von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Bohus Björkö Promenaden och blåsipporna vid Pjonken

Vandringar kring Göteborg Bergsjön, Blåsippor, Bohus Björkö, Bohuslän, Bovik, Göteborg, Promenadguide, Västkusten, friluftsliv, fritid, natur, naturområde, promenad, promenaden, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink2
Lördagen den 5 april 2014
Idag hade vi kursen satt mot blåsipporna vid Pjonken längst upp i norr på Björkö. Vi tog oss dit upp på vandringsleden "Promenaden". Ett återbesök kan man kalla det för. Vi gick nämligen här sommaren 2012 också, men då efter blåsippornas tid.  
 
Det finns en liten parkeringsplats i början på Boviksvägen. Från parkeringsplatsen gick vi mot Bovik. Efter några hundra meter svängde "Promenaden" in på en preparerad stig, typ motionsspår. Det bar iväg genom en trevlig småskog. Vid nästa stigskilje gjorde vi en avstickare på 15 meter bort till Näckrosdammen, eller dammarna. Grodor på väg, stod det på en skylt. Minnen från när jag såg skräckfilmen Frogs gjorde sig påmint. 
 
Kolla bilden ovan. En märkning  för bänk med bord på trädet, och en pil åt vilket håll bänken finns. Mycket bra service, och bänkar fanns det gott om på promenaden.
 Från Näckrosdammen fortsatte vi leden norrut förbi något som liknade en gammal trädgård med bänk och bord. Sedan förbi Skyttebanan och ned till vattnet. Den här sträckan går på grusad gångstig.
 
Bild ovan och nedan: Vy vid gamla Bovik mot Källö-Knippla. 
 
Det blev lite uppför när vi tog oss vidare mot Svarte mosse. Den här biten var det fin stig. Strax före mossen kan man ta en avstickare upp till utsiktstoppen. Det gjorde vi inte nu, men vi var där uppe 2012. Man får en fin panoramautsikt. 
 
Vid Svarte mosse står bänk & bord fint intill vattnet. Här strandade vi en stund. Nu hade vi gått ungefär.... tja, säg det. 2 km kanske. Den sista biten hade varit i ett ganska bergit landskap. 
 
Vi fortsatte stigen som gick förbi bänken och snart bar det av utför ned mot Bovik. I botten på backen svängde vi vänster. Här fanns en hel del gamla fina ekar, pyntade med klätterväxter. Nu vek vi också av från "Promenaden". Stigen/vägen till dom blåa sipporna gick förbi sommarstugan med alla röda fågelholkar. Sedan svängde vi ned på vägen till höger, förbi hagen och fortsatte till den lilla vita skylten dök upp som visade att vi var rätt.
 
Vitsippor?? Nej, detta är vita blåsippor.
 
Regn och sol väntas dom närmaste dagarna, så kanske blir dom fler om en vecka. Men även nu var det jättefint.
 
Filmade inget från denna promenad, fanns ingen inspiration alls idag. Men jag har ju alltid med min smarta phone ifall jag får samtal från Hollywood om anbud. Så det fick bli endast bilder idag.  
 
Nedan visar jag hur vi gick ut till Pjonken. Den röda märkningen är den biten vi följde "Promenaden". Ett tips när man skall tillbaka är att följa "Promenaden" runt så man får med sig den östra delen också.  Men då får man följa Boviksvägen ett stycke förbi Ryd innan leden viker in på en stig öster ut ned mot vattnet. Tycker man det är tradigt att följa Boviksvägen så lång bit kan man istället gå samma väg tillbaka. Mellan skjutbanan och Näckrosdammen går en blåmärkt stig in till vänster. Den leder ned till  Boviksvägen och ansluter till "Promenaden" där den viker in på stigen. Då får man med sig den fina avslutningen på "Promenaden".
 
 
Se filmen när vi gick vandringsleden Promenaden på Björkö 2012 Den går dock inte helt upp till Pjonken 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, men kan vara lite blött och stenigt på några ställen. Annars kan man rulla en barnvagn helt fram till blåsipporna. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Jan Öhlund:

Härliga bilder. En fin guidning i sevärd natur på Björkö.

Svar: Tack Jan, ja det är fint på Björkö.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Agata:

Hej Ronny!
Jag och min man är jätte tacksamma för alla fina vandringstips du ger. Det är tack vare din blogg började vi vandra , upptäcka och uppleva naturen.
Idag var vi på Björkö och följde stigen som du dock gick vi runt Bovik och missade blåsippor.
Tack så mycket !

Svar: Tack för dom orden Agata. Kul att höra vad bloggen betyder för er och att den fått er att hitta ut i naturen. Hoppas ni får många fina vandringar.
Tråkigt dock att ni missade blåsipporna.
Ronny von Frank-Einstein

Till top