von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Sandsjöbacka norra. Sisjön och Årekärr.

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Kungsbacka, Mölndal, Oxsjön, Promenadguide, Sisjön, fritid, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink1
I den norra delen av Sandsjöbackaområdet finns många fina uppmärkta vandringsleder. Man kan starta vid Sisjön, Oxsjön eller Årekärr. Området har en mycket varierad natur och är ganska kuperat. Något som dock inte påverkar vandraren särskilt mycket då stigarna oftast går nere i dalarna. Undantaget är östra biten av Torrekullaleden. Sandsjöbacka blev skyddat som naturreservat 1969. Vet dock inte om det omfattade hela området den gången eller om det utvidgats under åren.
 
I detta vandringstips är det bilder från 4 olika tillfällen i dec 2013 och jan 2014.
Vi startade denna gång från parkeringsplatsen norr om Sisjön. Motionsspåret leder ned till Sisjön.
 
                                                                   Parkeringsplatsen norr om Sisjön.
 
 
                                             Vandringsleder i området.
 
Det är fint inne vid Sisjön. Här kan man fika och bada överallt. Sjön är tillgänglig i stort sett hela vägen runt.  En bred fet stig går runt Sisjön. Det är ett av motiosspåren här i området. Det är 2,5km runt sjön.
 
Ovan några bilder från Sisjön när det sakta börjat skymma.
 
Vi tog oss vidare på motionsspåret ned till Oxsjön. Eller.., tja, vi gick ju här ett par gånger i december och januari när jag filmade för detta vandringstips. Så den ena gången gick vi även på fin stig en bit. (OBS: när jag skriver fin stig, menar jag liten mysig naturstig) Se kartan nedan, stigen är röd märkt + bilder från denna sträcka.
 
 
Bilden ovan har far plåtat strax före vi vikar av motionsspåret och in på skogsstigen som leder ned till gångstigen mellan Sisjön och Oxsjön. Skogsstigen kan vara lite blöt strax innan man når fram till gångstigen. 
 
Så kom vi fram till Oxsjön. Det var full aktivitet runt vindskyddet. Här grillades det, den inbjudande lukten letade sig in i min näsa. Barnen kastade snöbollar på varann. En och annan snöboll träffade även dom vuxna. Så kom ett stort sällskap och vandrade i riktning mot Sisjön. Det var överhuvudtaget mycket folk ute och rörde på sig denna soliga dag. Det har blivit inne att vara ute.
 
Vi valde att följa Bohusleden på Oxsjöns västra sida. Det är 2,5 km runt sjön. Och mellan Sisjön och Oxsjön är det ca: 2 km. 
 
Bilden ovan har far plåtat. Ser lugnt och rofyllt ut, men....,här var det full fart. 
 
Bilden ovan är plåtad av far.
 
Strax efter södra änden av Oxsjön fortsatte vi att följa Sandsjöbackaleden och Torrekullaleden in på en liten stig rakt söder ut. (se kartan nedan). Efter några kilometer kommer vi fram till den brusande forsen strax före Årekärr. Den regniga vintern gjorde att det var mycket vatten i forsen. 
 
Vid Årekärr kan man oclså parkera. Det finns ett antal fina leder som utgår här ifrån. På parkeringsplatsen finns en tavla med alla leder inritade. Det finns även en parkeringsplats tidigare på Årekärrsvägen, men det känns tryggare att parkera här. Här har bonden uppsikt över bilarna från sitt hus. Han är trevlig, vi pratade bl.a. om underhållet av Sandsjöbackaleden med honom. Något som han märkt har tacklat av en del dom sista åren.
 
Man kan t.ex. knyta ihop Torrekullaleden med någon av lederna som utgår ifrån Årekärr. Tar man den längsta så har man i alla fall minst 2,5 mil att traska. Alla ryms inom fina dagsetapper. Men inte för oss när vi filmar. Vi fick som sagt ta 4 vandringar på oss för att få ihop detta vandringstips. 
 
Vi fortsatte efter Årekärr att gå Torrekullleden öster ut, den är orangefärgad i terrängen. Alltså samma som Sandsjöbackaleden. Men det är tydligt skyltat så det finns ingen risk att gå fel. Den gula leden anslöt strax före vi kom fram till Krokmossen. Den här biten av området är terrängen bestående av mycket blötmark. Och efter en regnperiod som nu brukar den blötast biten vara längst med Krokmossen. 
 
Så kom vi fram till ett stigskilje där Torrekullaleden viker av norrut upp mot Sisjön igen, Den sträckan är bitvis lite kuperad och trevlig. Eller ja, den är ju inte trevlig bara bitvis. Men bitvis är den inte så trevlig, t.ex. dom tre, fyra hundra meter man går längst med Golfbanan. Här saknar jag den gamla sträckan innan dom anlade golfbanan.  
 
Men vi fortsatte inte på Torrekullaleden, utan vid stigskiljet valde vi att följa den gulmarkerade leden söder ut. Det är en gammal averkningsväg. Om några år har den nog vuxit igen om man inte rensar. Men just nu är den väldigt mysig att gå på. Se tredje bilden nedan. Tänk er att det bara var hälften så brett mellan granarna ett litet stycke längre fram och tänk om jag hade tagit ett kort som jag kunde visat. Bilden nedan har far plåtat i början på den gamla averkningsvägen.
  
Den gula leden går så småningom genom en lite småkuperad terräng. När vi stötte på den gröna leden följde vi den och gul upp mot Svarttjärn. Här är jättefint att fika. Men man får vika av stigen och ta sig ungefär hundra meter ned till sjön. Missar man denna stig så kan man strax efter svänga ned till vänster och följa Sandsjöbackaleden ned till sjön.  När man ser sjön viker man av vänster och följer den lilla stigen utmed sjön fram till ett fint ställe att sitta på berget. Men kan ni tänka er, jag glömde faktiskt att ta fler kort denna dag, det bidde bara film. 
 
Därför hoppar vi nu upp till Sisjön. Om man tar sig upp till Sisjön via Oxsjön så har man ett fint vindskydd om man svänger vänster när man kommer fram till Sisjön. Men skall man bort till badplatsen svänger man höger. Tar man och följer Torrekullaleden upp genom östra delen av området så kommer man fram till Sisjöbadet, då kommer man inte förbi vindskyddet. Har man följt Torrekullaleden hela varvet från Sisjön ned till Årekärr och upp till Sisjön igen så har man gått ungefär 16 km.
 
Och till sist, detta området är mycket trevligt att gå i, och man kan variera sig mycket från gång till gång.
 
 
Karta. här ligger Sisjöns parkeringsplats i norr. Kartan är SKITDÅLIG, här är bilvägen och hästvägen ritat in med samma storlek. Men kör Sisjövägen upp för hela backen. För att köra till parkeringsplatsen vid Årekärr. Sväng av vid Billdalsmotet och kör mot Årekärr. Man kan även parkera nära Oxsjön. Här är åter kartan kass, man har inte ritat in den största gångvägen in till Oxsjön. Men jag har fyllt i den.
 
  
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. men det går fint runt Sisjön och på den stora gångstigen vidare ned till Oxsjön och även runt den.
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Lars Brandin:

hej
Tack för alla fina reportage o bilder.
Jag håller sedan 2016 i lite hundpromenader med Torrekulla Hund och på söndag kör vi den 89:de i ordningen.
Hoppas det är Ok om jag använder några av Dina vackra foton ibland
Med vänlig hälsning
Lars Brandin

Svar: Javisst det går bra. Hoppas ni får en fin tur på söndag.
Mvh Ronny
Ronny von Frank-Einstein

Till top