von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ganlet vid Önnered bjuder en vacker naturupplevelse och fin badplats. Göteborg.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Ganlet berget, Göteborg, Göteborg,, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västkusten, Västra Frölunda, adventure, aktivitet, blommor, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, ganlet, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink1
A nice walk of 1.5 - 2 km around the mountain Ganlet and up to the top with beautiful views. 
 
Detta är ett riktigt fint utflyktstips, så NU var det dax att göra en ordentlig uppdatering. Jag har kompletterat bilderna från 2013 med nytagna från 14 april 2018. Filmen är dock den gamla dammiga. 
 
Men först, Halleluja det är vår, nu blommar asfalten av tussilago. 
 
När jag var vid Ganlet 2013 så cyklade jag hit. Denna gång parkerade jag och far vid Önnereds brygga (10:- timman), sedan gick vi den korta biten bort till naturområdet. Vi fick en underbar vårdag med sol och ca: 20 grader varmt. 
 
Jag och far började med att följa en liten knixig stig upp till toppen på Ganletberget. När man svängt in på stigen upp mot berget skall man hålla höger direkt så man kommer förbi tallen ni ser till höger i bilden nedan, då är man på rätt stig. 
 
Det var gott om björkar. Stigen blir efterhand lite brantare, men aldrig svår. Dock kan det bli halt på ett par ställen om det regnat. Snart befann vi oss ovanför björkskogen på bergets topp med bl.a. utsikt tillbaka in mot Önnereds brygga, bild nedan. 
 
Bild ovan: Utsikten var riktigt fin, men det började mulna på i väster, dock fortfarande 19 grader varmt. 
 
När man skall ned igen är det kanske lättast att välja samma stig. Men när jag gick här själv 2013 gick jag från toppen fram till branterna i väster och kunde där följa berget ned till stranden på något som nästan liknade en liten väg, se bild ovan. Jag har markerat hur jag gick med blått på kartan.
Men följer man stigen ned igen så svänger man vänster när man kommer ned till vassen.   
 
Det kan var lite blött på stigen längs vassen. 
 
Det är utlagt plankor på vissa partier som är mest utsatta. Bilden ovan är från 2013 och bilden nedan 2018. 
 
Det var perfekt nu när jag och far gick, lågvatten och torra klippor. 
 
Bild ovan: Här hade vi hittat en fint ställe att fika på längst ned i söder. Det fanns inga bänkar men naturens krafter hade skapat soffor i berget lite överallt. Dock får man ta med sig sittunderlag själv. 
 
Och så hade man kommit fram till badplatsen som enligt en informationsskylt hade toppbetyg för badvattnet. 
 
Promenaden längs stranden runt Ganletberget tippar jag på är ca: 1 km och upp till toppen och ned igen ca. 600 meter. Går man fram och tillbaka till Önnereds brygga blir det, öh, längre. 
 
Skulle man vilja gå längre kan man fortsätta bort till Sjöbacka väster om Önnereds brygga och kanske gå detta vandringstips.
 
Film från detta vandringstips när jag gick här själv.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. Men det går fint att rulla en barnvagn från busshållplatsen vid Halleskärsgatan (längst upp på kartan ovan) och ned till badplatsen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Mamma:

Vacker vid ganglet, dit begav vi oss ofta att bada och sola, när vi bodde i Björkekärr. Tussilagon blommar vackert i asfalten. Nu blommar krokusen och sipporna verkar vara på gång här på Galtö.

Till top