von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Tankar den 12 februari 2014

9. Lite Allmänt (babbel) och en del nyttig info Permalink4
 
Fån Frank-Einstein back in Business igen. Och nu har jag tänkt till. Jag tror att när den här sidan vuxit sig lite bigger, d.v.s. när jag klämt in fler vandringstips här. Då skapar jag länkar till alla vandringstips i bokstavsordning på kommun. Då kommer det att bli lättare att söka i bloggen.
 
Hur är det annars då?... jo tack, jag mår bra. Har inte orkat lägga mina kvälls/nattvandringar uppe i terrängen ännu. Orkar just nu inte mentalt med att gå endast i beckmörker. Det var finare när snön låg i skogen. Så det blir att promenera på grus och asfaltsgångvägar. Dom förra nattvandringsbilderna jag lade ut blev mycket uppskattade av hälften av mina läsare, tack mamma. Så i väntan på nästa vandringstips lägger jag ut några fler bilder från nattvandring. Har valt några bilder från rundan som går via Askimsbadet och Välenviken. Blev förresten stoppad av Securitas i båthamnen vid Marholmen här om natten. Han tyckte det var konstigt att någon var ute och promenerade i båthamnen klockan 23:30. Jag sade att det var konstigt att få se honom också. Securitas har tydligen betalt för att bevaka området. Men jag har gått minst 300 promenader genom området under dom senaste 4 åren mellan klockan 22:00 - 24:00. Från båthamnen och hela Hagkroksvägen (enda vägen in i området) ut till Marholmsvägen, och jag har aldrig sett en skymt av dem. Det tyckte fabror Securitas också lät egendomligt. 
      
Bild ovan: båthamnen där jag stötte på Securitas. Nedan bilder från promenaden vidare mot Näsetvägen och gångvägen fram till World Of Golf. På några bilder lyser solen.
 
                                         Bild ovan: stormen Sven har knäckt en av staketstolparna hos World of Golf.
 
      
 
 

#1 - - Mikael Andersson:

Ja, det är ju trevliga inslag på både blogg och youtube, på förslag på vandringsleder ute i naturen.
Efter att ha bott 1993-2013 i Göteborg, i November 2013 har jag flyttat tillbaka till Borås.
Min morsa är 87-år så valde jag att flytta tillbaka.
-Jag har några förslag på objekt att filma hör i Borås med omnejd men jag har inte de tekniska förutsättningarna som ni har, ej heller den erfarenheten som Ni har.
Bl.a byggs nu Förbifart R27 äster om Borås (kan ses på Trafikverkets webbsidor under projekt och Västra Götaland förbi Gässlösa och över Viskan utan några bulleråtgärder) som jag borde skildras före vägen är en realitet.
-Jag har också fått kämpa mot Samhällsbyggnadskontoret i Borås och Trafikverket för att försöka få till stånd en gc-bana på tvären och bara lyckats halvägs!
Önskar kontakt med Er i denna fråga om att filma i Gässlösa och Bråt invid Viskan i vår som är ett naturskönt område i västra Borås.

Svar: Hej, Mikael!
Trevligt att läsa om ditt engagemang för naturen. Det är viktigt att bevara våra grönområden som krymper för vart år runt om städerna.

För min del bygger min youtube och Bloggsida på ett stort intresse i att vandra, och förvisso i att filma. Runt Göteborg är jag öppen för att titta till i princip alla natur.
Det är kort väg och alltid roligt att få se något nytt. Men när jag sträcker mig längre bort så måste det vara i natur som lockar mig.
Det finns t.ex. många naturreservat där det är stört omöjligt att promenera i. För att ett sådant reservat skall vara intressant måste det finnas en OK sevärdhet att kolla in.
Min sida är ju i huvudsak en promenadguide. Jag tar mer än GÄRNA emot förslag på fina naturområden, det är jätteroligt att få förslag. Men jag filmar aldrig på uppdrag
eller låter någon påverka mina filmer. Jag är mycket reserverad för att göra filmer mot betalning. Jag är helt enkelt rädd för att det snart skulle ta udden av lusten att filma
om jag inte kan göra det på mitt sätt. Då får det vara mycket speciella omständig-heter och något jag verkligen känner för.

