von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Härlanda tjärn upp till Getryggen och tillbaka

Vandringar kring Göteborg Bad, Bohuslän, Friluftsliv, Getryggen, Göteborg, Härlanda tjärn, fritid, natur, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenadguide, promenera, skogspromenad, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0
 
I den fina naturen runt Delsjön och bort till Kåsjön finns det mängder av spår och fina stigar att välja på. Man kan gå en kort promenad eller man kan gå väldans långt. Man kan följa en märkt led, som t.ex. milen, Grusåttan, det svart/vita 18 kilometersspåret eller så kan man finna sina egna mysiga stigar. Det är där mina vandringstips skall hjälpa er på traven.
Jag kommer att ge er 3 vandringstips från detta område. Först ut är en promenad från Härlandatjärn upp till Getryggen och tillbaka igen via Västra Långevattnet. Naturligtvis med förslag på alternativa stigval för att ge möjligheter till variation. Under den här vandringen gick vi en bit på grusväg, en bit på motionsspåret "milen" och resten på fina skogsstigar. Vissa av stigarna kan under regnperioder bli mycket blöta och geggiga. Detta gäller i huvudsak stigen öster om Getryggen nere i dalen. Den kan man i så fall undvika och istället hålla sig uppe på Getryggen. Jag kommer till detta lite längre ned på sidan. 
 
Den 18 augusti 2014
Vi startade promenaden från Parkeringsplatsen vid Härlanda tjärn. Är det fint väder kan det vara gött att bada i tjärnet, det finns bryggor och en fin sandstrand. Badet har EU:s blå flagg vilket betyder att vattnet är rent och bra vatten. Här brukar det drälla av änder, dom får du inte äta upp. Men det får du däremot göra med den fisk du drar upp ur vattnet, under förutsättning att du köpt ett fiskekort. Har du en fyrbent vän med dig på promenaden, tänk då på att det råder hundförbud vid badet mellan 1 maj till 15 september. Det finns en kiosk vid badet, men jag har dock dålig koll på när den är öppen, om det bara är på sommaren eller året runt. 
 
Men vi gick bort ifrån Härlanda tjärn på grusvägen mot Svarttjärn. Snart kom vi in i Delsjöområdets naturreservat. En liten blå skylt talade om detta. Naturreservatet blev bildat 1984. Naturvårdsförvaltare är Göteborgs stad, park och natur. Området är mycket varierande. Här vandrar man i hällmark, myrmark genom sumpskogar över tall och rishedar, m.m. Och det finns mängder med små sjöar och vatten. En bit ned ser du en karta över promenaden vi gjorde. Vi gick medsols. 
 
Vi svängde av upp mot Getryggen strax före vi kom fram till Svarttjärn. Men vi passade på att ta en sväng ut till fågeltornet också. Svarttjärn är näringsrik och därför oftast full med fjäderfän av alla de sorter. Men några fåglar syntes inte till denna dag. Undantaget någon fiskmås på andra sidan vattnet. Mycket möjligt att det fanns fåglar som kunde se oss där vi stod och spejade uppe i fågeltornet. 
 
Vi tog oss tillbaka ut på den större gång och löpvägen igen. Belysningen längst med vägen drivs nu mer av solenergi. Snart vek vi in på en trevlig liten skogsstig och inom några minuter hade vi stigningen upp mot Getryggen framför oss. Här ansluter en stig från södra änden av Svarttjärn. Den kan man gå som alternativ väg hit (se kartan nedan, blå märkt). Det började lite brant i trappsteg och fortsatte sedan i en ganska jämn stigning upp genom en lummig smal dalgång. Här är det ofta blött och lerigt. Så även bitvis nu. Den sista biten helt upp på Getryggen lutade stigen på rätt bra igen. På toppen följde vi en stig söder ut över bergsryggen fram till vindskyddet där Bohusleden kommer upp på Getryggen. Nu mer är det ganska igenväxt kring vindskyddet. Förr var det beautiful utsikt här uppifrån. Väljer man att gå på södra sidan av Svarttjärn kan man istället följa Bohusleden hit upp.
 
Om det är blött i terrängen kan man istället följa Getryggen söder ut ned till Västra Långvattnet. Men vi valde som sagt att ta oss ned i dalen öster om Getryggen. Det var ju fint och torrt när vi gick. 
 
Vi följde Bohusleden nedför Getryggen och vek sedan in höger på stigen som är märkt med svart vit färg (18 kilometarn). Den följde vi ned genom hela dalen, förbi kommungränsen mellan Göteborg och Partille och fram till stigkorset där man kan gå vänster till Östra Långvattnet eller höger upp på Getryggen och Västra Långvattnet. Men på väg hit ned kan man ta en mycket fin avstickare upp till Östra Långvattnet. Då viker man av stigen lite tidigare. När stigen korsat över mossen och man får berget till vänster och mossen till höger kommer man snart fram till ett stigskilje. Stigen rakt fram leder upp på Lilla Getryggen via en brant trappa och bort till Östra långvatten. Där är det väldigt fint och ett vindskydd finns nere vid vattnet. Den alternativa promenaden om Östra Långvattnet är märkt i blått. Från Östra långvattnet går man sedan ned till stigkorset. En mycket fin och ganska så kort omväg.
 
Det är en ganska hyfsad backe upp till Getryggen även från detta håll. Vi valde stigen som följer utmed Västra Långvattnets östra sida. Man går över en skogsklädd bergrygg ganska högt ovanför vattnet. På något ställe har man utsikt över sjön, det är där stigen går helt utmed stupet. Men för den som har anlag för svindel finns "säkrare" stig förbi. 
Vi rundade Västra Långvattnet och fikade på västra sidan inte långt ifrån badplatsen. Fast dom flesta vi såg badade ifrån klipporna i norra änden av sjön. Där går det bra att dyka. Det finns många fina ställen att sitta och fika på längst med den västra sidan av sjön, runt badet finns det även bänkar och bord. På kartan nedan kan ni se hur vi gick från stigkorset och upp till badet. Blå märkningen visar hur man kan gå om det är blött i terrängen. Då håller man sig uppe på Getryggen. Detta vägval kan man även ta från Västra Långvattnet om man inte vill avsluta promenaden som vi. Då följer man Bohusleden tillbaka till Härlanda tjärn. Den andra blåmärkningen visar hur man kan "gena" fram till badet om man inte vill gå runt sjön.
 
Nu tog vi oss vidare öster ut via den långa stentrappan ned till grusvägen "Grusåttan". När vi tagit oss nedför trappan roade vi oss med att kolla in det branta berget där stora klippblock satt löst. Här varnade man för rasfara. 
Vi traskade rakt över vägen och fortsatte på fin stig genom mysig granskog fram till milen spåret. Detta följde vi åt höger norr ut över Rörmossarna. Vi följde milen spåret till vi stötte på Bohusleden. Här tog vi vänster och följde Bohusleden ned till Härlanda tjärn. 
 
Förutom att det är en ganska hyfsad stigning upp till Getryggen två gånger om, så är denna vandring mycket lätt kuperad. Hur lång är promenaden då??? Tja, nu var vi där igen. Det är svårt att uppskatta när man går och filmar. Men säg någonstans mellan 7 - 8 km. En knapp kilometer längre om man går via Östra Långevattnet.
 
Åker du buss så är närmaste hållplats för att komma till parkeringsplatsen Spåntorget. Promenad ca: 500 meter.
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, men i området finns många gångstigar lämpade för barnvagn, t.ex. runt Härlandatjärn. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.  
 

Till top