von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

På vandring i bergen runt Las Playitas, Fuerteventura.

4. Mina vandring & utflyktstips från resor i utlandet (Ej Norge) Bad, Bilder, Friluftsliv, Fuerteventura, Las Playitas, Photos, Ronny Sveum, Viewpoint, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturområde, outdoor, promenera, resa, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, wandern Permalink1
Detta är ett vandringstips ENDAST värt att läsa för dig som skall bo i Las Playitas eller Gran Tarajal på Fuerteventura. Och naturligtvis för dig mor
 
Det här var inte så illa som jag först trodde, så några rader och en massa bilder kände jag att jag ändå ville värpa fram. Om du skall hit till Las Playitas för att träna eller koppla av, ta dig då tid att vandra eller spring en tur upp i vulkanbergen.
 
den 10 november 2014
Det var jag och fjorton arbetskollegor som åkte med Apolloresor ned till Las Playitas för en veckas konferens. Mitt på dagen var vi lediga i 4 timmar och då kunde vi utnyttja Appolos träningsanläggning. Eller göra som jag gjorde, promenera i vulkanbergen. 
 
Måste nog göra ett visst medgivande i att jag hade en hel del förutfattade meningar om Las Playitas och naturområdena kring byn. På Apollos träningsanläggning kunde man utöva t.ex. Tennis, simning, cykling, bodypump, beachvollyboll, löpning, styrketräning, joga, kampsport, danser m.m. Men inget av detta hade jag för avsikt att deltaga i. När jag är på ett nytt ställe vill jag undersöka området. Så för mig skulle det bli att traska runt i vulkanbergen runt Las Playitas. Jag visste att jag skulle få stå ut med min egen gnällighet över hur tråkigt landskapet var att promenera i. Men hellre det än att vistas inne på hotellområdet och träningsanläggningen. Och jag kunde ju ta lite bilder på den tråkiga naturen, som jag sedan delade med mig av till andra, liksom för att fördriva tiden. Precis så var det jag kände när jag anlänt till hotellet.
 
Det var först efter att jag pratad med en Apolloledare och fick höra henne prata sig varm om deras promenader uppe i bergen som jag fick en lite mer positiv syn på min kommande vecka. Hon berättade bl.a. att löpgrupper brukar ta en morgon löpning/promenad upp i "dom fina" bergen för att se solen gå upp över havet. Någon soluppgång fick jag aldrig sett, men jag fick många fina timmar uppe i bergen, dag som natt.
 
Fuerteventura är den näst största Kanarieön, ca: 10 mil lång och 3 mil bred på det bredaste. Ön tillhör Spanien så här gäller spanska språket. Ön bildades av en rad vulkanutbrott för ungefär 20 miljon år sedan. Men nu mer är det lugnt på vulkanfronten, inget utbrott på 4000 - 5000 år.  
  
Bild nedan. Den röda cykelbanan mellan Las Playitas och grannbyn Gran Tarajal 5 km bort höll jag mig nästan helt borta ifrån. Men skall du åka hit ned med Apollos/GöteborgsVarvets löparresa och springer Seedningsloppet så är det i stort sett denna cykelbanan du följer, till den plötsligt tar slut utanför Gran Tarajal, och sedan tillbaka till Las Playitas igen. 
 
Efter att jag lämnat av väskor på hotellrummet och pudrat näsan tog jag reda på var en affär låg. Det tog mig ungefär 10 minuter att hitta byns lilla affär, som fanns på baksidan av berget där våra hotell låg. Det var en ganska stor skillnad på priser jämfört med affären inne på hotellområdet. 
Sedan kollade jag in poolen, stranden, strandbaren och resten av hotellområdet.
 
Bilden nedan. Byn Las Playitas ligger strax öster om hotellområdet. Nedför trappan och sedan till höger så kom jag fram till byns lilla affär. Här köpte jag öl, Cola, Monster och en ost/skinka baguette varje dag, nästan.
 
Bilden nedan. Till höger låg min affär. Hit till andra sidan kullen hade inte engleska språket nått ännu. Men med teckenspråk och genom att peka så fick jag köpt det jag ville ha.
 
Vi jobbade och slet oss genom första förmiddagspasset på konferensen, ofta med solen i ögonen. Men på den fria tiden skulle bergen i väster bli mina. Så fort det ringde till rast drog jag på mig mina blommiga raggarshorts och gav mig upp i Las Playitas vulkanberg. Nu var det väl inga hissnande höga bjässar vars toppar jag tog mig upp på. Topparna låg nog inte på mer än ungefär 200 möh, men dom såg betydligt högre ut. Vi har ju inga vulkan eller sandberg hemma , så det blir att man jämför bergen här med våra kalfjäll, och dom ligger lätt på upp mot 1000 meter. Jag tog mellan 10 - 20 minuter på mig upp upp till toppen. Lite beroende på hur ofta jag tog ett steg och hur långt steget var + hur mycket kort jag tog. 
 
På bilden nedan har jag ritat in hur flest folk sprang/gick över berget. Man följde en stig från slutet av sandstranden och upp på berget i väster. Sedan följde man stigen uppe på bergkammen upp till högsta toppen "Korset" för att sedan springa rakt ned igen. Alltså från vänster till höger i bilden. Sträckan kan väl vara ca: 3  km ungefär.
 
Nu skall jag visa er lite bilder från denna löp/promenad slinga. Dom här bilderna är från min första promenad.
 
Där sandstranden tog slut började stigen uppför berget. Det visade sig snart vara en stig rik på rullgrus. Det gällde att inte rulla iväg på fel plats. Framför allt inte där det lutade på mycket. Men det var värre att ta sig ned än upp. Utsikten blev snart fin tillbaka över Playitas och bergen i fjärran.
 
