von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Flabäck natur & kulturstig vid Kållered och Lindome

Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Flabäck, Friluftsliv, Göteborg, Lindome, Mölndal, Promenadguide, agaredssjön, fritid, kultur, natur, natur Göteborg, natur Mölndal, naturområde, promenad, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Förra helgen gav vi oss av för att kolla in natur och kulturstigen som startar vid Flabäck. Dock va ja la inte helt påläst när vi gav oss iväg, med endast en hitta.se karta i fickan. Missade faktiskt att promenadslingan gick söder om Flabäck. Vi gav oss istället iväg i terrängen norrut mot Ikea. Inget jag ångrar mig på i efterhand eftersom vi fann en fin natur. Fast av naturliga själ då ingen direkt kultur, mer än Flabäcksstenen precis i början. Vi var dock tillbaka igår lördagen den 15 mars och kollade in natur och kulturstigen. Och vi fann ut att lägger man ihop natur och kulturstigen med den slingan vi gick förra helgen så får man en mycket fin promenad. 
 
Vi fann en pytteparkeringen vid infotavlan.
 
Det är bara ungefär 50 meter att gå upp längst med vägen innan en stig går ned till Flabäck och Flabäcksstenen. Här går gränsen mellan Halland och Västergötland. När Halland tillhörde Danmark var detta således gräns mellan Danmark och Sverige. Nedan några bilder från platsen.
 
Sedan gick vi då åt fel håll mot om vi skulle gått natur och kulturvandringen. Vi gick tillbaka upp och korsade över vägen och stegade in på en fin stig som vi följde norrut genom skogen.  Efter ungefär 400 - 500 meter kom vi fram till ett stigskilje. Vi valde den lite större stigen till vänster.
 
Sakta gick vi norrut i lätt uppförsbacke. Fågelsången ackompanjeras behagligt av billjudet från motorvägen.
 
Det var lite av sumpeträsk karaktär på skogen vi kom in i. Den gröna mossan på träd och stenar gav ett vilt intryck. 
 
Det är ungefär 1 km rakt genom skogen fram till Ekensås. En ekkulle söder om Eken köpcenter vid Ikea. Vi kom ut på en äng omgiven av stora gamla ekar. Strax före man kommer fram till ängen går en stig ned till vänster. Den går ned till sommarstugeområdet Tållered. Den stigen gick vi efter vi var klara på ängen. 
 
Inne bland sommarstugorna svängde vi av vänster upp på deras festplats, lekplats. I hörnet längst upp går en stig in i skogen. När vi passerat över stenmuren tog vi stigen till vänster. Den följde vi sedan upp till en träskliknande sjö. Strax efter sjön är man ute på vägen, samma väg som vi parkerade vid, fast 400 meter längre in på den. Vi följde bilvägen och Flabäck ned till bilen.
 
Vill man binda ihop den här promenaden med natur & kulturstigen så svänger man ned vid Flabäcksstenen och följer markering genom villaområde bort till Fagaredssjön. Vi startade natur & kulturstigen från parkeringen strax ovanför Fagaredssjön. Sedan gick vi förbi gravfältet, hällkistan och soldathögarna. Förutom gravfältet så var inget särskilt välbevarat. Men det var en fin liten promenad i tevlig skog. Från Flabäck är rundan ca: 2 km. Vi tog oss även ned till Fagaredssjöns västra sida. Där dominerade kraftledningsgatan landskapsbilden. 
 
 Vi hittade en fin parkering när vi gick natur och kulturstigen.
 
Hällkistan var det inte mycket kvar av.
 
Soldathögarna låg där motorvägen går fram nu. 
 
 
              
karta 1: här ligger det och karta 2: så gick vi norra promenaden.
 
Information från Mölndals kultur och Fritidsförvaltning. På bild 2 kan man se promenaden. Parkeringen som är utmärkt på kartan är samma som den vi stod på när vi gick den norra promenaden.
 
                   
  
Se filmen från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top