munkåleden "hela" vägen ned till Asklandsvägen. Den övre delen av Munkåleden var nu avklarad, nu gav vi oss i kast med den nedre delen.
 
Etapp nedre delen började med att vi gick förbi Munkagården, bild ovan. Nu kom vi in i en helt annan naturtyp, här var det granskogen som dominerade (men även en del tall), i alla fall fram till Sikabäcken. Det var en stor kontrast mot det vi hittils upplevt. 
 
Skönare stigar än en torr skogsstig genom granskog går inte att finna. Det är en alldeles speciell känsla att trampa fram på det mjuka underlaget och höra och känna hur trädgrenar knäcks under skorna. Nä ¤#%, det är ju på kalhygge. 
 
Så var vi framme vid vandringsledens södra ände, nedre delen var därmed avklarad och det betydde att vi nu fått sett hela Munkåleden. Och det går väl inte att säga annat än att det är en trevlig och fin vandringsled, men jag skulle gärna gå här när det är mer sprutt på ån. 
 
Vi ville gå lite längre och när vi såg den fina stigen som fortsatte vidare söderut bestämde vi oss för att gå ned till Asklandabadet, det är inte långa biten. Vi kom att prata med en dam och fick av henne reda på att det är fint att promenera helt ned till fågeltornet, se kartan överst i vandringstipset. Då befinner man sig inte så värst långt från örebro, den gamla trevalvsbron. Läs mitt vandringstips från Mölarps naturreservat och den gamla stenbron örebro. Men vi fick nöja oss med att gå ned till Asklandabadet, klockan hade sprungit iväg liksom. 
 
Stabil bro vid Munkåns mynning.   
 
Det var blåsigt på Asklandabadet, så det blev inte att vi fikade här. Men om inte blåsten varit så..., det är ju fint här vid Öresjö. 
 
På kartan ovan har jag rödprickat hur vi gick ned till Asklandabadet och tillbaka upp till Munkåleden. Vi hittade sedan en alternativ stig så vi "slapp" följa Munkåleden "hela" vägen tillbaka upp till Munkagården, se kartan. Efter att vi passerat över Sikabäcken och gått förbi "sommarstugorna"  så valde vi att följa stigen rakt fram vid skylten ni ser nedan. Den stigen gick inte ned i dalgången som Munkåleden utan höll sig uppe på kanten. Detta medförde att vi tyvärr missade en uppförsbacke. 😊
 
 Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish).
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top