von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Stora Överön i Nordre Älvs estuarium

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, Bohuslän, Friluftsliv, Kungälv, Kungälvs kommun, Stora Överön, Västkusten, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink3
 
September 2014
För tredje gången inom ett år tog jag mig ut på stora Överön. Jag och farsan hade varit ute i maj 2013 och kollat in området. Vi blev väldigt glatt överraskade över den märkta leden runt stora Överön. Det är ingen lång promenad, endast ungefär 3 km och ganska lätt behagligt småkuperad.  Därför bestämde jag mig senare för att ta med vandringsgänget ut till detta vackra område den 21 augusti 2013. Vi fick en underbar kväll.
 

Precis som tidigare gånger tog jag mig ut till Stora Överön via Kornhallsfärga strax norr om Säve (Göteborg). Strax före det lilla samhället Kärna pekar en skylt vänster ned mot stora Överön. Har för mig att det är ungefär 7 km ut till ön. Stora Överön är förresten ingen ö , utan en halvö. Stora Överön ligger i naturreservat Nordre Älvs estuarium.

Man passerar en skylt som talade om att "allmän väg slutar". Parkeringsplatsen till naturreservatet ligger knappt en kilometer längre fram på vänster sida av vägen. 

 Från parkeringsplatsen följer man bilvägen vidare och vid första vägskiljet efter ungefär 100 meter håller man vänster. Efter ytterligare 50 meter svänger man höger mot Rörvik "se karta nedan". När man passerat gården Rörvik följer man den lilla vägen åt höger. Efter ytterligare tre till fyra hundra meter komer man fram dit där stigen äntligen börjar. Nu vär det bara att följa blå markering över berget och till den norra sidan av halvön. På toppen av berget har man en jättefin utsikt över Nordre älvs mynning och Göteborgs norra skärgård. I norr kan man se Marstrands fästning i horisonten.  Om det är blött kan det vara några luriga partier där det kan vara halt på berget. Det finns ingen naturlig stig att följa över berget. Så man måste ha koll på den blå märkningen. Oftast är det små stenar som är blåmålade. Har du inte sett en blå markering på några timmar, då är du förmodligen någon annanstans. 

När man lämnar vattnet och börjar gå på den lite större stigen utmed stengärdsgården kan ni slänga ett öga upp mot det höga berget framför er till höger. Högt upp nedanför branten står ett par bänkar. Är det lugnt väder måste det vara fint att sitta där uppe och njuta av utsikten. 

Den sista kilometern går på en mindre bilväg, tråkigt värre. Som tur var hade någon ställt ut Islandshästar i hagen när jag gick här med vandringsgänget, som vi kunde titta på och klappa. 

   Här ligger Stora Överön. Nedan slingan vi gick.

 
 
 
Nedan bilder från min promenad i september 2014.
 
 
Se Filmen när jag gick här med far i september 2013
 .
Och här är filmen när jag gick med ett litet vandringsgäng augusti 2013.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen. 
 

#1 - - Kent Larsson:

Stort tack för dina vandringstips. Dom har varit till stor glädje. Tips när det gäller vandringen runt Överön: Gå åt andra hållet. Då har man öarna framför sig. Mycket finare.
Med vänlig hälsning. Kent

Svar: Tack Kent. Jo det stämmer att det blir fint om man går motsols. Men det är även fint när man kommer från toppen och vandrar nedför berget med stora skärgården framför sig. Så båda hållen har nog sitt +.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Gustaf:

Gick denna vandring igår, toppen! Tack för en bra hemsida, väldigt mycket bättre än de officiella. Ser fram emot fler tips :)

Svar: Tack för dom vänliga orden, kul att du gillar bloggen.
Ronny Frank Sveum

#3 - - Göran:

Tack för trevliga vandringstips, beträffande Överön så är det numera ledmarkeringar från p-platsen, förutom blå även röd och gul som går asfaltsväg norrut/österut sen grusväg österut. Gul försvinner ut mot Karholmen och röd tar en slinga runt Lilla Överön.
Häls. Göran

Svar: Tack för infon. Låter intressant, får ta en tur dit vid tillfälle😃🌞
Ronny Frank Sveum

Till top