von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Borrås Skåra, Varbergs kommun

Vandringar Halland Borrås skåra, Varberg, Varbergs kommun, friluftsliv, natur, promenad, sevärt, skogspromenad, upplevelse, vandra, vandringstips, västra Götaland Permalink0
Återbesök till Skåran i september 2014. 
 
Borrås skåra är ett naturfenomen av den häftigare sorten. Den skulle egentligen ha varit helvetesgapet i Ronja Rövardotter. Men skåran var för smal för ridande hästar. 
Skåran är ca: 100 meter lång, 10 meter djup och på det smalaste knappt en meter bred. 
Troligtvis är det vattenkraft från inlandsisen som bildat skåran. Den kan också ha uppstått genom sprickbildning med förskjtning. Skåran har sedan växt sig större genom erosion och vittring.
 
Det är mycket lätt att hitta till Borrås skåra. Kör du E6:an svänger du av mot Väröbacka. Men du kör endast ca: 100 meter mot Väröbacka. Där pekar en skylt in till höger mot Borrås skåra. Sedan är det mycket bra skyltat hela vägen fram till parkeringsplatsen. På väg in till Skåran kör du förbi Åkrabergs naturreservat. 
 
Från parkeringsplatsen går du några meter tillbaka på bilvägen. En skylt visar var du skall svänga av upp i berget. Nu får du bekanta dig med en ca: 100 meter lång ganska brant backe. Du bör undvika högklackat när du ger dig av upp till Skåran. Men svindel varning noll. 
 
När backen är avklarad är det inte mer än 30 - 40 meter kvar tills du står och tittar in i den mäktiga skåran. 
 
I slutet av skåran sitter en fastkilad sten som man måste ta sig under. Särskilt roligt är det när det samlats vatten under stenen. Men den här dagen var det torrt. 
 
När man väl tagit sig genom klyftan skall man naturligtvis gå upp på berget och kika ned i klyftan. Känns lite konstigt att man gått långt där nere i den smala sprickan.
 
Bild ovan: Utsikten ovanför skåran. Jag glömde tyvärr att zooma in skorstenarna på Värö bruk. 
 
Här kan du se några bilder från ett nattligt besök i skåran. 
 
Som avslutning kan man gå runt och söla lite i skogen runt Borrås skåra. Ganska liten, men trolsk och trevlig. 
 
Film från när jag var här med far i oktober 2012. Då tittade vi även till naturreservat Åkraberg som ligger strax intill. Borrås Skåra är en sevärdhet.
 
Barnvagnsvänliga promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top