von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Brattön utanför Rörtången.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bohuslän, Brattön, Friluftsliv, Kungälvs kommun, Ronny Sveum, Västkusten, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, sevärt, skärgård, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips Permalink0
Jag och far hade under flera år tänkt ta en tur ut till Brattön, men att båten dit ut går så tidigt på morgonen har hållit oss väck från Öa. Men lördagen den 24 augusti 2013 stod vi där klockan 9.35 och glodde på båten när den lade till vid bryggan. Båtresan tog bara fem minuter. Det var bara jag och far plus en bunt tidningar som kom i land på Brattöns östra brygga. Resten av båtens ca: 20 passagerare skulle vidare ut till  Älgön. Efter att ha samspråkat med några trevliga öbor några minuter satte vi av med medellånga kliv längst med vattnet. Nästan hela Brattön är naturreservat. Reservatet bildades 1973.
Efter tre fyrahundra meter pekade en skylt upp vänster mot Blåkullen 131 m . Är faktiskt glad att mycket av stigning var i storskog, för det var satans varm och vindstilla. Något som i och för sig inte var så dumt när vi nådde toppen. Strax efter att stigen planade ut kom vi fram till ett stigskilje. Nu gick stigen brant upp i en ravinliknande dal. Här var det rotigt och stenigt. Vi kom så upp på lite kalare fjäll, utsikten blev fantastisk, den bästa vi haft på västkusten. Vi blev kvar på toppen i en halvtimma, man bara njöt av sol och vyer. Vi följde även toppen öster ut för att se om man kunde få en vy över Rörtången. Men för att kunna se ned mot Rörtången behöver man klättra ned en bra bit, vilket vi inte kände för.
 
Tre bilder nedan plåtade av far.
 
Vi tog oss ned från toppen samma väg vi kom upp. Vid vägskiljet tog vi vänster och tog oss in över Brattöplatån. Här var vackert och vilt och mitt i låg en liten sjö, omgiven av höga kraterliknade bergsformationer. Ned till sjön var det brant, stigen kan nog vara lite lurig när det är blött och den blir hal. Strax passerade vi över en liten bäck. Här såg det ut som att stigen gick ned från berget. Men man skulle följa sjön en liten bit till, sedan gick en tydlig stig ned. Stigen slingrar sig brant i serpentinsvängar ned till havsnivå. Vi gick sedan bort till västra Brattön, men där fann vi inget av värde (för oss).  Så vi fortsatte istället stigen längst med norrsidan tillbaka mot västra Brattön. Här fikade vi, det var skönt som attan.
 
Vi drog oss sedan mycket sakta tillbaka mot Bryggan för återfärd. Har för mig att färjan gick tillbaka klockan 15:20. 
 
Bild ovan: tillbaka på parkeringsplatsen.
 
Detta var en mycket trevlig och sevärd tur. Utsikten är absolut topp 3 av dom jag varit upp på längst med Västkusten/Bohuslän. Men som sagt, man måste komma iväg med den tidiga båten. Nästa båt går inte förrän på eftermiddagen, men då finns ingen båt som går tillbaka.

På kartan ovan har jag ritat in hur vandringsleden gick på ett ungefär. Och vid det svarta P längst till höger i bild parkerade vi. 
 
Se Filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

Till top