Men när det gäller dina förslag. Hm... Jag har egentligen bara varit i området söder om Borås, Ryaåsar, det är där Knalleleden börjar. Har funderat på att filma i detta område vid tillfälle, men än så länge har det inte känns tillräckligt lockande, Borås
ligger trots allt en liten bit bort. Men jag har kollat upp dina två förslag. Bråt verkar mycket intressant så dit kommer jag att ta mig när det blivit lite varmare och grönare.
Jag kollade in denna länk: http://www.boras.se/download/18.77a3d67712cdc6b0648800019716/1390354300235/Osdalfolder.pdf
Men Gässlösa ligger väl åt Varberg till. Dit ned är det en bit. Men även detta naturreservat verkar intressant. Jag har ett annat lockande område i Varbergsområdet
också, Åkulla bokskogar. Men även Gässlösa låter intressant. Tråkigt om man låter en trafikled påverka naturlivet. Det blir nog en tur dit också.

Ett stort tack för dina två förslag. Alltid roligt att få bra förslag. Borås Bråt lär bli i perioden april - maj.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Mikael Andersson:

Tack för svaret!
-Jag är verkligen inte någon som är intresserad av att tipsa om kommersiella ting utan naturupplevelser.
Gässlösa kanske var fel men googla på Bråt skjutbana som upphörde att gälla som skjutbana i Juni 2013 (fast jag råkade i området en dag i September ch då var det en massa grönklädda gubbar i området troligen från regementet i Skövde).
Men nu skall Förbifart R27 korsa området med de vackra ängarna där Borås Ridhus och ridklubb har haft som uteäng nära stallet.

Förbifart R27 som nu byggs kommer tyvärr ej att förses med ngn form av bullerpank eller buskage för att absorbera däckbullret när vägen invigs hösten 2015 med 4-filig bro över Viskan strax söder om Borås ridhus.
Buller som fortplantar sig mycket bra över en vattenyta ich nturområdet där Bråt skjutbana har varit hitintills kommer att få en konstant dovt buller från främst lastbilstrafiken.
Trafikverket har inte ens någon Akustiker anställd för deras miljöansvar.
Buller från nybyggda vägar har lika låg prioritet som cykelvägar hos Trafikverket.

Svar: Aha, nu vet jag vilket Jässlösa du menar. Det ligger ju i norr på kartan Osdal - Bråt. Såg inte det först, utan jag googlade på Jässlösa och fann då ett naturreservat utanför Varberg. Ledsamt att ett sådant litet naturområde skall bli än mer negativt påverkat av människan. Tråkigt för de naturvärden man kan förlora och för alla dom som har detta som sitt promenadområde och rekreationsområde. Skall bli intressant att få se detta område. Får hoppas att området blir skyddat som naturreservat. Det ser ut som att ni bara har ett naturreservat i Borås. Det är i alla fall något svårare att få tillstånd att bygga på ett naturreservat.
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Mikael Andersson:

Ursäkta, mina stavfel.
Det blir lätt så med pekdator.

Svar: Jag skriver fel även utan pekdator.
Ronny von Frank-Einstein

#4 - - Mikael Andersson:

Ytterligare ett trevligt område att besöka i Borås omgivningar.
Utöver området vid Viskan i gamla Bråt skjutbaneområde.
Är Vänga mosse och vattenhålet (eller snarare kaffehålet) är Vänga kvarnkaffe' kolla på
www.vangakvarn.se

Svar: Jättebra Mikael, lite kultur också. Det hinner man med på samma gång som Bråt.Tack!

Ronny von Frank-Einstein

Till top