von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Sumpafallen nära Ullared. Ett fint naturreservat.

Vandringar Halland Alingsås kommun, Falkenberg kommun, Sumpafallen, friluftsliv, natur, naturreservat, promenad, promenera, sevärt, skogspromenad, upplevelse, vandra, vandring, vandringstips, vattenfall Permalink0
 
Dom senaste veckorna har vi fått sett mycket spännande och fin natur. Vi har bl.a. vandrat i Svartedalen och på Bredfjället vid Ljungskile. Jättefin natur på båda ställen. Det visste jag ju i och för sig redan på förhand eftersom jag för många år sedan promenerat en hel del i båda dessa områden. Jag kommer att skriva om dessa promenader + flera andra vandringar jag gått nu i vinter och i vår. Men först känner jag att jag vill skriva om torsdagens jättefina utflykt och promenad vi tog vid Sumpafallen. Eller tja, jag skall inte skriva så förskräckligt mycket, men jag kan la visa lite bilder. Ibland har man tur och träffar på en riktig guldklimp. Sumpafallen får en mega stor tumme upp. Det är Högvadsån som slingrar sig genom en naturskön dalgång. Högvadsån är Ätrans största biflöde. Det går en liten grusväg in till reservatets parkeringsplats. Det var endast utrymme för en bil på vägen. ..öh...,  på bredden alltså. Vägen var nämligen mycket smal. Men det fanns tre mötesplatser och god sikt på den korta sträckan. På kartan nedan ser du var detta område ligger och längst ned på sidan hittar du Västkuststiftelsens information om naturreservatet, med bl.a. en karta. 
 
 
 
  Där informationstavlan sitter börjar strövstigen ned till Sumpafallen. Lådan bredvid tavlan var välfyld med informationsbroschyrer, samma som längst ned på denna sida. Det var som en fin liten park, både uppe vid parkeringen och nere vid åa. Det fanns gott om bänkar och bord och grillplatser och människor.
 
 
 Det första vi stötte på nere vid ån var ruinen efter Sumpakvarn. 
 
 
 Vi tog oss längst ned i väster och sedan följde vi Högvadsån genom hela naturreservatet upp till bilvägen och bron., uppskattningsvis en sträcka på ungefär 2 kilometer. Där tar stigen och naturreservatet slut. Det här var fantastiskt fint. Stigen följer tätt inpå ån hela tiden. Forsarna i ån är säkert mer imponerande på annan årstid, men nu var det grönt och fint istället. Man får traska samma väg tillbaka igen, men det gjorde inget, vi njöt för varje steg vi tog här.  En dröse bilder från promenaden nedan.
 
 
Info om naturreservatet från Västkuststiftelsen/Länstyrelsen.
   
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top