Bilden nedan: Man fick ta det lite lugnt på vissa ställen. Dom här damerna tog 10 minuter på sig att flytta sig ca: 15 meter.
 
Stigen över berget var lätt att hitta. Från första röset var det bara att fortsätta åt höger och följa bergkammen uppåt till nästa röse. Nu dök byn Gran Tarajal upp mellan bergen i väster, och bakom mig hade jag det stora blå.
 
Bilden nedan: En tillbakablick mot Playitas och stigen jag kom på från första toppröset.
 
Bilderna nedan: Grannbyn Gran Tarajal i bakgrunden. Stigen till vänster i bild på bilderna nedan är snabbaste vägen mellan Playitas och Gran Tarajal. Den stigen viker av till vänster från "huvudstigen" strax före toppen "Korset".
 
Och så hade jag följt stigen upp på högsta toppen med Jesus korset.
 
Efter toppen tog jag stigen direkt ned till höger. Snart var jag nere vid hotellområdet igen.  
 
Någon dag senare

Här hade jag tagit mig upp på berget ovanför grannbyn Gran Tarajal (berget med alla radiomaster). Hyfsad utsikt, men tråkig väg hit upp. Friidrottsarenan var inte särskilt välfylld denna soliga dag.

Och nu mitt allra bästa promenadtips på en jättefin promenad eller löptur i bergen. Det tog ett antal timmar uppe i bergen innan jag hittade min favoritrunda. Men kom ihåg att ta det lite försiktigt då det ibland är lite brant och lurigt med rullgrus.
 
Från hotellområdet följde jag promenaden utmed stranden fram till berget. Men istället för att gå stigen uppför berget (röd märkt på kartan nedan) vek jag höger in på typ en traktorstig upp genom dalen förbi stigen som kommer ned från toppen Korset och helt upp till backkrönet där stigen började gå utför. Här vek jag av upp till vänster på en mindre stig och kom upp på bergåsen. Uppe på åsen kom jag till ett stigkors. Tog man vänster kunde man följa bergryggen upp till toppen "Korset".
 
Kartan nedan: Jag startade längst ned till höger på kartan och följde stigen norrut från stranden upp genom dalen (gul markerad på kartan).
Jag gick rakt fram i stigkorset uppe på åsen och kom efter ett tag fram till ett litet bostadsområde nere på slätten. Om man inte vill ta sig genom bostadsområdet så fanns det en liten stig upp till vänster strax innan man kom in i bostadsområdet. Men den stigen var lite svår att följa, hm.. efter att det blev becksvart ute. Stigen blev för otydlig i lampans tunna sken och rätt var det var gick jag där jag inte borde gå. Jag var helt ensam och omringad av den stora stjärnklara natthimmeln. Ljusstrålen från pannlampan letade stig uppför berget. Långt nedanför hördes skallet från blodtörstiga hundar i bostadsområdet. Längst upp i dalen hittade jag en stig så jag kom upp bakvägen till toppen "korset". Men....,det var ju inte den vägen jag skulle förklara nu.
 
Bilden nedan: Bostadsområdet. I sydöstra hörnet av bostadsområdet gick en stor stig/väg upp genom dalen.
I slutet på dalen kom jag upp på en liten åsrygg. Här kunde jag välja vänster och gå en genväg brant upp mot toppen Korset. Men jag valde höger och tog mig på fin stig ned mot bergryggen som följde utmed vattnet, se bilden nedan. Stigen följde bergryggen helt upp till toppen Korset .
 
Nu hade jag tagit mig upp till första röset, stigen slingrade sig fram bort emot toppen Korset, som här ifrån såg ut som en lång kista (bild ovan). Till höger kom stigen upp ifrån Playitas (bild nedan).
 
Toppen Korsen till vänster och toppröset till höger (bild ovan). .
 
Sista kliven upp mot korset på toppen. Ja ja, jag vet att ni redan sett bilder från toppen. Men ett par till får ni stå ut med.
 
Så här såg det ut på toppen när jag passerade här på sena kvällsvandringen....
 
.....och långt där nere lös lamporna i människobyn.
 
Bild ovan: Vy över byn Gran Tarajal, nedan Las Playitas.
 
 
Nu följde jag bergryggen ned igen på norra sidan. Sedan valde jag skelettstigen tillbaka ned till Las Playitas (vit markerad längst upp på kartan ovan). Promenaden är väl mellan 6 - 7 km och jättefin.
 
På Fuerteventura finns det hur många fina sandstränder som helst, Tror jag läste siffran 152 någonstans, eller 50 mil sandstrand. En av dessa sandstränder ligger vid Jandia nästan längst ned i söder på ön och är 3 mil lång och räknas som Fuerteventuras största och finaste sandstrand. Det tog ungefär 45 minuter i bil från Las Playitas till stranden.
 
Några hurtiga  i vårat gäng med svaghet för ökensand gav sig iväg ut på en löprunda i nationalparken. Vi andra gick ned på stranden och kopplade av bland långbenta fjäderfän och nudister. Vi njöt riktigt i några timmar nere på stranden. Senare på kvällen blev jag sjuk och är inte frisk ännu.
 
 
Så var denna sagan slut.
 
Film från när jag går min favoritrunda i vulkanbergen mellan Las Playitas och Gran Tarajal. Endast intressant för dem som skall hit.
 

#1 - - Ylva:

Hej Frank von Einstein!
Jag vill ha kontakt med dig ang en film om Tuve. Kontakta mig
ylva.berglund@kultur.goteborg.se

/Ylva

Till top