von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En fin vandring i Särö Västerskog denna årets sista sommardag.

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Kungsbacka, Promenadguide, Särö, Särö Västerskog, Västkusten, friluftsliv, fritid, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenera, skogspromenad, skärgård, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, västra Götaland Permalink3
Underbara vandringsleder. Vi gick ca: 5 km i detta vandringstips, gissar jag på. 
 
OBS OBS OBS: först vill jag flika in med lite info från september 2016.  Nu har ett bra arbete gjorts med att märka upp 2 vandringsleder i Särö västerskog och man har lagt spångar över områden där det brukar vara blött. Staket har även satts upp utmed stupen mellan Gövik och badstranden. Se ny karta nedan.
 
Bilden ovan visar hur den blå vandringsleden är märkt. Nu till vandringstipset från 2014.
 
Den 20 september 2014
 
Sicken avslutning vi fick på sommaren 2014. Vem kan klaga när sommaren håller i sig fram till 20 september. Inte ens jag. 
 
Särö Västerskog är ett av mina absoluta favoritområde. Här vandrar jag gärna sommaren som vinter. Alltid lika fint och alltid något att bjuda på oavsett årstid. 
 
Från parkeringsplatsen gick vi inte leden (Strandpromenaden) ned till Badplatsen. Vi gick istället ned mot Gövik och följde sedan utmed det branta berget i sydöst. Detta ligger utanför naturreservatet. Här hade vi endast gått en gång tidigare. Se kartan nedan hur vi gick. 
 
Bilden ovan måste vara bästa bilden på internet av en fjäril, eller vad det nu är.
 
Vi fortsatte förbi stupvarningar längst med berget och bort till badstranden. OBS: På den här sträckan utmed stupet finns numera uppsatt staket. Men inte när jag och far gick här 2014, då var det fortfarande ett spännande parti. 
 
Dom 2 Bilderna ovan är plåtade av far.
 
Nu tog vi oss över badstranden.  
Efter badplatsen fortsatte vi över berget bort mot Kalven och Kalvviken (nu mer blå led). Nästan hela tiden har man fin utsikt, undantaget en kort sträcka i mysig tallskog. Överallt längst med Strandpromenaden finns fina badklippor och solklippor. 
 
Bild ovan: långt bort i bakgrunden ser man fyren Tistlarna. 
 
Efter Kalvviken fortsatte vi utmed Särö halvöns västra sida. Det var väldigt många som tagit sig hit ut idag. För att promenera eller sola och bada, eller både och.
 
Bild ovan: far står och tittar på naturreservatets karta. Nu befann vi oss vid röd punkt på kartan nedan. Och Så här skriver Länstyrelsen om syftet med naturreservat Särö Västerskog. "Syftet med reservatet är att bevara ett nordhalländskt kustavsnitt och en unik skog med lång trädkontinuitet av främst ek, björk och klibbal samt de växt- och djursamhällen som är typiska för denna livsmiljö. Området ska också vara tillgängligt för friluftslivet".
 
Nu fortsatte vi upp till utsikten och röset. 
 
Bilden ovan är plåtad av far.
 
Trappor upp mot stenröset och utsikten.
 
Bild ovan: Fikabänken på toppen. Fin utsikt men starkt soldis. 
Nu gick vi ned igen och följde sedan stigen som nu mer är gulmarkerad fram till parkeringsplatsen (norra stigen). En fin stig genom en mysig urskog. Särö Västerskog med Strandpromenaden är en riktig pärla. Sträckan blir någonstans runt halvmilen. Men det är långa bitar ren bergsterräng, så det känns längre. 
 
Bild ovan: knack knack knack, är det någon hemma?
 
 
Så var vi tillbaka på parkeringsplatsen. 
 
Hitta till Särövästerskog. (Åker du buss. Stig av vid Särö kyrka. 200 - 300 meters promenad till parkeringen). 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänliga promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Susanna Maria J:

Så underbart <3

Svar: Japp, det var en kanon dag. Nu är sommaren slut, vinterkläderna är framplockade :)
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Christian Jönsson:

Hej!
Jag gjorde Särö Västerskog för ett par veckor sedan. Kanske en av de finaste vandringsleder i Göteborgsområdet. Underbart att vandra utmed vattenbrynet merparten av leden....

Svar: Hej!
Jag håller med, vandringen bjuder mycket närhet till vatten, men också fin skog.
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Iines:

Hej! tack för en bra blogg, väldigt många trevliga turer. Idag hjälpte du oss till Särö Västerskog. : )

Svar: Tack, där var vi i går. Vädret känns inte helt bra idag, men skall bli bättre.
Ronny von Frank-Einstein

Till top