von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Välen i Västra Frölunda, Vandringstips

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, High land Cattle, Promenadguide, Ronny Sveum, Välen, Västkusten, Västra Frölunda, fritid, fågeltorn, kultur, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Välenviken är den innersta delen av Askimsviken. En fin liten promenad kan startas från parkeringen vid fågeltornet, intill fotbollsplanen. Eller också från parkeringsplatsen vid Åkeredshallen. Se kartan längst ned. Det här är ett område som jag ofta passerar genom på mina kvällsturer, så bilderna är tagna vid flera olika tillfällen.
Strax nordöst om fågeltornet rinner Stora ån ut i Välenviken (bilder nedan).
 
 
Vandringstips från fågeltornet. 
Välenviken är ett riktigt paradis för fåglar och ornitologer. Här skall tydligen ha rapporterats över 200 olika fågelarter. Tyvärr brann fågeltornet ned i april i år, i något som tros vara en anlagd brand. Men när jag gick här i december var fågeltornet nästan uppbyggt igen. Sedan 1992 betar här Skotska långhåriga kossor. Mycket populära hos barnen och Scan. Efter några hundra meter på asfalt svänger man in på en mindre grusväg som leder fram till kossornas bostad, ladan. Dom är lite måttligt nyfikna på oss dom ståtliga djuren. 
 
Efter kossornas lada tar en mindre naturstig vid. Här har man lagt en hel del energi på att dränera stigen, för här var offta vansinnigt geggigt och blött tidigare. Känns som att man överhuvudtaget har arbetat på att ordningställa hela Välen området. Kan ha att göra med att det blev naturreservat 2014. Vi följer skogskanten fram mot en liten lägerplats. Upp i slänten till höger ligger ett vindskydd. Vi tog oss dit upp på naturstigen som sedan leder över Torstens Ås. Det fanns flera fina utsiktsplatser på Torstens Ås + ett stenröse från bronsåldern. Vi följde stigen över Torstens Ås och efter några hundra meter kom vi ned vid Näsets fotbollsplaner. Bilder nedan på denna sträcka. 
 
Efter fotbollsplanerna tog vi oss på stigen över dom öppna markena bort emot Kviberget. Här får man fin sikt tillbaka in i viken, där höghusen i Frölunda syns i bakgrunden.
 
När stigen når fram till villorna och den asfalterade gångvägen tog vi höger.  Strax får man en trappan på vänster sida som leder upp bland villorna.  Efter trappan tog vi höger och sedan nästa vänster. Där vägen sedan tar slut fortsätter en stig upp över Kviberget och fram till en fin utsikt över Askimsviken och Välenviken.  Bilder från denna sträcka nedan. 
 
Nedaför berget ligger Björla båthamn. 
 
Nu tog vi oss ned till  Björla båthamn och vidare på gångvägen utmed vattnet. Man får avsluta med att gå samma väg tillbaka till fågeltornet och kan ju då undvika att gå upp på Torstens Ås. Denna promenad blir ungefär 4 km, men det är också ungefär. 
 
Jag avslutar med ytterligare en bild uppifrån Kviberget. 
 
Och så den utlovade kartan, eller kartorna.
 
 
Och så den som visar hur vi gick rundturen på Kviberget.
 
Om du åker buss hit. Gå av vid Kannebäck som ligger strax bredvid fågeltornet i norr.
 
Här kan du se en kort promenad jag gjorde runt Ulvåsberget, fungerar fint som förlängning på Välenpromenaden.
 
På andra sidan vattnet strax bredvid Askimsbadet ligger naturreservat Hult åsen. Det är en kort promenad från Askimsbadet till naturreservatet. Nedan bild på den nya långa badpiren.
 
Naturreservat Hult åsen är ett mycket litet naturområde. Startar du här ifrån tavlan i södra kanten så är du framme vid kolonistugorna i norr inom fem minuter, om du går långsamt. På väg dit går du genom en liten men fin björkskog som senare blir avlöst av en liten tallskog. 
 
Bild ovan: Utsikten är inte vad den har varit. 
 
Som sagt, inte mycket att vandra i. Men lägger man ihop Hult åsen med kringliggande naturområden så får man ihop en fin promenad. 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, det mesta går fint med barnvagn om man undviker Hultåsen och Torstens Ås. Men en fin promenad med barnvagn är från Aksimsbadet förbi Askims Camping (Lisebergs Camping) och sedan följa Välenviken hela vägen runt förbi dom långhornade High-land Cattle kossorna västra sidan av viken och vidare ut till Kviberget och Bjöla småbåtshamn. Kan vara lite grisigt över ängarna mellan Torstens Ås och Kviberget, men....  Från Bjöla småbåtshamn kan man rulla med sig (ganska brant men fin gångstig) barnvagnen upp till toppen och beundra utsikten.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Evy Jönsson:

Jag är född i Askim och bodde som liten nära Hultåsen, Badbarnen gick förbi vårt hus, Pappa lärde oss simma tidigt. Min syster och svåger köpte en kolonistuga högst upp i bergen. I GP läste jag om planering av Hultåsen och blev intresserad. När jag åker till Gbg nästa gång skall jag besöka
området.

Svar: Det tycker jag att du skall göra. Men är du uppväxt här kommer du nog att ha blandade känslor. Men bra att man skyddat lite av den natur som är kvar.
Ronny von Frank-Einstein

Till top