von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Promenad i Nääs Ekhagar, Lerums kommun.

Vandringar kring Göteborg Bohuslän, Lerum, Nääs Ekhagar, Nääs slott, friluftsliv, fritid, kultur, kulturreservat, natur, natur Göteborg, naturområde, naturreservat, promenad, promenad Göteborg, promenera, vandra, vandring, vandringstips, västra Götaland Permalink0

Augusti avslutades med en fin promenad i naturreservat Nääs Ekhagar. Nääs slott och gamla grova jätteekar dominerar landskapsbilden. Slottet är från 1600-talet och som efter flera ombyggnader fick sitt nuvarande utseende 1827. Slottshalvön är omgiven av sjön Sävelången. Här finner man också Sveriges grövsta bok. Naturreservatet blev bildat 2002. Man kan läsa att den speciella faunan som är bunden till de gamla, grova ekarna i området har visat sig vara unik i ett europeiskt sammanhang. Naturvårdsförvaltare är August Abrahamssons stiftelse. 

Den 30 augusti 2014

Det här var en fin söndagspromenad. Utmärkt när man bara ville strosa runt lite. Det finns en liten promenadslinga i slottsparken som följer vattnet runt den lilla halvön. Men vi började att kika lite i övre delen av parken precis bakom slottet.

Bild ovan visar Nääs stall
 
På bilden ovan hade vi en icke livs levande gås.
 
Bild ovan, Gungor hängde lite varstans i parken.
 
Bild ovan och nedan,en fika med choklad & banan i adlig miljö
 
 Båda bilderna ovan visar Sveriges grövsta bok. Den är förskräckligt gammal och mer än 7,5 meter i omkrets. Jag har läst om en Bok i Skåne som hette Adam. Den var 5,7 meter hög och 44 meter i omkrets, eller om det var tvärt om. Av det trädet finns idag endast en stubbe kvar.
 
Bild ovan visar utsiktsplats Örnnästet. Har dock mest utsikt in i träden, nu mer.
 
Bild ovan och nedan visar Eremitgrottan och Kungastenen. Här har kungligheter ristat in sitt namn sedan 1800 talet. Jag var mitt ödmjuka jag denna dag, så jag lät pennan vara.
 
Bild ovan, Örnnästet skymtar på toppen och stig till Eremithyddan.
 
Bild ovan visar ett mysko Träd till höger i bild. Tycktes ha rötter både upptill och nedtill.
 
 
Här ligger Nääs Ekhagar och promenaden inritad med rött.
 
Film från detta vandringstips
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, men då måste man följa den stora stigen fram och tillbaka in till Eremitgrottan och Kungastenen. Resten av promenaden går utmärkt med barnvagn. 
 
Och du har väl koll på att alla vandringstips i bloggen ligger i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top