von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Hisingsparken med Slätta damm

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Hisingen, Promenadguide, Ronny Sveum, Slätta damm, fornborg, friluftsliv, fritid, natur, natur Göteborg, naturområde, promenad, promenad Göteborg, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
 
Också kallad SA Hedlunds park, göteborgarnas största park. Här i Slätta damm gick det faktiskt att bada förr. Det går väl i och för sig nu också om man ramlar i. Annars vill man nog inte ta ett dopp i dammen, om man nu inte är en fågel. Men förr tog man sig till Slätta damm för att bada. Det var den kände Göteborgsredaktören SA Hedlund som på 1850 talet köpte området som sitt sommarställe och lät runt 1860 dämma upp en bäck så att Slätta damm bildades. 
 
1 februari 2014 och 30 oktober 2015
 
Det går bra att parkera längst upp på Slättadammsgatan, sista infart på parkeringsplatsen. Här ligger BK Häckens gamla klubbhus. På åttio och nittiotalet bodde jag i området. Då höll jag på med orientering och känner därför området mycket väl. Vid tävling var Tuve och Slätta damm hemmaplan. 
 
Bilden ovan har far tagit. 
 
Bild ovan: Caféet i södra änden av Slätta damm. Följer man grön eller gul markering i 10 meter kommer man fram till bänkarna på bilden nedan. Där kan man sitta och mata duvor. Men det var kallt nu, arslet hade garanterat frusit fast.
 
Nu skall jag ge förslag på en fin tur genom området, och med möjlighet att variera sig.
Från caféet följer man den västra sidan av dammen (vänster). Det är fint här vid dammen alla årets månader.
 
I norra änden av dammen går man upp till, tja, vi kan kalla det för stora stigskiljet. Där finns en stor informationstavla med karta (bild ovan). Här kan man välja på inte mindre än 7 olika stigar/spår. Men mitt vandringstips går nu från stora stigskiljet och tillbaka söder ut igen, man väljer den mellersta stigen som går en bit upp i berget väster om Slättadamm, se kartan längst ned. Den här biten av mitt vandringstips är lite ansträngande eftersom vi tar oss helt upp på Bjurslättsberget. Vill man ha en lite softare vandring skopar man den här biten och genar istället vidare på västra sidan av Gunnestorpsmosse. I så fall kan du gå direkt ned på avsnitt "Stora stigskiljet och över Gunnetorpsmosse på gångbro och tillbaka till stora stigskiljet".
 
Stora stigskilet och upp på Bjurslättsberget och tillbaka till stora stigskiljet.
Gångstigen är lite småbrant upp på Bjurslättsberget. Men här uppe finner man en fantastisk utiskt och en fornborg från 500-talet.
 
Ovan, en bild jag tog på en varmare årstid.
 
Bild ovan: en snöklädd fornborg.
 
Stiegn korsar genom fornborgen och följer längst med kanten på den skogsklädda bergssluttningen. Efter några hundra meter kommer man fram till gångvägen mellan Slätta damm och Kärrdalen. Man följer gångvägen åt höger brant ned mot stora stigskiljet igen. Man slås av hur smala och höga tallarna är. Det är förresten barrskog som dominerar runt dammen även om det är en hel del inslag av lövskog.. 
 
Då var vi tillbaka vid stora stigskiljet.
 
Bild ovan: en tillbakablick på gångstigen vi kom ned, den leder över till Kärrdalen.
 
Stora stigskiljet och över Gunnetorpsmosse på gångbro och tillbaka till stora stigskiljet
 
Nu rundar man Gunnestorps mosse, eller rättare sagt korsar över den. Man går slingan medsols runt mossen. Direkt när vi tagit oss över mossen fikade vi på bänkarna. Här kom inte den sura vinden åt oss.
 
Bild ovan: vi hade till och med ett bord. Det var precis så varmt och skönt som bilden visar. 
 
Något hundratal meter efter rastplatsen svänger man höger in på stig som följer nära inpå mossen tillbaka söder ut. Liten mysig stig. Men vid blöta kan man istället följa den stora gångvägen tillbaka till stora stigskiljet.
 
Efter ett tag leder stigen fram till stora stigskiljet. Nu följde vi östra sidan av Slätta damm tillbaka till bilen. Men vill man få en liten extra slinga kan man ta sig upp på berget öster om Slätta damm. Man väljer då att ta sig upp gångstigen till vänster (öster). När man nått toppen av backen och strax före villorna svänger man in på en fin stig till höger. Den leder över hela bergryggen och kommer ned i södra änden av Slätta damm (gulmärkt på kartan längst ned).  
 
Hm.... det är faktiskt samma bänk på dom två bilderna ovan, upptäckte jag. 
 
Så som vi gick här uppskattar jag sträckan till mellan 5 - 6 km. Men man kan gå många varianter. Vill man gå en lång sträcka kan man ta sig ut till gården Kättilsröd och helt ut till Tuve Lastvagnar. Men finast tycker jag det är i området runt Slätta damm och Gunnestorps mosse. 
  
karta 1. här ligger Hisingsparken. karta 2, området utan mitt kludd. karta 3. markerat i rött, så här gick vi  (gult, alternativ stig över östra berget. Jättefint, men ej markerad stig).
  
Se filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej och Ja, På den stora gångstigen runt Slätta damm och Gunnetorpsmosse går fint med barnvagn.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Anonym:

Jag såg folk bada i slätta damm vid två tillfällen, det var under de varma dagarna i maj 2016

Svar: Var dom spik nyktra?
Ronny von Frank-Einstein

Till top