von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

På promenad vid Hornborgasjön

Övrigt Västra Götaland Friluftsliv, Promenadguide, fritid, fågelsjö, fågeltorn, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenera, sevärt, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
 
 Den 19 april 2014. Vädret var strålande. (bilden ovan är plåtad av far)
 
 För mig var det inte tranor som lockade mig till Hornborgasjön, utan dom promenader som finns att gå där. Tranorna kommer man ändå inte tillräckligt nära för att kunna se bra, än mindre filma. Så var i alla fall minnesbilden jag hade från att jag var där för ungefär 35 år sedan. Nu finns det två alternativ, 1, mitt minne var dåligt eller 2, något har ändrats så att man kommer närmare tranorna. Tror det var 1972 jag var där med skolklassen. Min minnesbild är att vi klättrade upp i ett trätorn och tittade på tranor som befann sig långt ute i sjön, träsket. Men det är en ganska grumlig minnesbild. Hur som helst, nu stod man där på första parkett och kunde se tranor och andra fåglar in action. Folk stod längst med räcket och tittade på skådespelet genom sina jättestora kikare eller fotografiapparater med enorma kameraoptik. Kände inte att min smarta Phone var mycket att vifta med. Jag tog nästan inga kort heller, fåglarna var lite för långt bort när man inte kan zooma vettigt. Men vill ni se tranor kan ni kika filmen istället. Där kan ni titta på tranor tills ni får sura uppstötningar. 
 
Så för mig var det alltså inte tranorna som drog mig till Hornborgasjön utan promenaderna. Det finns 9 utmärkta promenader runt sjön. Dock blev jag redan innan vi lämnade Götet på det klara med att vi nog måste åka ned en gång till senare under året. För dom promenader jag var mest intresserad av var avstängda under fåglarnas häckningsperiod mellan mars och juli. Så var det t.ex. med Ore Backar på sjöns västra sida. Men vi gav oss ut på tre andra promenader med varierad längd, kort, kortare och kortast. Nummer 6, 7 och 9 på kartan nedan. Vi började med nummer 9 Fäholmen. 
 
Karta + info ovan. Nedan sidan det är hämtat från. 
 
http://projektwebbar.lansstyrelsen.se/hornborga/sv/hitta-hit/pages/index.aspx
 
Från parkeringsplatsen och bort till fågeltornet på Fäholmen är det en promenad på ca: 400 meter. Vi insåg att vi nog inte behövde någon fikapaus på vägen. Det är en kort men trevlig promenad över ängarna. Leden var märkt med orange färg. Men nu såg man ju tornet hela tiden så för att gå fel här måste man nog vara svensk mästare i desorientering. Från fågeltornet såg vi i söder ut över ett sumpskogsområde med en massa stående döda trädstammar. Där var det full aktivitet på fåglarna. Dock var det rakt mot solen så det var lite jobbigt att filma och fota. Utsikten var även i övrigt förträfflig. 
 
Sedan var det kort bilkörning bort till Fågeludden med Naturum, nummer 7 på kartan. Härifrån kunde man gå ned till Ytterberg, nummer 6 på kartan. Men det skulle bli ungefär 11 km om vi gick fram och tillbaka och runt på Ytterberg. Vi han helt enkelt inte med det, så vi tog bilen till Ytterberg när vi var klara med Fågeludden. 

På fågeludden var det fullt hålligång på fåglarna. Här kom man dom riktigt nära. Det fanns också gömslen man kunde gå in i för att spana på dem. Vi gick en liten bit mot Ytterberg innan vi vände tillbaka efter 500 - 600 meter. Det är ett riktigt härligt öppet leende landskap här. Vi strandade en stund inne på cafét i Naturum. Rabarberpaj med vaniljsås går märkligt nog alltid ned.  

 Nedan några bilder från promenaden ute runt Fågeludden med Naturum. Den långa träbron leder ut till ett gömsle. Men fågelbilder lyser med sin frånvaro. Ni får kolla filmen istället.
 
Bilden ovan är tagen av far innifrån gömslet.
 
Bild ovan: Här räknades det sjöfåglar varje dag.
 
Nästa destination var Ytterberg. Här fanns som vanligt en parkeringsplats, en informationstavla över området och en orangefärgad led att följa. Leden är 1,9 km. En mycket trevlig liten promenad med fina vyer.
 
Och så avslutade vi dagens besök vid Hornborgasjön med Trandansen. Dagens trantal var tydligen ungefär 450 stycken om man fick tro tavlan. Så något mäktigt skådespel blev det aldrig frågan om. Men men, tranor är tranor även om dom inte är 20,000, och visst är dom lite speciella att titta på när dom kommer dykandes från himlen som fallskärmshoppare.
Vi lämnade platsen sist av alla. Då hade tranorna sedan länge börjat trappa av och gett sig iväg utåt sjön för att koja. En mycket lyckad dag i ett härligt april väder. Nästa gång skall vi välja ett par av dom längre promenaderna istället, och en av dem skall vara Ore Backar. 
 
Nedan några bilder från PLATSEN där trandansen äger rum. 
 
En drygt 10 minuter lång film från vår dag vid Hornborgarsjön. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top