von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ruddalens naturområde i Västra Frölunda.

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Gravrösen, Göteborg, Ronny Sveum, Ruddalen, Slottsbergsmosse, Västra Frölunda, fornborg, fornborg Ruddalen, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, naturstig, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink1
Ruddalen, en liten bit natur i Västra Frölunda. 

Sedan jag flyttade till Västra Frölunda hösten 1994 så har jag alltid gillat att vandra och springa i Änggårdsbergen och i Ruddalen. Fick dock problem med ett av mina två ben 2002, har sedan dess fått nöja mig med att vandra. Jag älskar att vandra på stigar, eller ostigat. Men jag HATAR att gå på vägar, detta gäller även i stort alla grusvägar.

I Ruddalen är det nog vanligast att hitta människor på grusvägarna eller motionsspåret. Men det finns ett gediget nät av stigar inne i området. Jag gillar speciellt området "innanför" motionsslingan/elljusspåret. Här är bitvs nästan lite trolskt med grönmossig klippblocksterräng i miniatyr. Och som sagt, det går inte att gå vilse i Ruddalen, så det är bara att testa alla fina mysiga små stigar. 

I Ruddalen finns också gott om fornminnen, bl.a. en ganska stor och välbevarad fornborg i sydväst. Och vid Slottsbergsmosse är det så rofullt trots att man endast är ett stenkast från Frölundatorg. Visst kan man höra trafiken från västerleden, men man kan ju lossas att ljuden kommer från en stor forsande älv. (Bilden ovan är plåtad av far). Snöbilderna är från den 22 januari 2016. 

Bild ovan: Ruddalens Idrottscentrum. Här finns avgiftsbelagd parkeringsplats. 
 
Bild ovan: Tavla med alla spår och leder. 
 
Bild ovan: I november 2015 öppnade Café Utsikten.
För mer info om öppetider kolla in på Utsiktens BKs hemsida: http://www.utsiktensbk.se/sv/pressbox/nyheter/1.102244/cafe-utsikten-valkomna/  
 
Bild ovan: full fart på isen.
 
Bild ovan: vy över Ruddalen 
 
Om man vill gå en bekväm promenad kan man följa motionsspåret och krydda promenaden med slingan runt Slottsbergsmosse och kanske en avstickare in till fornborgen. Men...som sagt, själv väljer jag hellre dom fina små stigarna över berget mot Slottssbergsmosse via fornborgen. 
 
Bild ovan: Om man följer motionsspåret medsols kommer man efter drygt hundra meter fram till en helt klart märkbar uppförsbacke. Om man vill titta till fornborgen är det lättast att hitta dit om man tar sig uppför backen och sedan viker in på en stig till vänster. Följ den stigen fram till gravhögen och sedan ungefär 50 meter till. Om man inte vill titta till fornborgen följer man bara motionssppåret ned mot Slottsbergsmosse. 
 
Bild ovan: det var för mycket snö för att jag skulle kunna se något av fornborgen. Men jag fick i alla fall en skymt av brandgula hyreshus. Nedan lite snöbilder från berget.
 
Bild ovan: Skylt pekar mot stig runt Slottsbergsmosse från motionsspåret. Men om man inte vill ta sig tillbaka till motionsspåret kan man istället välja en liten stig från fornborgen nedför bergets västra sida och komma ned på gångstigen som syns till höger på bilden. 
 
Bild ovan och nedan: grillplatsen vid mossens södra ände. 
 
Stigen runt Slottsbergsmosse är ganska tydlig och fin. Det går inte att gå fel, man skall ju i stort sett bara följa vattnet. Det finns en grillplats även i mossens norra ände. 
 
Bild ovan: vintrigt på naturstigen.
 

Bilder ovan: några fornminnen. Bilder nedan är från området innanför elljusspåret. Väl värt ett besök. Tyvärr har en del av området blivit frisbeegolf. 
 
 
Bild ovan: Pinne på vift. 
 
Bild ovan: Promenadväg in i Ruddalen från norr. Bilder nedan, lite höstfärger från bergen i norr. Här finns också fina stigar, men lätt att tappa bort dem på berget
 
Bild ovan: vintrigt värre på grusspåret runt fotbollsplanerna. 
 
Ja, det är som sagt bara att gå ut och finna sina egna favorit stigar. I filmen visar jag min favoritrunda. Nästan hela rundan går jag på mysiga små stigar. Lite småkuperat i en fin natur. 
 
Nedan information från Göteborgs Stad park och natur.
 
 
 
 
Se Filmen från detta vandringstips. Tja....
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

#1 - - Elisabeth Sjöstedt :

Fina vandringstips! O vackra foton!

Svar: Tack👍😃 ja Ruddalen är fint och givande trots sin litenhet.
Ronny Frank Sveum

Till top