von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Åkerströms naturreservat + lite Göta älv, Trollhättan.

Vandringar kring Göteborg, Övrigt Västra Götaland Bohuslän, Edsvidsleden, Friluftsliv, Göta älv, Promenadguide, Trollhättan, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland, Åkerströms naturreservat Permalink1
   
 
              
   Den 8 juni 2014 tog vi oss upp till Åkerströms naturreservat som ligger nästan ända uppe vid Trollhättan på Göta älvs västra sida. Här kan man gå flera promenader med varierad längd. Man kan t.ex. gå Edsvidsleden som mäter 13,3 km eller så kan man gå den kortaste promenaden som hade fått namnet Rundslingan, 1,8km lång. Men vi gav oss ut på en promenad där vi gick Edsvidsledens sista 2,5 - 3 km, eller tja.. första. Vi gick över Nyckelberget och ned till Götaälv. Sedan följde vi älven upp mot slussarna till vi inte fick gå längre på grund av rasrisk. Här fick man gå samma väg fram och tillbaka.  
 
 Vi parkerade på reservatets parkeringsplats och satte sedan kurs mot Göta älv via Nyckelberget. Promenaden började lysande med kossor och fina ekhagar. 
 
      
Karta hur vi gick. Vi gick från hit till hit och tillbaka till hit. 
 
Ganska snart vek Edsvidsleden av från Rundslingan och det bar iväg upp i berget på en ganska så lagom brant stig. Men det var vi ju förberedda på, vi skulle ju upp på Nyckelberget och kolla utsikten över Göta älv som det skröts så mycket om. Men utsikten skulle visa sig inte vara så mycket att hänga i granen. Eller, tja,....hm, det var ju just granar som växt upp och skymde utsikten. Skall det här kallas fin utsikt så får man inte vara kräsen. Men den har nog varit fin för ett antal år sedan. Kanske när den stora lerskredskatastrofen inträffade här 1648. Då fick tråkigt nog många sätta livet till när lermassorna dämde upp älven och enorma flodvågor dränkte och spolade bort allt. Men det var i alla fall en fin bänk man satt upp här. Måste vara Trollhättans kommun som placerat den här på toppen. Dom är förvaltare av detta fina naturreservat. Vi bestämde oss för att bänken skulle få bli vår fikaplats på väg tillbaka igen. Men då skulle den visa sig vara fullknökad med människor. Så det fanns trots allt sådana i terrängen, vi hade inte sett till någon innan. 
 
Det är överhuvudtaget ingen utsikt från stigen över berget. Jag hade hoppats på utsikt bort emot slussarna ochTrollhättan. Men berget är helt skogsklätt, mestadels barrskog men här finns även en hel del lövskog.
 
Inte så långt ifrån bänken passerade vi en informationtavla över naturreservatet. Den stod lutad mot ett träd. Tavlan var placerad vid reservatets gräns, vilket betydde att vi nu klev ut ur det samma. Naturreservatet blev billdat 1982 och är på ca 52 hektar. 
      
 
 Nedstigningen till Göta älv gick väldigt fort. En brant liten knix sedan en trappa och så var vi nere vid älven. Vi följde sedan en trevlig stig utmed Göta älv. Rakt över älven passerade vi nedre slussarna. Stigen kantades av enorma ek bjässar. Vi fortsatte till rasfaran satte stopp.
 
Sedan tog vi oss tillbaka hela vägen längst med älven och över berget. Men det gjorde egentligen ingenting. Det här var så fint att det kunde man gärna se två gånger. 
 
När vi kom tillbaka till stigskiljet för Rundslingan så vek vi även in på den. Utav dom 1,8 km som den promenaden mäter återstod från stigskiljet kanske ca: 1,5 km. Även den här rundan var kanonfin. Strax innan vi kom ned till älven igen fikade vi på en mycket mysig fikaplats. Så det gjorde inte ett skvatt att bänken på toppen var upptagen. Men.....hm, jag filmade tydligen endast den här bänken, hittar inget kort. Men tro mig, den stod så fint med utsikt ned över älven. 
 
Det fanns för övrigt flera bänkar till längst med denna ganska korta promenad som till stor del gick längst med älven. Men jag glömde tydligen att ta kort nerifrån älven också, filmade endast. Men men, jag tog i alla fall kort på en fin rastplats i slutet på promenaden. 
 
Och så några violer sedan är detta vandringstips slut. Och om ni inte redan förstått det, åk hit, det var jättefint. Ett förslag är att ta bussen från Åkerström till Trollhättan och sedan gå tillbaka. Detta hade jag på gång faktiskt. Tur vi inte gjorde så eftersom stigen var avstängd för rasfara.
      
 
 
Karta över Rundslingan. Jag har rödmärkt den. Den första fina rastplatsen står inte med på kartan. Men den bänken stod vid R:et på kartan (fångstgropen). Detta var en fin och lätt vandringen. Vill du gå en kort promenad och ändå få uppleva naturen här är denna promenad att rekommendera.
 
 
 
karta över Edsvidsleden från Trollhättans kommun. 
 
Här ligger naturreservatet. Foten på P:et visar var parkeringsplatsen ligger.
  
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Johan :

Edsvidsleden är 14km, den väg vi gick igår mättes upp till 14.67 med ett par avstickare

Svar: Jag får gå den leden vid tillfälle😀
Ronny Frank Sveum

Till top