von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Valön i Tanums kommun. Fin promenad på röda klippor.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bohuslän, Tanum,, Tanums kommun, Valön, Västkusten, friluftsliv, fritid, promenaden, promenadguide, promenera, sevärt, skärgård, upplevelse, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0

 

      
Naturreservat Valön, är en naturskön halvö där havet möter dom ursvallade röda klipporna på ett dramatiskt sätt.
    
Valön ligger i Tanums kommun och blev naturreservat redan 1968. Naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Långt tillbaka i tiden var Valön som namnet just antyder en ö. Men sedan länge är det en halvö, så den är lätt att ta sig ut på. Valön ligger norr om Bovallstrand och söder om Hamburgsund. En ca: 2 kilometer lång grusväg leder fram till naturreservatets parkeringsplats. Det är bra skyltat vart du skall svänga in på grusvägen från huvudvägen.

Bild ovan: Ganska stor parkeringsplats. Kanske behövs varma sommardagar.     

Bild ovan: En informationstavla. Hittade tre stycken på den södra promenaden. Hm... eller var det fyra.
      
Bild ovan. Dasset stod där inbjudande med öppen dörr.
 
 I slutet av juli var jag här med mor och Ingemar. Vi gick då en promenad runt södra delen av Valön. För att på ett enkelt sätt förklara kan man säga att det finns en vandringsslinga på södra delen av Valön och en på mitt delen. Tror även att det finns promenadstigar på den norra delen av halvön. Sedan kan man gå lite avstickare upp på berg och ned i dalar, vilket man också bör ta sig tid till för att få med sig det bästa av Valön. Slingorna/vandringslederna är inte märkta. men det sitter en fin orienteringskarta på lite olika strategiska platser ute i terrängen, t.ex. vid större stigkors/skiljen. 

 Stigarna i mittområdet tog jag mig runt på tillsammans med far i helgen som var, vi passade samtidigt på att sticka upp till Fjällbacka och tog en vandring på fina Veddön, som jag ju också gick med mor och Ingemar i slutet på juli.

I detta vandringstips tittar vi till både promenaden jag tog med mor och Ingemar och den jag tog med far. Vi börjar med den södra, den jag gick med mor och Ingemar.

 "Måndagen den 21 juli 2014"

Vi traskade från parkeringsplatsen vidare på den lilla körvägen ned mellan husen. Klockan hade passerat 19:00 men det var fortfarande 29 heta grader i luften. Vi forserade en grind och kom in till betande kreatur. Kossorna var dock en bra bit bort nedåt vattnet. Strax där efter kom vi fram till ett stig/vägskilje. Här satt en informationstavla. Vi svängde av höger och tog oss upp mellan sommarhusen och kom snart in på en liten stig. Strax fick vi ett litet vatten/mosse på vänster sida. Vi gick rundslingan som är inritad på kartan nedan. 

 

Man kan säga att vi rundade Hassleberget motsols och gjorde en liten extra sväng vid Otterklåvan där jag stack upp på Dagsö för att kolla utsikten.

Strax efter mossen fick vi fin utsikt över havet. Vi kom ned till ett litet vatten som fylls på från två ändar. Dels från bäcken som rinner ned från mossen och dels från havet vid högvatten. Nere vid vattnet fann vi en iland driven stock att sitta å fika på.

Terrängen här är öppen, större träd är lätträknade. Hällmark kala klippor och ängsmarker dominerade på vår runda. En del branta berg fanns, men dom flesta är lätta att strutta upp på för att beskåda fin utsikt. Jag tog mig upp på berget Dagsö i söder så att jag fick utsikt bort emot Hunnebostrand och den fina skärgården. Av Hunnebostrand såg jag bara dom högts belägna bosättningarna.
 
Bilderna ovan är tagna från toppen av Dagsö, som jag gissar har varit en ö en gång i tiden. 

Nu gick promenaden norrut tillbaka upp mot bilen. Västkuststiftelsen hade fått lägga lite arbete på ett smalt parti mellan vattnet och det branta berget. Detta för att vandraren inte skall bli blöt om tassarna. Men för oss var det inga problem, det hade ju varit torka i över en månad. För säkerhetsskull hade man fixat till en trätrall, men den såg just nu lite maltplacerad ut. Men här kan nog vattnet nå högt ibland, så den är nog behövlig.      

Vi lämnade vattnet bakom oss och tog oss upp på en betesäng mellan Hassleberget och Holmeberget.. Den stupbranta bergväggen till Holmeberget till höger var mäktig.
 

Och så efter ca: två timmar i värmen kom vi tillbaka upp till stigskiljet och cirkeln var sluten. Vandringsslingan är mellan 2 - 3 km lite beroende på hur man väljer att gå, och det var mycket lättpromenerat.  

 Söndagen den 10 augusti.

 Det var strålande väder när jag var tillbaka uppe på Valön. Denna gång med min far. Det blåste i och för sig betydligt mer än den sekundmeter väderprognosen hade talat om, men det var varma vindar.

 Strax före parkeringsplatserna vid alla brevlådorna gick vägen upp som tog oss över mellandelen av Valön och ut mot dom branta klippstränderna med dom ursvallade rödfärgade bergen i väst.

Ganska omgående fick vi fina vyer över Valön och skärgården. Efter några hundra meter kom vi fram till ett stigskilje med en informationstavla/karta.  Vi valde att följa den vänstra stigen ned mot havet. Men jag hade en förhoppning om att det skulle gå att ta sig mellan dom två stigarna nere vid vattnet. 

 "Traktorstigen" vi gick på ledde fram till ett hus, här pekade en liten träskylt mot "badet". Vi följde berget ut mot vattnet. En liten trappa halvägs visade att vi var på rätt väg. 

 Nere vid vattnet fann vi en liten otydlig stig som ledde fram till området där den andra stigen kommer ned. Detta gladde oss, nu kunde vi gå en rundtur istället för att gå samma väg upp igen. 

Vi såg några blåa klockor, men i övrigt såg det mesta av Valöns annars så fina flora ganska så vissen ut efter den långa torkan. Men kossor och fårskallar såg inte det minsta vissna ut. Deras intresse för oss var på topp. Deras insatts i området är helt avgörande för att hålla strandängar och marker öppna och inbjudande att promenera på. Puss på eder.
 
 Nu hade vi bara det röda berget mellan oss och det väldiga blå. Berget var torrt och därför lätt att gå upp på. Det här var en härlig upplevelse, en kanonfin promenad. Ett stort tack till TH Benjaminsson som jag fick detta tips av på min youtubesida. 
 
Karta hur vi gick ned till vattnet 
 
Bilden ovan är plåtad av far.
 
      
På väg tillbaka till bilen fick vi fint sällskap på stigen av kossor och får. Men det blev bitvis lite väl trångt och närgånget, tyckte dom. 
 
Detta var en mycket fin vandring. Snäppet bättre än södra promenaden. Och sträckan då, hur långt gick vi? Tja, säg ungefär 1 kilometer ned och sedan lika långt tillbaka och så lite promenerande runt på bergen. Så 2,5 kilometer är nog en bra gissning. Vill man få en liten längre promenad slår man ihop södra promenaden med promenaden ut till västsidan. 
          
 
Tja, det är väl inte så svårt att gissa hur vi gick tillbaka.
 
Film från promenaden över till västsidan med far.
 
Film från när jag gick södra promenaden med mor och hennes man.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top