von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Delsjöområdets naturreservat. Runt stora Delsjön

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Delsjön, Göteborg, friluftsliv, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenadguide, promenera, skogspromenad, stora Delsjörundan, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Detta är ingen bortförklaring men i alla fall ett tappert försök till att förklara varför jag tog mig runt denna slinga endast bestående av tråkiga grusvägar och större gångvägar. När jag går på dessa vägar upplever jag det som att jag har naturen vid sidan om, men när jag går på stig så är jag mitt i den. Men detta är Göteborgs populäraste område att promenera i, så detta vandringstips är väl inte helt fel. Hur som helst, anledningen till att jag gick slingan var att jag hade ett filmuppdrag i Skatås den 30 november. Och då tyckte jag att jag lika gärna kunde gå genom skogen till Skatås. Runt Stora Delsjöslingan är det 7,5 km. Jag kom att gå nästan 3 mil den dagen. Men här koncentrerar jag mig på att visa er när jag gick runt Stora Delsjöslingan. 
 
Jag tog bussen upp till Delsjömotet från Heden. Det gick fort, 7 minuter har jag för mig. Sedan var det promenad ungefär 1 km till Bratteklevsudde. Promenaden/slingan gick jag in på vid parkeringsplatsen. Här finns en informationskarta.
 
Jag gick turen medsols. Så jag vek in på gångvägen som följer utmed Stora Delsjöns västra sida, kallad västra Sjöslingan. Denna bit följer man också Bohusleden, som på denna etapp går fram till Skatås.
Redan efter ungefär 100 meter kom jag fram till första rastbänken. Se bild nedan, bänken skymtar där framme nere vid vattnet.
 
Som vanligt föredrar jag att gå på stigarna utanför slingan, i den mån det är möjligt. Det gick i början, då kunde man följa stig vid vattnet. Men sedan blev terrängen för brant så jag fick följa den märkta slingan. Efter ett tag och några backar kom jag fram till en lång bro. Om man tittade noga såg man att det var vackert här.
Efter ytterligare några backar kom jag fram till Delsjöbadet. På sommaren trängs människor som flugor på ett flugpapper på ängen ned mot vattnet. Men nu var det lugnt.. Från badet går också fint att starta vandringen. Här finns stora parkeringsplatser. Kaffestugan Lyckan hittar man några hundra meter från badet.
 
Om man vill starta vandringen här ifrån badet och inte kommer i bil. Då är en hyfsad fin promenad att gå in bakom Stora Torp herrgård och följa den grusade gångvägen hela vägen upp till badet. Då går man förbi Kaffestugan Lyckan. Det är i alla fall roligare än att följa bilvägen. Nedan några bilder från promenaden Stora Torp herrgård till badplatsen.  
 
  
 Så, nu tillbaka till huvudpromenaden.
 
Efter badet är det norra Sjöslingan som man följer. Lite kuperat i början förbi kanotklubben. Fortfarande har man följe med Bohusleden. Men sen blir det platt som en pannkaka någon kilometer när man går utmed Edsviken. Längst in i Edsviken viker Bohusleden av bort emot Skatås. 
 
Kom så fram till bron mellan lilla och stora Delsjön. Nu var det Delsjönässtigen som jag följde. Men man kan här förlänga promenaden genom att också gå runt Lilla Delsjön. Då blir promenaden ca: 10 km och man kan ta en fika på det trevliga cafét Bertilssons Stuga (se vandringstips lilla Delsjön).
 
Nedanen bild från bron mellan lilla & stora Delsjön in över lilla Delsjön. + utsikt från vindskyddet ungefär i kilometer och två små backar efter bron. 
 
Bilden ovan är tagen från samma bro den 13 augusti 2016. Bilden nedan är tagen samma dag ett stycke längre fram.
 
Bilden ovan är tagen den 13 augusti 2016.
 
Från vindskyddet viker man in på den södra Sjöslingan. Efter ett tag kommer man fram till den långa trallen/spången över myren längst in i Blommaskogsviken.
 
Efter myren och ett par raksträckor vek jag in på fin stig till höger så jag kom ut på udden. Var i och för sig snart tillbaka på slingan, men det var en fin bit. Strax vek jag av ut mot vattnet igen och den fina raststället på bilderna nedan.
 
Och så var jag tillbaka på ruta 1, Bratteklevsudde. 
 
Vill du ha en promenad med stabilt underlag så är denna turen bra. En typisk söndagspromenad, fast en ganska kuperad sådan. Det finns jättemånga fina rastställen med bänkar runt hela slingan. Kanske inte konstigt när det är ett så populärt strövområde. Kan man gå slingan med barnvagn???? Jovisst, men då får du vara en seg X¤%#, och inte ensam då det är en brant trappa på västra Sjöslingan. Om du nu inte heter starke Adolf, eller Rut. 
Tack för ordet.
 
 
karta över området och slingan jag gick. 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, men en lite besvärlig trappa. Läs vandringstipset. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top