von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Donsö i Göteborgs södra skärgård.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Promenadguide, Västkusten, fritid, kultur, natur, naturområde, naturstig, promenad, promenad Göteborg, promenera, skogspromenad, skärgård, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink0
 
Fredagen den 31 januari 2014. Efter 25 minuters färjetur från Saltholmen steg jag av på Donsö. Hur lång tid färjan tar på sig varierar lite från tur till tur. Eller rättare sagt varierar det mycket från tur till tur. Detta beroende på vilka öar och hamnar man åker inom och om det är hurtbåten eller slöbåten.
 
På Donsö bor det ungefär 1500 bofasta invånare. Här gäller precis som på dom andra öarna i södra skärgården bilfritt. Det är dock gott om flakmoppar och elbilar. Såg i och för sig några som körde runt med bil. Men dom bilarna var också små. Man måste nog ha dispens för att få köra bil och endast vid speciella äréenden. Jag har en arbetskamrat som har en så liten bil att när man spännt fast sig i säkerhetsbältet kan den klassas som ryggsäck.
 
                                                                    Ungefär så här ser det ut när "slö" färjan anländer mot bryggan.
 
Va vad då det första jag fick uppleva på Donsö? Jo, Ica affären Yngves livs. Massa cyklar och flakmoppar. Småbåtshamn med Styrsö skäret i bakgrunden. Det är i alla fall vad dom tre bilderna nedan visar.
 
                                                                Donsö kyrka, invigd 1955, tidigare begravningskapell.
 
 Det tar ungefär tio minuter att gå från hamnen och fram till där naturstigsslingan börjar. Men detta är egentligen ingen naturstig, utan en liten grusad gångväg. Karta nedan hur jag tog mig till slingan. När jag kom fram till Donsö kyrka var det skyltat mot vandringsslingan.
 
 
      
Donsö kyrka och en karta över öa. Nedan en liten närmare titt på kartan och promenaden ut till vandringsslingan.
 
     
 
                                                                              Skylt mot naturstigen vid körka.
 
Det var mjukt och fint att gå på grusstigen när den var täckt med snö. Jag hade inte gått många steg innan jag kom fram till avstickaren upp till utsiktsberget Myrevale. Det var surt och kallt på toppen, men utsikten var storslagen. I söder såg jag Vrångö.
 
 
Naturstigen är mycket lätt kuperad och den mäter knappt två kilometer. Men för att det skall bli en slinga måste man gå en bit genom ett villaområde på slutet. Från färjan upp till naturstigen, runt slingan och tillbaka till färgan är det mellan 4 - 5 km. Men det finns några mindre stigar inne i området också. Så man kan göra promenaden lite längre om man vill. På kartan längst ned på denna sida har jag ritat in dem. Jag fick pulsa lite i snön för att ta mig fram på dom mindre stigarna. Men den stora naturstigen var fin att gå på. Snön var väl intrampad. 
 
Jag tycker Donsös naturstig var mycket trevlig att följa. En riktig naturpärla. Och aldrig mer än hundra meter mellan rastbänkar med rasande fin utsikt. Området består av karga klippor, små skogsområden och några dammar och kärr. Nedan några bilder på naturen som drabbade mig på promenaden. 
 
 
 Nöjd och glad traskade jag iväg ned mot färjan, detta var en fin vinterpromenad.
     
Nedan karta på hur några av småstigar gick i området, på ett ungefär. En karta sitter vid starten till naturstigen.
 
      
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top