von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Promenad i naturreservat Safjället, Mölndal.

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Gravrösen, Göteborg, Hällkista, Mölndal, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Safjället, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, natur Mölndal, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern Permalink1
I detta promenadtips beskriver jag hur man kan gå en ca: 3 km lång och mycket trevlig promenad. Ej markerad.
 
Detta är ett uppdaterat vandringstips från Safjället. Nya bilder och ett nytt upplägg. 
 
Safjället ligger mellan Toltorpsdalen och Krokslätt och naturreservatet är 88 hektar stort och blev bildat 1991. Här finns några mindre myrar, tre dammar och fjället är beklätt med en blandskog, huvudsakligen av björk, gran och tall. Här finns gott om fornminnen från sten, brons och järnåldern. Dom flesta är det bra skyltat till. Här finns också ett elbelyst motionsspår som mäter ca: 2,5 km (enligt Mölndals kommun) och man kan "gena" så att sträckan blir kortare. 
 
Bild ovan: Safjällets branter sedd från Toltorpsdalen. 
 
Men detta vandringstips riktar sig inte till dem som vill knata eller springa på motionsspåret. Det finns nämligen många "riktiga" stigar på Safjället. Alltså stigar som människor och djur har trampat upp. I detta vandringstips ger jag förslag på en mycket fin och spännande promenadslinga som mestadels följer just riktiga skogsstigar. Här får man se upp för rötter, stenar och kanske hala berg. 
 
Ovan har jag klippt ut den del av kartan som promenadslingan berör för att den skall bli något större och lättare att se. Vi utgår från parkeringsplatsen vid krokslättsvallen. Jag har märkt ut 18 bildplatser på kartan ovan. 18 nr på en vit rund botten. Bilderna är tagna vid olika tillfällen. Vid ett tillfälle hängde far med. 
 
Bild nummer 1 är tagen srax ovanför parkeringsplatsen.
 
Man viker av in på första stigen till höger och snart har man kommit fram till den plats där jag tagit bild nr 2. En trevlig stig genom lövskog. Den här stigen följer man förbi entrén (E) och sedan svänger man vänster in på en stig som man följer ut till motionsspåret. 
 
Bild nr 3. Informationskarta ute på motionsspåret. Stigen som ledde ut till motionsspåret ser ni till höger i bild. 
 
Fin grillplats vid dammen Ändis, bild nr 4. Från grillplatsen leder en liten stig ned till kanten av dammen och sedan upp på en liten bergås söderut. Följer man sedan stigen som håller ungefär den riktningen så kommer man efter några minuter fram till den långsmala dammen Bergskanalen, bild nr 5.
 
Från södra sidan av dammen är det lätt att ta sig upp till en sevärd utsiktsplats. Direkt efter en blå informationstavla som jag har för mig endast förmedlade ett hjärta svänger man ut mot berget till vänster. Utsikten är storslagen. Bild nr 6. Ta det försiktigt här om det är blött, för det är brant. 
 
Från utsikten får man gå samma väg ned igen till dammen och sedan upp på berget och ned till stigen i klyftan på baksidan. Se kartan ovan. Jag har markerat hur man skall gå, men se upp, det är ganska så ordentiligt brant runt omkring. Jag vill ju inte förlora någon läsare på grund av dålig vägledning😊 
 
Bild nr 7. En fin bok som ser ut att greppa sig fast i marken med klor. 
Bild nr 8 . Ett mingelbord, men det går att jämna till bordsytan. 
 
Bild nr 9: Indiandammen. Fortsätt några meter ut på berget söder om dammen och njut av utsikten. Jag och far hade regn här.  Bild nr 10. 
 
Bild ovan: Här fortsätter man mot gravröset, men först efter att man varit vid utsiktsplatsen, och kanske fikat. Fin utsikt och ett nytt fikabord. 2 bilder vid nr 11.  
 
Bild ovan: Och så här ser Gravröset ut. Röset är från äldre bronsåldern.
 
Vindskydd och grillplats vid Olles äng. Bild nr 12. 
 
Träningsredskap för den som vill bättra på sin fysik. I bakgrunden Olles äng. Bild nr 13. Om man följer en liten stig till vänster (söder) om träningsplatsen kommer man fram till ett bronsåldersröse. Se hur jag markerat på bilden nedan med orange. 
 
Bild nr 14. Detta stora stenröset kallas "Stollens fyr" och ligger ca: 90 meter över havet. Som ni kan se av bilden är jag mycket skicklig på att imitera en människa som läser en skylt. 
 
Från röset får man följa stigen tillbaka ned till träningsplatsen och sedan följa motionsspåret fram till hällkistan ni ser på bild ovan och nedan, nr 15 på kartan. Hällkistan är en grav från yngre stenåldern och är det äldsta fornminnet på Safjället.
 
Från Hällkistan följer man en trevlig skogsstig norrut, bild nr 16. Snart kommer man fram till ett kärr/blötområde, bild nr 17. Man vet att man är på rätt väg, eller stig, när man följer en kraftledningsgata några meter norrut. Partier på den här stigen kan lätt bli blöta och trevliga. 
 
Den sista biten följer man motionsspåret fram till Krokslättsvallen och parkeringsplatsen. Bild nr 18. Jag petar in kartan en gång till.
Detta är som sagt ett förslag, men det finns många fler fina stigar att följa på Safjället. 
 
Detta är en mycket trevlig promenad som bjuder på många naturupplevelser. Sträckan är ca: 3 km, och det baserar jag på att motionsspåret skall vara 2,5 km.  
 
Samma gamla film från 2013. (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish).
 
Kolla här när jag gick en vandring med vandringsgänget i juli 2021. Då gick vi längre och i lite svåra terräng.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, inte som mitt vandringstips går. Men motionsspåret går ju fint att följa (om man vill ha tråkigt.)😊
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Mamma:

Fina bilder och film på en spännande vandringstur. Både amiral och kurre fick du med på filmen. Denna vandring tror jag att, Du
, Susanne och jag gick för så där 20 år sedan.

Svar: Ja det gjorde vi, fast vi gick lite svårare. Vi följde branten från utsikten upp till dammen Ändis.
Ronny von Frank-Einstein

Till top